318 тдс странно чукане в мотора

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ E36,E39,E46,E91,E53

318 тдс странно чукане в мотора

Мнение от tihomir_valkov » 21 Мар 2010, 20:16

Здравейте колеги тук от известно време се чува едно цъкане в мотора и не мога точно да оределя от къде е смисъл дали от клапани или картер.Та цъкането(чукане) е нещо подобно на аванс при москвич чува се доста когато стопли двигателя карах с масло 5 на 40 викам си от него може да е,но не е смених го с 10 на 40 и пак си остана чукането.Мислех че моче да е нещо от центровката но и от няма да е ходих на диагностика при(Presko 79 ) и евала на колегата там закачи мотора и ми каза че всичко е ок е можело да се направят леки корекжий но много леки но свичко било ок.Каза ми че не е клапан и дюза каза че няма да е а е възможно да е биелен лагер.Само да вметна преди време отваряхме мотора и сменихме сигменти и бутални болтове и вериги само не сменихме лагерите понеже майстора ми каза че са ок и така днес отворих картера и свалих биелните лагери не съм затворил още мотора но видимо няма следи на износване на лагерите дори смея да кажа е са доста добре,ще ги сменям сега но не зная на колко кг.да стегна петите на биелите и мисля да ги сменям с нормален размер моля ако има колеги правели това да ми кажат на колко кг.да ги затегна :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: 318 тдс странно чукане в мотора

Мнение от bum_bum » 21 Мар 2010, 20:40

Верига? Как пали топла, помпата въртяна ли е на някъде?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomir_valkov » 21 Мар 2010, 21:35

пали перфектно колега топла и студена просто нямам забележки а и колегата Пресиян (Presko79) гледа точно това зацепването и центровката каза че са добри

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Мар 2010, 21:42

Тя може да си е добре и пак да е въртяна за да компенсира разтегнатата верига, която трака. Самия звук от веригата е много характерно жужене, трудно е да го сбъркаш с нещо друго по принцип.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomir_valkov » 21 Мар 2010, 22:06

не коелга не мисля,че е верига понеже са сменяни с нови а и не е жужене а по точно чукане.Когато запаля колата студена не се чува толкова много но когато стопли до средата чукането вече се чува ясно и отсечено цък ,цък и така на татък дори и на место се чува а когато в движение тръгна да ускорявам се увеличава с вдигане на оборотите,не так или иначе съм отворил кртера и ще сменя биелните лагери само ако може някой да ме светне на колко кг.да си затегна а и да попитам друго гарнитурата да я сменям ли на картера понеже е не повече от 10 хил км

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomir_valkov » 21 Мар 2010, 22:38

не колега не мисля,че е от веригата по принцип е сменяна с нова и не жужи а си чука и то сутрин като е студена не чука така но като стопли мотора до средата започва да чука като ускорявам с вдигане на оборотите чукането се увеличава смисъл по интензивно дори и когато е на обороти си чука ускорявам увеличава се чукането задържам на определени обороти не се чува .Та колко ако знае някой да стегна белните болтове колко кг .А и да купя ли нива гарнитура за картера понеже тая е на около 10 000 км

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sevosevo1 » 22 Мар 2010, 1:28

приятел и моита е така казаха ми че може да бьде маслените повдигачи на клапаните

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomir_valkov » 22 Мар 2010, 14:31

е да колега но нали когато са клапани като стопли мотора трябва да отихнат а при мен е обратното започва да чука а ходих при майстор и той ми каза че не може да са клапани,колко кг.да стегна биелите

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 22 Мар 2010, 15:03

Колега провери си свещите дали са затегнати :idea:
Може на някой да му се струва нереално,но при мен чукаше също някак странно.Благодарение на кадърен майстор и колега- Sonny,установихме,че свещите поради някои фактори се бяха разхлабили и от там играеха в гнездото си.След завиването им,спря да чука :) Предполагам,че всички сме наясно какво би станало ако избие свеща :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 22 Мар 2010, 16:34

jbankov написа:Колега провери си свещите дали са затегнати :idea:
Може на някой да му се струва нереално,но при мен чукаше също някак странно.Благодарение на кадърен майстор и колега- Sonny,установихме,че свещите поради някои фактори се бяха разхлабили и от там играеха в гнездото си.След завиването им,спря да чука :) Предполагам,че всички сме наясно какво би станало ако избие свеща :winky:

Батка за подгревните свещи ли говориш,тъй като колегата е с дизелов матор.И чукането се засилва когато е топъл маторя.И така и не разбрахме тоя кош с какъв момент се затягат болтовете на биейлите.Някой казват че колкото милиметра е болта с толкова килограма усилие трябвало.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 325 тдс
Мечтае да кара: настрани
Детайли за колата: Само шпер.

Мнение от mitio ochite » 22 Мар 2010, 17:26

В аутодатата пише: с нови болтове първо на 20nm И после на 70 градуса.Стягай колкото е дебел болта толко килограма по български :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 22 Мар 2010, 17:39

това дето клапаните утихвали като загрее не е вярно ,ако повдигача е изпуснал/спекъл ще си трака винаги няма утихване ,а ако я караш така ще изяде и вала

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 22 Мар 2010, 18:21

mitio ochite написа:първо на 20nm И после на 70 градуса

това е правилното

ей ти го ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 22 Мар 2010, 21:56

Колеги,колата наистина беше при мен.Много нещо е свьршено и мотора почти е подновен.
Няма авансово (детонационно ) чукане.След дьлго премУдрене сьм на мнение като че ли има някакьв проблем в буталната група,но колегата каза че са сменили всичката дреб вьтре освен лагерите по вала.
Колата не е пушеща или някьв труп дето да не е в час с много неща,просто с повишаване на температурата се увеличава чукането,а то поскоро е цькане.
Даваите идеи да помогнем на колегата
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomir_valkov » 22 Мар 2010, 23:27

благодарности на всички колеги който дават мнения а на колегата който дава мнение за повдигач на клапани преди около 13000 км главата беше сваляна диагностирана от компетентни уж лица занимаващи се с шлайф на валове глави и такива им там работи та главате беше обслужена там и което ми казаха че е за смяна го смених така че не зная.Ако не се оправи от смяната на лагетите как да разбера дали е повдигач

Следваща

Назад към E36