За или против промиването на двигателя преди смяна на масло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Re: За или против промиването на двигателя преди смяна на масло
kudo написа:~Мишо~ написа:kudo написа:Твърдо против, поне с нашите ментаци по магазините.На рендето съм го мил с нафта докато му светне лампата на маслото,но там е друго!
Това е по-голяма глупост,от колкото да сложиш добавка.
Глупост колега ама поне мие,нали това е целтаЗа 30-на секунди нищо няма да стане,ако задържиш повече почва да ти премигва лампата,но кво ти пука

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- choki_pk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с два километража
- Мечтае да кара: e36 М3 COUPE
ogata написа:Нали се сещате, че матор 2ра ръка 316/318 е 400 лева грубо. Дали има смисъл на малолитражка да се сменя маслото на 6-8 000 км ?
А с тея промивки е като оная приказка:
"-Работеше ли ?
- Да
- Пипа ли го ?
- Да
- Идиот !"
Най-точното изказване

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
8000 са напълно нормален интервал за смяна. За дизела сменям на 6500 понеже много цапа. На 28-цата доста по-често първо, щото не я карам повече от около 3к на сезон и второ щото е около 250-тина коня на вала и малкото колометри, които прави на сезон са с цялата газ.
за тея ентусиасти дето искат двг да свети от вътре ... пичове без сваляне на картера не става, пък сипвайте каквито добави искате 
пък и малко заглавието на темата ми се струва, не е в ред
"за или против промиването на двигателя преди смяна масло"
е какво сега на всяка смяна ли да го промивам .... бряяя 

пък и малко заглавието на темата ми се струва, не е в ред
"за или против промиването на двигателя преди смяна масло"

То тая тема заприлича на "на колко км. си сменяте маслото". И като гледам само един се е обосновал защо го прави и то чоляка дет го сменя на малко изминати км. , другите не казват що го сменят на 10000примерно , а ся де що така. Все пак това е форум а не клюкарница и кой каквото мнение даде нека обосновава та да е полезно за всички ни. И що ви се струва ненормално след като натоварвате повечко някое добиче да не му се дава повечко храна , масаж след пробега , чесане , ресане и т.н. Само не ми стана ясно откъде се взе цифрата 10000 изминати км. ( и тогава ново масло ) или 12000км . А лампичките гаснат и достигат до червената не само на изминат пробег ами компа брои и студените стартове , що ли сигур е прост или баровец та кат минеш 8000км. само градско и всеки ден с по 30-на паления и гасене , после газ до дупка и така ( примерно нещо подобно е моята щот я ползвам за работа най-вече ) . Ами повече от нормално ако искаш да поддържаш добре колата и да ти служи по-дълго е в такива режими на каране по-честа смяна . А въпроса за възможностите няма нищо общо с дискутирания и с допълнително възникналия , е стествено като нямаш пари за по-ранна смяна си я караш докато ти е кеф или прецениш , но това не значи че е правилно от гледна точка на добра поддръжка . Мисля понякога спориме не по същество от което няма полза . По темата правил съм промивка с препарат и не съм усетил разлика , но пък и не се занимавам професионално и съответно имам наблюдения само на личните коли . Чувал съм коментари на хора , които смятат че с това почистване може да се повлекат някои по-едри частици буклук които за запушат маслени пътища някъде и за сметнах че е по-добре да не го правя , а да наблегна на малко по-добро масло ( относително е и това донякъде ) и малко по-малък пробег преди смяната с което да си почиствам двигателя от допълнителните миещи съставки в маслото пък и новото си е ново , личен избор. Успех на всички .
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
Аз го промих с нафта 20секунди някъде работи.Нито тропаше нито нищо.Даже стана по тих отколкото със старото масло.
Изчаках нафтата да окапе добре около 30минути,налях новото масло ,нови филтри и това е.Нямате напредстава какъв ГМУЦ излезна от колата.Тоя италянец сигурно с грес я карал тая кочина.
Сега вече не смятам да правя тазо операция.Мисля да я карам само с хубави масла. Това трябва да е достатъчно.

Изчаках нафтата да окапе добре около 30минути,налях новото масло ,нови филтри и това е.Нямате напредстава какъв ГМУЦ излезна от колата.Тоя италянец сигурно с грес я карал тая кочина.

Сега вече не смятам да правя тазо операция.Мисля да я карам само с хубави масла. Това трябва да е достатъчно.

- ZLATIST
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 323i coupe 98'
- Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
- Детайли за колата: Avusblau Metallic
Nasko_325TD написа:Аз го промих с нафта 20секунди някъде работи.Нито тропаше нито нищо.Даже стана по тих отколкото със старото масло.![]()
Изчаках нафтата да окапе добре около 30минути,налях новото масло ,нови филтри и това е.Нямате напредстава какъв ГМУЦ излезна от колата.Тоя италянец сигурно с грес я карал тая кочина.![]()

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Абе те и на мен ми казаха минута,но аз се притесних и затова по-малко я държах. 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
A как източвате всичката нафта после, защото освен оксидацията, разпадането на присадките от високите температури и времето, замърсяването с вода от конденз или охладителна течност разтвореното гориво в маслото е един от основните причинители за влошаването на качествата му. Това се случва рано или късно след определен пробег и тогава идва време да се смени маслото, а вие го пълните с нафта още преди да сте почнали да го ползвате
Тоя метод със сигурност е добър при разни ладови и москвичови мотори, където допуските сравнени с тези в БМВ са меко казано огромни и качеството на маслото не е чак от такава важност, но да наблъскаш мотора на БМВ с нафта и масло веднага след смяната ...

Тоя метод със сигурност е добър при разни ладови и москвичови мотори, където допуските сравнени с тези в БМВ са меко казано огромни и качеството на маслото не е чак от такава важност, но да наблъскаш мотора на БМВ с нафта и масло веднага след смяната ...
- ZLATIST
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 323i coupe 98'
- Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
- Детайли за колата: Avusblau Metallic
bum_bum написа:A как източвате всичката нафта после, защото освен оксидацията, разпадането на присадките от високите температури и времето, замърсяването с вода от конденз или охладителна течност разтвореното гориво в маслото е един от основните причинители за влошаването на качествата му. Това се случва рано или късно след определен пробег и тогава идва време да се смени маслото, а вие го пълните с нафта още преди да сте почнали да го ползвате![]()
Тва както казах го прави един приятел с голф 3,аз нямам намерение да го правя,нито промивка да правя,а да си сменям маслото на 10 000к(все пак е longlife)

- doc™
- Потребител
-
- Кара: Е60 530i
Аз също съм против тези промивки,не се знае какви главоболия може да си навлечете,ако запушите някоя маслена магистрала.Подкрепям колегата bum,трябва по-честа смяна на маслото и по-качествено масло.Аз на моя ТДС(М51Д25)го сменям на 7000км,а на 28-цата на 8000км и съм много доволен. 

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Аз го направих сега.Повече не мисля да го правя.Затова че маслото се смесва с горичото-да така е.Затова и следващата смяна ще е на 5000км. 

Ето това е отговора следете да не минавате квадратчетата на инспекцията и всичко ще е наред.4000 км смяна на масло да може освен ако я карате амо по празниците и го сменяте 1 път в годината
.Е 36 ми е третата кола смяна на масло между 8500-9500 км и БЕЗ НИКАКВИ ДОБАВКИ и ви гарантирам,че няма да имате излишни главоболия.Разчука ли се един път никаква добавка не помага просто му е дошло времето на мотора поради една или друга причина
така,че си чешем езиците
Цялата хамалогия е от там,че горива,масла,филтри,антифризи консумативи са СКАПАНИ в по-големия процент предлагани продукти на пазара така,че тези теми за добавките идват точно от тези неща.Надявам се съм бил полезен 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Това па за квадратчетата изобщо не е вярно ....
Квадратчетата не на вискчи коли гаснат примерно на 10к ...
При мен колата беше минала 10к , но продължаваха да светят две зелени квадратчета - повтарям -две ...
Квадратчетата не на вискчи коли гаснат примерно на 10к ...
При мен колата беше минала 10к , но продължаваха да светят две зелени квадратчета - повтарям -две ...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Това с квадратчетата си е добър ориентир ама си е само ориентир. Едно, че след толкова време не го знаеш вече кво смята
и друго, че един мотор ако е заприличал на лайно от вътре вследствие от калпав преден собственик квадратчетата няма как да го знаят.