Високочестотен звук (виене) над 5000 оборота

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Високочестотен звук (виене) над 5000 оборота

Мнение от metodi80 » 31 Юли 2008, 20:31

Проблема ми е следния.... Когато вдигна над 5000 оборота (в движение) започва да се чува едно виене (като от лагер или нещо от сорта ,със сравнително остър звук- примерно както вие алтернатор със разбити лагери или подобно на разбита обтяжна ролка). Звука обаче се чува (поне доколкото мога да го локализирам) някъде под купето ,горе долу на границата м/у двигателя и скоростната кутия. (Пак казвам не мога точно да го локализирам може и от самия двигател да си идва ...но ми се струва че най силно се чува като легна до колата и погледна от долу до скоростната кутия). Значи тоя вой не си променя честотата сравнително постоянен е дори когато оборотите се вдигат или намалят (поне така ми се струва). След като спра на място звука си остава -вие си .... докато не угася колата .Само щом я угася и постои около 1-2 мин и като я запаля тоя звук го няма изчезва напълно. След това мога да карам седмици и няма да се появи ако не вдигна над 4500-5000 оборота. Вдигна ли ги веднага се появява ... оборотомера удари ли 5000 моментално започва да се чува виенето!!! На място ако вдигна 5000 оборота не се проявява, само в движение. Ходих при всички пишман майстори тука в града.... всеки си говори каквото му падне (както обикновенно) ... честно казано вече ме е страх да си оставям колата при тия .... и за това искам да се допитам до вас колеги!

ентусиаст
Аватар

Re: Високочестотен звук (виене) над 5000 оборота

Мнение от [Georgi] » 02 Авг 2008, 10:45

А в завой усилва ли се виенето? Нещо по диференциала да не е?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 03 Авг 2008, 0:23

Не в завой не усилва .... по никакъв начин не усилва ...с една честота си е .... И не ми се струва да е от диференциала .... звука ясно се чува че е по напред ...диф-а е много на зад.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 06 Авг 2008, 1:04

Днес след като един майстор видя проблема каза че е възможно да е от ангренажната верига и по точно от оптегача.... Сега след като слязох и аз долу в канала и шума като че наистина не се чуваше м/у двигателя и скоростната кутия а някак идваше от по напред горе долу там където са ролки ,ремъци и .т.н. След като и той ги провери (ролките ,водна помпа ,динамо) дали вият (а той е третия който ги проверява ) ,каза че е възможно това виене да идва от веригата .Въпреки всичко се колебаеше ,не беше сигурен, каза че може и от аксиалния лагер да е ....абе мани ... Кажете колеги според вас възможно ли е ...предвид симптомите ,които описах в началото на темата. Сложна ли е смяната на тая верига .... в смисъл за да си я сменя сам ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 06 Авг 2008, 14:17

Здравей колега, преди да сменя съединителя имах едно виене само на 4 скорост и то около 2000-те хиляди оборота. Но като свалих кутията се показа виновника, един малък лагер в маховика където влиза опашката на скор.кутия, една бърза смяна от ВМЗ&БГ и заспа, повече не се обажда. Дано нещо съм помогнал, ако си сигурен, че звука идва от м/у ДВГ и скор. кутия.

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

.

Мнение от ///Явор » 06 Авг 2008, 20:54

кажи колега в кои честотен диапазон е виенето?
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

старши ентусиаст
Аватар

Re: .

Мнение от metodi80 » 06 Авг 2008, 22:40

Юзър написа:кажи колега в кои честотен диапазон е виенето?

Юзър .... ако ми се подиграваш .... не е на място- уточнил съм че е във високочестотния диапазон,а след като го чувам значи е до 15-16кHz. Aко питаш сериозно бих казал че е около 3кHz (не съм осцилоскоп за да кажа със сигурност), a като ниво около 10 db.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 06 Авг 2008, 22:48

Методи ако трябва да мъкна осцилоскопа от бачкането да кажеш на колегата колко херца са точно. За този лагер ти споменах по рано :Изображение.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 06 Авг 2008, 22:55

NikiNikolov написа:Методи ако трябва да мъкна осцилоскопа от бачкането да кажеш на колегата колко херца са точно. За този лагер ти споменах по рано :Изображение.

Да ... разбрах те за кой лагер става дума ...но ме съмнява да е от там.Тои все пак е в опашката на скоростната а аз звука го чувам някъде по напред .... в едни моменти имам чувството че е отпред на двигателя ,в други че е м/у двигателя и скоростната ... абе умряла работа ... :(. Чудя се дали да не взема да отворя и да видя тая верига как е ...да не вземе наистина да се окаже че е от нея .... Де да знам мисля си че ако е лагер той ще си вие постоянно ...а товя звук при мен се появява само като натисна колата на агресивно каране .... М/у другото смяната на веригата сложно ли е като маипулация ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 07 Авг 2008, 13:27

Не би трябвало да е сложно, сваляш капаците, правиш центровка на белезите и сваляш веригата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 07 Авг 2008, 23:43

NikiNikolov написа:Не би трябвало да е сложно, сваляш капаците, правиш центровка на белезите и сваляш веригата.

:yes: Утре я почвам ...

Назад към E36