За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

Мнение от ~Мишо~ » 16 Май 2011, 17:54

kudo написа:
~Мишо~ написа:
kudo написа:Твърдо против, поне с нашите ментаци по магазините.На рендето съм го мил с нафта докато му светне лампата на маслото,но там е друго!

Това е по-голяма глупост,от колкото да сложиш добавка. :winky:

Глупост колега ама поне мие,нали това е целта :yes:За 30-на секунди нищо няма да стане,ако задържиш повече почва да ти премигва лампата,но кво ти пука :smoke:

;) Колегата над мен ти е казал какво става в тоя случай,а кото гледам си и с ТДС...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с два километража
Мечтае да кара: e36 М3 COUPE

Мнение от choki_pk » 16 Май 2011, 18:09

ogata написа:Нали се сещате, че матор 2ра ръка 316/318 е 400 лева грубо. Дали има смисъл на малолитражка да се сменя маслото на 6-8 000 км ?

А с тея промивки е като оная приказка:

"-Работеше ли ?
- Да
- Пипа ли го ?
- Да
- Идиот !"

Най-точното изказване :bowdown:,евала колега.Какви са тези смени на масла на по 5000 хил.километра вие луди ли сте.Нищо лично към Bum_bum ама тва си е чиста измишлйотина и изгъзица да го сменяш на толкова малко километри.Аз лично гледам да е към 8000км като гледам по ТОЗИ начин да си правя промивката а не като сипвам някакви шмекерии в двигателя.Който иска да си го промива нека си даде 200лева за 20 кила масло и 4 пъти да го изцежда,да сипва,да пали пак да изцежда и така докато,не види,че каквото сипе такова излиза.Надявам се да не съм упрекнал някой,всеки си знае ама :dunno:
Изображение

Марката е една и това е BMW,другото вече е избор на модел.. И винаги съм казвал че е по-добре да ревеш в BMW с тъмни стъкла от колкото да се смееш в някоя хонда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 16 Май 2011, 18:26

8000 са напълно нормален интервал за смяна. За дизела сменям на 6500 понеже много цапа. На 28-цата доста по-често първо, щото не я карам повече от около 3к на сезон и второ щото е около 250-тина коня на вала и малкото колометри, които прави на сезон са с цялата газ.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 16 Май 2011, 19:42

за тея ентусиасти дето искат двг да свети от вътре ... пичове без сваляне на картера не става, пък сипвайте каквито добави искате :winky:

пък и малко заглавието на темата ми се струва, не е в ред
"за или против промиването на двигателя преди смяна масло"

:mhihi: е какво сега на всяка смяна ли да го промивам .... бряяя :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 16 Май 2011, 22:47

То тая тема заприлича на "на колко км. си сменяте маслото". И като гледам само един се е обосновал защо го прави и то чоляка дет го сменя на малко изминати км. , другите не казват що го сменят на 10000примерно , а ся де що така. Все пак това е форум а не клюкарница и кой каквото мнение даде нека обосновава та да е полезно за всички ни. И що ви се струва ненормално след като натоварвате повечко някое добиче да не му се дава повечко храна , масаж след пробега , чесане , ресане и т.н. Само не ми стана ясно откъде се взе цифрата 10000 изминати км. ( и тогава ново масло ) или 12000км . А лампичките гаснат и достигат до червената не само на изминат пробег ами компа брои и студените стартове , що ли сигур е прост или баровец та кат минеш 8000км. само градско и всеки ден с по 30-на паления и гасене , после газ до дупка и така ( примерно нещо подобно е моята щот я ползвам за работа най-вече ) . Ами повече от нормално ако искаш да поддържаш добре колата и да ти служи по-дълго е в такива режими на каране по-честа смяна . А въпроса за възможностите няма нищо общо с дискутирания и с допълнително възникналия , е стествено като нямаш пари за по-ранна смяна си я караш докато ти е кеф или прецениш , но това не значи че е правилно от гледна точка на добра поддръжка . Мисля понякога спориме не по същество от което няма полза . По темата правил съм промивка с препарат и не съм усетил разлика , но пък и не се занимавам професионално и съответно имам наблюдения само на личните коли . Чувал съм коментари на хора , които смятат че с това почистване може да се повлекат някои по-едри частици буклук които за запушат маслени пътища някъде и за сметнах че е по-добре да не го правя , а да наблегна на малко по-добро масло ( относително е и това донякъде ) и малко по-малък пробег преди смяната с което да си почиствам двигателя от допълнителните миещи съставки в маслото пък и новото си е ново , личен избор. Успех на всички .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 17 Май 2011, 7:03

Аз го промих с нафта 20секунди някъде работи.Нито тропаше нито нищо.Даже стана по тих отколкото със старото масло. :lol:
Изчаках нафтата да окапе добре около 30минути,налях новото масло ,нови филтри и това е.Нямате напредстава какъв ГМУЦ излезна от колата.Тоя италянец сигурно с грес я карал тая кочина. :kuku:
Сега вече не смятам да правя тазо операция.Мисля да я карам само с хубави масла. Това трябва да е достатъчно. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 323i coupe 98'
Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
Детайли за колата: Avusblau Metallic

Мнение от ZLATIST » 17 Май 2011, 9:23

Nasko_325TD написа:Аз го промих с нафта 20секунди някъде работи.Нито тропаше нито нищо.Даже стана по тих отколкото със старото масло. :lol:
Изчаках нафтата да окапе добре около 30минути,налях новото масло ,нови филтри и това е.Нямате напредстава какъв ГМУЦ излезна от колата.Тоя италянец сигурно с грес я карал тая кочина. :kuku:
Сега вече не смятам да правя тазо операция.Мисля да я карам само с хубави масла. Това трябва да е достатъчно. :yes:

:yes: Един приятел прави същата процедура с 4 литра нафта на Голфето GTI :mhihi: ,каза ми,че излиза страшен боклук като изпусне нафтата(промивката)след около минута работа...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 17 Май 2011, 9:54

Абе те и на мен ми казаха минута,но аз се притесних и затова по-малко я държах. :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Май 2011, 10:09

A как източвате всичката нафта после, защото освен оксидацията, разпадането на присадките от високите температури и времето, замърсяването с вода от конденз или охладителна течност разтвореното гориво в маслото е един от основните причинители за влошаването на качествата му. Това се случва рано или късно след определен пробег и тогава идва време да се смени маслото, а вие го пълните с нафта още преди да сте почнали да го ползвате :dunno:
Тоя метод със сигурност е добър при разни ладови и москвичови мотори, където допуските сравнени с тези в БМВ са меко казано огромни и качеството на маслото не е чак от такава важност, но да наблъскаш мотора на БМВ с нафта и масло веднага след смяната ...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 323i coupe 98'
Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
Детайли за колата: Avusblau Metallic

Мнение от ZLATIST » 17 Май 2011, 10:19

bum_bum написа:A как източвате всичката нафта после, защото освен оксидацията, разпадането на присадките от високите температури и времето, замърсяването с вода от конденз или охладителна течност разтвореното гориво в маслото е един от основните причинители за влошаването на качествата му. Това се случва рано или късно след определен пробег и тогава идва време да се смени маслото, а вие го пълните с нафта още преди да сте почнали да го ползвате :dunno:
Тоя метод със сигурност е добър при разни ладови и москвичови мотори, където допуските сравнени с тези в БМВ са меко казано огромни и качеството на маслото не е чак от такава важност, но да наблъскаш мотора на БМВ с нафта и масло веднага след смяната ...

Тва както казах го прави един приятел с голф 3,аз нямам намерение да го правя,нито промивка да правя,а да си сменям маслото на 10 000к(все пак е longlife)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е60 530i

Мнение от doc™ » 17 Май 2011, 10:26

Аз също съм против тези промивки,не се знае какви главоболия може да си навлечете,ако запушите някоя маслена магистрала.Подкрепям колегата bum,трябва по-честа смяна на маслото и по-качествено масло.Аз на моя ТДС(М51Д25)го сменям на 7000км,а на 28-цата на 8000км и съм много доволен. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 18 Май 2011, 7:41

Аз го направих сега.Повече не мисля да го правя.Затова че маслото се смесва с горичото-да така е.Затова и следващата смяна ще е на 5000км. ;)

Потребител
Аватар
Кара: Bmw e36 M40

Мнение от Cvetin » 18 Май 2011, 16:04

Ето това е отговора следете да не минавате квадратчетата на инспекцията и всичко ще е наред.4000 км смяна на масло да може освен ако я карате амо по празниците и го сменяте 1 път в годината :bchug: .Е 36 ми е третата кола смяна на масло между 8500-9500 км и БЕЗ НИКАКВИ ДОБАВКИ и ви гарантирам,че няма да имате излишни главоболия.Разчука ли се един път никаква добавка не помага просто му е дошло времето на мотора поради една или друга причина :dummy: така,че си чешем езиците :driving: Цялата хамалогия е от там,че горива,масла,филтри,антифризи консумативи са СКАПАНИ в по-големия процент предлагани продукти на пазара така,че тези теми за добавките идват точно от тези неща.Надявам се съм бил полезен :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Май 2011, 17:53

Това па за квадратчетата изобщо не е вярно ....
Квадратчетата не на вискчи коли гаснат примерно на 10к ...
При мен колата беше минала 10к , но продължаваха да светят две зелени квадратчета - повтарям -две ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Май 2011, 18:20

Това с квадратчетата си е добър ориентир ама си е само ориентир. Едно, че след толкова време не го знаеш вече кво смята :mhihi: и друго, че един мотор ако е заприличал на лайно от вътре вследствие от калпав преден собственик квадратчетата няма как да го знаят.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36