При рязко натискане на спирачката колата не спира.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
При рязко натискане на спирачката колата не спира.
Здравейте. Търсих с търсачката, но решение точно на проблем като моя не откирх.
Проблема ми е, че когато натисна рязко спирачката хода на педала е много къс и колата не спира. Педала се втвърдява много и ABS-а рита яко. На сух асфалт колата се държи все едно е на лед!
Извадих релето на АБС-а, лампата светна. Засилих колата и пак ритнах рязко спирачката - положението е почти същото, с тая разлика, че сега нищо не ми рита педала и все пак спирачките позацепват, ама след около 2-3 секудни. Хода на педала пак е малък и педала е прекалено твърд, колата не спира добре. Това ме навежда на мисълта, че проблема не е в АБС-а а някъде другаде в спирачната уредба.
Кокато натисна спирачката малко по-плавно, дори и да е много силно, няма никакви проблеми, колата си спира добре. И с ABS и без ABS. Само че знаете, че в някои ситуации рязко трябва да спреш, а не да внимаваш колко плавно натискаш педала. В една такава ситуация преди около месец леко подпрях един пред мен, защото като натиснах рязко спирачката колата си продължи напред. Добре че се движехме много бавно и се разминах без съществени поражения.
Лампата на АБС-а не свети. Ходих на диагностика, там изобщо не ми разпознаха АБС-а, казах ми, че проблеми при по-старите АБС-и не излизали на компютъра. Накладките не са износени, има доста живот в тях. Дисковете имат малко ръб, но не е толкова, че да са за смяна. Според мен проблема може да е в помпата. Помагайте, че вече ми писна с тея спирачки, не мога да си карам колата спокойно.
Проблема ми е, че когато натисна рязко спирачката хода на педала е много къс и колата не спира. Педала се втвърдява много и ABS-а рита яко. На сух асфалт колата се държи все едно е на лед!
Извадих релето на АБС-а, лампата светна. Засилих колата и пак ритнах рязко спирачката - положението е почти същото, с тая разлика, че сега нищо не ми рита педала и все пак спирачките позацепват, ама след около 2-3 секудни. Хода на педала пак е малък и педала е прекалено твърд, колата не спира добре. Това ме навежда на мисълта, че проблема не е в АБС-а а някъде другаде в спирачната уредба.
Кокато натисна спирачката малко по-плавно, дори и да е много силно, няма никакви проблеми, колата си спира добре. И с ABS и без ABS. Само че знаете, че в някои ситуации рязко трябва да спреш, а не да внимаваш колко плавно натискаш педала. В една такава ситуация преди около месец леко подпрях един пред мен, защото като натиснах рязко спирачката колата си продължи напред. Добре че се движехме много бавно и се разминах без съществени поражения.
Лампата на АБС-а не свети. Ходих на диагностика, там изобщо не ми разпознаха АБС-а, казах ми, че проблеми при по-старите АБС-и не излизали на компютъра. Накладките не са износени, има доста живот в тях. Дисковете имат малко ръб, но не е толкова, че да са за смяна. Според мен проблема може да е в помпата. Помагайте, че вече ми писна с тея спирачки, не мога да си карам колата спокойно.
Re: При рязко натискане на спирачката колата не спира.
Колега щом хода на педала на спирачката е къс или има проблем с вакумния усилител или при отпускане на педала в системата остава остатъчно налягане
ABS-a се включва по сигнал от датчиците и би могло да има проблем ако някой си е заминал, но в случая не ми се вярва да е така
1. еднакви ли са ти гумите (размер)
2. провери как се държи колата по инерция (задържат ли спирачките)
3. провери вакума на вакумния усилител
4. провери кабелите на датчиците на ABS-a
Отиди на читава диагностика на ABS-a - това са сериозни неща
ABS-a се включва по сигнал от датчиците и би могло да има проблем ако някой си е заминал, но в случая не ми се вярва да е така
1. еднакви ли са ти гумите (размер)
2. провери как се държи колата по инерция (задържат ли спирачките)
3. провери вакума на вакумния усилител
4. провери кабелите на датчиците на ABS-a
Отиди на читава диагностика на ABS-a - това са сериозни неща

- bobreti
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д
- Мечтае да кара: M550d
колега виж сервото и после самите накладки може да са ментета и ферододо да е много твърдо
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Хода на педала е къс и педала е твърд САМО при рязко натискане на спирачката. Иначе при малко по-плавно натискане хода си е нормален и педала си е нормално мек и колата си спира без да се налага да натискам силно. Гумите ми са напълно еднакви по всички параметри и са нови. По инерция всичко е нормално, спирачките не задържат. Дори при много лек наклон като пусна спирачката колата веднага тръгва. Не вярвам да е от накладки, какво общо имат те с рязкото натискане на спирачката? За диагностиката написах какъв беше резултата - била ми стара колата и АБС-а не изкарвал нищо към компютъра. Аз като гледах в лаптопа на майстора пишеше, че не намира АБС. Според мен това е напълно възможно, още повече, че двигателя ми е сменян с is-ков. Но ако на вас това ви се струва съмнително препоръчайте ми къде на друго място да отида за диагностика.
Колега опитай и още нещо:
Преди да запалиш двигателя натисни спирачката (педала трябва да е твърд).
Като заработи двигателя педала трябва да потъне леко и малко да омекне
Колкото до диагностиката ABS-а си е отделен модул и не се влияе от смяната на двигателя
До колкото става въпрос за спирачки, горещо ти препоръчвам да направиш диагностика при оторизиран дилър ...
Колкото до диагностиката ABS-а си е отделен модул и не се влияе от смяната на двигателя
До колкото става въпрос за спирачки, горещо ти препоръчвам да направиш диагностика при оторизиран дилър ...
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Помпата, май е тръгнала да си ходи
- CTORH
- младши ентусиаст
-
tsb_bg написа:Колега опитай и още нещо:
Този тест го правя редовно, защото често паля двигателя с натисната спирачка.

sobiss написа:Помпата, май е тръгнала да си ходи
И аз имам такива подозрения...

Предлагам за отскок: Смени спирачните маркучи. Виждал съм идеално желирани и запушени вътре.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
tsb_bg написа:Колега опитай и още нещо:
Ами щом минаваш този тест значи помпата би трябвали да е ОК. Както казва колегата, пробвай със смяна на спирачни маркучи и задължителна смяна на спирачна течност.
- Eddiy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36 M3
- Мечтае да кара: E36 m3 turbo :)
sobiss написа:tsb_bg написа:Колега опитай и още нещо:
Ами щом минаваш този тест значи помпата би трябвали да е ОК. Както казва колегата, пробвай със смяна на спирачни маркучи и задължителна смяна на спирачна течност.
И аз съм на това мнение

Добре де.
Само при рязко натискне на педала ли го прави.
Как работи сервото:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=34&fg=25
Вакуум помпата изпомпва въздула от системата и създава вакуум в серво усилвателя, т.е. налягането се понижава спрямо атмосферното.
Когато се натисне педала на спирачката се отваря един клапан, който изравнява налягането.
Ако този клапан е запушен налягането ще се изравнява бавно и педала ще пада бавно надолу.
Когато педала не е натиснат съответно и колата не спира.
Та въпросния клапан ако е запушен на 100% и мембраната в серво усилвателя е здрава би трябвало педала на спирачката да не може да се натисне.
Ако не работи вакуум помпата или някой маркуч е спукан спирачките ще работят.
Само ще е необходима по-голяма сила за натискане на педала.
Карал съм UAZ без серво. Педала се натика 10 пъти по-трудно от на BMW-то, но като го натисна гумите спират да се въртят.
Така че ако гумите са ти нови и накладките са читави този клапан остава.
Възможно е и да са ти запушени маркушите по които минава спирачната течност.
Достатъчен е дин маркуч да е запушен за да не спират и 4-те колела.
Как работи сервото:
Вакуум помпата изпомпва въздула от системата и създава вакуум в серво усилвателя, т.е. налягането се понижава спрямо атмосферното.
Когато се натисне педала на спирачката се отваря един клапан, който изравнява налягането.
Ако този клапан е запушен налягането ще се изравнява бавно и педала ще пада бавно надолу.
Когато педала не е натиснат съответно и колата не спира.
Та въпросния клапан ако е запушен на 100% и мембраната в серво усилвателя е здрава би трябвало педала на спирачката да не може да се натисне.
Ако не работи вакуум помпата или някой маркуч е спукан спирачките ще работят.
Само ще е необходима по-голяма сила за натискане на педала.
Карал съм UAZ без серво. Педала се натика 10 пъти по-трудно от на BMW-то, но като го натисна гумите спират да се въртят.
Така че ако гумите са ти нови и накладките са читави този клапан остава.
Възможно е и да са ти запушени маркушите по които минава спирачната течност.
Достатъчен е дин маркуч да е запушен за да не спират и 4-те колела.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Ми възможно е да има проблем с тоя клапан, ама защо тогава когато е включн АБС-а ми рита толко яко педала и то при толкова слабо натиснат педал? Ясно е, че ще трябва да ходя на няква диагностика за спирачките ма точно в дару кар не ми се ходи. Там сигурно ще трябва да им оставям колата поне за 1-2 дена, а и сигурно ще ме одрусат с доста сериозна сума.
Това е само предположение, една обикновенна диагностика ще го покаже, но има вероятност да ти е датчика на спирачката, който се намира на самия педал на спирачката.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Колега, какъв е тоя датчик, дето се намира на самия педал? Къде точно да го търся и каква функция изпълнява той?
Някой знае ли джаджата с номер 12-RS от по-горния линк на realoem-a каква функция изпълнява? На нея има неква букса и към нея е вързан кабел.
Изобщо искам да разгледам няква по-подробна схема на сервото, помпата и ABS-а и да има някво описание с нея, но не намирам никъде
bmw325tds написа:Добре де.
Как работи сервото:
Вакуум помпата изпомпва въздула от системата и създава вакуум в серво усилвателя, т.е. налягането се понижава спрямо атмосферното. ...
Някой знае ли джаджата с номер 12-RS от по-горния линк на realoem-a каква функция изпълнява? На нея има неква букса и към нея е вързан кабел.
Изобщо искам да разгледам няква по-подробна схема на сервото, помпата и ABS-а и да има някво описание с нея, но не намирам никъде

CTORH написа:Колега, какъв е тоя датчик, дето се намира на самия педал? Къде точно да го търся и каква функция изпълнява той?
12 REPAIR KIT WAY SENSOR
Това трябва да е вакуум сензор за диагностика.
Аз нямам такъв сензор.
Как работи сервото:
http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... G%26um%3D1
Последна промяна bmw325tds на 21 Ное 2009, 19:24, променена общо 1 път
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2