червен антифриз долях един литър, а в системата имам син
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- anton868
- Потребител
-
- Кара: E36 М42
- Мечтае да кара: М5, Х5
- Детайли за колата: 318 is M42
червен антифриз долях един литър, а в системата имам син
проблем ли е че съм долял 1 литар червен антифриз приположение че в системата съм със син ?
- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол
Re: червен антифриз долях един литър, а в системата имам син
Грешка, не трябва да се допуска смесване на двата типа антифриз. Доколкото знам състава им е различен. Това мога да кажа само от прочетено някъде. Релно как стоят нещата незнам, за мен е просто антифриз, но все пак се съобразявам какво има налято в охладителната система и какво ще досипвам. Поздрави.
- anton868
- Потребител
-
еми неволята учи
утре ще го смена целия трябва ли да промивам или може да мина само със смяна

- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
- .::Братоев::.
- ентусиаст
-
- Кара: осем цилиндрови
Червен се ползва за М52 с тия алyминиеви блокове доколкото знам аз.Другия май разяждал понеже съдържал някви химикали.
Пък тва че си ги каращисал не мисля ,че е кой знае какъв проблем чак и тема да пускаш
Пък тва че си ги каращисал не мисля ,че е кой знае какъв проблем чак и тема да пускаш

Последна промяна .::Братоев::. на 23 Апр 2010, 18:13, променена общо 1 път
- anton868
- Потребител
-
М42 1 литар концентрат съм сипал
- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
- shopaza
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 M52B20 Touring E34 M50B25
Аз съм със зелен това значи ли че трябва да го разкарвам по най бързия начин.М52

- fedoracore
- старши ентусиаст
-
shopaza написа:Аз съм със зелен това значи ли че трябва да го разкарвам по най бързия начин.М52
препоръчително е червен и качествен антифриз.

- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
Червения се пресича със синия!Някои го сравняват го като "вода и масло"...Това съм го чел някъде.
Има 4 вида до колкото аз знам:
СИН G11 - за чугунени блокове
ЧЕРВЕН G12 - за алуминиеви блокове
ЛИЛАВ G12plus - за двигатели след 2001
ЖЪЛТ - най-стария и обикновен познат от едно време
Всичко това са препоръчителни спецификации на производителите на антифриз.Това не значи че, на по-стар двигател не можеш да сложиш по висок клас антифриз.
По принцип съм виждал и зелен,който спада към синия и оранжев който спада към червения.
Всичко това са препоръчителни спецификации на производителите на антифриз.Това не значи че, на по-стар двигател не можеш да сложиш по висок клас антифриз.
По принцип съм виждал и зелен,който спада към синия и оранжев който спада към червения.

- anton868
- Потребител
-
в крайна сметка беля ли съм направил или не ? имам 4 литра син и един литът червен да не се преебе некоя гумичка това ме притеснява. да источвам ли антифриза и да сложа нов или да си карам така ? 

Това с цветовете е търговски похват, но не е стандартизирано. Важно е да не се слага на двигател с алуминиев блок или глава от класическия "син" или "зелен", защото принципно те са с фосфат- или нитрат- базирани антикорозионни агенти, които таковат мамата на алуминия. Жълтия антифриз на Shell Glykocool примерно, доколкото помня, не е от тази категория. Червения на HEPU е правилния за алуминиеви блокове и глави.
Има обаче още нещо интересно - антифризът, който се продава при дилърите на БМВ и си е със щампата БМВ, е точно такъв, какъвто трябва - без фосфатни и нитратни антикорозанти, а на чвят е СИН!!
Отгоре на всичко цената му е съвсем съизмерима с тази на HEPU червения примерно, така че, ако се сменя антифриз, нищо не пречи да се насочите към BMW антифриза
Все пак това си е консуматив от BMW за BMW 
Има обаче още нещо интересно - антифризът, който се продава при дилърите на БМВ и си е със щампата БМВ, е точно такъв, какъвто трябва - без фосфатни и нитратни антикорозанти, а на чвят е СИН!!

nakoone написа:Червения се пресича със синия!Някои го сравняват го като "вода и масло"...Това съм го чел някъде.
нищо не се пресича, и аз бях направил същото като колегата, само че аз бях със червен и му долях син, и се бях притеснил след четене във VW форума /до колкото знам червения е основно за фолксваген не че аз не карах със червен дълго време и всичко си беше ок / така че изпробвано е няма проблеми със нищо по охладителната система а иначе БМВ препоръчват зелен
ПС 320 Д Е90 заводско си е зелен, така че го няма този момент за колите след 2001г че се карат с лилав
Виждам, че мазалото става голямо с цветовете, най-малкото защото за различните производители цветовете са с различно значение. Така че, ако някой се интересува да кара с това, което производителят (в случая БМВ) препоръчва - да порови в TIS-а, там са си дадени за кои двигатели какъв е съответният консуматив по БМВ номерацията, и отделно се дава референтна листа с продуктите на по-известните производители и техните продукти, които отговарят на съответните изисквания.
няма такива работи за vw за bmw има два вида антифриз такъв за коли с алуминиев блок и такъв за коли с чугунен блок,без значение от марката на колата. а цветът леко варира дали ще е син или зелен е едно и също и дали ще е червен или розов пак.
по темата не мисля че един литър ще ти навреди нещо,няма смисъл да се набутваш още веднъж.
по темата не мисля че един литър ще ти навреди нещо,няма смисъл да се набутваш още веднъж.
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3