Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
ico318 написа:Сглобих тестера и го вградих в таблото,като ползвам диодите на мотометъра. Разредил съм малко средните,защото са само 7. Работи добре и ми е пред очите,но изгорих вече две интегрални схеми за няколко дни. Според по-вещи от мен в електрониката,проблема идва от пада и последващия пик на напрежението, при палене. Сега,при третия опит,ще го вържа,така че да работи само при запалена кола,а не още на контакт. Някой имал ли е подобен проблем и дали ще успея да ползвам тестера по-дълго,ако има захранване само при работещ двигател?
Не би трябвало да имаш подобен проблем , но можеш просто да поставиш един стабилизатор на 12 волта ( 7812) и това ще ти реши проблема ....
Ще добавя стабилизатор. Благодаря. Кондензатора на входа остава ли и стабилизатора преди или след него?
- burnou7
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: без гражданска
- Мечтае да кара: e36 ///M
Някой с такава джаджа в София може ли да ми замери сондите (май са 2-м52б25)? Или с каквото и да било важното е да е точно.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
ico318 написа:Ще добавя стабилизатор. Благодаря. Кондензатора на входа остава ли и стабилизатора преди или след него?
стабилизатора преди кондензатора (кондензатора остава ).....
По съвета на Методи и на приятел,реших да намаля напрежението на 10 волта и сложих 7810 с кондензатори-0,33 микрофарада на входа и 0,1 микроф. на изхода. Схемата работи,само диодите светят малко по-слабо,като това може да се коригира лесно с намаляне на R3 от схемата. Това е само за сигурност,защото май си намерих грешката-захранването идваше на контакт и го имаше при въртене на стартер. Този пад вероятно изгори двете интегрални схеми
. Сега захранване има,след като запали мотора. Мисля,че тези неща ще ме предпазят от рекордно трето горене.

- burnou7
- кандидат ентусиаст
-
Може ли пак втората схема за 5v,че не ми излиза
Вече трети ден работи схемата,което не успяха да направят първите две. Смятам,че няма да гори повече. Добре е,който смята като мен да я монтира за постоянно в колата,да сложи стабилизатор и да внимава от къде взима захранване. Тези дни ще сравня показанията с широколентова сонда и ще напиша какъв е обхвата на уреда.
- burnou7
- кандидат ентусиаст
-
burnou7 написа:Може ли пак втората схема за 5v,че не ми излиза
Схемата е добра за тестер,а аз опитвам да я ползвам за настройки-не става. Замерихме с широколентова сонда и десетия диод светка при ламбда =0,96-0,97. Това означава,че тяснолентовата сонда има показания много близки до 1. Разглеждах графики как може да се ползва от 0,85 до 1,15 примерно,но това не е така. Сондата на колата е НТК и е нова.