Помощ при покупка на Е36 318tds

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Помощ при покупка на Е36 318tds

Мнение от trent » 15 Дек 2008, 3:44

Здравейте колеги,

Малко предистория преди да кажа, за какво точно става дума. Живея от дълго време извън България, и нямам почти никаква представа за автомобилния пазар (естествено изчетох всички указания на колегите относно покупка на автомобил втора употреба във форума) и знам че човек трябва да е изключително внимателен, особенно с дизеловите двигатели. За тези които ще кажат "за какво ти е това 318тдс (98-99г), слаб е мотора...и т.н. казвам веднага, че възнамерявам да купя точно този вариянт, защото е за баща ми, който е на 60 години и не му трябва мощен автомобил, за това нямам интерес към 325тдс, човека просто иска нещо здраво и икономично.

Пускам тази тема с молба за помощ, харесъл сам няколко автомобила в mobile.bg, които се намират в София. Понеже не съм от София и нямам никаква представа къде мога да закарам евентуално някой автомобил който харесам за бърза диагностика на двигател и ходова част (както и да изглежда бъдещия автомобил външно и вътрешно не бих го купил без диагностика). Моля Ви колеги ако някой може да помогне евентуално с адрес и име на някой сервиз където ще ми кажат струва ли си конкретния автомобил.

Благодаря предварително на всички за помощта.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Дек 2008, 11:22

В някой от официалните сервизи могат да ти свършат тази работа.
Работят с предварително записан час.
Дару Кар ,Камор Ауто.

Имай в предвид,че на диагностиката трудно ще ти кажат дали е читав мотора,там могат да направят диагностика на електрониката и да видят как е зацепена помпата и ако не уцелиш някой който да му се занимава с теб едва ли ще влиза в детайлен преглед.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Visitor007 » 15 Дек 2008, 11:26

От скоро имам такова BMW. Ще ти напиша своите впечатления.
Като всяко BMW колата е много читава, но си има някои специфични проблеми, за които трябва да се гледа задължително като се купува.
1. Понеже е дизел - най-важно е как пали на студен двигател. Добре е да се тества при минусови температури. При добър акумулатор трябва да запали максимум до 5 секунда /въпреки, че в ръководството от производителя пише че може да се наложи въртене до 40 секунди :shock: /. Не трябва да има много пушек при запалването отзад, нито бял, нито черен. Ако пушека се засилва при подаване на газ, най-добре отиди да гледаш някоя друга кола :).
2. Провери непремено за миризма и течове на нафта, особено когато двигателя се стопли. Най-често изпуска от ГНП, ремонта е скъп, така че умната :).
3. Огледай всички горивни дюзи - не тряба да са омаслени или мокри, трябва да са идеално сухи. Особено внимание обърни на "интелигентната" дюза, тази която е най-близо до купето и има една допълнителна жица на нея.
4. наблюдавай хода на двигателя като цяло, не трябва да прекъсва, да пуши или да загрява. Стрелката за температурата трябва да е закована и да не мръдва при загрят двигател.
5. Провери турбото. При рязко подаване на газ колата трябва да се ускорява забележимо. Започне ли нещо да се "замисля" нещо не е в ред.

Като цяло, поддръжката е скъпа, дори на втора ръка частите са солени. Имай го предвид това, особено щом ще я кара баща ти. На мен другата ми кола е Опел - много по-непретенциозна и лека за ремонт, създава доста по-малко проблеми, като цяло карането и е поне 2 пъти по-евтино. Е, не е BMW, но си върши чудесна работа. :)
Все пак парите са си твои и ти си решаваш, аз само споделям лично мнение. Успех в покупката! ;)

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Дек 2008, 12:03

Първо ако е читав мотора ,трябва да пали на четвърт оборот,а не за 4 секунди че то с 2 изгорели свщи ще запали за толкова :shock:
Второ,много е важно да пали пак от четвърт ,когато е топла.
Трето много е важно да не надува маркучите като позагрее.
Пушек трябва да има когато дадеш рязко газ ,а когато задържиш трябва да изчисти.

Просто едно търсене с ключова дума ТДС ,в раздел Е36 и Е34 ще ти отговори на много въпроси относно автомобила БМВ с този мотор. ;)
http://bmwpower-bg.net/forums/search.php?mode=results
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: дизелaка да пропушва
Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D

Мнение от LAST RIDE » 15 Дек 2008, 21:11

4сек е ужасно много за напълно изправен мотор а камоли 40 :shock:

колегата vld ти е написал на какво да обърнеш внимание но паленето не е точен критерии за състоянието на даден автомобил дори и трудно да пали може да се дължи на не6то дребно което да бъде отстранено бързо и евтено,но наистина читавите коли в бг са малко затова внимаваи.
Успех!
Заменям си усилвателя!!

viewtopic.php?f=64&t=228928

коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават... :D

Потребител
Аватар

Мнение от trent » 16 Дек 2008, 4:43

Направо се отчайвам, колкото повече чета из форума, толкова повече си мисля, че направо е огромен късмет човек да си намери читава кола! За съжаление не разполагам с много време а трябва да намеря за някоко дни.
Ами дано да съм касметлия, ще внимавам и ще гледам за нещата, за които ме посъветвахте, благодаря предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

Мнение от xts » 17 Дек 2008, 14:21

Хубавото на 318tds е, че шансът първият собственик да е бил кротък шофьор е по-голяма. Същата причина, поради която търсиш този двигател и ти. Като следствие двигателят по-рядко е мъчен, по-рядко тези бройки са карани със 17ки и във високите обороти, които особено тук не играят роля.
Това са лично мой впечатления от времето, когато търсех моето комби. Избери бройка и я закарай в оторизирън сервиз на BOSCH за диагностика на двигателя. Това са примерно СуперДизел и Юве, но не само те. След проверката купувай смело, няма да сбъркаш:) Успех!

Потребител
Аватар

Мнение от trent » 19 Дек 2008, 23:00

Благодаря колеги, надявам се скоро да мога да се похваля с успешна покупка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от savski » 19 Дек 2008, 23:10

Стискаме ти палци за това ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: www.transmaks.com

Мнение от iii » 23 Дек 2008, 19:51

ела да ти продам един такъв екземпляр :lol:

Назад към E36