ъгъл(наклон) в задните колела
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Giovanni
- младши ентусиаст
-
ъгъл(наклон) в задните колела
Здравейте колеги, търсих но не успях да намеря тема или информация по този въпрос, да попитам някой има ли си на идея този факт в някои автомобили на любимата ни марка от къде идва/се получава, дали дали е резултат на проблем или е резултат от настройка.
Имам го на моето купе, като погледна колата отзад и се наведа или по от далеч, примерно 10-15м. се вижда че има наклон на задните колела навън, т.е. леко разкрачени / \ на други са си прави | |
Виждал съм го на много, в това число и на по-новите, мога да дам пример с 635д 2007г 645ci, 745 2005-6г. и т.н.
До сега не съм се интересувал но вече започва да ме дразни. Ще съм много благодарен ако някой колега се изкаже по-подробно по този въпрос. Благодаря.
Имам го на моето купе, като погледна колата отзад и се наведа или по от далеч, примерно 10-15м. се вижда че има наклон на задните колела навън, т.е. леко разкрачени / \ на други са си прави | |
Виждал съм го на много, в това число и на по-новите, мога да дам пример с 635д 2007г 645ci, 745 2005-6г. и т.н.
До сега не съм се интересувал но вече започва да ме дразни. Ще съм много благодарен ако някой колега се изкаже по-подробно по този въпрос. Благодаря.
- vanko 318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: млади майки да полудяват ...
- Мечтае да кара: всичко,без пари да давам
Re: ъгъл(наклон) в задните колела
мой познат има 645ci и на него са така с наклон,той казва че е така за да е по устоичиво при завиване с по голяма скорост,ама дали е така незнам
Скоро ходих на реглаж заден мост ( след подмяна на елементи ) и се оказа че трябва да го има, също и за мое учудване. Каква е цифрата на наклона не запомних , но човека който ми го прави му имам доверие и съм бил винаги доволен от работата му , тъй че май така трябва да си е . На другата ми кола Е34 няма реглаж отзад и си стоят изправени колелата ако е всичко здраво .
- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
vladobate написа:Скоро ходих на реглаж заден мост ( след подмяна на елементи ) и се оказа че трябва да го има, също и за мое учудване. Каква е цифрата на наклона не запомних , но човека който ми го прави му имам доверие и съм бил винаги доволен от работата му , тъй че май така трябва да си е . На другата ми кола Е34 няма реглаж отзад и си стоят изправени колелата ако е всичко здраво .
Колко взимат за реглаж, защото и аз скоро трябва да ходя ?
На мен 15 лв ама го правих на два пъти ( за всеки мост) , това в Пловдив.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Този наклон е съвсем нормално да го има и той си е смята да е така. Конструкцията на дадено окачване е цяла наука и няма как да се обясни с 2 думи. Но чисто и просто казано, наклон от типа /\ е характерен за по-спортни автомобили (забележи и на формула едно че предните колела са така /\). Идеята е че по този начин гумата е стъпила с вътрешната си част върху асфалта, а не с цялата си повърхност, което няма поблем когато се движиш направо. Но в завой, тя се деформира и стъпва с цялата си повърхност, при което имаш по-добро сцепление. Иначе ефекта би бил обратен, ако ти е права в завой при деформиране няма да е стъпила оптимално на асфалта.
Наклона се нарича кеймбър (camber), дели се на негативен и позитивен (+ или -):

При реглажа би трябвало да може да се регулира в малки граници при някои коли, включително и Е36.
П.С. В твоя случай си провери за омекнали пружини или някоя счуперна, обикновено тогава се проявява най-много това. Ако сметнеш че е прекалено повече от нормалното.
Ето и малко инфо по въпроса
http://en.wikipedia.org/wiki/Camber_angle
Наклона се нарича кеймбър (camber), дели се на негативен и позитивен (+ или -):

При реглажа би трябвало да може да се регулира в малки граници при някои коли, включително и Е36.
П.С. В твоя случай си провери за омекнали пружини или някоя счуперна, обикновено тогава се проявява най-много това. Ако сметнеш че е прекалено повече от нормалното.
Ето и малко инфо по въпроса
http://en.wikipedia.org/wiki/Camber_angle
- vanko 318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: млади майки да полудяват ...
- Мечтае да кара: всичко,без пари да давам
браво на колегата BiTurbo за точното обяснение 

- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
Ето и стойностите. Благодарение на колегата Dpy, който качи книгата за ремонт и поддръжка на е36!

- anton mutafchiev
- ентусиаст
-
- Кара: всичко що е с гуми
колеги да не отварям нова тема:волана ми дърпа на една страна ходих на реглаж гуми нови отпред всичко е сменено по окачването 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
На компакта не става да се бара камбера, някой да не земе да се мъчи 

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
bum_bum написа:На компакта не става да се бара камбера, някой да не земе да се мъчи
той нали е с Е30ков заден мост, то затва

- TouringInternational
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M44 на газ
- Мечтае да кара: V10 Touring, e36 compact rally spec
- Детайли за колата: е36 compact "войнишко канче'' edition
аз съм с компакт и спортно окачване и задните ми колелета са / \
но като сложа нормалното окачване и ||
но като сложа нормалното окачване и ||

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
И по принцип при Е36 се регулира само отзад, но има начин и за корекций и отпред 

only rear wheel drive
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2