Кабели за подаване на ток - какви ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Кабели за подаване на ток - какви ?

Мнение от BMW Addiction » 10 Яну 2011, 23:00

Прегледах форума за това, което ме интересува, но не видях отговор (въпреки, че си мисля че не може някой да е питал)....

Чудя се дали да си взема кабели за подаване на ток между два коли/ акумулатора, че всичко се случва (вероятно имам утечка, и не знам дали няма да ме изненада някой път)... Видях една промоция в Метро (а и Практикер) на кабели за 12 лв.

Но когато питах за всеки случай в магазина ме питаха колко ми е акумулатора. Казах им, че е 75 Ah, те ми викат, че тези кабели дето се бях ориентирал били за стартов ток 400А, а за моя акумулатор му трябвали минимум със стартов ток 600А, даже било по-добре да е 800А... респективно тези струваха от 25 лв нагоре....

Искам да попирам това вярно ли е, или просто искат да ми продадат по-скъпите кабели ?

Наиситна ли с кабели 400А, няма да мога да подам ток към колата ми (E36, 320, както казах акумулатора е 75 Ah) ? Ако наистина не мога - колко трябва да взема 600А ще стигнат ли ?

И дали подаването на ток зависи само от кабелите... няма ли значение и големината на "подаващия ток" акумулатор ?

Благодаря предварително !

старши ентусиаст
Аватар

Re: Кабели за подаване на ток - какви ?

Мнение от fedoracore » 10 Яну 2011, 23:05

http://emk-33.com/shop/index.php?cPath=58_711
пьрвите ти вьршат работа 16 квадрата
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 10 Яну 2011, 23:08

Точни стойности не мога да напиша, но не са те излъгали. Колкото и да е силен другият акумулатор ако този ток не може да стигне до твоя няма да стане. А с тези кабели не стига достатъчно за да завърти.
Последна промяна dan-dam на 11 Яну 2011, 8:16, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 10 Яну 2011, 23:11

Колега тези от 12лв са пълна БОЗА. Аз бих си ги купил само , за да им взема щипките, да си купя читав кабел с Голямо сечени от специализиран магазин и да си направя кабел като хората. Принципно и с този от 12лв ще запалиш, но не веднага. Първо ще трябва да почакаш да се възбуди падналия акумулатор от работещата кола(минимум 5-10 минути) и тогава ако имаш късмет и колата ти пали лесно може и да запали, но пак не е сигурно.
И всичко това при условие, че акумулатора ти не е пълен мъртвец- неработещи или укъсили клетки, няма електролит и прочие.
За съжаление не е сигурно, че и този от 25лв ще ти свърши работа, но ако е с по големо сечение е по добрия избор от двата независимо какъв ти е акумулатора.

BTW:От линка към ЕмДефект тези 16 квадрата (българските) ще ходя да ги видя :angel: , че предизвикаха интерес в мен.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от fedoracore » 10 Яну 2011, 23:26

е кьв интерес бре колега -то всичко е китаиско :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 10 Яну 2011, 23:29

daddy_ написа:Точни стойности не мога да напиша, но не са те излъгали. Колкото и да е силен другият акумолатор ако този ток не може да стигне до твоя няма да стане. А с тези кабели не стига достатъчно за да завърти.

+1 от личен опит. Като дойде "Пътна помощ" с яките кабели запали на момента.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

луд с палатка
Аватар
Кара: Хората да залягат
Детайли за колата: кихащо кабрио

Мнение от ТУРБО » 10 Яну 2011, 23:31

Купи си кабел 25квадрата и ползувай само щипките на някои стари кабели,това е най-добрия вариант!
Всичи дето се продават са пълни ментета.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 10 Яну 2011, 23:35

maxpower написа:Колега тези от 12лв са пълна БОЗА. Аз бих си ги купил само , за да им взема щипките, да си купя читав кабел с Голямо сечени от специализиран магазин и да си направя кабел като хората. Принципно и с този от 12лв ще запалиш, но не веднага. Първо ще трябва да почакаш да се възбуди падналия акумулатор от работещата кола(минимум 5-10 минути) и тогава ако имаш късмет и колата ти пали лесно може и да запали, но пак не е сигурно.
И всичко това при условие, че акумулатора ти не е пълен мъртвец- неработещи или укъсили клетки, няма електролит и прочие.
За съжаление не е сигурно, че и този от 25лв ще ти свърши работа, но ако е с по големо сечение е по добрия избор от двата независимо какъв ти е акумулатора.

BTW:От линка към ЕмДефект тези 16 квадрата (българските) ще ходя да ги видя :angel: , че предизвикаха интерес в мен.

И щипките са им боза на тия кабели от по 12лв. :( Преди седмица ми попаднаха едни чисто нови такива,и днес правих точно тази процедура,да сменя смехотворните фабрични кабели,който са с около 4 квадрата сечение. Имах останал 16 квадрата кар-аудио кабел и го сложих него,но самите щипки ,колкото изглеждат големи,самата медна пластина към която се фиксира кабела е много малка и много нестабилно захваната за пластмасовите ръкохватки.Колко ще изкарат идея си нямам ,но ще вършат работа по принцип. За качествени и надеждни кабели си трябват и истински щипки,които имат достатъчно голяма "монтажна" площ за самия проводник. Преди известно време гледах по практикер някакви щипки за телоподаващо на цена от около 6-7 лв бройката и изглеждаха достатъчно масивни със здрави пружини,които биха били идеални за направата на хубави кабели.Но като се сметнат и поне 4м кабел по 4,50лв и тя цената пак си отива към 40лв
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320 ванус
Мечтае да кара: Ф1
Детайли за колата: просто няма такава

Мнение от joro_bmwm3 » 11 Яну 2011, 1:55

колега 5 метра кабел 16 квадрата демек 2 по 2.5 метра и 4 клеми за акомулатор и си ток и жици излиза около 20 лева спестява :banghead:
живота е гаден,но аз сам по гаден

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 11 Яну 2011, 2:49

Значи едни щипки са ти от 50 стотинки до левче в всяка железария , купуваш си 16 квадрата кабел ПВА2 цената му е под 4 лева и си ти , Задължително кабела се кербова с обувки пробиваш дупка в щипките и с болт и гайка се фащат едно за друго или като мен изливаш един тон калай ако имаш в излишък .
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 М50Б25
Мечтае да кара: икономично

Мнение от Stiks » 11 Яну 2011, 4:31

BMW Addiction написа:...

Колега мога да ти дам само пример - дават ми ток с чисто нови кабели от 12 лева и колата ми едвам върти, направо ще спре и се отказахме и дойдоха на помощ хубавите ... няма смисъл да казвам че все едно бях с чисто нов акумулатор. Разликата е ОГРОМНА.

Др което е с кабел от 15 лева го стопих като давах ток от пежо 205 1,8 дизел на една мазда ... изпуши кабела и и се нагря до такава степен че се размекна като дъвка. Взимай си хубав и не го мисли, мога да ти пожелая само не ти трябва да го използваш а само да си го имаш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 11 Яну 2011, 8:35

Не си купувай кабели-направи си сам!
Иди си вземи щипки от магазин за електро матеряли(крокодили им викат).Купи си и хубав кабел 16мм2 или си вземи и 25мм2 (за дизел стават)мисля,че беше следващото сечение и си ги направи сам.Поне ще знаеш,че са хубави ,а не китайски боклуци дето за никав К..Р не стават. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 11 Яну 2011, 9:31

DirtySouth написа:Значи едни щипки са ти от 50 стотинки до левче в всяка железария , купуваш си 16 квадрата кабел ПВА2 цената му е под 4 лева и си ти , Задължително кабела се кербова с обувки пробиваш дупка в щипките и с болт и гайка се фащат едно за друго или като мен изливаш един тон калай ако имаш в излишък .

ПВ-А2-то ,като се одърви зимата и става толкова твърд,че не е истина просто.Верно ,че цената е му е към 2,80-3лв метъра 16мм2,ама не е удобен за прибиране и съхранение и нещо не съм му фен поради тая причина, иначе си е перфектен .Та варианти много,ма важна е и естетиката в багажника в края на краищата :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 11 Яну 2011, 9:43

Има и вносни кабели,ама цената не същата като българските. :lalala:
И това е варянт.
http://www.kolko.bg/bg/michelin-kabeli- ... /p/1290652
А иначе има - ШКГД който също става.
http://www.tilcom-bg.com/bg/Catalogue/RubberCables/
номер 1 е от страницата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 11 Яну 2011, 12:06

Цената няма нищо общо с количеството ампери, защото "лев" не е токова характеристика.
Аз имам кабели от 9.99лв и съм подавал ток, и на мен сами подавали, а колата ми е с 2,2KW стартер.
Има значение къде са закачени кабелите. Ако подаваш ток на кола с изтощен акумулатор, то акумулатора харчи повече ток от стартера, затова трябва да се подаде ток на друго място. То има закон на Кирхоф на тая работа...
Същото и когато давате ток. Ако акумулатора ви не е зареден добре, а вие сте закачили кабелите на акумулатора, а не преди него, то вашия ток отива в акумулатора, а не по кабелите към другия автомобил. Не случайно в ръководството на BMW пише, че ток се подава/взима на/от буксата под предния капак, а не на акумулатора (това за случаите когато акумулатора е в багажника).
Ако кабелите са тънки, ток пак ще има, само че трябва да запалите преди самите кабели да се запалят от високия ампераж.
Тия от пътната помощ имат кабели от по 100лв, но на тях това им е работата, за едно палене според мен не си заслужава. Все пак не взимайте най-големите боклуци, а нещо средно.

Следваща

Назад към E36