Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Re: Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)

Мнение от u`F`o » 27 Мар 2011, 22:13

mladfen написа:Не неса еднакви
Едните са със скростен индекс "V", а другите с "ZR".

И моите са със най-високия скоростен индекс ZR и това значи ли, че имат по-лошо сцепление от гуми с V скоростен индекс, в следствие на по-високата износоустойчивост ? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 27 Мар 2011, 22:14

Не знам :confused:
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 27 Мар 2011, 23:31

~Мишо~ написа::ok: Тия глупаци от MICHELIN,CONTINENTAL,FULDA,VREDESTEIN,GOODYEAR и т.н. що се занимават да правят и зимни,и летни не знам... ADAC пък взели на интересни да се правят - тия добри,ония не стават... :D а то важно е да има галош там,и си спира,и си върви,никви грижи. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

занимават се, за да могат такива като нас с 318-ски да дадат 600лв за гуми, когато колата ни струва 1500лв ... :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 28 Мар 2011, 7:38

vicho написа:
~Мишо~ написа: :ok: Тия глупаци от MICHELIN,CONTINENTAL,FULDA,VREDESTEIN,GOODYEAR и т.н. що се занимават да правят и зимни,и летни не знам... ADAC пък взели на интересни да се правят - тия добри,ония не стават... :D а то важно е да има галош там,и си спира,и си върви,никви грижи. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

занимават се, за да могат такива като нас с 318-ски да дадат 600лв за гуми, когато колата ни струва 1500лв ... :mhihi:

Аз съм от тия с 318-ските които нямат възможност да дадат 600лв за гуми,но ако имах,вервай ми щях да дам,нямаше да се правя на мъж,и да обяснявам как ми спира с летни зимата... (щот на практика съм карал повече от тебе така). :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 28 Мар 2011, 10:58

~Мишо~ написа:(щот на практика съм карал повече от тебе така). :winky:

"евала"! :bowdown:

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 28 Мар 2011, 22:38

Ето какво пише в книгата BMW 3XX Manual (наръчник на потребителя)

Изображение

metodi80 нали каза това:
metodi80 написа:Времето през което АБС-а те рита е време през което колата не спира добре ! Така че стреми се като усетиш , че абс-а те рита , лееко да си вдигнеш крака от педала , така че хем педала да спре да те рита , хем същевременно да има спирачно усилие (по възможност максимално допустимото за съответна ситуация ) .... Колата няма да спре по бързо ако ти си се опулил повече или по -малко от уплахата и от това че се чудиш дали ще спре или няма да спре ... ! Колата ще спре по -бързо ако си адекватен и следиш реакциите на спирачната система (това се постига със стаж за волана ) ! ...

В книгата пише тъкмо противоположното на това което твърдиш...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Мар 2011, 23:13

Аз също не мисля, че действието на АБС-а намалява спирачния път при достатъчно опитен щофьор. Ако Можеш да спираш на ръба на приплъзването то би спрял по-добре без АБС.
При всички случаи обаче много малко са хората, които в опасна ситуация ще успеят за запазят самообладание за да го направят. Друго незаменимо предимство е, че по време на екстремно спиране АБС-а позволява колата да бъде управлявана.
В тоя ред на мисли не мога да се начудя на "професионалистите", които му вадят релето.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Мар 2011, 23:25

u`F`o написа:Ето какво пише в книгата BMW 3XX Manual (наръчник на потребителя)

Изображение

metodi80 нали каза това:
metodi80 написа:Времето през което АБС-а те рита е време през което колата не спира добре ! Така че стреми се като усетиш , че абс-а те рита , лееко да си вдигнеш крака от педала , така че хем педала да спре да те рита , хем същевременно да има спирачно усилие (по възможност максимално допустимото за съответна ситуация ) .... Колата няма да спре по бързо ако ти си се опулил повече или по -малко от уплахата и от това че се чудиш дали ще спре или няма да спре ... ! Колата ще спре по -бързо ако си адекватен и следиш реакциите на спирачната система (това се постига със стаж за волана ) ! ...

Пичага .... , я се замисли малко ... !
Какво е това АБС - анти блокираща система ...
Демек , система която прави така , че да не блокират колелата .
Щом те рита , значи прилагаш спирачно усилие , което е недопустимо за скоростта и/или настилката ..... Тоест ти си натиснал педала повече , отколкото е необходимо и за да не блокират колелата , АБС-а те рита .... Демек , "подсказва" ти , че трябва малко да си вдигнеш крака на горе и да намалиш спирачното усилие !!!!
Достатъчно дълъг ми беше предишния пост , няма да се впускам пак в подробни обяснения !
Казал съм как е ... , ако искаш го приеми , ако не искаш - недей ...
В книжката не са казали , че когато сработи АБС-а шофьора трябва да е достатъчно в час , че да се усети да си вдигне леко крака , щото вероятно са сметнали че това е пределно ясно , че да се подчертава ! Факт е ,че почти всеки скача на педала , когато има опасна ситуация , но това , не означава , че спира по добре ..... Ако искаш опитай как ще спираш когато скочиш на педала и когато си на "ръба" на сработването на АБС-а ... , засечи си и време , и разстояние .... Ще има разлика , гарантирам ти ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 28 Мар 2011, 23:32

на тоя плизгав асфалт ще запреш по-добре и по-бързо без АБС, ама га пръдне гугутка! :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 28 Мар 2011, 23:39

metodi80 написа:

Изображение

metodi80 нали каза това:

Щом те рита , значи прилагаш спирачно усилие , което е недопустимо за скоростта и/или настилката ..... Тоест ти си натиснал педала повече , отколкото е необходимо и за да не блокират колелата , АБС-а те рита .... Демек , "подсказва" ти , че трябва малко да си вдигнеш крака на горе и да намалиш спирачното усилие !!!!
Достатъчно дълъг ми беше предишния пост , няма да се впускам пак в подробни обяснения !
В книжката не са казали , че когато сработи АБС-а шофьора трябва да е достатъчно в час , че да се усети да си вдигне леко крака , щото вероятно са сметнали че това е пределно ясно , че да се подчертава ! Факт е ,че почти всеки скача на педала , когато има опасна ситуация , но това , не означава , че спира по добре ..... Ако искаш опитай как ще спираш когато скочиш на педала и когато си на "ръба" на сработването на АБС-а ... , засечи си и време , и разстояние .... Ще има разлика , гарантирам ти ...

Когато педала на спирачката "рита" ,това не значи ,че ти подсказва да си вдигнеш крака.Педала "рита" защото помпата го бута ,тъй като спирачното усилие ,което прилагаш е твърде голямо и колелата спират (завлачват) ,което води до дълъг спирачен път и неконтролируемо плъзгане.Когато АБС сработва той работи точно на ръба и ти дава 100% спирачно услие ,тъй като в момента ,в който една от гумите губи сцепление ,защото ти си прекалил със спирачното усилие то само губиш ,защото тя фактически само се влачи ,а АБС предпазва от това.Когато едната гума загуби сцепление АБС сработва за мили секунди и отново я вкарва в джаза ,като хем ти позволява да маневрираш ,хем ти дава и възможноста да спираш на максимум.

http://www.youtube.com/watch?v=JobQ3YkI ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=ZP40PoAP ... re=related

И като заключение бих казал ,че 99% от шофьорите не са Михаел Шумахер ,за да имат преценка колко натискат педала в критична ситуациа ,а всички тези 99% шофьори в критична ситуация натискат докрай педала.
Последна промяна KUM4o на 28 Мар 2011, 23:48, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Мар 2011, 23:47

KUM4o написа:
metodi80 написа:

Изображение

metodi80 нали каза това:

Когато педала на спирачката "рита" ,това не значи ,че ти подсказва да си вдигнеш крака.Педала "рита" защото помпата го бута ,тъй като спирачното усилие ,което прилагаш е твърде голямо и колелата спират (завлачват) ,което води до дълъг спирачен път и неконтролируемо плъзгане.Когато АБС сработва той работи точно на ръба и ти дава 100% спирачно услие ,тъй като в момента ,в който една от гумите губи сцепление ,защото ти си прекалил със спирачното усилие то само губиш ,защото тя фактически само се влачи ,а АБС предпазва от това.Когато едната гума загуби сцепление АБС сработва за мили секунди и отново я вкарва в джаза ,като хем ти позволява да маневрираш ,хем ти дава и възможноста да спираш на максимум.

http://www.youtube.com/watch?v=JobQ3YkI ... re=related

Добре бе , разбирачите ..... , четете си книжките и скачайте на спирачката колкото си искате ....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 29 Мар 2011, 0:25

metodi80 написа:... и скачайте на спирачката колкото си искате ....

мен лично "скачането" и ABS-а са ми помагали много пъти и никога не съм съжалявал, че не съм извадил релето :mhihi:

преди да се метна на е36, карах е30ска 323i (т.е. прилично бърза) без ABS... е вярвай ми, постоянно бях на тръни

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 29 Мар 2011, 9:21

vicho написа:
metodi80 написа:... и скачайте на спирачката колкото си искате ....

мен лично "скачането" и ABS-а са ми помагали много пъти и никога не съм съжалявал, че не съм извадил релето :mhihi:

преди да се метна на е36, карах е30ска 323i (т.е. прилично бърза) без ABS... е вярвай ми, постоянно бях на тръни

Никъде не съм казал , че абс-а не помага и че автомобил без абс спира по добре от такъв със ..... Казвам само , че прекаленото "сработване" на абс-а не води до по -добро спиране .... (демек - педала те рита ЯКО , ама ти си продължаваш да натискаш също толкова силно , без изобщо да се опиташ да "настроиш" спирачното усиле с крака си ..!)
А дано сега е станало ясно..... , ако не е , все тая ... !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320 M50B20
Детайли за колата: Е36 М50Б20

Мнение от zorobg » 29 Мар 2011, 9:46

Също подкрепям тезата, че с ABS спирачния път се удължава, дори и почти незабележимо но само при строго определени ситуации. Има и една друга теория, в защита на тази теза. Това е, че на сух, загрята настилка, със загряти гуми, при движение направо... с една дума при идеални условия :), при максимално натискане на педала (без ABS) и блокиране на гумите, се получава огромно триене, което спомага за по-бързото спиране. Тук условности и дискусии могат да се породят много :). като нагледен пример ще дам Ф1 и случаите на завъртане на пилота. Тогава единствения вариант да успее да се спаси от влизане в чакъла (от който няма излизане) е да спре или поне да овладее болида в/у асфалта. Т.е. скачат с 2-та крака в/у спирачката, вдигат се огромни облаци дим, сликовете са за смяна, но... почти винаги спирането е в рамкте на няколко метра (не найсет) .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 29 Мар 2011, 11:10

:mhihi: .... абе гледам че темата леко отива към това - има ли полза от ABS и какви са тея дет са го измислили (..демек нещастници разбираш ли :mhihi: ).... а пък за тези недоказани майстори на волана :winky: , дето спирали по-добре без ABS :mhihi: - ами то и Шумахер не ги може тез неща, пък е само 7пъти световен шапмион (..ама какво ли пък разбира тоя :mhihi: )

П.П. а по темата - спирачен път се мери със специализирана апаратура, като трябва да се има предвид специфичното състояние на настилката, атмосферни условия и т.н. ... не мога да разбера какви са тия тука свободни съчинения 5 страници вече .... айде поздрави!

ПредишнаСледваща

Назад към E36