подгрев огледала...пак
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- LANA
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330d
- Мечтае да кара: M550d
подгрев огледала...пак
Здравейте,
лявото огледало не подгрява. Купих ново с надеждата, че моето е изгоряло, но като го смених пак нищо.
Двете огледала имат различни съпротивления (едното е 1.7К, а другото е 500 ома), но са здрави и едното просто ще грее по-яко.
Замерих напрежението и идват 12V на проводниците, които се закачат на огледалото, но в момента в който закача огледалото и напрежението изчезва...
Според мен това е някаква лоша връзка някъде, но не мога да разберая къде.
Четох из темите, че има термодатчик някъде (за да не греят посточнно, а само при по-ниски температури).
Въпросът ми е къде е тоз датчик, и възможно ли е да е при него проблема?
лявото огледало не подгрява. Купих ново с надеждата, че моето е изгоряло, но като го смених пак нищо.
Двете огледала имат различни съпротивления (едното е 1.7К, а другото е 500 ома), но са здрави и едното просто ще грее по-яко.
Замерих напрежението и идват 12V на проводниците, които се закачат на огледалото, но в момента в който закача огледалото и напрежението изчезва...
Според мен това е някаква лоша връзка някъде, но не мога да разберая къде.
Четох из темите, че има термодатчик някъде (за да не греят посточнно, а само при по-ниски температури).
Въпросът ми е къде е тоз датчик, и възможно ли е да е при него проблема?
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Ако мислиш,че е лоша връзка си погледни снадките по пътя.
Една има на вратата посредата,втора евентуално под пластмасовия капак на отпочиващия педал.
Една има на вратата посредата,втора евентуално под пластмасовия капак на отпочиващия педал.

- LANA
- младши ентусиаст
-
ами така си мисля, и според мен би трябвало да грее там където съпротивлението е по-голямо от това на огледалото...
Ако греша нека някой по-вещ каже.
Иначе 10х за жокера, ще разглобя кората на вратата и ще видя тази връзка, къде е, и какво и е състояноето.
Иначе 10х за жокера, ще разглобя кората на вратата и ще видя тази връзка, къде е, и какво и е състояноето.
- eekset
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39... :D
- Мечтае да кара: платноходка
тоя датчик би трябвало да изключва огледалата като се нагреят. Пробвай да закачиш и другото. Виж колко се влияе от съпротивлението. Трябва едно от двете да грее...
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
LANA написа:ами така си мисля, и според мен би трябвало да грее там където съпротивлението е по-голямо от това на огледалото...
Колега, не бързай да разглобяваш колата. Първо си намери две огледала с еднакви съпротивления, защото грее това, което има по-малко съпротивление. В този случай като включиш подгрева, огледалото с по-малко съпротивление, ще подгрява по-бързо и понеже разликата при теб е 1,2К има голяма вероятност другото огледало въобше да не подгрее, защото датчика за подгрева ще изкючи огледалата преди лявото ти огледало да е започнало да се затопля поне малко.
Провери какво е съпротивлението на старото ти огледало и ако е със същото съпротивление или много близко като на това, което си купил може да ги свържеш само за проба едното от ляво, а другото от дясно и да видиш дали ще нагряват.
Успех.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- LANA
- младши ентусиаст
-
- ivan_krilov
- кандидат ентусиаст
-
A според мен не е нормално здраво огледало да има 1.7 килоома съпротивление???? Та мисля може да се почне от там. По-лесно:)
- metodi80
- старши ентусиаст
-
ivan_krilov написа:A според мен не е нормално здраво огледало да има 1.7 килоома съпротивление???? Та мисля може да се почне от там. По-лесно:)
Абсолютно си прав.....
Правиме една елементарна сметка :
Ако напрежението е 12 волта а съпротивлението е 1.7кОм , тогава прилагайки закона на ОМ - I= U/R , за тока получаваме 0,007 А , което ще рече 7mA (милиампера).
Е веднага ти казвам колега , че няма реотан ,който при 7 милиампера да нагрее , така , че да усетиш , че е топъл , пък камо ли да стопи снега зимно време.
Нормално съпротивлението на реотана на стъклото трябва да е около 10 Ом-а. Защото тогава прилагайки пак закона на Ом ще видиме , че през реотана ще протекът 1,2 А ток ..... е сега по би могло да се каже , че тоя реотан ще грее и ще се усети.... Така , че търси си стъкло със съпротивление от порядъка на дестина ом-а - тогава можеш да си сигурен , че е здраво и ще работи .... (информативно ти казвам , че моите и двете са 11 Ом-а).
Аааа и колега , не е нужно да сваляш корите на вратите за да видиш дали на мястото на свръзка всичко е наред . Конектора за огледалото се намира точно зад пластмасовата (малка ) коричка в предния край на вратите (пред стъклото) и над кората на вратата .
Последна промяна metodi80 на 01 Мар 2009, 12:17, променена общо 1 път
- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B
Добре де, колко пъти трябва да се каже че датчик за подгрева НЯМА. Греят когато дадеш на контант и винаги на макс, независимо от температурата.
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
стан написа:Добре де, колко пъти трябва да се каже че датчик за подгрева НЯМА. Греят когато дадеш на контант и винаги на макс, независимо от температурата.
Колега, в случая дали има датчик или не не е от значение. При различно съпротивление на нагревателите (реотаните) на огледалата едното ще загрява а другото не, което е нормално. Колегата metodi80 е обяснил как стоят нещата, използвайки закона на Ом.
Българския вариант:
- eekset
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39... :D
- Мечтае да кара: платноходка
Re: подгрев огледала...пак
за лично ползване...
ако няма датчик, това защо се случва:
с голямо или малко съпротивление не трябва ли да си има 12V на клемите?
ако няма датчик, това защо се случва:
LANA написа:Замерих напрежението и идват 12V на проводниците, които се закачат на огледалото, но в момента в който закача огледалото и напрежението изчезва...
- metodi80
- старши ентусиаст
-
eekset написа:за лично ползване...
ако няма датчик, това защо се случва:LANA написа:Замерих напрежението и идват 12V на проводниците, които се закачат на огледалото, но в момента в който закача огледалото и напрежението изчезва...
Абсолютно.... напрежение трябва да си има независимо от съпротивлението (освен ако няма късо съединение , тогава се получава пад на напрежението , но тогава предпазителя би трябвало да изгори).
- ТРСТ
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
- Мечтае да кара: GTR
- Детайли за колата: комби,М пакет
Здравейте,колеги!Лявото ми огледало не подгрява от както имам колата,вече две години.След като прочетох темата,реших да проверя защо се получава така.Разглобих го и се оказа ,че на клемите има напрежение 12в,а в двата края на реотана няма ни ом ни дявол.После започнах да разглобявам самото огледало,разлепих го от пластмасата като си помагах с тънко ножче и внимавах да не счупя стъклото.Под пластмасата се показа и самия нагревател,но е между две найлончета и освен това е залят със смола.Разлепих горното покритие,а смолата отстраних като буквално фламбирах огледалото.Пръскам с афтършейф,паля и с нож остъргвам.След това с уредчето търсим къде е прекъснато и запояваме.Интересното при моето огледало е,че двата края,които съединих с жичка,никога не са били свързани.Между тях имаше няколко други пътечки.Тези краища завършват много близо до клемите.След това по обратния ред,като ползвах лепило за найлона върку нагреватела,а пластмасата залепих със силикон.Неудобното е че свързващата жичка повдига пластмасата,но съм сигурен,че и за това има решение,просто не ми се занимаваше повече.В резултат на загубените около два часа,сега имам работещо,дано и трайно,огледало и спестени около 70 лв по цени на Елит Кар във Варна.Съпротивлението измерено в двата края е 8 ома.Не зная колко е на другото,но ремонтираното грее по силно.Благодаря на писалите по горе и се надявам да съм бил полезен на останалите.
- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B
eekset написа:за лично ползване...
ако няма датчик, това защо се случва:LANA написа:Замерих напрежението и идват 12V на проводниците, които се закачат на огледалото, но в момента в който закача огледалото и напрежението изчезва...
Добре, има датчик. Къде е тогава

И така - датчик от подгревите имат само пръскалките и ключалките и той се намира в десния въздуховод. Огледалата са си на контакт
- matros
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 325 ТД
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2