ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА НЕЗНАЕЩИ И НАЧИНАЕЩИ
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- petiopetrow87
- Потребител
-
- Кара: E36 M40 B18
- Детайли за колата: Преди да я закупя беше по хубава........
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА НЕЗНАЕЩИ И НАЧИНАЕЩИ
petiopetrow87 написа:BIRICHKA написа:petiopetrow87 написа:Здравейте купих си малък борд без букса но никъде не мога да намеря номерацията на пиновете.Гледах в темата за смяна на часовник към малък борд но и там няма снимка на борда отзад с номерация на пиновете.Че няма време да търся и букса.
Ще се опитам да помогна.
Ако приемем, че номерацията е следната:
То при мен са както следва:
10 - червен с жълта лента
11 - кафяв
12 - сив с червена лента
13 - син с бяла прекъсната линия
14 - лилав с бяла лента
15 - черен с бяла лента
16 - кафяв със сива лента
Останалите са празни.
До тук добре.Но сега се замислих в темата за смяна от аналогов часовник към малък борд на пин12 се слага температурния датчик,а при мен е +12V от часовника.Аз сега къде трябва да сложа температурния датчик?И останалите два кабела.
Някакви идеи по мойта дилема.Просто това ми е първото BMW и още неги познавам.
- FuRoRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Два умрели форда и 28ца
- Мечтае да кара: Танк
- Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile
Здравейте няма смисъл да отварям тема ,пък и съм новак ,така че...
Мотора е М52В28 на Е36.
1.Буксите на ламбдите са еднакви...какви са симптомите ако някой е решил да ги размени? Възможно ли е от там да дава грешки Fuel trim limit Bank1;Bank2
2.След нормално извънградско (80-100km/h) спирайки на един светофар хвърли водите изпод всмукателния колектор-близо до дросела някъде направо си му изтече всичко..Температурата не е помръдвала от средата.Кой маркуч и защо му е станало лошо.Цена?(за сигурно преди да сваля колектора)
3.ТПС-а на ИМПАта дава до 80% throttle като натисна педала или отворя дросела.Съвети?
Това е като цяло...Благодаря ви предварително!

Мотора е М52В28 на Е36.
1.Буксите на ламбдите са еднакви...какви са симптомите ако някой е решил да ги размени? Възможно ли е от там да дава грешки Fuel trim limit Bank1;Bank2
2.След нормално извънградско (80-100km/h) спирайки на един светофар хвърли водите изпод всмукателния колектор-близо до дросела някъде направо си му изтече всичко..Температурата не е помръдвала от средата.Кой маркуч и защо му е станало лошо.Цена?(за сигурно преди да сваля колектора)
3.ТПС-а на ИМПАта дава до 80% throttle като натисна педала или отворя дросела.Съвети?
- BIRICHKA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ис-требител
petiopetrow87 написа:Някакви идеи по мойта дилема.Просто това ми е първото BMW и още неги познавам.
Значи не съм номерирал правилно пиновете на моята снимка, а от зад напред!
Ако беше чел темата внимателно е обяснено много добре:
Пин1 от часовника --> пин18 на буксата на малкия борд
Пин2 от часовника --> пин17 на буксата на малкия борд
Пин3 от часовника --> пин16 на буксата на малкия борд
На пин 14 от малкия борд трябва да се свърже кабел, който да подава 12 волта когато си на положение 1 и 2 на ключа (положение 1 е едно преди контакт, а положение 2 е когато сте на контакт).
По принцип този кабел се взима от таблото, но не си заслужава да се занимавате да сваляте таблото само заради едно пинче, така че можете да си изкарате този кабел от буксата на касетофона/CD-то на колата. Трябва да си измерите кой кабел от буксата на CD-то има напрежение когато сте на пол.1 и 2 на ключа, а на положение 0 няма. Малко сложно го обясних, но се старая да е максимално подробно за да няма нужда от повече въпроси.
На пин12 от малкия борд се свързва датчика за температурата. Т.е. от пин12 вадиш един кабел чак до двигателния отсег отпред (най-лесно се вади долу под волана, като махнеш кората, и го прекарваш заедно с другите кабели, т.е. има си отвор и там върви цял сноп кабели). Другия кабел излизащ от температурния датчик го слагаш на маса (на левия калник от горната страна (откъм двигателя) си има място където може да го замасиш.
ЕДИТ: След като свържете температурния датчик (или термистора) задължително разкачете черната букса на борда за 1 минута. В противен случай на борда ще му трябва половин час за да отчете, че има датчик, а през това време показанието ще си стои на -37°С (а вие ще започнете да си биете главата и да се чудите кое не сте свързали правилно).
Малък Борд - букса
pin10 - бял със синьо
pin11 - бял с червено
pin12 - кафяв със сиво
pin13 - черно с бяло
pin14 - лилав с бяло
pin15 - син с лилаво
pin16 - сив с червено
pin17 - кафяв
pin18 - червен с жълто
--------------------------
Часовник букса
pin1 - червено със жълто
pin2 - кафяв
pin3 - сив с червено
За кабелите на датчика няма значение кой ще вържете маса и кой към малкия борд !
Some say he spends most of his time on bmwpower-bg.net
- mambata_943
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квото дойде
като слагате спортни филтри, маркучите където влизат във филтърната кутия от долната страна - тях какво ги правите ?
- FuRoRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Два умрели форда и 28ца
- Мечтае да кара: Танк
- Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile
FuRoRR написа:Здравейте няма смисъл да отварям тема ,пък и съм новак ,така че...![]()
Мотора е М52В28 на Е36.
Нека драсна няколко реда за информация на всички.
1.Проблема с маркуча се оказа доста често срещан.От задната страна на блока,под интейка на 6ти цилиндър има изходящ щуцер за антифриз излизащ от блока.Той се извежда към клапан за парното с 3 извода.Самият маркуч свързващ щуцера на блока с клапана на парното е подложен на доста деформации и голяма температура(в повечето случаи там се слага и тройник към газовото)в случая на мен ремонта ми излезе 8 лева и 2 литра антифриз концентрат.Занимавката е голяма и отнема около 5-6 часа тъй като се сваля колектора.Маркуча е дълъг около 35см с вътрешен отвор 25мм от едната е 15мм от другата страна.(Приблизителни размери са това не съм ги мерил.)
2.Проблема с ТПС-а се оказа комплексен.Кабела му омасява на корпус тъй като с времето изолацията се е разпаднала,също така графитния слой се износва и има нужда от смяна на целия датчик-не подлежи на ремонт.
3.Размяната на ламбдите се оказа причината за поява на тези две грешки.Буксите са кръгли и продълговати -четири пинови на кабелния сноп на бензиновите инжектори стоят.
4.Открих още един неприятен проблем с патрона за запалването-Първични симптоми са трудно въртене на ключа...след това започва да се върти свободно и остава на позицията на която е.Сиреч ако се случи на стартер -ще си върти докато се изкара акумулатора.Самият ключ изглежда все едно е в режим против кражба.Проблема се изразява в това че на края на патрона има ексцентрик който изхвърля и заключва в цилиндъра ако ключа е правилен с времето смазката изчезва и в един момент самия ексцентрик не изхвърля или се връща в средата след като е завъртян ключа.
Решението-обикновен кламер ,ключ за патрона и смазка.В моя случай ползвах 15W40 че нямаше друго.Кламера се изправя и се прави малко ъгълче на 45градуса с дължина около 2-3мм ключа се завърта малко след позиция първи контакт.Кламера се пъха в дупка около 1мм в самия патрон около 2.5-3см навътре има ръб на пружинен механизъм който трябва да се освободи за да излезе патрона...Пипкава работа е и отнема най много време.Важно е да кажа че трябва да бъдат свалени антената на имобилайзера и контактния ел.ключ зад патрона.От там нататък след като се свали цилиндъра се пръска обилно със смазка задната му част и се раздвижва.Цилиндъра се щтрака обратно в патрона и всичко е като ново!
Дано съм помогнал на някого!

- raptorxbg
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше BMW E36 318tds Touring
- Мечтае да кара: BMW E26
- Детайли за колата: Бавно комби с черни облаци
Лятото влязох в една яма и прецаках датчика за абс на предна дясна гума. Преди няколко седмици си купих нов датчик на Делфи за 35лв., монтирах го и абс-а отново започна да работи. Направи ми впечатление, че се задейства при всяко спиране точно преди колата да спре напълно, като първоначално реших, че е заради лошото време и мокрите и студени пътища. Последните два дни обаче температурите са високи, но абс-а ми продължава да се активира. Ясно ми е, че проблема най-вероятно е в датчика, някой имал ли е подобен проблем и дали има някаква опасност за помпата или да карам смело и да не го мисля?
Съшия проблем го имам и аз, но не винаги се включва абс-а при спиране. До колкото забелязах при мен само когато е много студено ги прави тези номера и много дразни... 

..Bayerische Motoren Werke..

- e36monsta
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: m52b20 i kawasaki kx250 1999
- Мечтае да кара: 2002 tii
Колеги, става дума за права генерация на m50b20 искам да я направя от началото до края с права тръба, за да може от километри да се чува
Моля хора, запознати с такива работи да кажат за този двигател кой размер ще е добър и какво крайно гърне(двуцевка). Ако може сайт/магазин да предложите (София)

- a.milev6
- Потребител
-
- Кара: E36 318IS Coupe
- Мечтае да кара: E36 318IS Coupe
Здравейте, колеги!
Имам проблем с тресенето на волана и целият автомобил при скорост над 140км/ч. Мислих, че е от баланс на джантите и следователно ходих на баланс. Оказа се, че има нужда от баланс и съответно мислих, че след интервенцията, проблемът ще бъде решен, но уви. Отново тресе..
Джантите са прави, гумите също. Колата е E36 M44B19, в момента е със зимни гуми: 195/60/15.
Вече 5-6 пъти е карам по магистралата от както тресе и първите два пъти е пробвах, при 140км/ч започва да тресе и така до 180, от 180 до 210-220 тресенето и вибрациите спираха. Но вече и до 200 си тресе, (кеото ще рече, че след 140км/ч тресе постоянно) което е много неприятно и [color=#FF0000]опасно!
Та въпросът ми е: Знаете ли от какво може да се получава това адски досадно тресене? (Имам чувството, че "ще започнат да хвърчат болтчета от вибрациите").
[/color]
Имам проблем с тресенето на волана и целият автомобил при скорост над 140км/ч. Мислих, че е от баланс на джантите и следователно ходих на баланс. Оказа се, че има нужда от баланс и съответно мислих, че след интервенцията, проблемът ще бъде решен, но уви. Отново тресе..

Вече 5-6 пъти е карам по магистралата от както тресе и първите два пъти е пробвах, при 140км/ч започва да тресе и така до 180, от 180 до 210-220 тресенето и вибрациите спираха. Но вече и до 200 си тресе, (кеото ще рече, че след 140км/ч тресе постоянно) което е много неприятно и [color=#FF0000]опасно!
Та въпросът ми е: Знаете ли от какво може да се получава това адски досадно тресене? (Имам чувството, че "ще започнат да хвърчат болтчета от вибрациите").

- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
e36monsta написа:Колеги, става дума за права генерация на m50b20 искам да я направя от началото до края с права тръба, за да може от километри да се чуваМоля хора, запознати с такива работи да кажат за този двигател кой размер ще е добър и какво крайно гърне(двуцевка). Ако може сайт/магазин да предложите (София)
Без гърне

Колеги какви може са симптомите на бензинов мотор в топлите дни да пали докато покажа ключа, а при минусови температури иска здраво въртене докато запали ?
- TytusPulo
- младши ентусиаст
-
- Кара: CLS 320
- Мечтае да кара: X6 M6, CLS AMG, 6 Series Gran Coupe
Manuel написа:Колеги какви може са симптомите на бензинов мотор в топлите дни да пали докато покажа ключа, а при минусови температури иска здраво въртене докато запали ?
За симптомите незнам, но причините може да са кофти гориво. Пробвай да караш една седмица със сто октанов от Еко
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Manuel написа:Колеги какви може са симптомите на бензинов мотор в топлите дни да пали докато покажа ключа, а при минусови температури иска здраво въртене докато запали ?
Слаб акумулатор и неподходящо масло са може би най-често срещаните причини.
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
a.milev6 написа:Здравейте, колеги!
Имам проблем с тресенето на волана и целият автомобил при скорост над 140км/ч. Мислих, че е от баланс на джантите и следователно ходих на баланс. Оказа се, че има нужда от баланс и съответно мислих, че след интервенцията, проблемът ще бъде решен, но уви. Отново тресе..Джантите са прави, гумите също. Колата е E36 M44B19, в момента е със зимни гуми: 195/60/15.
Та въпросът ми е: Знаете ли от какво може да се получава това адски досадно тресене? (Имам чувството, че "ще започнат да хвърчат болтчета от вибрациите").[/color]

.....

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
nickstorm написа:a.milev6 написа:Здравейте, колеги!
Имам проблем с тресенето на волана и целият автомобил при скорост над 140км/ч. Мислих, че е от баланс на джантите и следователно ходих на баланс. Оказа се, че има нужда от баланс и съответно мислих, че след интервенцията, проблемът ще бъде решен, но уви. Отново тресе..Джантите са прави, гумите също. Колата е E36 M44B19, в момента е със зимни гуми: 195/60/15.
Та въпросът ми е: Знаете ли от какво може да се получава това адски досадно тресене? (Имам чувството, че "ще започнат да хвърчат болтчета от вибрациите").[/color]
гумено каре кардан
висящи лагери кардан
тампон диф
изпуснали амортисьори
.....
да караш с двеста при подобен проблем
![]()

Моето предположение са кофти гуми.

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com