E36 compact в зимни условия

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 330D
Детайли за колата: Touring

E36 compact в зимни условия

Мнение от dblos » 31 Окт 2008, 12:01

Здравейте,гледам има кандидати които питат за компота...
Аз искам друго да питам карам копакт 316 от около 1 година миналата зима определено се видях в чудо - много неустойчива,пързаля се прекалено много...
Карал съм с нови гуми предни 195/55/15 BFgoodrich и задни същия размер Kleber за които казаха че е добър е да ама се наложи да натъпча багажника с малко стройтелни матеряли за да може малко по добре да върви ....
Та ако може тези от вас които са притежатели на компакт да споделят поведението на колата в зимни условия и тн аз определено съм разочарован

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Мнение от thunderl » 31 Окт 2008, 12:09

Започвам да следя темата с интерес, че и на мене тая ще ми е първа зима. Приготвил съм 185/65/15 2008 Fulda и се моля положението да не е страшно...Па, ако се види, че не става - ще и дам 1-2 седмци почивка докато се поизчистят пътищата...Предимно в София ще карам.

Лятото карах с едни 205/60/15 2004 Bridgestone Potenza с почти нов грайфер и бях като залепен на пътя. Никакво поднасяне, никакво завъртане на гуми - е, то и аз не съм голямо диване де...но все пак. Очарован съм след летния сезон от солидната стабилност и отзивчивост в завоите които компакта ми дава.
Последна промяна thunderl на 31 Окт 2008, 12:19, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 31 Окт 2008, 12:09

Определено не те бива като шофьор бих казал ;) Вместо да си тъпчеш багажника с боклуци, (което не се прави на кола с перфектно разпределение на тежестта м/у мостовете) по- добре вземи потренирай някъде на празно и широко място за да усетиш колата ;)
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 31 Окт 2008, 12:11

Е ти какво очакваш , лекичка е отзад ;)
Доста по пиклива в сравнение с комби :idea:
Въпреки всичко ,немога да кажа ,че се пързаля и е нестабилна, то това си е до шофьорски умения :idea:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Мнение от thunderl » 31 Окт 2008, 12:11

bum_bum написа:...по- добре вземи потренирай някъде на празно и широко място за да усетиш колата ;)

Колега, това си го мисля от как съм го взел...не знам бившия "битак" какво му е дереджето, но като падне снежец ще ходя хем да си направя кефа, хем да усетя кво става с тая кола когато задницата заиграе и до колко е склонна да го прави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 31 Окт 2008, 12:19

Колега, не изпадай в паника, карам БМВ от няколко години и мога да кажа че ако гумите са му наред, внимаваш с газта и караш по-внимателно в началото, няма да имаш никакви проблеми :D А приказките че БМВ не става за зимата са пълни глупости!
Я кажи за Клебера малко повече, как е зимно време / освен че ти поднася де :mhihi: /?

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 31 Окт 2008, 12:28

Абе оставете го това с поднасянето ,то се случва когато не и познаваш колата :!:

Друг е въпроса ,че като цяло си е по слабо проходима.
Аз и на двете коли имам хубави гуми на едната са ултра грип 7 и четрите, на компакта са фулда кристал монтеро там зимния модел.
Разликата е усезаема,не съм пробвал да им сменявам гумите ,но когато има повечко сняг да речем 20-30см. изключително трудно се прибирам с компакта до нас(живея в драгалевци на прилично стъръмна улица).По някога се принуждавам да обикалям и да се спускам от по високо за да успея да стигна до гаража :mhihi:

Има ли шанс да е от гумите :roll:

С комбито съм като снегорин нагоре ,не ми се е случвало да закъсам ,като изключиме едно пропадане в преспа половин метър ,заради един нещастник ,който спускаше с една пича въшка и не си направи труда да ми направи място :twisted:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Компакт

Мнение от ABAHTA » 31 Окт 2008, 12:28

Всичко опира до Гуми...
Значи за този с БФгоодрич искам да ти кажа че за лятото са добри....
За зимате колегата който се е спрял на ФУлда не е збъркал защото аз си купих 4 бр чисто нови ФУлда Кристал Монтеро и се върти само ако ти искаш...А относно каманите и бурдюрите в багажника..........пфф че той багажника свърши с ч паве... А да чакаш снегорин да мине за да си караш колата че за какво си си купил кола има градцки транспорт

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dblos » 31 Окт 2008, 12:49

Ами колата я карам от около година вече съм и направил около 25000км да каже някой че не я познавам мога само да се смея... и другото на колегата които мисли че на компакта тежеста е равномерно разпределена незнам кои го е излъгал ,кое по точно е разпределението че отзад няма ама нищо...
Също така за гумите ми имам познат с компакт с нови гуми Michelin Alpin да вярно по културно се държи колата но пак си е нестабилна....
Относно гумите Kleber знам ли Голфовете може и да са като залепени за пътя с тях ама в моя случай като задни гуми е все едно съм ги омотал с тиксо зле е BFgoodrich-a се оказа по добра гума.
И още нещо тъй като споменахте за опитност който се има за по опитен нека заповяда след като бадне първия сняг да покара компакта и тогава да правим сравнения...
Темата съм я пуснал с цел да разбера от останалите собственици на компакт с какви впечатления са... а и също така като казвам че колата е нестабилна правя сравнение с купе,просто двата модела нямат ама нищо общо

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 31 Окт 2008, 13:12

Колега, до колкото си спомням на компакта окачването отзад е от Е30 и е нормално да е с по-палава дупара :mhihi:

P.S. Аз съм с 4 бр. нови BFGoodrich и съм много доволен. Няма поднасяне, няма затъване ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 31 Окт 2008, 15:00

Абе тук все едно е форум на Порше :mhihi: Кви палави коли, кви 5лв..90% са с макс 150 коня от които 20- тина бегали.. не е кой знае каква философия да се кара нормално подобна кола.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 31 Окт 2008, 15:20

vld написа:Е ти какво очакваш , лекичка е отзад ;)
Доста по пиклива в сравнение с комби :idea:
Въпреки всичко ,немога да кажа ,че се пързаля и е нестабилна, то това си е до шофьорски умения :idea:

Съвсем не е лека задницата. Проблемът е по-скоро от окачването, което е досущ като на Е30 при по-слабите двигатели. Преди карах 2 Е30 и наистина задницата беше много нестабилна. Отгоре на всичко не може да се прави реглаж на заден мост при този модел и след време задните колела се разтварят. Единствения недостатък при Е36 е късата следа на предните и задните колела. Това може да се коригира като се сложат джанти с по-малък офсет. Не препоръчвам офсет 20, защото гумите опират в калниците и се налага да се огънат навътре.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 31 Окт 2008, 15:25

аз по миналата година се качих с компота до Алеко във най-голямата виелица. Първият път при изкачването имаше спряла кола и нямаше как да се разминеме, слезнах и 2-рият път се качих, със чисто нови гуми съм и аз отпред и отзад, и на мене ми се е случвало да тръгва колата, но това става като предприемаш някакво озпреварване с повече гас, пробвай със една предавка по горе и няма да поднася. Кофтито е когато си без шпер незнаеш кога заключва дифа и кога не, никога не можеш да я засечеш във снега когато не заключи, това го правих с ръчна да се изнесе задницата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dblos » 31 Окт 2008, 15:55

Колегата bum_bum ако няма какво да кажеш по темата поне не я спами .
Е аз сам без шпер не казвам че много пързаля ама например след нова година като се прибирах от банско съм карал с 60 на 5-та за да е в по ниски обороти :mhihi: под 2к оборота иначе ако я държа малко по нагоре и в най лекия завой се носеше зверски

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е34 М50Б20
Мечтае да кара: М....power

Мнение от Kregec » 31 Окт 2008, 16:02

Според мен когато има сняг и караш разумно и равномерно, и със хубави гуменки няма да имаш проблеми. Даваш по малко газ и работата е ок.

Следваща

Назад към E36