Нещо стана?!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: докато има!
Мечтае да кара: Steptronic
Детайли за колата: 320i (e36,95'',163PS,5 gang)',320d (e46,03'',183PS,6 gang)

Нещо стана?!

Мнение от inseCT » 24 Сеп 2008, 1:44

Абе хора нещо става с мойта кола...преди на 5та скорост с 4000 оборота си бях на 140,сега на тия обороти съм на 136-7км...по-принцип смених джанти и гуми на 16ки...преди карах с 15ки..ама не тря ли да е обратното колкото по голям цолаж на джанта толкоз по високи километри(+5,7км)и по малко обороти... :roll:

П.С Ше ме извините ако ми е тъпа темата...ама почвам да обръщам внимание...да не би да и станало нещо на колицата... :help:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 320d M Sport

Мнение от DaDurty » 24 Сеп 2008, 1:55

е то цолажа хубаво, но предполагам си сложил по ниски гуми от тези които са били на 15-ките... така че.... и предполагам сега са ти и по-широки т.е. допира с настилката е на по-голяма площ т.е. по-голямо съпротивление т.е. по-голям разход и иска повечко мощност... аз мисля че е логично това... да не говорим че километража на колата винаги лъже... аз оня ден карам по километраж с 210км/ч, а на GPS-a пише 226км/ч. .... така че не се заглеждай много по километража, а по пътя :) и да са ти четити новите "обувки" на колата :mhihi:
We're Going In Hell For This And You're All Coming With Us

младши ентусиаст
Аватар
Кара: докато има!
Мечтае да кара: Steptronic
Детайли за колата: 320i (e36,95'',163PS,5 gang)',320d (e46,03'',183PS,6 gang)

Мнение от inseCT » 24 Сеп 2008, 2:05

DaDurty написа:е то цолажа хубаво, но предполагам си сложил по ниски гуми от тези които са били на 15-ките... така че.... и предполагам сега са ти и по-широки т.е. допира с настилката е на по-голяма площ т.е. по-голямо съпротивление т.е. по-голям разход и иска повечко мощност... аз мисля че е логично това... да не говорим че километража на колата винаги лъже... аз оня ден карам по километраж с 210км/ч, а на GPS-a пише 226км/ч. .... така че не се заглеждай много по километража, а по пътя :) и да са ти четити новите "обувки" на колата :mhihi:

Мдааа,май има логика колега... :roll: Въпреки,че гумите старите бяха 205/60/15ки сега тези са пак 205 ама не на 60 а на 55/16ки,няма кой знае ква разлика ама.... :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DaDurty » 24 Сеп 2008, 2:10

някаде във форума срещнах таблицата която показва кой размер гуми при няколко варианта на скорост какво изкривяване дава в километрите които показва километража.. :idea: потърси може да я откриеш :!:
но според мен не си струва да се занимаваш с този "проблем" защото както ти казваш за 4-5 км разлика при тази скорост може да е породена от вятър(насрещен или страничен) вид настилка, наклон на пътя... абе десетки фактори :lol:
Последна промяна DaDurty на 24 Сеп 2008, 2:12, променена общо 1 път

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 24 Сеп 2008, 2:11

DaDurty написа: аз оня ден карам по километраж с 210км/ч, а на GPS-a пише 226км/ч. ....

Тфа па за първи път го чувам километраж да дава по-надолу от реалните и то с цели 16 километра...ние тук не сме хванати от гората ебаси :lol:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

ентусиаст
Аватар
Кара: 'Е36'
Мечтае да кара: e92 m3

Мнение от Garribaldi » 24 Сеп 2008, 2:16

DaDurty написа: аз оня ден карам по километраж с 210км/ч, а на GPS-a пише 226км/ч. ....

:mhihi: :mhihi: до колкото знам показва с 5-10 от горе на реалната скорост.. ама колега да показва по малко от колкото караш и то с 20 км :mhihi: :mhihi: :shock:
rrrrryyyyyymmmmm...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DaDurty » 24 Сеп 2008, 2:17

///MapTo написа:

Тфа па за първи път го чувам километраж да дава по-надолу от реалните и то с цели 16 километра...ние тук не сме хванати от гората ебаси :lol:

:mhihi: аз просто казавам какво видях с очите си.. не казвам че GPS-a е по-точен... само така съм чувал.. но написах ралзиката между двата уреда като нагледен пример :!: иначе понеже ми беше скучно това междуграско пътуване редовно си следях какво показа GPS-a като моменина скорст и почти нямаше разлика при скорост около 100-110км/ч. между двата уреда

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 320d

Мнение от Жоро 320и » 24 Сеп 2008, 9:39

Аз на 140км съм с 4200об! А километража ми дава с горе-долу 7 км повече от км които ми отчита на големия борд. И по борда съм вдигал 214км а по км километраж подмина с 1 идея 220км!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2008, 9:45

inseCT написа:.. Въпреки,че гумите старите бяха 205/60/15ки сега тези са пак 205 ама не на 60 а на 55/16ки,няма кой знае ква разлика ама.... :roll:

Разликата ти е +5мм във височината на старата и новата гума, т.е. около 1% надолу в показанията на километража ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 24 Сеп 2008, 10:13

По принцип спидометъра показва с около 10 km/h повече от реалната скорост. Това е направено с цел да се избегнат недуразумения и искове към производителя при засечена с радар максимална скорост :!:

Освен това показанията на спидометъра определено се влияят от размера на гумите (особено когато са различни от тези предписани от производителя за определения модел автомобил)

КАЛКУЛАТОР ЗА ПРЕСМЯТАНЕ И СРАВНЕНИЕ ПРИ ПОДБОР НА ГУМИ И ДЖАНТИ С РАЗЛИЧНИ РАЗМЕРИ

http://www.diana-ltd.com/

http://www.4lo.com/4LoCalc.htm

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BAYRON » 24 Сеп 2008, 10:27

DaDurty написа:е то цолажа хубаво, но предполагам си сложил по ниски гуми от тези които са били на 15-ките... така че.... и предполагам сега са ти и по-широки т.е. допира с настилката е на по-голяма площ т.е. по-голямо съпротивление т.е. по-голям разход и иска повечко мощност... аз мисля че е логично това... да не говорим че километража на колата винаги лъже... аз оня ден карам по километраж с 210км/ч, а на GPS-a пише 226км/ч. .... така че не се заглеждай много по километража, а по пътя :) и да са ти четити новите "обувки" на колата :mhihi:

:nono: :nono: :nono: Това не е вярно колега ти като я натовариш тя пак иска повече мощност ;)
Единствената логока е като цяло гумата с джантата да е по ниска нищо че е 16 или грешката да е в задкормилното устройство
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: На криво
Мечтае да кара: Още по-на криво

Re: Нещо стана?!

Мнение от Изрода » 24 Сеп 2008, 10:44

inseCT написа:Абе хора нещо става с мойта кола...преди на 5та скорост с 4000 оборота си бях на 140,сега на тия обороти съм на 136-7км...по-принцип смених джанти и гуми на 16ки...преди карах с 15ки..ама не тря ли да е обратното колкото по голям цолаж на джанта толкоз по високи километри(+5,7км)и по малко обороти... :roll:

П.С Ше ме извините ако ми е тъпа темата...ама почвам да обръщам внимание...да не би да и станало нещо на колицата... :help:

Абе колеги маи се отплеснахте нещо от темата,значи зависимостта между обороти на двигателя и скорост на определена предавка при тези обороти е КОНСТАНТА,за да се промени тази скорост трябва да се променят предавателните числа на скоростната кутия или деференциала.Компа си взима информация за скоростта по брои завъртания на колелата или от скоростната кутия,като я изчислява въз основа на даденият от производителя диаметър на колелото,а не я мери по насрещния вятър или нещо от сорта.Така че няма никакво значение какви гуми е сложил колегата,ако засича естествено колата само по КИЛОМЕТРАЖ,ако я мери със външен уред -GPS,радар или друга кола-тогава вече размера на гумите се има значение.

Варианта при които може да има нарушаване на тази константа и по малка скорост при същите обороти е приплъзване на съединителя в следствие на по голямото съпротивление и тежест на тези джанти и гуми.
Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DaDurty » 24 Сеп 2008, 11:52

ОК уважавам мненията и уменията на всички, нямам техническо образование, но от обща куптура да ви питам как може да твърдите че няма значени размера на гумите? Защото човека дава пример с определена скорост при определени обороти... естествено че ще имат значение гумите, наклона и сумати други фактори, определено когато допира с земята е на по голяма площ двигателя ще се натоварва повече, иначе защо ще се покачва разхода като сложиш по голям цолаж респективно дори и малко по-широки гуми, нормално е ... и все пка говорим за некви 4-5 км разликака при 4000 оборота

старши ентусиаст
Аватар

Re: Нещо стана?!

Мнение от tsb_bg » 24 Сеп 2008, 12:10

Изрода написа:...Така че няма никакво значение какви гуми е сложил колегата,ако засича естествено колата само по КИЛОМЕТРАЖ,ако я мери със външен уред -GPS,радар или друга кола-тогава вече размера на гумите се има значение.....

Не забравяйте, че в крайна сметка след скоростната кутия и диференциала, които си имат своите предавателни числа, точно гумите предават движението на автомобила до пътната настилка (т.е. и те си имат свое предавателно число и то зависи от външния диаметър - размера на гумите)

Сравнете колко линейни метра (разгънатата обиколка на гумата) изминава трактора за един оборот на гумата (един оборот на оста) и колко линейни метра (разгънатата обиколка на гумата) изминава лек автомобил с 15" гуми за един оборот на гумата (един оборот на оста) :idea:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: На криво
Мечтае да кара: Още по-на криво

...

Мнение от Изрода » 24 Сеп 2008, 12:24

DaDurty написа:ОК уважавам мненията и уменията на всички, нямам техническо образование, но от обща куптура да ви питам как може да твърдите че няма значени размера на гумите? Защото човека дава пример с определена скорост при определени обороти... естествено че ще имат значение гумите, наклона и сумати други фактори, определено когато допира с земята е на по голяма площ двигателя ще се натоварва повече, иначе защо ще се покачва разхода като сложиш по голям цолаж респективно дори и малко по-широки гуми, нормално е ... и все пка говорим за некви 4-5 км разликака при 4000 оборота

По тази логика,като вдигнеш задницата на крик във въздуха и я настъпиш пак на 5 до 4000 оборота,какво ще стане-200 ли ще покаже колометража щото двигателя не се натоварва? Приеми го ко0лега че между двигателя и задното колело има едно право желязо(вал) които предва оборотите от двигателя на колелото.Еми ти как можеш да забавяш едното без да променяш другото като са свързани твърдо(ако не боксува съединителя де).Оборотите предавани към задното колело са едни и същи при тези обороти,оттам на татък според зависи какъв размер гуми си сложил,чрез диаметъра на гумата и формулата за обиколка на окръжнос можеш да изчислиш какъв път изминава колелото за едно завъртане,оттам с по малък диаметър изминава по малък път -РЕАЛНАТА скорост на автомобила е по малка,но това може да се отчете само със радар или друг външен уред,а километража ще си показва скороста която сам си изчислява спрямо броя завъртания на колелото и обиколката (те. изминат път за едно завъртане)на гумата дадеда от завода производител,респективно обратното,ако диаметъра на гумата е по голям километража примерно ще показва 140 км/ч ,а автомобилът ще се движи реално със 150 км/ч

ПС. По ясно от това не мога да го обясня,ако сте ме разбрали хубаво,ако не здраве да е :D
Изображение Изображение Изображение

Следваща

Назад към E36