Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

Мнение от bum_bum » 28 Окт 2012, 20:56

Супер изглежда ама мигачите къде ще са?
Изображение

Аватар

Мнение от Бмв_е30 » 28 Окт 2012, 20:59

по принцип не ми трябват щот релето си се чува яко при мен как цъка и няма как да ги забравя но имам две идеи.... да ги поместя доло където седи м-ковата емблема по принцип на мковото табло или с два светодиода да ги сложа отстрани оригиналното им място.... и двата вариятна са супер лесни за направа но първо ще пробвам да покарам така да видим дали ще ми липсват .... :)

Аватар

Мнение от Бмв_е30 » 01 Ное 2012, 18:29

ето го и монтирано в колата
Изображение
лошото е че май сондата ми не е в час... вместо да стои на 2 чертички и да ходи до 8 то стои на 8 и от време на време отива до 2 ... принципно колата ми харчи зверски ама си е така откакто я имам и със стария мотор пак беше така... около 20 харчи в града
ето и клипче да се види за какво говоря
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vjchVr7oAas[/youtube]

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 09 Ное 2012, 22:13

Извинявам се за възолигофренския въпрос :D но моля, ако някой си е направил за М52 (0-5 волта) тестерче и си е начертал схемичка, ако може да я пусне. И точно в крайна сметка с какви елементи (съпротивленията най-вече) я е направил.
Изсилих се днес да си купувам елементи директно от поста на методи и като се прибрах, се сетих че моите сонди работят до 5 волта :dummy: поне ЛМката, диодите (3 червени, 4 жълти и 3 зелени) и "празната" платка ще ми свършат работа.
с електрониката като цяло съм на "Вие" и на схемата, която е пусната от пдф-а на ЛМката за 5в тестер, свързването на източника, както и на 12те волта ми е мъгла :( както и заземяването

Потребител
Аватар

Мнение от dragon88 » 14 Ное 2012, 22:15

При мен тестера след като го сглобих и му подадох захранващо напрежение 12 волта от една малка 12в батерия светнаха всички диоди заедно , към входа не съм подал никакво напрежение а всички диоди грейнаха , грешки при свързването няма проверил съм нееднократно всичко е точно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 25 Ное 2012, 18:01

някой знае ли на м52б28 на кои пинове са сондите ? да не сбъркам нещо и да им видя сметката. сглобих го (макар и доста грозно) и искам да го пробвам...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 25 Ное 2012, 18:52

Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.

Неправилно работеща сонда- превключва за 496 ms

Изображение

Моята сонда- може да се приеме, че превключва правилно ;)

Изображение

Една напълно заминала сонда на един колега с Е36 М50В25

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от the_killer2 » 28 Фев 2013, 17:53

Здравейте и аз сглобих това уредче вероятно в събота ще го пробвам искам да питам как бих могъл да го тествам дали работи :)

Потребител
Аватар

Мнение от Bat_sa84 » 20 Мар 2013, 20:31

Добър вечер. Прочетох всичко от темата много интересна и мога да кажа едно браво. И така поразгледах си моите чипове и не намерих въпросния за устройството и реших да закача мултицета да видя какво става. Ламбдата ми е с 4 кабела закачих за пин 70 давам на контак и виждам едни 12в на мултицета след като запаля колата която е загряна след синия сектор взе да показва едни постоянни 0,75 волта без да ги мени като подам газ до 3000 оборота показва 2,3в. Та въпроса ми е дали ламбдата си е заминала или аз меря на грешното място :)

Потребител
Аватар
Кара: e34
Мечтае да кара: e34 v10

Мнение от dani32 » 07 Сеп 2013, 21:55

Здравейте, някой от София с такъв тестер има ли да замерим една сонда. Купих си чисто нова, вързах я но подозирам че някъде след буксата има проблем по кабелите.
Поздрави.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Внимателно
Мечтае да кара: Нещо страшно

Мнение от BorisMitev » 30 Май 2014, 10:51

Аз пък .. сглобих всичко и го вързах за зеления кабел от ламбдата... Показва ми някакви големи стойности и светват всичките лампи .. Уж гледах ама в 70 пин на ЕКУ-то ми се струва , че нямам конектор вътре :D както и да е .. Колата не беше загряла , че имам проблем с радиатора иии тамън тръгна да излиза от синьото и протече за пореден път :mrgreen: пък тя нали трябва да загрее там 250/300 градуса ... Та въпроса ми е следния - Аз ли не мера където трябва , сондата ли ми е заминала или просто колата трябва да загрее ?

ентусиаст
Аватар
Кара: яки шестаци...

Мнение от EnimEn » 30 Май 2014, 18:35

zvetiko написа:Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.

:no: :nono: :nono: :nono: :nono:
Изображение
Read the fuckin` MANUAL!!!
Never took this road before... destination unknown!

"Good drivers,Just drive!"

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
Мечтае да кара: М5
Детайли за колата: много синя и много черна

Мнение от Hristo » 12 Май 2015, 22:26

На диагностика ми излезе мудна ламбда сонда :confused: Гледахме графиката, че си играе както трябва напрежението, но с по-забавени интервали/жалко че не помня колко милисекунди/
Ламбдата е на година и нещо бош с букса.
Според диагностиците главна роля за това има премахването на катализатора, заменен е с резонатор, така температурата е по-ниска от нужната на ламбдата за бърза работа. Струва ми се достоверно обяснение. :roll:
Изобщо в какви ситуации се проявява симптома "мудна сонда"
Подгрева на сондата е мерен и работи.
Двигателя е м50б20 без ванос и сондата е посредата на генерацията, как да постигна подобрение в тази насока?
Нов катализатор или запазен оригинален едва ли ще намеря. Бях пробвал един заместител за почти 200лв е се издъни за няма година :mhihi:
Увиването на двуцевката с вата дали ще вдигне градуси и ще даде ли положителен ефект?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 13 Май 2015, 1:07

EnimEn написа:
zvetiko написа:Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.

:no: :nono: :nono: :nono: :nono:

:type: Обоснови се поне, защо смяташ че колегата греши?
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ico318 » 31 Май 2015, 23:30

Сглобих тестера и го вградих в таблото,като ползвам диодите на мотометъра. Разредил съм малко средните,защото са само 7. Работи добре и ми е пред очите,но изгорих вече две интегрални схеми за няколко дни. Според по-вещи от мен в електрониката,проблема идва от пада и последващия пик на напрежението, при палене. Сега,при третия опит,ще го вържа,така че да работи само при запалена кола,а не още на контакт. Някой имал ли е подобен проблем и дали ще успея да ползвам тестера по-дълго,ако има захранване само при работещ двигател?

ПредишнаСледваща

Назад към E36