При рязко натискане на спирачката колата не спира.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

При рязко натискане на спирачката колата не спира.

Мнение от CTORH » 12 Ное 2009, 17:03

Здравейте. Търсих с търсачката, но решение точно на проблем като моя не откирх.
Проблема ми е, че когато натисна рязко спирачката хода на педала е много къс и колата не спира. Педала се втвърдява много и ABS-а рита яко. На сух асфалт колата се държи все едно е на лед!
Извадих релето на АБС-а, лампата светна. Засилих колата и пак ритнах рязко спирачката - положението е почти същото, с тая разлика, че сега нищо не ми рита педала и все пак спирачките позацепват, ама след около 2-3 секудни. Хода на педала пак е малък и педала е прекалено твърд, колата не спира добре. Това ме навежда на мисълта, че проблема не е в АБС-а а някъде другаде в спирачната уредба.
Кокато натисна спирачката малко по-плавно, дори и да е много силно, няма никакви проблеми, колата си спира добре. И с ABS и без ABS. Само че знаете, че в някои ситуации рязко трябва да спреш, а не да внимаваш колко плавно натискаш педала. В една такава ситуация преди около месец леко подпрях един пред мен, защото като натиснах рязко спирачката колата си продължи напред. Добре че се движехме много бавно и се разминах без съществени поражения.
Лампата на АБС-а не свети. Ходих на диагностика, там изобщо не ми разпознаха АБС-а, казах ми, че проблеми при по-старите АБС-и не излизали на компютъра. Накладките не са износени, има доста живот в тях. Дисковете имат малко ръб, но не е толкова, че да са за смяна. Според мен проблема може да е в помпата. Помагайте, че вече ми писна с тея спирачки, не мога да си карам колата спокойно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: При рязко натискане на спирачката колата не спира.

Мнение от tsb_bg » 12 Ное 2009, 17:26

Колега щом хода на педала на спирачката е къс или има проблем с вакумния усилител или при отпускане на педала в системата остава остатъчно налягане
ABS-a се включва по сигнал от датчиците и би могло да има проблем ако някой си е заминал, но в случая не ми се вярва да е така
1. еднакви ли са ти гумите (размер)
2. провери как се държи колата по инерция (задържат ли спирачките)
3. провери вакума на вакумния усилител
4. провери кабелите на датчиците на ABS-a

Отиди на читава диагностика на ABS-a - това са сериозни неща :!:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д
Мечтае да кара: M550d

Мнение от bobreti » 12 Ное 2009, 18:01

колега виж сервото и после самите накладки може да са ментета и ферододо да е много твърдо

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от CTORH » 12 Ное 2009, 19:17

Хода на педала е къс и педала е твърд САМО при рязко натискане на спирачката. Иначе при малко по-плавно натискане хода си е нормален и педала си е нормално мек и колата си спира без да се налага да натискам силно. Гумите ми са напълно еднакви по всички параметри и са нови. По инерция всичко е нормално, спирачките не задържат. Дори при много лек наклон като пусна спирачката колата веднага тръгва. Не вярвам да е от накладки, какво общо имат те с рязкото натискане на спирачката? За диагностиката написах какъв беше резултата - била ми стара колата и АБС-а не изкарвал нищо към компютъра. Аз като гледах в лаптопа на майстора пишеше, че не намира АБС. Според мен това е напълно възможно, още повече, че двигателя ми е сменян с is-ков. Но ако на вас това ви се струва съмнително препоръчайте ми къде на друго място да отида за диагностика.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 12 Ное 2009, 20:15

Колега опитай и още нещо:
Преди да запалиш двигателя натисни спирачката (педала трябва да е твърд).
Като заработи двигателя педала трябва да потъне леко и малко да омекне

Колкото до диагностиката ABS-а си е отделен модул и не се влияе от смяната на двигателя
До колкото става въпрос за спирачки, горещо ти препоръчвам да направиш диагностика при оторизиран дилър ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 12 Ное 2009, 20:22

Помпата, май е тръгнала да си ходи

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от CTORH » 12 Ное 2009, 20:33

tsb_bg написа:Колега опитай и още нещо:

Колкото до диагностиката ABS-а си е отделен модул и не се влияе от смяната на двигателя
До колкото става въпрос за спирачки, горещо ти препоръчвам да направиш диагностика при оторизиран дилър ...

Този тест го правя редовно, защото често паля двигателя с натисната спирачка. :) Резултата е такъв, какъвто си го описал, т.е. ОК. Под оторизиран дилър какво да разбирам, Дару кар ли?

sobiss написа:Помпата, май е тръгнала да си ходи

И аз имам такива подозрения... :(
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 12 Ное 2009, 20:37

Предлагам за отскок: Смени спирачните маркучи. Виждал съм идеално желирани и запушени вътре.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 12 Ное 2009, 21:08

Ами щом минаваш този тест значи помпата би трябвали да е ОК. Както казва колегата, пробвай със смяна на спирачни маркучи и задължителна смяна на спирачна течност.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 M3
Мечтае да кара: E36 m3 turbo :)

Мнение от Eddiy » 12 Ное 2009, 22:14

sobiss написа:

Ами щом минаваш този тест значи помпата би трябвали да е ОК. Както казва колегата, пробвай със смяна на спирачни маркучи и задължителна смяна на спирачна течност.

И аз съм на това мнение :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 13 Ное 2009, 12:18

Добре де.
Само при рязко натискне на педала ли го прави.
Как работи сервото:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=34&fg=25
Вакуум помпата изпомпва въздула от системата и създава вакуум в серво усилвателя, т.е. налягането се понижава спрямо атмосферното.
Когато се натисне педала на спирачката се отваря един клапан, който изравнява налягането.
Ако този клапан е запушен налягането ще се изравнява бавно и педала ще пада бавно надолу.
Когато педала не е натиснат съответно и колата не спира.
Та въпросния клапан ако е запушен на 100% и мембраната в серво усилвателя е здрава би трябвало педала на спирачката да не може да се натисне.

Ако не работи вакуум помпата или някой маркуч е спукан спирачките ще работят.
Само ще е необходима по-голяма сила за натискане на педала.

Карал съм UAZ без серво. Педала се натика 10 пъти по-трудно от на BMW-то, но като го натисна гумите спират да се въртят.

Така че ако гумите са ти нови и накладките са читави този клапан остава.
Възможно е и да са ти запушени маркушите по които минава спирачната течност.
Достатъчен е дин маркуч да е запушен за да не спират и 4-те колела.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от CTORH » 15 Ное 2009, 19:13

Ми възможно е да има проблем с тоя клапан, ама защо тогава когато е включн АБС-а ми рита толко яко педала и то при толкова слабо натиснат педал? Ясно е, че ще трябва да ходя на няква диагностика за спирачките ма точно в дару кар не ми се ходи. Там сигурно ще трябва да им оставям колата поне за 1-2 дена, а и сигурно ще ме одрусат с доста сериозна сума.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525dA

Мнение от Amorphis » 17 Ное 2009, 16:49

Това е само предположение, една обикновенна диагностика ще го покаже, но има вероятност да ти е датчика на спирачката, който се намира на самия педал на спирачката.
E36 325TD
E36 M3 Evo
E39 525TDSt
E39 525TDStA
сега
E36 318i
Е60 525dA Sedan
E53 X5 3.0d SportPack

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от CTORH » 19 Ное 2009, 22:23

Колега, какъв е тоя датчик, дето се намира на самия педал? Къде точно да го търся и каква функция изпълнява той?

bmw325tds написа:Добре де.
Само при рязко натискне на педала ли го прави.
Как работи сервото:
Вакуум помпата изпомпва въздула от системата и създава вакуум в серво усилвателя, т.е. налягането се понижава спрямо атмосферното. ...

Някой знае ли джаджата с номер 12-RS от по-горния линк на realoem-a каква функция изпълнява? На нея има неква букса и към нея е вързан кабел.
Изобщо искам да разгледам няква по-подробна схема на сервото, помпата и ABS-а и да има някво описание с нея, но не намирам никъде :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 20 Ное 2009, 16:52

CTORH написа:Колега, какъв е тоя датчик, дето се намира на самия педал? Къде точно да го търся и каква функция изпълнява той?

bmw325tds написа:Добре де.

Някой знае ли джаджата с номер 12-RS от по-горния линк на realoem-a каква функция изпълнява? На нея има неква букса и към нея е вързан кабел.
Изобщо искам да разгледам няква по-подробна схема на сервото, помпата и ABS-а и да има някво описание с нея, но не намирам никъде :(

12 REPAIR KIT WAY SENSOR
Това трябва да е вакуум сензор за диагностика.
Аз нямам такъв сензор.

Как работи сервото:
http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... G%26um%3D1
Последна промяна bmw325tds на 21 Ное 2009, 19:24, променена общо 1 път

Следваща

Назад към E36