Шумоизолация

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Шумоизолация

Мнение от FaceOff » 19 Апр 2010, 19:04

Здравейте колеги, в последно време колата стана осезаемо по-шумна. Преди година махнах катализатора и сложих резонатор на негово място, но явно не много качествен, защото само 2-3 месеца след това колата започна да става все по-шумна (откъм генерацията) и така до днес, когато отидох в ЕМ-Комплект и смених резонатора с нов (с камера, каквото и да означава това), задното гърне (щамповано със същата форма като оригиналното) и тръбите м/у тях. Разлика определено има, но както всички знаем Е36 не е най-обезшумената кола. Добре известна ми е темата на колегата Любо за 'тропкането на корите' , следил съм я и съм я чел няколко пъти, също така и теми в други форуми (темата на Митко–дд в тунинг.бг) и други такива. И така, времето се оправя, пък и идват почивни дни, в които доста от колегите ще са на събор, но аз мисля сериозно да се заиграя с обезшумяването на 'осемнаеската' :mhihi:
Та по темата, имам няколко въпроса-
- корите ще ги облепя със шумоизолация за въздуховоди - самозалепваща се пореста гума с алуминиево фолио от другата страна. При това положение необходимо ли е да облепя външната ламарина на вратата със самозалепващите се листове битум?
- пода на багажника също с битумните листове, но да сложа ли и другата шумоизолация отгоре?
- мисля да сложа от порестата гума и под изолацията на предния капак, мисля, че не е проблем, при положение че ще е под оригиналната изолация?
- как да обезшумя двигателния отсек, чел съм, че се слага шумоизолация в подкалниците, демек да сваля всички подкалници и да лепя за ламарината? И също така какво да сложа там - битумните листове или гумата?
- ако махна корите при краката на шофьорското място и пасажерското има ли какво да се изолира допълнително там, защото предполагам си има няква заводска изолация?

Ще съм благодарен на всички за съвети и напътствия!

П.П. Колегата Митко споменава за цена от 9.50лв/кв.м за битумните листове, къде в София да я намеря - Бриколаж, строителни складове?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Re: Шумоизолация

Мнение от BorisMW » 19 Апр 2010, 19:53

Само да вметна,че ако наистина искаш да ти е безшумно,преди да почнеш с лепенето,заслушай се като минаваш по някой калдъръм :mhihi: за метално дрънчене от вратите или страничните колонки,което идва от връзките на механизма за отваряне и затваряне на вратата.Вместо битум,на вратата отвътре може да лепнеш 2 или 3 мм Селитрон(стириопор на листове)с най-обикновенно монтажно лепило.Важното е ел.дограмата да се движи свободно.Вратата ще ти стане двойно по-тежка,като на стар кадилак :mhihi:
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 20 Апр 2010, 19:36

Няма ли кой да сподели опит? :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Апр 2010, 19:49

Идеята ти е добра . Само на дъното на багажника не слагай изолация! По някога през отдушниците влиза вода и се задържа или в отделението за акумулатора (ако акумулатора ти е от зад) , или при резервната гума. Та , точно на тия две места не слагай изолация. Ако случайно някога ти пусне вода (а в почти всяка Е36 съм убеден , че е влизало вода в багажника, поне моите наблюдения са такива), то просто ще накваси изолацията и сещай се .... Не случайно точно на тези две места има отводнителни тапи ...!

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 21 Апр 2010, 15:56

Здравей Методи, мотора ми е като твоя, така че акумулатора е отпред. В багажника засега мисля да сложа само битумните листове, а те няма как да поемат вода, естествено ще изрежа покрай отводнителните тапи. Чудя се дали 'металното' дрънчене при затваряне на вратите няма да се оправи ако само на едно място по външната ламарина залепя парче от битумните листове, защото се сещам как на всички мивки от алпака се лепи едно подобно парче, за да не дрънчат + изолацията от порестата гума на корите, разбира се. Най-вече ме интересува какво да сложа под подкалниците - вата, порестата гума, битумните листове, и евентуално под арматурното табло ( но без да го махам, само долните кори). Ще съм много благодарен на колеги, които са си правили подобна изолация да споделят опит!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 21 Апр 2010, 16:08

kokobm написа:Здравей Методи, мотора ми е като твоя, така че акумулатора е отпред. В багажника засега мисля да сложа само битумните листове, а те няма как да поемат вода, естествено ще изрежа покрай отводнителните тапи. Чудя се дали 'металното' дрънчене при затваряне на вратите няма да се оправи ако само на едно място по външната ламарина залепя парче от битумните листове, защото се сещам как на всички мивки от алпака се лепи едно подобно парче, за да не дрънчат + изолацията от порестата гума на корите, разбира се. Най-вече ме интересува какво да сложа под подкалниците - вата, порестата гума, битумните листове, и евентуално под арматурното табло ( но без да го махам, само долните кори). Ще съм много благодарен на колеги, които са си правили подобна изолация да споделят опит!

Не на всички 318-ки акумулатора е отпред , моя например е отзад (така си е фабрично...), но това е друга тема .... Пак те съветвам ,отзад при резервната гума да не слагаш нищо , но ти си знаеш ... , а за металното дрънчене - просто си смени уплътненията (каквато и вата да сложиш , все тая ще е , поне според мен , не съм опитвал и не мога категорично да кажа , но така мисля ...). Стана вече ясно (след като колега ни "светна" по въпроса ) , че може да се вземат нови уплътнения за около 100 лв (от рено магазин). За подкалниците мисля , че е най -добре да сложиш пореста гума ..., а под таблото - вата ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 21 Апр 2010, 16:33

Не знаех за акумулатора..

Изображение

Изображение

Първото е снимка на багажника на компакт на колегата mitko_dd, а второто - Лансер '08 :shock: , явно и те се нуждаят от изолация. Това са въпросните битумни листове, само че първото е 9-10 лв/кв.м. а другото - Вибропласт М1 за 63лв/кв.м. но ми изглеждат абсолютно еднакви - слой битум с фолио от едната страна.

Замислих се нещо относно изолацията за корите, която мисля да слагам - както казах това е пореста гума също с алуминиево фолио от едната стрна, но дали точно това фолио няма да пречи на материала да поглъща звукът (шумът) идващ отвън, тъй като фолиото ще сочи навън? Използвал съм тази изолация за облепване на въздуховоди, но там шумът идва именно отвътре, тоест страната без фолио. Май ще купя подобна но без фолиото и ще я лепя с лепило, което пък е приемуществото на тази със, защото тя е самозалепваща...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от samokoveca » 21 Апр 2010, 16:47

каде има от тази изолация на първата снимка че и аз имам нужда от малко но все попадам на тази от 60-70 лева

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 21 Апр 2010, 16:52

Както е писал колегата, на който е снимката - складове за строителни материали. И аз ще ги пообиколя да видя какво ще намеря..

Потребител
Аватар
Кара: 318-тдс
Мечтае да кара: 319-тдс :)

Мнение от 4irepa » 11 Май 2010, 23:10

Има и друг вариант за някои места,които аз обмислям но е малко играчка...става въпрос за една акустична самозалепваща лента,която си е специално за изолация направена по принцип за окачени тавани и звукоизолирани помещения.Хубавото е че е самозалепваща,единственият минус е че трябва да се наставя,което губи малко време сравнение с листове да кажем.Цената е-65мм широка,30 метра дължина 2,5мм дебелина-13,5лв.90 мм широка-17,5лв.Работя в склад за стр матеряли,ако някои има интерес към тази лента ще го упътя от каде да доиде за да си я закупи....
...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 12 Май 2010, 15:42

Няма смисъл от изолация, която от едната срена е с алуминиево фолио, по добре е без него.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 01 Юни 2010, 11:25

колега кокобм, направи ли интервенцията и има ли резултат?
кажи ако има и някакви уроци които си научил по трудния начин, да не ги преоткриваме и ние после :mhihi:
мерси
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тук там

Мнение от азззз » 02 Юни 2010, 1:02

за мен това са твърде сложни изолации :mhihi: единственото което мисля да направя е да сваля корите на вратите и да залепя една 2но залепяща се лепенка на джобовете,която да не позволява пластмасата на джоба се да почуква с тази на самата кора,тъй като от наблюдения това ми е най-тракаштото нещо в купето(е като изключим и отлепения ми таван отзад,който трябва да взема да го залепя :mhihi: )

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 02 Юни 2010, 13:34

Имам познат, който си налепи цялата кола с някаква топлоизолация( май К-ФЛЕКС ) и е много доволен. Изолацията трябвало да бъде със "затворена клетка". В шкода форума има подробна тема от него. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 02 Юни 2010, 13:50

от какво е много доволен?

от подобрената температурна изолация, или от намален шум?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

Следваща

Назад към E36