Шпер на сняг???

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Шпер на сняг???

Мнение от da6ip » 04 Ное 2010, 19:08

Интересува ме дали слагането на шпер Quaife на кола със задно може да подобри поведението на колата на сняг/лед и какви са плюсовете и минусите?

Говоря за тежко БМВ дизел, автоматик, с идеални зимни гуми, с които без проблем се кара на сняг. Проблемите възникват при паркиране и изкачване по прясно заснежен терен..

Моля специално за мненията на хора с истински опит със шпер в такива условия!

Нагледал съм се на теоретични изказвания в интернет които нямат нищо общо с реалността (която съм тествал на моята кола с инсталацията на разпънка, Н&R стабилизатори и Кони).
Именно затова пиша в раздела Е36 - понеже предполагам че тук и при Е30 има най-много хора с шперове, но предполагам Е36-иците по-често се карат и зимата..

Порових се доста и в чуждите форуми и не мога да намеря категорично мнение. Някои немци казват че помага, но има малко мнения, а един англичанин казва че нямало никакъв ефект, а в една друга тема признава че кара и зимата с летни гуми!?!? :clap: :help:

Благодаря за мненията
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Re: Шпер на сняг???

Мнение от Sharo » 04 Ное 2010, 19:20

da6ip написа:Интересува ме дали слагането на шпер Quaife на кола със задно може да подобри поведението на колата на сняг/лед и какви са плюсовете и минусите?

Говоря за тежко БМВ дизел, автоматик, с идеални зимни гуми, с които без проблем се кара на сняг. Проблемите възникват при паркиране и изкачване по прясно заснежен терен..

Моля специално за мненията на хора с истински опит със шпер в такива условия!

Нагледал съм се на теоретични изказвания в интернет които нямат нищо общо с реалността (която съм тествал на моята кола с инсталацията на разпънка, Н&R стабилизатори и Кони).
Именно затова пиша в раздела Е36 - понеже предполагам че тук и при Е30 има най-много хора с шперове, но предполагам Е36-иците по-често се карат и зимата..

Порових се доста и в чуждите форуми и не мога да намеря категорично мнение. Някои немци казват че помага, но има малко мнения, а един англичанин казва че нямало никакъв ефект, а в една друга тема признава че кара и зимата с летни гуми!?!? :clap: :help:

Благодаря за мненията

без шпер няма излизане зимата от НЕводоравни терени, със щепра си караш и им се чудиш на тия около тебе кво па се мъчат толко
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 04 Ное 2010, 19:27

Голям "+" е при тръгване от място,изкачване.При неопитни шофьори "-" е че при нормално движение(направо на втора или трета да речем)и рязко подаване на газ, има склонност към занасяне на една страна,т.е. задницата тръгва леко настрани,по-голяма склонност има към "тръгване настрани" и в завой.Като за доста хора тия въпросни "-" са "+" :mhihi: Това е за сняг.Иначе за сухо или мокро пак е "+" шпера, понеже по лесно се овладява колата след неочаквано или очаквано занасяне, липсват непредвидимите "камшици". Моят съвет е да слагаш, сигурен съм че няма да съжаляваш :yes:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 04 Ное 2010, 19:31

Всеки според вкуса си. Миналата зима се опитвах да карам напълно нормално из заснежените завои на Петрохан. На спускане нямах никакви проблеми с поведението на колата, но на изкачване, дори с най-леко подадената газ на никакви обороти, се налагаше да обирам с волана.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 04 Ное 2010, 19:56

err0r написа:Всеки според вкуса си. Миналата зима се опитвах да карам напълно нормално из заснежените завои на Петрохан. На спускане нямах никакви проблеми с поведението на колата, но на изкачване, дори с най-леко подадената газ на никакви обороти, се налагаше да обирам с волана.

Предпочитам да обирам с волана от колкото да ми хукне предницата у някоя пряспя, мантинела, бордюр и тн....
За мен, ще имам повече контрол над колата. До година ще слагам аз поради финанси сега няма да е...
ИзображениеИзображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 04 Ное 2010, 19:58

Предпочиташ, щото можеш. А тия, дето нямат никакво придобито усещане и умение да си контролират колите?
Изображение

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 04 Ное 2010, 20:04

отиват на дару и почват тренировки :mhihi:
Tux0 Ca !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 04 Ное 2010, 20:14

err0r написа:Предпочиташ, щото можеш. А тия, дето нямат никакво придобито усещане и умение да си контролират колите?

купуват си такава с асц и понататъчните ъпдейти :mhihi:
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

Потребител
Аватар
Кара: Смело и безотговорно

Мнение от Lil@vi@ S@ncho » 04 Ное 2010, 20:30

шпера е "+" не само на сняг, мокро и асвалт.. дори за неопитен шофьор е голям "+". И само да вметна че, лично за себе си съм стигнал до извод че, дори заварения диф е по добре от отворен... може би защото липсата ми на отип с отворения диф една сутрин ме надхитри :mhihi: Колега слагай шпера, не се замисляй ! :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ИзображениеИзображение
BMW E36 EVO M3

Потребител
Аватар
Кара: Смело и безотговорно

Мнение от Lil@vi@ S@ncho » 04 Ное 2010, 20:34

Sharo написа:
err0r написа:Предпочиташ, щото можеш. А тия, дето нямат никакво придобито усещане и умение да си контролират колите?

купуват си такава с асц и понататъчните ъпдейти :mhihi:

или просто си купуват кола с грешното предаване, но и там неса застраховани ... :mhihi:
ИзображениеИзображение
BMW E36 EVO M3

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 04 Ное 2010, 20:53

ъъъ ок.. точно каквото исках да чуя :mhihi: :twisted:

колата има и ДТЦ/ДСЦ, така че предполагам тия екстри се включват ако поднесе отзад с двете гуми при подаване на газ, нали така?

иначе изобщо не е евтинка глезотийката, ама факта е че да ми светкат лампите по таблото всеки път като натисна педала на 50% на градско също не е големия кеф :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 04 Ное 2010, 23:07

Cosworth написа:
err0r написа:Всеки според вкуса си. Миналата зима се опитвах да карам напълно нормално из заснежените завои на Петрохан. На спускане нямах никакви проблеми с поведението на колата, но на изкачване, дори с най-леко подадената газ на никакви обороти, се налагаше да обирам с волана.

Предпочитам да обирам с волана от колкото да ми хукне предницата у някоя пряспя, мантинела, бордюр и тн....
За мен, ще имам повече контрол над колата. До година ще слагам аз поради финанси сега няма да е...

Та това е ефекта на шпера,колата да е в ръцете ти, а не ти в неините камшици :mhihi: от 1г карам без шпер и все като се опитам да направя нещо ми бие някви откачени камшици но имаш ли рефлекси няма да е толкова зле,свиква се :mhihi:.Така че слагаи не се замисляи :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 05 Ное 2010, 0:37

слагаш афтърмаркет шпер касета на кола която фабрично е с отворен, внимавай щото ша стане елха по таблото.
тва първо и второ дотук всички изкараха шпера равен на 4х4 .... не е така, вярно че в идеалният вариант подобрение ще има ама при всичката електроника която имаш натъпкана в колата си не е чак такъв келипир. Днес разисквах точно тоя въпрос с един приятел то затова автомат + асц + Е39 = М5 и само там
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Ное 2010, 1:08

Coulthard написа:внимавай щото ша стане елха по таблото.

сигурен ли си? има доста хора с Е90 и Е60 със Quaife вече и никой за никакви елхи не е споменавал :nono:
:!: в първия ми пост помолих за мнения от хора с реален опит :!:

Coulthard написа:ама при всичката електроника която имаш натъпкана в колата си не е чак такъв келипир.

наясно ли си изобщо какво прави тая всичката електроника?
като ти подхлъзне едната гума и реже газта, че даже удря и спирачката. опитай да си го представиш.
точно това шпера го елиминира, докато не подхлъзнат и двете, а дотогава колата върви.

Coulthard написа:автомат + асц + Е39 = М5 и само там

а това ако може да го обясниш за простосмъртните :help:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 05 Ное 2010, 1:46

и не си уцелил подфорума АСЦ + шпер на Е36 е по-рядко явление и от розова тройка на жълти цветчета
единственият ЛСД на Е39 е на М5
Е39 автомат с шпер няма
http://www.m5board.com/vbulletin/e39-m5 ... -540i.html
а тук имаш описано как може и да си сложиш шпер но на ръчка :dunno:
http://www.driftworks.com/forum/technic ... iff-2.html
Изображение

Следваща

Назад към E36