Игра в оборотите с климатик - перката ги смъква прекалено?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Игра в оборотите с климатик - перката ги смъква прекалено?

Мнение от thunderl » 02 Апр 2009, 10:15

Колеги, наскоро си оправих климатика и открих, че на колата, особено на място оборотите и от време на време падат до 600, даже придрусва и връща обратно на нормалните.

Мислех си, че е компресора, но днес се заслушах и открих, че всъщност включването на компресора намалява оборотите с 50-100 за много кратко и неговото влияние почти не се усеща. Но когато оборотите падат до 600 се включва някаква перка за няколко секунди.

Никакви странни шумове не се чуват...всичко изглежда ОК на пръв поглед - но ми се струва, че тая перка не би трябвало да товари ЧАК толкова много колата? Предполагам, че се пуска приоритетно когато съм в спряло състояние (по светофарите) и придрусването е доста осезаемо и най-малкото дразни.

Как е при вас и на какво може да се дължи цялата работа?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Разумно
Детайли за колата: Измамна

Мнение от beco109 » 02 Апр 2009, 12:50

Тази перка ти се вклучва заради климатика и ти товари динамото и от там ти се товари и моторо. Няма страшно тя се вклучва и понякога без да ти е вклучен климатика като допълнително оглаждане. На мен постоянно ми се вклучва лятото когато спирам пред каража и не си гася колата докато отворя вратите и в този момент тя се вклучва докато колата е на място и пак оборотите падат за момент даже и фаровете малко поотслабват за 1 сек. докато се нормализира мотора и после всичко се нормализира. А може би на теб ти стои на 600 защото и климатика ти е включен. Не се притеснявай братле карай си така. Най - вероятно моторчето ти е М43.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 02 Апр 2009, 13:35

принципно е нормално да ти паднат оборотте като се включи консуматор защотот той консумира енеркия която се осигорява от динамото (алтернатора) който за до в този момент си работи нормално подсигурил е всички консуматори и при появата на нов консуматор какавто ти е електрическата перка (все пак имай на предвид какав консуматор е щом +овия и кабел е 4-квадрата и предпазителя и е 40А) да паднат оборотите докато стабилизира напрежението и пак да заспи на стандартните и 700-800 оборота
А както и колегата по горе е опоменал и компресора на климатика си ти е товар на двигателя и от там малко падаш така че е нормално
А и има едно кабелче сиво-черно което влиза в пин 5 мисля че беше на обд буксата който ти варши точно тази работа за стабилизиране на оборотите на мотора пру пускане на климатика
Последна промяна PNR на 03 Апр 2009, 10:46, променена общо 1 път
PNR@abv.bg
София
0888779546

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Мнение от thunderl » 03 Апр 2009, 9:55

Благодаря ви и на двамата, консултирах се и с майстор - каза, че при много коли е така, перката била мощна и е нормално да товари.

beco109 написа:Тази перка ти се вклучва заради климатика и ти товари динамото и от там ти се товари и моторо. Няма страшно тя се вклучва и понякога без да ти е вклучен климатика като допълнително оглаждане. На мен постоянно ми се вклучва лятото когато спирам пред каража и не си гася колата докато отворя вратите и в този момент тя се вклучва докато колата е на място и пак оборотите падат за момент даже и фаровете малко поотслабват за 1 сек. докато се нормализира мотора и после всичко се нормализира. А може би на теб ти стои на 600 защото и климатика ти е включен. Не се притеснявай братле карай си така. Най - вероятно моторчето ти е М43.

Тя перката като се включи просто падат до 600, после връща сравнително бързо - секунда, две. Просто до сега никога не ми се е пускало такова чудо и леко се бях притеснил. Иначе мотора ми е м43, да.

Назад към E36