Лампата на маслото....

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с усмивка.

Лампата на маслото....

Мнение от Axis » 21 Мар 2011, 20:40

Здравейте колеги, мотора е М40В18, проблема е следния: сутрин, когато не е карана 4-5 часа, давам на контакт изгасват всички лампички, освен на акумолатора и на маслото, което нормално. Пали нормално, но след 1-2 секунди светва лампата за маслото също за около 1-2 секунди, след което с няколко премигвания изгасва и повече не светва, по време на движение. Когато светне малко притракват клапаните, но изгасне ли лампата и тракането изчезва и мотора си работи много тихо!
След като се появи проблема, вчера съм сменил маслото и филтъра, сложих BMW 10W40 от BMW купувано (уж от хубавите), но тази сутрин същия проблем, което ме навежда на мисълта за помпа! Как мога да я проверя? И ако е проблем с помтата не би ли трябвало да ми светва и по време на движение? Колата си върви нормално, има си мощност, няма тракане не повдигачите?? Какво друго да проверя преди да изтръгна помпата?? :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Re: Лампата на маслото....

Мнение от metodi80 » 21 Мар 2011, 21:08

Отиваш в един специализиран магазин за манометри за налягане , взимаш един манометър до 10 бара(цената му е около 6-8лв) , в същия магазин трябва да има и подходящи маркучи (трябва ти маркуч който да не се раздува , примерно някакъв пвц, по възможност със сечение не по голямо от 5 мм и дължина около 30-40 см , за да не влезе голямо количество масло в него... ) , освен това като е по тъничък със сигурност ще има подходящи бързи връзки за маркучето и с подхоящ преходник се навива към манометъра , и пак в същия този магазин , трябва да има подходящ преходник за отвора на датчика на маслото ... Навиваш цялата тая система в отвора на датчика на маслото , палиш колата и следиш налягането на помпата то трябва да е 4,0 - 4,3 бара ,... и те така ...
Щом ти пресветва лампата на маслото значи или налягането не е добро , или датчика ти се скапва ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 21 Мар 2011, 21:46

На времето така с една кола на брат ми,започна да пресветва лампата по светофарите,първо на загрял мотор само,после трябвало да я държи в обороти :lol: че светела постоянно... Дорде се накани да я погледне и ме събуди една сутрин,да ми я подари... :mhihi: Изтропала и го оставила на пътя. Довлякох я аз и я отворих,лагерите ясно - смукатела на помпата беше запушен,някой специалист,любител на силикона така беше мазал гарнитурата на картера че цели ивици дето е изплюло бяха паднали вътре... а пък силикона - от тоя за прозорци :clap: . От тогава не слагам силикон никъде (то и преди не слагах де :D ). Щом ти се чуват повдигачите когато свети лампата,е почти сигурно че нямаш налягане,не я карай докато не я оправиш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 21 Мар 2011, 21:58

1. възможен проблем с датчика/кабела му - замяна
2. калпаво масло - замяна
3. болест на М40 - смяна с М42/М43/М50/М52 и т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 M52 COUPE

Мнение от GANG_STER » 21 Мар 2011, 22:02

Здравейте колеги искам и аз да се вкл. в темата. Аз съм със същия проблем светва ми лампата на маслото само когато двигателя (М52 В20) е достигнал пълната темперетура и когато изкл. колата от скорост т.е на светофарите докато чакам, първо помислих че е заради маслото щото имаше малко понеже имах скъсан маркуч на картерните газове, след като смених масло, маркуч и филтри междодругото масления беше с много глеч и си мислех че всичко е ОК, ама явно не е щото днес пак го прави, само че като светне не ми чукат повдигачите мотора си работи перфектно и немога да си го обесна от каде.

Потребител
Аватар
Кара: BMW X3 e83

Мнение от Даниел Дацов » 22 Мар 2011, 0:21

Здравейте,колеги!
За GANG_STER
И аз съм с М52 В20 и имах точно същия проблем като теб.При мен се оказа датчик за налягането на маслото.
Съветвам те да си замериш налягането на маслото /за М52 В20 по книги го дават минимум 0,5 бара на празен ход /ниски обороти/ /.Ако всичко е ОК с налягането би трябвало смяната на датчика да ти реши проблема.
Поздрави :bchug:
36016

Денис-Белята!!!
Аватар

Мнение от 00Cool » 22 Мар 2011, 1:48

Първо сензора за налягането.
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 M52 COUPE

Мнение от GANG_STER » 22 Мар 2011, 7:11

Дано да е датчика веднага се заемам :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с усмивка.

Мнение от Axis » 23 Мар 2011, 20:56

Така.. дано колегата да си е решил проблема, аз да си попитам пак за моя проблем! Говорих вече с 4-5 човека и всички ми казват, че не им се вярва причината да е в помпата... Просто тя се пре*бава на доста повече километри, а и по време на движение няма никакви аномалии! Сега някой лауреат ще попипа: "Тиии от къде си сигурен на колко километра ти е колата?" - да кажем че знам, и не е много...
Обаче все по-често чувам "филтър менте", което ме накара да попиптам Гоогъл и има мноооогоо теми и случаи от всякъкви марки коли!! Това което ми се наби е, че ако караш известно време с менте той се разлага с маслото и тази хартиено-маслена слуз може да запуши някоя от магистралките и това да доведе горе долу до признаците които наблюдавам при мен!! Не помня последния ми филтър какъв беше, кофти че не го и погледнах оня ден, като смених маслата, а директно го изхвърлих, но сега сложих Filtron, което си мисля че беше грешка... :banghead:. Та след многото размисли, които изписах да попитам:
- Кой е най-добрия маслен филтър???
- Как и с какво се промива смазочната система?? :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 24 Мар 2011, 12:16

ми по-хубаво от оригиналното - няма !

А и оригинален филтър е с 5лв по-скъп от афтърмаркет

Ако пък държиш да не е оригинален си вземи MANN
Ето и каталога на MANN да си видиш кой филтър е за твоята кола
http://www.mann-hummel.com/mf_prodkata_eur/index.html

Смазочна система точно с нищо не може да я промиеш, то ако има запушено, начи нещата ще са много зле и с промивка няма да стане. Но все пак ако държиш има разни добавки а има и такива миещи масла даже, дето караш 200км с тях и сменяш с нормално, ама не вярвам да има ефект.

Мотора сам си се промива стига да сменяш маслото редовно !! Затова и не му трябват нито добавки нито нищо, една от функциите на маслото е почистваща. Затва сменяй маслото често и с хубаво (като марка, не вискозитет) и си карай.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 25 Мар 2011, 13:04

~Мишо~ написа:На времето така с една кола на брат ми.....

Май първо лагерите са дали фира и след това лампата е започнала да присветва. Нищо чудно, маслото избива през луфтовете, не прави достатъчно налягане в главата и оттам претракване на повдигачите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 25 Мар 2011, 13:14

ивчо3 написа:
~Мишо~ написа:На времето така с една кола на брат ми.....

Май първо лагерите са дали фира и след това лампата е започнала да присветва. Нищо чудно, маслото избива през луфтовете, не прави достатъчно налягане в главата и оттам претракване на повдигачите.

То за лагерите ясно,аз съм казал каква е причината да си заминат. Първо се е запушила сондата,после всичко по реда си... :mhihi:

Назад към E36