Въпрос за избор на масло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
Re: Въпрос за избор на масло
kirililiev написа:host написа:Впрочем, имам подозрения... Възможно ли е много агресивни аванси на атмосферен мотор да скапват маслото по-бързо?
Имам възможност да си правя експерименти с 2 различни компа, с различни настройки и имам чувството, че при единия с яко агресивни аванси до 5к (идеален градски), скапва маслото адски бързо... Сякаш го прегрява за 10на 2-3та до край?
да,това пряко влияе на маслото,то си е логично.
Всъщност проблема не е в аванса, а в смесите.Колата явно работи много богата и доволно количество бензин попада долу, а тея яко агресивни аванси освен да топят мотора друго не правят.Даже и за конете не помагат, ама аре.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Напротив, по-бедна е сместта при компа с засилени аванси.
(не ме питай щот другия е с по-богати смеси)
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
host написа:Напротив, по-бедна е сместта при компа с засилени аванси.
На какви смеси върви колата?
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Може просто втория с "неагресивните аванси" да е яко объркани смеси преди 5к и затова да върви колата по-малко. Така не може да се каже без да се гледа със сонда 

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Тва въобще не ни интересуваше в случая, само влиянието върху маслото.
- teodorski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 175Nm
И аз мисля че Comma не е кофти масло, също мои познати карат с него и те казват че най малко го гори.
- Nikolay P.
- младши ентусиаст
-
Винаги ми е било интересно това, как хората си вадят заключения за "качествата" на едно масло, въз основа на това дали го гори или не. Ако не го гори, то значи маслото е "добро"!
Истината е, че може да караш с най-големия боклук правен някога и да не ти го гори двигателя, както и да караш с някакво страхотно масло, висок клас, истински синтетично или естерно и пак да го гори, но въпреки това, докато е в двигателя, то той е на 90%+ защитен както трябва. Колегата 6inlinepower може да потвърди думите ми.
Истината е, че може да караш с най-големия боклук правен някога и да не ти го гори двигателя, както и да караш с някакво страхотно масло, висок клас, истински синтетично или естерно и пак да го гори, но въпреки това, докато е в двигателя, то той е на 90%+ защитен както трябва. Колегата 6inlinepower може да потвърди думите ми.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Колегата 6inlinepower може да ги потвърди ама аз няма
Особено пък ако говорим за двигател, който до 4-5 хиляди не го е харчил, а после почва. Единственото изключение би бил двигател, който по архитектура просто си е "масларка".
Ако двигателя ти не е конструиран така, че да има проблем с разхода на масло няма никакъв ама никакъв начин да го караш по нормален начин и да има консумация извън упоменатата от производителя. Или даваш много газ и го гори или е износен мотора или поддържа по-висока температура от нормалната или вискозитета, който си избрал не е правилен (нисък) или маслото е кофти. Няма филми с качествено масло, здрав мотор, нормално каране и просто така да го гори.

Особено пък ако говорим за двигател, който до 4-5 хиляди не го е харчил, а после почва. Единственото изключение би бил двигател, който по архитектура просто си е "масларка".
Ако двигателя ти не е конструиран така, че да има проблем с разхода на масло няма никакъв ама никакъв начин да го караш по нормален начин и да има консумация извън упоменатата от производителя. Или даваш много газ и го гори или е износен мотора или поддържа по-висока температура от нормалната или вискозитета, който си избрал не е правилен (нисък) или маслото е кофти. Няма филми с качествено масло, здрав мотор, нормално каране и просто така да го гори.
- Nikolay P.
- младши ентусиаст
-
При положение, че той май спря да пише вече в темата, ще се съглася с теб.
- JoroM43
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36 318
Аз карам с това на бмв 10в40 не го гори изобщо обаче често карам на високи обороти или висока скорост а при 200 оборотите са над 6..... и после като сляза намирисва приятно на масълче.... не пуши синкаво и до смяна пада минимално Но добре ли е да мина на 10в60 да не прецакам мотора който между другото би трябвало да е на 224000 реални

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
До сега имах само подозрения, но вече съм твърдо убеден че квото и да напиша в тая тема то просто няма смисъл. 

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
bum_bum написа:До сега имах само подозрения, но вече съм твърдо убеден че квото и да напиша в тая тема то просто няма смисъл.
Нидей, обиди ма...

Към колегата по-горе - щом често държиш двигателя в такива работни честоти и натоварвания то премини към някое наистина качествено масло. Няколко пъти в темата се изброиха вече марки и модели, които са удачен избор. И по-честичка смяна ще е нужна, не да го чакаш до 10 000км. За тия синтетики с ресурс за по 20к км... не, че съм скептично настроен, но ми се струва прекалено. При някакво нормално шофиране сигурно е възможно.
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
bum_bum написа:До сега имах само подозрения, но вече съм твърдо убеден че квото и да напиша в тая тема то просто няма смисъл.
Колегата едва ли се е връщал достатъчно на зад в темата,за да има изградено мнение на база информацията която има в нея. Смятам,че на един човек да са помогнали писанията тук,то значи са си стрували и е имало смисъл.Аз съм сигурен,че не само на един а на много хора са се изяснили някои неща. Вярно е че убихте всичко детско в мен, като дадохте светлина върху врътката на маслопроизводителите с етикетите на които пише "fully synthetic",и цена под 20 лв за литър,но ако не бяхте вие,щеше да има да се правя на важен биейки се в гърдите и хвалейки се,че аз само с пълна синтетика карам и нямаше да знам колко заблуден съм.
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Колегата 6inlinepower не трябва така лично да приема хапливи коментари. Все пак нека знае,че доста хора сме тук които сме му благодарни за това,че сподели с нас знанията си.Отделно,че ако не беше той ,нямаше да се получи такъв дебат.Той се реализира,защото в него участваха повече хора които имат понятие от материята.От такава дискусия полза могат да имат много фенове,защото БМВ фена е ясно,че не някой който просто слага някакво масло дет го пише на капачката на двигателя а е някой който иска най-доброто за двигателя си,но за съжаление често се случва да е с ограничен бюджет.
- JoroM43
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36 318
Прочетох още 15 стр. назад и си отговорих сам