Проблем със стартера - РЕШЕН

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i M40

Проблем със стартера - РЕШЕН

Мнение от bmwmaniq » 15 Май 2011, 8:22

Колеги от няколко дена имам следния проблем. Давам контакт и паля но бендикса остава зацепен и така няколко пъти докато си запали нормално.Един два пъти се наложи и да е бутам понеже отказваше да се върне. Въпроса ми е дали е от самия бендикс или може и да е от контактния ключ нещо. Утре съм решил да свалям стартера но искам да чуя вашето мнение .... Колата е бмв 318 и м40
Последна промяна bmwmaniq на 29 Май 2011, 13:16, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем със стартера

Мнение от metodi80 » 15 Май 2011, 10:32

bmwmaniq написа:Колеги от няколко дена имам следния проблем. Давам контакт и паля но бендикса остава зацепен и така няколко пъти докато си запали нормално.Един два пъти се наложи и да е бутам понеже отказваше да се върне. Въпроса ми е дали е от самия бендикс или може и да е от контактния ключ нещо. Утре съм решил да свалям стартера но искам да чуя вашето мнение .... Колата е бмв 318 и м40

Нема ,пич ... , бендикса си ти е фира !
Тука контактния механизъм няма общо ....
Отговори си на един въпрос - продължаваш ли да чуваш стартера да върти , след като си пуснал ключа и той (ключа) се е върнал обратно от положението за палене ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 15 Май 2011, 11:45

Значи ДА ... чувам стартера да върти при положение че ключа се е върнал ,но единственно за да се върне бендикса трябва да върна ключа до край освен ако не реши сам да се върне и тогава всичко е наред и за това и си помислих че може нещо от ключ да е...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 15 Май 2011, 17:27

bmwmaniq написа:Значи ДА ... чувам стартера да върти при положение че ключа се е върнал .....

:shock: чуваш стартера да върти , при положение , че ключа се е върнал ?!
В смисъл ти си пуснал ключа (не подаваш контакт за палене) , ключа се е върнал на положението , преди последното (за палене) и въпреки това чуваш стартера да върти ?!
Сефте чувам ... ! Това ме кара да се замисля .... Не е лошо наистина да си погледнеш патрона ...
Има две "упражнения" които може да направиш , за да видиш какво наистина се случва , но щом стартера си върти , дефакто те са почти излищни ....
1. Да опиташ да подадеш на стартера ток директно от акумулатора и да видиш дали бендикса пак ще "увисне" ....
2. Да свържеш мултицет към клемите на стартера и да видиш , когато ключа се е върнал в положение преди палене , дали до стартера има напрежение ... (въпреки че се предполага, че щом върти , значи има ..., )

Потребител
Аватар
Кара: 325tds

Мнение от cd3 » 15 Май 2011, 18:44

bmwmaniq написа:Колеги от няколко дена имам следния проблем. Давам контакт и паля но бендикса остава зацепен и така няколко пъти докато си запали нормално.Един два пъти се наложи и да е бутам понеже отказваше да се върне. Въпроса ми е дали е от самия бендикс или може и да е от контактния ключ нещо. Утре съм решил да свалям стартера но искам да чуя вашето мнение .... Колата е бмв 318 и м40

така както си го описал и аз мисля че може да е нещо от тоците зощото ако бендикса е запекал(прецакан) нямаше да се връща дори да извадиш ключа от контакта :conf:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 15 Май 2011, 19:11

Мето, мисля, че колегата не е обяснил както трябва.
Има вариант, при който бендикса не зацепва и тогава стартера си върти без колата да пали. когато върнеш ключа се чува звука от стартера, защото той все още си вътри по инерция. Та бендикса наистина е дал фира и по някога трябва да върти по два или три пъти, за да запали.
Последна промяна stony1 на 15 Май 2011, 20:05, променена общо 1 път
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 15 Май 2011, 19:43

stony1 написа:Мето, мисля, че колегата не е обяснил както трябва.
Има вариант, при който бендикса не зацепва и тогава стартера си върти без колата да пали. когато върнеш ключа се чува звука от стартера, защото той всеоще си вътри по инерция. Та бендикса наистина е дал фира и по някога трябва да върти по два или три пъти, за да запали.

Мда ... , за инерцията на въртене е ясно , но все си мисля , че той би трябвало да усеща дали въртенето на стартера е "остатъчно" от инерция , или си е баш въртене .... В смисъл , когато е от инерция се усеща затихващ шум ....Щом го споменава , вероятно различава двете неща ... или пък не ..... :dunno: Но както и да е... да сваля стартера колегата и те така ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 15 Май 2011, 22:19

Колеги правя разлика между инерционно въртене на стартера но не е това. Ако върти само стартера без да изхвърли бендикса тя изобщо няма да завърти мотора а аз го нямам този проблем. Винаги си пали но бендикса остава зацепен и трябва да загася и да пробвам отново докато запали и бендикса се върне. А за чуването на стартера имах в предвид че когато върна ключа (не за да загася двигателя) а когато да остане само на контакт стартера се чува. За колегата metodi80 това да му подам ток от акумолатора директно не се бях сетил и ще свърши работа мисля... тия дни ще пробвам и ще пиша какво е станало.Днес примерно само два три старта ми направи този номер ....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 15 Май 2011, 22:41

Има и още един вероятен проблем. Евентуално по някакъв начин клемите на тяговото реле (шалтера) да остават залепени. Ти връщаш ключа и напрежение на бобината повече не се подава,но ако шалтера остава за няколко секунди "залепен" ,стартера ще продължава да върти. Иначе и за мен ,най-вероятната причина е в самия бендикс,но за да отхвърлиш на 100% електрическите проблеми ,пробвай с директен + от акумулатора,ккато спомена Методи ...
Успех и си приготви голяма кофа с нерви и най-цветущия набор от псувни,щот тоя стартер се сваля ... нямам думи ... :censored:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 15 Май 2011, 22:58

plradev , благодаря за успеха то нали знаеш в България без псувни нищо не става .... Ти явно си свалял стартер и можеш ли да ме светнеш с колко болта е тоя стартер че аз само 2 видях и трети ми се губи за което ми се вижда странно ???
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 15 Май 2011, 23:46

Третия се намира отгоре и е заврян точно където излизат маркучите на праното и той е най-проблемен от към достъп инче другите два се ядват :ranting: По-"лесния" начин е стартера да се свали отгоре,само ,че трябва съответно да свалиш смукателните колектори и всичко покрай тях. Въпрос на избор е общо взето ,моя го свалях отдолу и не е невъзможно,така че давай смело ако се окаже проблемен бендикса .

п.п. За горния болт се бърка от към скоростите,навит е в корпуса на самия стартер
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30&E36

Мнение от Ba4oIlia » 16 Май 2011, 0:11

и аз имам такъв проблем -на М42 , смених стартера , проблема си остана ... смяната е кофти , особено ако стартера е magneti mareli че неговите болтове са с гайки и тая горната трудно се законтря :ranting: , на bosch стартер болтовете се навиват директно в корпуса и е една идея по-лесно .Тия дни ще се занимавам и аз с проблема.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 16 Май 2011, 1:37

Преди да сваляш стартера си виж патрона на ключа. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 17 Май 2011, 13:43

Колеги вече съм почти убеден че не е в стартера проблема. Пуснах ток от акумулатора и така поне 10 пъти запалих колата и бендикса веднъж не остана зацепен. Остава сега да е само контактния ключ или вече незнам какво да е друго.... След тези 10 опита после пробвах и с ключа и на третото стартирване си остана зацепен..... ако имате идеи давайте..... Аз сега слизам да човаркам из ключа че да видим какво ще стане и ще пиша за резултата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320
Мечтае да кара: м3

Мнение от bavar4o.70 » 17 Май 2011, 21:23

bmwmaniq написа:Колеги вече съм почти убеден че не е в стартера проблема. Пуснах ток от акумулатора и така поне 10 пъти запалих колата и бендикса веднъж не остана зацепен. Остава сега да е само контактния ключ или вече незнам какво да е друго.... След тези 10 опита после пробвах и с ключа и на третото стартирване си остана зацепен..... ако имате идеи давайте..... Аз сега слизам да човаркам из ключа че да видим какво ще стане и ще пиша за резултата.

Не съм гледал ел. схемата,но ако някой знае,да каже ,дали между ключа и стартера,няма реле?

Следваща

Назад към E36