Проблем с парно?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Проблем с парно?
Двигателят е М43.
В понеделник парното работеше без проблем. Днес тръгвам няма парно. Колата си загря нормално, но парното духаше студено. В един момент, след завой топлото тръгна. Това се случи след 10-тина км каране с духащо студено парно.
Клапите за насочване на въздуха работят. Първото, което ми идва е клапана на парното, който пропуска антифриза към радиаторчето. Някой с други идеи?
В понеделник парното работеше без проблем. Днес тръгвам няма парно. Колата си загря нормално, но парното духаше студено. В един момент, след завой топлото тръгна. Това се случи след 10-тина км каране с духащо студено парно.
Клапите за насочване на въздуха работят. Първото, което ми идва е клапана на парното, който пропуска антифриза към радиаторчето. Някой с други идеи?
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: Проблем с парно?
След малко четене отидох да погледна и от 3 маркуча около този клапан само един е топъл и до колкото успях да видя точно този топлия изобщо не влиза в клапана ами идва от купето, а в другия край е в двигателя.
Това с маркучите трябва ли да ми говори, че проблема е в клапана или да търся другаде?
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
kkkrisss написа:След малко четене отидох да погледна и от 3 маркуча около този клапан само един е топъл и до колкото успях да видя точно този топлия изобщо не влиза в клапана ами идва от купето, а в другия край е в двигателя.
Ами така трябва да бъде- топлият маркуч е надянат към големия отвор в тройника на главата в задната част на двигателя, а другият край влиза в купето и е свързан към парното. Посоката на течността е от тройника на главата, към парното, другият маркуч е от парното, към другия тройник в блока. За третия маркуч в купето не знам на м43 как е схемата. Лошото обаче е, че е студен. Значи няма въздух в системата (топлия маркуч от тройника) и освен мнението на vld за клапана на парното има и незначителна вероятност да се е откачило жилото от голямата врътка за топло-студено, точно под решетката на на въздуховода в централната конзола. В положение на врътката топло, жилото е леко натегнато и при разкачане се прибира, при което затваря притока на въздух, все едно си завъртял в положение студено. Но тогава няма как парното да дойде от самосебе си.
И аз мисля, че няма как да е от врътката. Парното си дойде и работеше перфектно. Пък и не съм въртял изобщо врътката - тя все си седи на топло. Остава да е въпросния клапан!
Към горното мнение - топлият маркуч идва от купето към двигателя, студените са 2 - единия идва от двигателя към клапана, другия от клапана към купето.
За топлият маркуч е ясно защо е топъл. Това, което не мога да си обясня е защо маркуча, който идва от двигателя към клапана е студен. По моята логика ако клапана е развален, 2 от маркучите трябва да са топли и само този, който връща водата към двигателя да е студен? Или бъркам някъде?
Към горното мнение - топлият маркуч идва от купето към двигателя, студените са 2 - единия идва от двигателя към клапана, другия от клапана към купето.
За топлият маркуч е ясно защо е топъл. Това, което не мога да си обясня е защо маркуча, който идва от двигателя към клапана е студен. По моята логика ако клапана е развален, 2 от маркучите трябва да са топли и само този, който връща водата към двигателя да е студен? Или бъркам някъде?
- роско бмв gr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: умряло 316 автоматично купе
- Мечтае да кара: lancia HF integrale
- Детайли за колата: умряло 316 купе автоматик
Понеже го сменях този клапан преди месец,имам някаква идея.Но се чудя как ще идва топло като не влиза топло,ти сам казваш че маркуча който идва от мотора,(той не е трипътник а има две тръбички, дебела и тънка)да не би предишния собственик да е объркал маркучите и да те заблуждават.Аз мисля че е клапана.За сведение аз сложих от е34-става, буксата е същия само удължаваш единия маркуч който влиза в купето.Сложих този клапан защото търсих двоен за е 36 ама имаше само единични.А един ми искаше за двоен майка си и баща си.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
kkkrisss написа:След малко четене отидох да погледна и от 3 маркуча около този клапан само един е топъл и до колкото успях да видя точно този топлия изобщо не влиза в клапана ами идва от купето, а в другия край е в двигателя.
Сега разбрах кой е този топлия малкуч, който влиза в двигателя, трябваше малко по-подробно на напишеш. Та маркуча, който влиза директно в купето, без да минава през клапан, в другия край е на тройника в предната част на блока, нали така? Ако е така посоката на течността е от радиатора за отопление на купето, към тройника на блока. И за да е топъл, значи причината не е в ел.клапаните, поне според мен.
роско бмв gr написа:Понеже го сменях този клапан преди месец,имам някаква идея.Но се чудя как ще идва топло като не влиза топло,ти сам казваш че маркуча който идва от мотора,(той не е трипътник а има две тръбички, дебела и тънка)да не би предишния собственик да е объркал маркучите и да те заблуждават.Аз мисля че е клапана.За сведение аз сложих от е34-става, буксата е същия само удължаваш единия маркуч който влиза в купето.Сложих този клапан защото търсих двоен за е 36 ама имаше само единични.А един ми искаше за двоен майка си и баща си.
Парното до днес работеше без проблем, така че се съмнявам маркучите да са било объркани по някакъв начин. Колата е с климатик и като гледам моя е единичен. Двоен е за климатроник или?
Това, което ме интересува е, ако е запекъл клапана кои маркучи трябва да са топли и кои студени?
- роско бмв gr
- кандидат ентусиаст
-
- роско бмв gr
- кандидат ентусиаст
-
Нещо бъркате.Клапана има три тръби,едната идва от задната страна на блока,другите две влизат в купето.А от купето изиза един който отива отстЗрани на двигателя.Как да бъде маркуча топъл като не влиза топла вода от задната част на блока?Най-добре пипни трипътника точно под чистачките.Този от страната на спътника(первия демек)е този който излиза оъ купето.Другите два са тези който влизат.Значи ако пипнеш клапана този най отдолу е маркуча за топлата вода.Ако той е топъл а първия на трипътника е студен значи може и да си за клапан.
Моя клапан е с 2 тръби.
Интересува ме ако е скапан клапана, кои маркучи трябва да са топли и кои студени?
Общо са 3 маркуча:
1 - от двигател към клапана
2 - от клапан към купето
3 - от купето към двигател
Интересува ме ако е скапан клапана, кои маркучи трябва да са топли и кои студени?
Общо са 3 маркуча:
1 - от двигател към клапана
2 - от клапан към купето
3 - от купето към двигател
- роско бмв gr
- кандидат ентусиаст
-
Aко е скапан клапана, трябва да е топъл само маркуча който идва от задната страна на блока,там дето не можеш да бръкнеш.Ако случайно той не е топъл търси на друго място.Ако въпросният маркуч е топъл,също и този който отива от клапана в купето е топъл значи,и аз не знам какво значи.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
Оф, съвсем се обърках, по-добре да именуваме нещата по-точно. Ще напиша схемата за отоплението, и ще напишеш кой маркуч е топъл и ко е студен. м43 има радиатор за отопление на купето с две пити, свързани в един блок. Има също и два тройника /трипътника, по-скоро този на главата е с два изходящи отвора, за удобство ще ги наричам тройници/, като единият от тях е в предната част, на блока на двигателя, а другият е отзад на главата. При пуснато парно, водата се движи от тройника на главата (големият отвор), до долната тръбичка в блока с двата ел. клапана. На отворени клапани, горните две тръбички (една до друга) в блока с двата клапана, отвеждат течността по два маркуча в купето и влиза в горната и долната пита на радиатора. Оттам през изхода на радиатора водата отива в тройника на блока. През малкия отвор на тройника на главата минава отоплителния маркуч на колектора и влиза в горния малък отвор на тройника в блока. Третият малък отвор на тройника на блока (страничен) отвежда водата през малкия маркуч в долната част на радиатора на двигателя в блока и оттам малкият кръг се затваря през големия горен маркучна радиатора.
- роско бмв gr
- кандидат ентусиаст
-
Чакай сега,пътя на водата е от задната част на главата до клапана(твоя е с две тръбички)От долната тръбичка влиза в клапана минава през него и излиза от горната и отива в трипътника под чистачките.От там отива в радиятора в купето.Излиза от там през същият трипутник отива отново в двг,само че от страни.А не съм сигурен дали обикн. радиатори са с две пити(този вътре в колата)
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2