Вибрации в скоростната кутия !!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Вибрации в скоростната кутия !!!

Мнение от PNR » 07 Сеп 2010, 9:11

Здравейте колеги

Вчера сложих нова скоростна кутия (да ме пита някой защо) защото на моята леко и виеше лагера на парвичния вал позната болежка на много БМВ-та да не изравям теми сега ... И викам айде добре нали няма да ме дразни взех нова скоростна кутия и викам ще я слагам .
Започна се едно разкачане : генерация алуминиевите кори кардана висящия лагер освободих гуменото каре разкачих откачих лостовия механизъм махнах гредата която е под картера (Х-брейс) с крик подпрях скоростите преди това и леко полека ги спуснах надоло ... Отвих скоростната кутия внимателно с един приятел я издърпахме назад и я извадихме до тук всичко добре ...
Започва качването на новата кутия.! Внимателно вкарахме опашката в съединителя напаснахме кутията подведохме я с няколко болта (разбира се подпряна с крик от задната и страна) и всичко изглеждаше добре до онези два шибани болта на алтернатора на единия гайката му се слага от на (кучето *ъза) но успях някак си хванах единия по гадния болт където е баш отгоре шлица който е на кутията пасна точно на стартера но другата дупка на стартера дойде една идея по нагоре издърпвайки стартера със ръка силно надоло надянах болта някак си (звучи лесно но ми се разгони фамилията) и всичко стана завих кутията стегнах я и по обратния път започвам да сглабям колата ....
Сглобих всичко!

И викам я да запаля колата да видя какво ще стане нали все пак да видя какво сме свършили
и паля аз колата ама първо тя не работи равномерно отивам отпред и почвам да оглеждам вимак си ебати сменям скорости мотора ми се прецаква гледам гледам и кво да видя единия цилиндър го нямаше малко се е поразкачили от спускането и от вдигането на двигателя :mhihi: Хубаво закачих го и мотора заработи добре както си ми и работи де :) и викам екстра това е добре . Събирам инструменитите и ще я видя как е като я изкарам ....

Идва и моментата на пробата качвам се в колата и тръгвам да потеглям за тест !
1) Въртя да запаля пак и стартера върти едно такова много странно все едно зъбите превъртат ... много кофти
2) натискам съединителя - той твърд като камък направо ( а забравих да спомена че съединителя го смених с чисто нов когато сменях предния път скоростите ... така че би трябвало да е читав а и имайки в предвид че почти ама почти не си ръчкам колата!
Напомпвам го няколко пъти викам си дано се оправи ама :nono: твърд твърд .... да си :censored: :banghead: :ranting:
Викам си добре това може да се оправи но
3) Колата си седи на 800 оборота както преди мотора работи супер но купето се тресе и то много неприятно подавам и леко газ 2500-3000 супер неприятно претрисане се получава а колата е на едно място не на скорост
Адски много дразни

Та това са ми по първи наблюдения нещата след смяната на скоростите

Може ли някой да даде мнение от какво може да са се получили всичките тези неща първо твърдостта на съединителя адски много ме дразни станало е като някоя не знам каква кола все едно нямам помпа ами директно с крак си отделям съединителя
Итова неприятно претрисане мислех да не са тампоните на двигателя но нека и вие кажете някви мнения

Благодаря ви предварително !!! :bchug: :bchug:
Последна промяна PNR на 23 Юни 2011, 10:22, променена общо 3 пъти
PNR@abv.bg
София
0888779546

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Re: След смяна на Скоростна кутия ПРОБЛЕМИ моля за съвети!!!

Мнение от jdl » 07 Сеп 2010, 14:13

Дано не изръся някоя глупост, но дали няма разминаване в равнините на маховика и притискателния диск? Т.е., да поясня какво имам предвид - при монтажа на кутията, ако не е легнала идеално към двигателя, може би първичния вал не е съвсем перпендикулярен на маховика. Оттам притискателния диск с феродото не контактува равномерно по цялата си площ с маховика, ами повече в една област, оттам има вече и значително радиално усилие при шлиците, което мисля, обяснява твърдия съединител, както и притрисането. Отделно, заради разминаването на кутията с двигателя, стартерът не контактува съвсем където трябва със зъбите на маховика, затова е гадният звук от него... :?:

Да кажат колегите с практически опит - има ли хляб в тия ми разсъждения?

П.С. А изчезва ли тресенето, или поне намалява ли драстично, когато педалът на съединителя е натиснат докрай - предполагам да?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 07 Сеп 2010, 20:16

jdl написа:Дано не изръся някоя глупост, но дали няма разминаване в равнините на маховика и притискателния диск? Т.е., да поясня какво имам предвид - при монтажа на кутията, ако не е легнала идеално към двигателя, може би първичния вал не е съвсем перпендикулярен на маховика. Оттам притискателния диск с феродото не контактува равномерно по цялата си площ с маховика, ами повече в една област, оттам има вече и значително радиално усилие при шлиците, което мисля, обяснява твърдия съединител, както и притрисането. Отделно, заради разминаването на кутията с двигателя, стартерът не контактува съвсем където трябва със зъбите на маховика, затова е гадният звук от него... :?:

П.С. А изчезва ли тресенето, или поне намалява ли драстично, когато педалът на съединителя е натиснат докрай - предполагам да?!

Колега е сменял съединител, така че трябва да е монтиран правилно.
Притескателния диск не може да се сбърка, защото се фиксира с болтовете към маховика на точно определена позиция. Фрикционния диск ако не е поставен на място, няма как да се сложи скоростната кутия. Сглобката: лагер на маховика, вал на скоростите, фрикционен диск, претискателен диск е много прецизна. Или всичко пасва или нищо не пасва.

Възможно е тресенето да е от тампоните на скоростната кутия или от самата кутия.

Какво стана с тресенето, PNR? Според мен тресенето е от маховика...
Твърдия съединител е или от помпата или от не напасната вилка.
Колега, "новата" скоростна кутия едентична ли е със старата?
Стартера има едно положение. Ако нещо са разбити отворите на скоростите, където се захваща стартера, е възможно стартера да не е на точната позиция. Болтовете на стартера трябва да влизат без хлабина в корпуса на скоростите и корпуса на стартера.
Последна промяна bmw325tds на 07 Сеп 2010, 20:22, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 07 Сеп 2010, 20:18

jdl написа:Дано не изръся някоя глупост, но дали няма разминаване в равнините на маховика и притискателния диск? Т.е., да поясня какво имам предвид - при монтажа на кутията, ако не е легнала идеално към двигателя, може би първичния вал не е съвсем перпендикулярен на маховика. Оттам притискателния диск с феродото не контактува равномерно по цялата си площ с маховика, ами повече в една област, оттам има вече и значително радиално усилие при шлиците, което мисля, обяснява твърдия съединител, както и притрисането. Отделно, заради разминаването на кутията с двигателя, стартерът не контактува съвсем където трябва със зъбите на маховика, затова е гадният звук от него... :?:

то това което го казваш всъщност си е с голяма логика, но ако приемем, че частите са изправни, то това разминаване просто няма как да се получи, може и да го има след монтажа но при първото завъртане на коляновия вал би трябвало всичко да се намести. Аз лично с едно момче като сменихме съединител си ги разминахме, ама то е нормално, щото за да не ги разминеш ще ти трябва един дорник специален инструмент от БМВ и така си го оставихме. След монтажа напомпихме 2 пъти съединителя да си дойде всичко на место и заспа.

По-скоро като е твърд съединителя, да не би нещо в помпата (долната) да не е монтирано правилно или нещо да не сте сложили правилно там в облстта на съединителя. Моя съвет е да я свалите пак и да направите всичко отново, бавно и внимателно. Има и една много полезна тема стъпка по стъпка как става всичко....

http://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/E36-Clutch_Replace/E36-Clutch_Replace.htm

Успех
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 08 Сеп 2010, 9:47

Благодаря Ви на всички за отговорите които сте ми дали :)

Значи да кажа какво става :
Вчера след работа към 6 отдох до гаража да огледам какво става с колицата. Поогледах я отдоло скоростите как са лепнали но видимо нямаше никакви проблеми. Започнах леко полека да разглабям за да я свалям наново (нямаше начин трябваше да се отстрани този проблем какъвто и да би бил той) Давай пак познатата гимнастика от вчера .

Имах много голямо съмнение само в едно нещо което не бях напрвил аз вчера и то защото се заговорих с едни приятели и момчето което ми помагаше е направило грешката като е сложило лагера на вилката ма не както трябва :banghead: :banghead: :banghead: ами с ушите вътре в канала а не да легнат на вилката :banghead: :banghead: (по добре е човек като не знае нещо и като не може да направи нещо или да попита някой който може или да не го прави)

Еми както прочетохте това беше проблема свалих скоростие наместих лагера и започнах да сглабям наново , вкарах кутията и си легна съвсем добре по мотора захванах с 3те най яки болта и леко полека започнах да притягам. Стартера си пасна перфектно

Сглобих всичко и съединителя стана прекрасен :clap: :driving: :smoke:

Така сега съединителя е наред натиска се съвсем леко скоростите отделят много добре.
Обаче претрисането си остана.

Дали може да е от отва че новата кутия я взех с ново магаре и с тампони а тези тампони изглеждат видимо видимо по добре от моите старите и сега да е стегнала по добре към колата и дасе предават вибрации от мотора???
И дали може да са заминали тампоните на двигателя на колата от спускането и вдигането няколко пъти за кутията ???
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 08 Сеп 2010, 12:12

PNR написа:...Дали може да е от отва че новата кутия я взех с ново магаре и с тампони а тези тампони изглеждат видимо видимо по добре от моите старите и сега да е стегнала по добре към колата и дасе предават вибрации от мотора???
И дали може да са заминали тампоните на двигателя на колата от спускането и вдигането няколко пъти за кутията ???

Аз като свалях моите скорости установих, че тампоните на скоростната кутия са скъсани през средата. Спокойно като вдигна кутията и се отлепваше от магарето. Но никакво претрисане не съм усещал. Направо се учудих.
Тампоните на двигателя може да си ги скъсал, защото двигателя се накланя доста назад като се махне кутията. Провери ги.

А тракането изчезна ли? Или не се разбира от претрисането?

ентусиаст
Аватар
Кара: яки шестаци...

Мнение от EnimEn » 08 Сеп 2010, 12:14

Тва за тампоните на кутията :no:
за тампоните на мотора :yes:
огледай ги - маслени са и обикновено си личи когато е скъсан някой от двата.
Изображение
Read the fuckin` MANUAL!!!
Never took this road before... destination unknown!

"Good drivers,Just drive!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м я някак си.

Мнение от nik4o » 08 Сеп 2010, 22:34

Ако претрисането е като пододеш газ погледни има 2 тампона които отделят генерацията от планката която държи скоростите да не би те да са заминали и да вибрира от генерацията в скоростите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 10 Сеп 2010, 22:32

nik4o написа:Ако претрисането е като пододеш газ погледни има 2 тампона които отделят генерацията от планката която държи скоростите да не би те да са заминали и да вибрира от генерацията в скоростите.

Относно тази планка при мене липсва защото я закачих един път като я вкарвах в гаража и се скъса и тогава направо я свалих и я изхвърлих :banghead:
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 25 Сеп 2010, 15:43

PNR написа:
nik4o написа:Ако претрисането е като пододеш газ погледни има 2 тампона които отделят генерацията от планката която държи скоростите да не би те да са заминали и да вибрира от генерацията в скоростите.

Относно тази планка при мене липсва защото я закачих един път като я вкарвах в гаража и се скъса и тогава направо я свалих и я изхвърлих :banghead:

И моята планка остана някъде по пътищата, сега съм без нея...

Колега, PNR, какво стана с тресенето и потропването? Има ли решение на проблема?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 14 Дек 2010, 13:37

така да кажа какво става че вече и на мен ми писва ... с тая кола ...
От един колега от форума взех нови тампони за двигателя и за скоростите да ги сменя да видя дали в моите има проблем...
трягвам да разкачам мотора вадя тампоните но :shock: моите от 92г излгеждат перфектни и мога да кажа даже по добре от новите :mhihi: та не са тампони на двигателя
Смених тези на скоростите с едни други мой пак здрави с тези на колегата също не нищо пак си има еди вибрации които направо ме :kuku: :ranting: и не знам от какво може да е
Има мнения че маховика може да е заминал за да има вибрации но той при мен е едномасов и буквално е ... мисля че може би целия проблем идва от самата скоростна кутия.
От смяната се появи всичко а и друго гледах под колата като се подаде газ до момента в който има най големи вибраци скоростите се мятат доста което е ненормално!

Дайте някви предложения от какво може да е ...
Мисля да взема нов лагер за първичния вал и нови семерини и да сменям всичко по старата кутия и пак нея да си слагам знам ли вече ... писна ми с тези уж "перфектни кутии"
PNR@abv.bg
София
0888779546

ентусиаст
Аватар

Мнение от EnimEn » 14 Дек 2010, 14:34

Аз ли пропускам или си забравил да обясниш кога тресе, на място ли, в джижение ли, на скорост ли, не на скорост?
Натисни съдинителя и така ще изолираш кутията като вариант - ако спре да тресе=кутия, ако ли не, нещо ти се е дебалансирал мотора, дали проблем със запалването, дали друг - трябвА да се хване откъде ги предава тези вибрации.

П.С:
Явно аз съм пропуснал, в първия пост си пише кога тресе.
Натисни съединителя и виж дали още ще тресе.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 15 Дек 2010, 16:51

EnimEn написа:Аз ли пропускам или си забравил да обясниш кога тресе, на място ли, в джижение ли, на скорост ли, не на скорост?
Натисни съдинителя и така ще изолираш кутията като вариант - ако спре да тресе=кутия, ако ли не, нещо ти се е дебалансирал мотора, дали проблем със запалването, дали друг - трябвА да се хване откъде ги предава тези вибрации.

П.С:
Явно аз съм пропуснал, в първия пост си пише кога тресе.
Натисни съединителя и виж дали още ще тресе.

Опитах варинта с натискане на съединителя че честно май бах забравил да пробвам но зажалост не вибрирането продължава :(
Но не ми се вярва да е проблема в мотора, тъй като той работи много равномерно - но все пак е възможно

Дайте предложения от къде да търся проблема много ме дразни :ranting:
PNR@abv.bg
София
0888779546

ентусиаст
Аватар

Мнение от EnimEn » 15 Дек 2010, 20:38

Не знам, колега, огледай всичко в двигателния отсек, оттам - назад не е причината!

Виж дали ти палят всички цилиндри (да не си обърнал реда на запалването)
като цяло не търси проблема след маховика...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от licezz » 15 Дек 2010, 22:13

При мен имаше тресене на свободни обороти около 2 месеца последните 2 дена започна направо да се клати колата казаха ми че е изгоряла бобина. Последния ден е изфорсирах на 2-ра до 5000 оборота и разбрах от каде е проблема перката на радиатора била леко пропукана и се счупи за малко да пробие капака забисе само в кората от там са били вибрациите смених я и всичко си беше наред.

Следваща

Назад към E36