Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
по принцип не ми трябват щот релето си се чува яко при мен как цъка и няма как да ги забравя но имам две идеи.... да ги поместя доло където седи м-ковата емблема по принцип на мковото табло или с два светодиода да ги сложа отстрани оригиналното им място.... и двата вариятна са супер лесни за направа но първо ще пробвам да покарам така да видим дали ще ми липсват .... 

ето го и монтирано в колата

лошото е че май сондата ми не е в час... вместо да стои на 2 чертички и да ходи до 8 то стои на 8 и от време на време отива до 2 ... принципно колата ми харчи зверски ама си е така откакто я имам и със стария мотор пак беше така... около 20 харчи в града
ето и клипче да се види за какво говоря
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vjchVr7oAas[/youtube]

лошото е че май сондата ми не е в час... вместо да стои на 2 чертички и да ходи до 8 то стои на 8 и от време на време отива до 2 ... принципно колата ми харчи зверски ама си е така откакто я имам и със стария мотор пак беше така... около 20 харчи в града
ето и клипче да се види за какво говоря
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vjchVr7oAas[/youtube]
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
Извинявам се за възолигофренския въпрос
но моля, ако някой си е направил за М52 (0-5 волта) тестерче и си е начертал схемичка, ако може да я пусне. И точно в крайна сметка с какви елементи (съпротивленията най-вече) я е направил.
Изсилих се днес да си купувам елементи директно от поста на методи и като се прибрах, се сетих че моите сонди работят до 5 волта
поне ЛМката, диодите (3 червени, 4 жълти и 3 зелени) и "празната" платка ще ми свършат работа.
с електрониката като цяло съм на "Вие" и на схемата, която е пусната от пдф-а на ЛМката за 5в тестер, свързването на източника, както и на 12те волта ми е мъгла
както и заземяването

Изсилих се днес да си купувам елементи директно от поста на методи и като се прибрах, се сетих че моите сонди работят до 5 волта

с електрониката като цяло съм на "Вие" и на схемата, която е пусната от пдф-а на ЛМката за 5в тестер, свързването на източника, както и на 12те волта ми е мъгла

При мен тестера след като го сглобих и му подадох захранващо напрежение 12 волта от една малка 12в батерия светнаха всички диоди заедно , към входа не съм подал никакво напрежение а всички диоди грейнаха , грешки при свързването няма проверил съм нееднократно всичко е точно.
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
някой знае ли на м52б28 на кои пинове са сондите ? да не сбъркам нещо и да им видя сметката. сглобих го (макар и доста грозно) и искам да го пробвам...
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.
Неправилно работеща сонда- превключва за 496 ms

Моята сонда- може да се приеме, че превключва правилно

Една напълно заминала сонда на един колега с Е36 М50В25

Неправилно работеща сонда- превключва за 496 ms

Моята сонда- може да се приеме, че превключва правилно

Една напълно заминала сонда на един колега с Е36 М50В25

- the_killer2
- Потребител
-
Здравейте и аз сглобих това уредче вероятно в събота ще го пробвам искам да питам как бих могъл да го тествам дали работи 

Добър вечер. Прочетох всичко от темата много интересна и мога да кажа едно браво. И така поразгледах си моите чипове и не намерих въпросния за устройството и реших да закача мултицета да видя какво става. Ламбдата ми е с 4 кабела закачих за пин 70 давам на контак и виждам едни 12в на мултицета след като запаля колата която е загряна след синия сектор взе да показва едни постоянни 0,75 волта без да ги мени като подам газ до 3000 оборота показва 2,3в. Та въпроса ми е дали ламбдата си е заминала или аз меря на грешното място 

- dani32
- Потребител
-
- Кара: e34
- Мечтае да кара: e34 v10
Здравейте, някой от София с такъв тестер има ли да замерим една сонда. Купих си чисто нова, вързах я но подозирам че някъде след буксата има проблем по кабелите.
Поздрави.
Поздрави.
- BorisMitev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Внимателно
- Мечтае да кара: Нещо страшно
Аз пък .. сглобих всичко и го вързах за зеления кабел от ламбдата... Показва ми някакви големи стойности и светват всичките лампи .. Уж гледах ама в 70 пин на ЕКУ-то ми се струва , че нямам конектор вътре
както и да е .. Колата не беше загряла , че имам проблем с радиатора иии тамън тръгна да излиза от синьото и протече за пореден път
пък тя нали трябва да загрее там 250/300 градуса ... Та въпроса ми е следния - Аз ли не мера където трябва , сондата ли ми е заминала или просто колата трябва да загрее ?

- EnimEn
- ентусиаст
-
- Кара: яки шестаци...
zvetiko написа:Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.

- Hristo
- ентусиаст
-
- Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
- Мечтае да кара: М5
- Детайли за колата: много синя и много черна
На диагностика ми излезе мудна ламбда сонда
Гледахме графиката, че си играе както трябва напрежението, но с по-забавени интервали/жалко че не помня колко милисекунди/
Ламбдата е на година и нещо бош с букса.
Според диагностиците главна роля за това има премахването на катализатора, заменен е с резонатор, така температурата е по-ниска от нужната на ламбдата за бърза работа. Струва ми се достоверно обяснение.
Изобщо в какви ситуации се проявява симптома "мудна сонда"
Подгрева на сондата е мерен и работи.
Двигателя е м50б20 без ванос и сондата е посредата на генерацията, как да постигна подобрение в тази насока?
Нов катализатор или запазен оригинален едва ли ще намеря. Бях пробвал един заместител за почти 200лв е се издъни за няма година
Увиването на двуцевката с вата дали ще вдигне градуси и ще даде ли положителен ефект?

Ламбдата е на година и нещо бош с букса.
Според диагностиците главна роля за това има премахването на катализатора, заменен е с резонатор, така температурата е по-ниска от нужната на ламбдата за бърза работа. Струва ми се достоверно обяснение.

Изобщо в какви ситуации се проявява симптома "мудна сонда"
Подгрева на сондата е мерен и работи.
Двигателя е м50б20 без ванос и сондата е посредата на генерацията, как да постигна подобрение в тази насока?
Нов катализатор или запазен оригинален едва ли ще намеря. Бях пробвал един заместител за почти 200лв е се издъни за няма година

Увиването на двуцевката с вата дали ще вдигне градуси и ще даде ли положителен ефект?
- Cosworth
- ентусиаст
-
- Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
- Мечтае да кара: Турбо кола със задно
- Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto
EnimEn написа:zvetiko написа:Правилно работеща ламбда сонда трябва да превключва от минималният до максималният сигнал за 120ms. Със светкане на диоди това едва ли може да се хване и може само да ви заблуди. Ако не превключва и държи някакво почти постоянно или бавно променящо се напрежение това може да се хване и с мултицет.
![]()
![]()
![]()
![]()

Сглобих тестера и го вградих в таблото,като ползвам диодите на мотометъра. Разредил съм малко средните,защото са само 7. Работи добре и ми е пред очите,но изгорих вече две интегрални схеми за няколко дни. Според по-вещи от мен в електрониката,проблема идва от пада и последващия пик на напрежението, при палене. Сега,при третия опит,ще го вържа,така че да работи само при запалена кола,а не още на контакт. Някой имал ли е подобен проблем и дали ще успея да ползвам тестера по-дълго,ако има захранване само при работещ двигател?