За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

Мнение от bum_bum » 14 Май 2011, 8:23

Никъде не съм казал, че е задължително на 2-3 или 5к да се сменя. Аз си го сменям на толкова на 28-цата, защото така съм решил.На ТДС-ката го сменям на 6500 макс. Преди години имах една Застава, после Опел и дори нямах и идея по това време, че маслото се сменя, а те си вървяха.
За мен разликата в поддръжката-масла, филтри, датчици, накладки и т.н. прави разликата между добрата е36 и оная, която скоро ще стане нарицателна, както е Голфа. И когато си карам една кола никога не правя разлика и не мисля колко и струва двигателя, окачването и т.н. На е30-ката, дето мотора и струваше 100лв сменях за толкова пари масла и филтри на 8к. Като е 100лв кво.. с олио ли да го карам, че да не давам пари?
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 14 Май 2011, 8:58

Kaто отвориш капачката на маслото и си е чисто вътре никаква промивка,сипваш си масълцето новото и това е...с тия разни промивки,течности,нафти абсурд...та вътре има лагери,биели и като остане от тая уж промивка не е ли по зле после за маслото...то така ще си промива минимално малко след това и като,че ли ще пойзтропва после мотора...аз съм против.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Savy » 14 Май 2011, 11:42

Погрешно си ме разбрал колега, нестава въпрос за задължително, там е работата че някой хора нямат възможност да го сменят често, това е ;) аз също щях да си го сменявам на 5к примерно, но не е само до желание... :D :yes: Прав си за разликата ;) спираме до тука със спам-а :winky: :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е60

Мнение от kraiso » 14 Май 2011, 11:45

Един глас за промивка, но САМО с масло или добавка! :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 14 Май 2011, 20:09

bum_bum написа:Никъде не съм казал, че е задължително на 2-3 или 5к да се сменя. Аз си го сменям на толкова на 28-цата, защото така съм решил.На ТДС-ката го сменям на 6500 макс. Преди години имах една Застава, после Опел и дори нямах и идея по това време, че маслото се сменя, а те си вървяха.
За мен разликата в поддръжката-масла, филтри, датчици, накладки и т.н. прави разликата между добрата е36 и оная, която скоро ще стане нарицателна, както е Голфа. И когато си карам една кола никога не правя разлика и не мисля колко и струва двигателя, окачването и т.н. На е30-ката, дето мотора и струваше 100лв сменях за толкова пари масла и филтри на 8к. Като е 100лв кво.. с олио ли да го карам, че да не давам пари?

Не мога да разбера кво му броите километрите и смените на масло на Иво ?!
Еми "баровела" е пича , който не го познава, не знае ...... Но не е там въпроса ....
То за това оня ден един ми вика - " Бе Е36 вече е морално остаряла !" :О
Еми морално остаряла ще е, щото отношението на 80% от собствениците им е като към пустиняци !
Щото повечето Е36 са жалка картинка , именно заради небрежно отношение ....
Имаше мнение на колега , че видиш ли по -честата смяна на маслото не би довела до по-дълъг живот на двигателя ... ! Еми понеже двигателя на повечето Е36 вече е "понесъл" именно такова отношение на тези , които са го карали преди нас и не са сменяли маслото в "приличен" момент , за това вие колкото и често да го сменяте от тук на татък , няма да има особен ефект ...... НО !!!! , ако тези преди вас са сменяли по-раничко от предвидения за маслото пробег .. и след това и вие сменяте по-раничко , еми тогава , тогава със сигурност живота на двигателя ще е по -дълъг !
След това искам да ви кажа и нещо друго .... Пробвал съм няколко марки масла и различни по тип (10в , 5в ), за времето , което карам моята кола (вече над 4 г). Каквото и масло да сипя , след 6к - НЕ СТАВА ЗА НИЩО ! Не казвам , че го сменям на 6 к , просто казвам , че до към 6к се държи прилично , след това -НЕ ... Лично аз , когато имам възможност се стремя да сменям маслото поне 2-3к по-рано от предвидения за типа масло пробег .... До тука с офтопика ...

За промивните добавки - няма проблем , ефекта е относителен , лично аз вреда не съм забелязал ...
Понеже Наско спомена , наистина двигател може да се промива с нафта , някога баща ми промиваше така на жигулата .... На БМВ -то не бих го направил , но е факт , че е възможно ....
Последна промяна metodi80 на 15 Май 2011, 0:29, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525dA '09
Мечтае да кара: ново БМВ

Мнение от batvlady79 » 14 Май 2011, 23:17

Аз лично споделям мненията на bum_bum и metodi80.
В този смисъл съм против промивките на мотора, с други думи гледам да си сменям маслото макс на 8 000 км.
Който се двуоми какво да прави - нека просто гледа индикаторите и го сменя най-късно като светне жълтия. :)
Маслото се сменя задължително всяка година, независимо от изминатите километри, т.к. химичния състав му се променя и той си губи мазителните качества. Освен че смазва и почиства, маслото има и още една важна функция - охлажда.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 14 Май 2011, 23:40

Маслото се сменя задължително всяка година, независимо от изминатите километри, т.к. химичния състав му се променя и той си губи мазителните качества. Освен че смазва и почиства, маслото има и още една важна функция - охлажда.

Тва го обясни на псевдо рейсъра дето щв пропусне 1-2 смени и един път ще го смени на 20к и ще спести измъчените 500лв за M50B25 и ще си го смени сам щото пак да спести и да си докаже, че пред блока е най-добрия самоук майстор и щот е много хитър ще е търсил такъв M50B25 дето тъкмо е бил обслужен и пак ще спести една смяна на масло и тогава ще е най-велик на кварталната сбирка!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 15 Май 2011, 8:39

аз на тдс-а сменям маслото на 7-8к,като след покупката сложих и промивна добавка ,че жабара май не го беше сменял никога,имах резерви,но резултата беше положителен.

по - добре да се кара с масло среден клас и да се сменя на 7к от колкото скъпо масло и да го въртиме по 12-13к :yes:
6>4

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 15 Май 2011, 11:28

Ами сегашното ми масло е на 4000км,обаче нещо мотора ми се струва по-шумен.Смених есента.Маслото е оригинално от Мкар 10в40.
Сега съм купил Castrol Magnatec Diesel 10W-40.
Което възнамерявам да сипя тези дни.Щом казвате,че маслото и чисти,значи мотора трябва да се е изчистил добре. :conf: :paranoid:
Незнам как масло може да чисти,все пак задачата му е да цапа(маже)!? :conf:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Май 2011, 11:42

Чисти ако го сменяш. Ако не го сменяш цапа, както казваш :mhihi:
Маслото има различни добавки, които разтварят отлаганията в мотора и при смяната му ги източваш заедно с отработеното масло. А причината да не трябва да караш прекалено много км или време с едно масло е, че с времето разтворените отлагания от добавките замърсяват маслото и променят качествата му. Също така с времето маслото оксидира като по този начин се намаляват и антикорозионните му свойства. Карането при ниски температури или на кратки разтояния забързват този процес.
Ако и даваш много газ то в маслото влиза и бензин който силно влошава качествата му и за това на кола, която се тормози яко маслото се сменя на около 3000. За едни необходимост- за други "гъзария", който както си го реши.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 3,0D
Мечтае да кара: МНООООГО ЯКО BMW

Мнение от kudo » 15 Май 2011, 19:38

Твърдо против, поне с нашите ментаци по магазините.На рендето съм го мил с нафта докато му светне лампата на маслото,но там е друго!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Yippie-Kai-Yay » 15 Май 2011, 19:40

Аз пък на моята 320 първо с нафта после с добавка и наи накрая пак промовам с масло и чак тогава слагам квот ше слагам :kuku: .Взех си Е36-цата преди година и половина за 2000лв на 164 550 реални :mhihi: незнам колко ми струва мотора 400лв ли е 500лв.Маслото го сменям на 10 000 - 11 000км моята схема е Motul 6100 10W40 78лв маслен 20лв горивен 12лв.Тва е и така от тогава нямам проблеми само :driving: само да намалят бензина малко ама тва е друга тема :yes: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 16 Май 2011, 1:46

kudo написа:Твърдо против, поне с нашите ментаци по магазините.На рендето съм го мил с нафта докато му светне лампата на маслото,но там е друго!

Това е по-голяма глупост,от колкото да сложиш добавка. :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 3,0D
Мечтае да кара: МНООООГО ЯКО BMW

Мнение от kudo » 16 Май 2011, 13:29

~Мишо~ написа:
kudo написа:Твърдо против, поне с нашите ментаци по магазините.На рендето съм го мил с нафта докато му светне лампата на маслото,но там е друго!

Това е по-голяма глупост,от колкото да сложиш добавка. :winky:

Глупост колега ама поне мие,нали това е целта :yes:За 30-на секунди нищо няма да стане,ако задържиш повече почва да ти премигва лампата,но кво ти пука :smoke:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60
Детайли за колата: 523i 06'

Мнение от Диан » 16 Май 2011, 16:18

:shock:
Триенето на материалите при такава операция каквато казва колегата kudo, става огромно макар и за кратко време. Степента на износване става в пъти по-голяма и е възможно да задере някое бутало.

По-горе казах, че съм против слагането на добавки и че си е най-добре да се сменя навреме маслото вместо да се доливат някакви глупости, но като се замисля.... ако забележа някакви неприятни частици в маслото и аз бих я промил... но само тогава.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36