амортисиори

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

амортисиори

Мнение от llazarr » 20 Апр 2009, 10:36

Колеги става въпрос за 320-ка 91г. Та значи много тропаше отзад и бях 99% сигурен че са амортисиорите и купих два газови амортесиора саш и ги смених но когато ги сменяха в сервиза аз бях там и видях че старите не са изтървали но все пак ги смених и спря да тропа но само за седмица две и сега пак започна да тропа... Мисля си че може да е от тампоните на амортисиорите но кажете и вие мнението си...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 20 Апр 2009, 10:42

много е възможно. и при мен тропаше и като махнах корите на багажника се уплаших.. втулките от тампоните си се движеха свободно с амортисьора. Смених тампоните и всичко се оправи. Ако съдим по това което пишеше на старите тампони :) маи не са били сменяни никога до сега :|

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 20 Апр 2009, 10:46

Попринцип е хубаво найстина да се сменят и тампоните за да не се чудиш после що ти чука ...както за предни така и за задни
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Апр 2009, 11:47

Всичко е хубаво , но аз пък се чудя нещо друго , какви са тия майстори ,дето ти сменят амортисьори в сервиза и не ти казват , че тампоните са заминали . Когато амортисьора се вкарва във фтулката на тампона , то се вижда дали тоя тампон е заминал или не е .... не са ли ти казали ?!!! Пълна глупост е да ти сменят амортисьори и да видят примерно , че тампона е скъсан и въпреки това да да ти ги монтират и да затворят (все пак като се отвива и сменя , по-добре е на веднъж да се свърши тая работа .... ама те нали гледат да идеш пак , та да ти вземат пак парите ...мамицата им .....)А пък и не виждам нищо трудно в това да вземеш да махнеш кората от зад в багажника и да погледнеш в какво състояние е тампона , ако е заминал то се вижда ясно , че втулката му е излязла от гумата и гумата е накъсана (щом се е стигнало до там че да чука ). Също и от долу се вижда , като клекнеш и загледаш под задния калник , там където влиза амортисьора в купето .... просто трябва да се погледне !

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 20 Апр 2009, 12:58

ее да колега :) за второто посешение ще вземат още толкова пари колкоот и за смяната на амортисьорите. Те си хитреят така повечето . Аз си смених сам тампоните. Залегнахме с баща ми един ден и за час и нещо стана всичко. Малко е проблемно развиването на самия болт на амортисьора, но ще се справиш ако има инструменти. Може да ви се строи смешно но понякога един тръбен ключ помага доста :)
Преди няколкос едмици прочетох тук че на едно момче са му взели 100 лв за сманат ана тези тампони :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 20 Апр 2009, 13:14

E добре дефакто за да си сменя тампоните трябва да се свали и пружината нали ката ? Понеже на предните тампоните са с лагера или бъркам нещо ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от llazarr » 20 Апр 2009, 13:14

Ами колеги майстора видя тампоните и ми сложи по хубавите от двата амортисиора но грешката е моя че не сам си купил два нови тампона май.....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от llazarr » 20 Апр 2009, 13:15

Smoocki написа:E добре дефакто за да си сменя тампоните трябва да се свали и пружината нали ката ? Понеже на предните тампоните са с лагера или бъркам нещо ?

Колега не се сваля пружината ако става вапрос за отзад..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jekichan » 20 Апр 2009, 14:11

Колеги аз смених мойте от зад бяха свършили тотално. Спря да тропа за един час и след това същата работа, направо се скапах. Това цял месец накрая спуках гумах и ми се наложи да свалям резервната. След като я върнах и завих по хубаво и тропането изсчезна. Оказа се че не е била завита и е потскачала нагоре надолу от там е идвало цялото тропане.Та колега провери и гумата щото и тва е варянт.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 20 Апр 2009, 14:36

да има го тоя момент с гумата. но и други неща може да тропат . Аз съм се захванал с подманя на всичко по окачването. Едно по едно слагам нови неща. Всички тампони и тн. че като гледам как я е поддържал стария собственик ми става лошо.. щом си бях с оригиналните тампони BOGE на задните амортисьори .. ми е ясно. Надявам се да утихне колата след като подменя всичко

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 20 Апр 2009, 14:37

аз смених тампоните на задните амортесори и колата утихна, бях сигурен че е от тях, като събера парички ще сменя и предните ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Апр 2009, 16:11

Smoocki написа:E добре дефакто за да си сменя тампоните трябва да се свали и пружината нали ката ? Понеже на предните тампоните са с лагера или бъркам нещо ?

Ако говориш за предните амортисьори .... да трябва да прибереш пружината за да смениш тампоните .... и да предните тампони са с лагер -точно така е ... А за задните не е необходимо да сваляш пружината (тя е отделно от амортисьора ) и няма общо при смяната на тампона на задните аморотисьори. Смяната на тампоните на задните амортисьори е можеби едно от най лесните манипулации... поне според мен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Апр 2009, 16:16

ares2 написа:ее да колега :) за второто посешение ще вземат още толкова пари колкоот и за смяната на амортисьорите. Те си хитреят така повечето . Аз си смених сам тампоните. Залегнахме с баща ми един ден и за час и нещо стана всичко. Малко е проблемно развиването на самия болт на амортисьора, но ще се справиш ако има инструменти. Може да ви се строи смешно но понякога един тръбен ключ помага доста :)
Преди няколкос едмици прочетох тук че на едно момче са му взели 100 лв за сманат ана тези тампони :shock:

Колега има си цака ... значи ти си ползвал тръбния ключ за да стисенш стеблото да не се върти (понеже като почнеш да въртиш гайката от горе дето е над тампона и държи стеблото , то започва да се върти). Но механизма на отвиване е съвсем друг , а именно точно над самата гайка, стеблото стърчи на горе около 1 см. и точно там на това място е направено като място за захващане със още един гаечен ключ , който като въртиш да ти е контра на другия , който отвива гайката и по тоя начин не се налага да се завираш под калника със тръбния ключ и да държиш контра!!!!!!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от fiont » 20 Апр 2009, 17:29

вярно е :yes:
boo

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от llazarr » 20 Апр 2009, 17:40

ares2 написа:да има го тоя момент с гумата. но и други неща може да тропат . Аз съм се захванал с подманя на всичко по окачването. Едно по едно слагам нови неща. Всички тампони и тн. че като гледам как я е поддържал стария собственик ми става лошо.. щом си бях с оригиналните тампони BOGE на задните амортисьори .. ми е ясно. Надявам се да утихне колата след като подменя всичко

Колега аз ноември месец смених всичките тампони отзад :|

Следваща

Назад към E36