Въпрос за избор на масло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за избор на масло
Тва Яко е баси прехвалената гадна пумия. Още преди 5 години някъде имах два опита с него.. тва не е масло за БМВ. 

- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Аз вече почти 7г. сипвам 8100 X-cess 5w40, М52Б20 е мотора ми не съм имал проблеми. Когато взех колата беше на около 110к км.(дали са били реални не знам) Първите 3-4 г. го сменях на около 7-8к колкото наливах толкова и точех изобщо не го гореше. Сега в последно време взех да се доверявам на на зелените лампички, когато угаснат тогава сменям по мой наблюдения това е около 12-13к и пак е същата работа не го гори, а за този период съм минал около100к. Мой приятел също кара вече доста време със същото масло същия мотор и той не сее оплаквал.
Казвате, че това масло вече не е хубаво препоръчайте подходящо за този мотор, което да не е менте и най важното, от къде да го взема.
Казвате, че това масло вече не е хубаво препоръчайте подходящо за този мотор, което да не е менте и най важното, от къде да го взема.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Ако при твоя стил на каране и конкретен автомобил няма проблем с това масло аз лично нз що ще го сменяш? Иначе преди 10на поста имаше 5-6 марки споменати.
- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
maxpower
От мен успех и с нетърпение чакам нов проект

Последна промяна 6inlinepower на 01 Авг 2016, 0:43, променена общо 1 път
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Я кажете тия масла по принцип имат ли някаква трайност и колко старо масло е допустимо да се налива ?
Castrol Edge 0W40 , тове дето го вземам е с цена около 85 лв за 5литра , просто няма такава цена спрямо другите изброени .
Castrol Edge 0W40 , тове дето го вземам е с цена около 85 лв за 5литра , просто няма такава цена спрямо другите изброени .
Последна промяна Jordana на 26 Яну 2015, 19:16, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
6inlinepower написа:maxpower
Ако помня правилно хлабините на m52b25, незнам тези на m50, то твоите са доста близки до стоковите.
Казваш, че не го напичаш по писти, а и като цяло.
Препоръчвам ти този вискозитет 10W60 да го забравиш, общо взето е измислен по едно време, за да решава проблемите на s54.
Тотален маджун е това 10W60, освен че товари и помпа и мотор и накратко, с всички качества, които трябва да ''работи'' маслото, са много далеч от правилния за твоя мотор вискозитет 0W-40 и 5W-40.
Та дори S50 и S52 не го ползват, още повече че БМВ и Кастрол не го препоръчват за тях, въпреки че съм тотално скептичен към препоръките на търговските дружества, обсъждали сме го.
Вярно цената на която го взимаш е добра и си доволен, но те уверявам, че Кастролския 10W60 няма много общо с истинските синтетични масла, които ще ти препоръчам.Факт, цената на някои от тях е двойна, но твоя труд, умения, знания и педантична отдаденост заслужават най-доброто.
Също така маслата, които ще ти препоръча могат спокойно да си вършат работата 15-20000км.(спестяваш една смяна), да не казвам повече.Не това не е маркетингов трик, или поредната Long life дрисня, това е просто химия, истинска сложна и скъпа химия, отнемаща 5 пъти повече средства и време и 20 пъти повече процеси, за да се създаде.
Ето елексир за каляската ти:
1.RED LINE Euro-Series 5W40
2.Mobil 1 New Life 0w40
3.Amsoil European Formula 5W-40
4.Fuchs Titan Race Pro S 5W-40
5.MILLERS CFS 5w40
6.RAVENOL RCS Racing Competition Synto SAE 5W-40
7.Castrol Edge 0W40
Ако не ти се занимава да поръчваш отвън, тук сравнително лесно се намират
Mobil 1 New Life 0w40
RAVENOL RCS Racing Competition Synto SAE 5W-40
Castrol Edge 0W40
Кастрола е лек компромис, тъй като съдържа само около 50% гр4. ПАО синтетика.
RAVENOL-а ще го намериш за около 100-120лв. за 5литра.
тотални глупости почна да пишеш,особенно за 10w60.това е най добрия клас масло ако наистина си обичаш колата и смяташ да я караш дълго време.м50,м52,м42,м43,м60 и м42 са мотори които точно това масло им понася най добре,от няколко години се занимаваме предимно с този тип мотори и сме ги подлагали на кви ли не експерименти и мога да ти кажа от опит.маслата които харесват са предимно w40 w50 w60,маслата които на понасят са 0w20 0w30 5w30. хубавото на м50 е че разбираш кога маслото е гадно от хлопането на повдигачите,докато при м20 имаше случаи когато направо си умират от проблеми в лагерите. лятото в жегите на климатик и при умерено юркане на колата всички с масла под 40 почват да дрънчат от към повдигачи и стават шумни.от тея които карат на пистата само на слух може да познаеш кои е спестил пари за масла.не хлопат само каращите с такива на50 и на 60,всички други са като шевни машини.за 8-9 години това са ми преките наблюдения,като включим и това че съм сменил и няколко тона масло на разни клиенти

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
10W60 скоро сменяхме на един приятел , като го източихме стоеше в масларката като я обърнеш обратно без да изтича
Отделно че го оставих да го види и като постоя на студа се втвърди като пластелин .Такова нещо не бях виждал .на всичкото отгоре беше от тоя прехваления риванол
Това няма си го налея в колата посмъртно .

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
Jordana написа:10W60 скоро сменяхме на един приятел , като го източихме стоеше в масларката като я обърнеш обратно без да изтичаОтделно че го оставих да го види и като постоя на студа се втвърди като пластелин .Такова нещо не бях виждал .на всичкото отгоре беше от тоя прехваления риванол
![]()
е като карат с реваноли,кислородни води и разни други ментаци е така.то може и насипно да го продават скоро

- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
kirililiev написа:6inlinepower написа:maxpower
Ако помня правилно хлабините на m52b25, незнам тези на m50, то твоите са доста близки до стоковите.
Казваш, че не го напичаш по писти, а и като цяло.
Препоръчвам ти този вискозитет 10W60 да го забравиш, общо взето е измислен по едно време, за да решава проблемите на s54.
Тотален маджун е това 10W60, освен че товари и помпа и мотор и накратко, с всички качества, които трябва да ''работи'' маслото, са много далеч от правилния за твоя мотор вискозитет 0W-40 и 5W-40.
Та дори S50 и S52 не го ползват, още повече че БМВ и Кастрол не го препоръчват за тях, въпреки че съм тотално скептичен към препоръките на търговските дружества, обсъждали сме го.
Вярно цената на която го взимаш е добра и си доволен, но те уверявам, че Кастролския 10W60 няма много общо с истинските синтетични масла, които ще ти препоръчам.Факт, цената на някои от тях е двойна, но твоя труд, умения, знания и педантична отдаденост заслужават най-доброто.
Също така маслата, които ще ти препоръча могат спокойно да си вършат работата 15-20000км.(спестяваш една смяна), да не казвам повече.Не това не е маркетингов трик, или поредната Long life дрисня, това е просто химия, истинска сложна и скъпа химия, отнемаща 5 пъти повече средства и време и 20 пъти повече процеси, за да се създаде.
Ето елексир за каляската ти:
1.RED LINE Euro-Series 5W40
2.Mobil 1 New Life 0w40
3.Amsoil European Formula 5W-40
4.Fuchs Titan Race Pro S 5W-40
5.MILLERS CFS 5w40
6.RAVENOL RCS Racing Competition Synto SAE 5W-40
7.Castrol Edge 0W40
Ако не ти се занимава да поръчваш отвън, тук сравнително лесно се намират
Mobil 1 New Life 0w40
RAVENOL RCS Racing Competition Synto SAE 5W-40
Castrol Edge 0W40
Кастрола е лек компромис, тъй като съдържа само около 50% гр4. ПАО синтетика.
RAVENOL-а ще го намериш за около 100-120лв. за 5литра.
тотални глупости почна да пишеш,особенно за 10w60.това е най добрия клас масло ако наистина си обичаш колата и смяташ да я караш дълго време.м50,м52,м42,м43,м60 и м42 са мотори които точно това масло им понася най добре,от няколко години се занимаваме предимно с този тип мотори и сме ги подлагали на кви ли не експерименти и мога да ти кажа от опит.маслата които харесват са предимно w40 w50 w60,маслата които на понасят са 0w20 0w30 5w30. хубавото на м50 е че разбираш кога маслото е гадно от хлопането на повдигачите,докато при м20 имаше случаи когато направо си умират от проблеми в лагерите. лятото в жегите на климатик и при умерено юркане на колата всички с масла под 40 почват да дрънчат от към повдигачи и стават шумни.от тея които карат на пистата само на слух може да познаеш кои е спестил пари за масла.не хлопат само каращите с такива на50 и на 60,всички други са като шевни машини.за 8-9 години това са ми преките наблюдения,като включим и това че съм сменил и няколко тона масло на разни клиентимога да ти кажа и разлика в разход на масло на м50 на средно натоварване с една марка масло,с 10/40 след 5000км почва да гори по 1л на 1000км,с 10/60 не гори масло до 10 000,тва е мотор на над 500 000км. относно маслата които свалят разхода на гориво и намаляват вредните емисии за които се говореше по горе,те са създадени за двигатели които конструктивно са сметнати за тях,останалото са рекламни трикове нямащи общо с практиката.

Корифей
Безсилен съм

Jordana
На повечето масла, производителите дават срок на годност 5г.
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Jordana написа:Я кажете тия масла по принцип имат ли някаква трайност и колко старо масло е допустимо да се налива ?
Доколкото съм чувал всяко масло има годност 1 година

За конкретни синтетики вече не съм сигурен.

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
http://img-fotki.yandex.ru/get/6503/162 ... 7eadf6_XXL
Великия Castrol 10w60, уж се предполага, че държи на температури и напън това масло
Имам приятел с M5 E39, ребилднат мотор, всичко сменено от дарукар, сипва 10w60 на 100км с понастъпвания - 1 литър заминава. Носеше си ги в багажника тубичките. Почна да кара с 0w40 и е доста по-доволен.
Хубав списък, аз мисля да пробвам другия път с Edge FST 0W40, гледам се представя на температурния тест на руснаците по-добре от Mobil 1 New Life, ако не даже най-добре от всички тествани.
http://img-fotki.yandex.ru/get/6405/162 ... d130d8_XXL
http://img-fotki.yandex.ru/get/6502/162 ... 4323e6_XXL
Великия Castrol 10w60, уж се предполага, че държи на температури и напън това масло

Имам приятел с M5 E39, ребилднат мотор, всичко сменено от дарукар, сипва 10w60 на 100км с понастъпвания - 1 литър заминава. Носеше си ги в багажника тубичките. Почна да кара с 0w40 и е доста по-доволен.
Хубав списък, аз мисля да пробвам другия път с Edge FST 0W40, гледам се представя на температурния тест на руснаците по-добре от Mobil 1 New Life, ако не даже най-добре от всички тествани.
http://img-fotki.yandex.ru/get/6405/162 ... d130d8_XXL
http://img-fotki.yandex.ru/get/6502/162 ... 4323e6_XXL
- AutoCoil
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318ti
- Мечтае да кара: 318ti ;)
Тая тема отдавна е изчерпала ресурса си, единия повтаря наизустени приказки и 5 вида масла, втория утрепа с една приказка световно одобрен производител, защото очният вискозиметър така бил определил. Защо 10в60 е неизползваем вискозитет, при положение, че има коли които с масла 12-14mm2/s, просто им светят лампите, поради големия клиренс в лагерите на коляновия вал. Да не говорим, че повечето масла(без да изброявам марки), подложени на висока температура и натоварване първите 500км , вече вискозитета им е наполовина паднал, поради така наречения viscosity shearing. Хубаво сравнявате синтетични и минерални бази, ама никой не спомена, че при нормална експлоатация разликата в коефициента на триене между две масла ползващия синтетична и минерална база притежаващи нужните антифрикционни добавки, е почти незабележима. Има доста тестове, изложени в нета, които го показват. Ми ако ви кажа, че любимото ви 300в ползва минерална база, ще го намразите ли ? 

- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Харесва ми на къде отиват нещата поради факта,че от доста време имам желание някой да разбие мита за прословутото 10W60 ,че е "голяма работа" или пък да го затвърди,но с факти и спецификации. Може би колегата 6inlinepower ще се амбицра да изрови малко тестове и инфо относно тази революционна суспензия наречена CASTROL EDGE SPORT 10W60, за която тук предимно хубави мнения съм срещал.Едно от тях бе,че не трявало точно това масло да се разглежда точно както другите масла с този вискозитетен надпис,които наистина не били подходящи за БМВ.
Извинявам се че изхождам от чужди мнения,но все пак точно такива информации посяват семето на съмнението,че може да не сме напълно обективни към качествата му.Изхождайки от това клипче,едва ли бих се навил да му се доверя през зимата. https://www.youtube.com/watch?v=xm31BiIr0ws
Извинявам се че изхождам от чужди мнения,но все пак точно такива информации посяват семето на съмнението,че може да не сме напълно обективни към качествата му.Изхождайки от това клипче,едва ли бих се навил да му се доверя през зимата. https://www.youtube.com/watch?v=xm31BiIr0ws
- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
AutoCoil написа:Тая тема отдавна е изчерпала ресурса си, единия повтаря наизустени приказки и 5 вида масла, втория утрепа с една приказка световно одобрен производител, защото очният вискозиметър така бил определил. Защо 10в60 е неизползваем вискозитет, при положение, че има коли които с масла 12-14mm2/s, просто им светят лампите, поради големия клиренс в лагерите на коляновия вал. Да не говорим, че повечето масла(без да изброявам марки), подложени на висока температура и натоварване първите 500км , вече вискозитета им е наполовина паднал, поради така наречения viscosity shearing. Хубаво сравнявате синтетични и минерални бази, ама никой не спомена, че при нормална експлоатация разликата в коефициента на триене между две масла ползващия синтетична и минерална база притежаващи нужните антифрикционни добавки, е почти незабележима. Има доста тестове, изложени в нета, които го показват. Ми ако ви кажа, че любимото ви 300в ползва минерална база, ще го намразите ли ?
Наистина не знаеш какво говориш.
Повтарям ''наизустени приказки'', брат, извинявай не те помня, познаваме ли се?
Повтарям 5 масла, така както повтарям Е30, Е34, Е36, Е39, ама надали ще разбереш.
Знам си, че не трябва да пиша, ама .....
Няма да ви досаждам повече

- AutoCoil
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318ti
- Мечтае да кара: 318ti ;)
6inlinepower написа:AutoCoil написа:Тая тема отдавна е изчерпала ресурса си, единия повтаря наизустени приказки и 5 вида масла, втория утрепа с една приказка световно одобрен производител, защото очният вискозиметър така бил определил. Защо 10в60 е неизползваем вискозитет, при положение, че има коли които с масла 12-14mm2/s, просто им светят лампите, поради големия клиренс в лагерите на коляновия вал. Да не говорим, че повечето масла(без да изброявам марки), подложени на висока температура и натоварване първите 500км , вече вискозитета им е наполовина паднал, поради така наречения viscosity shearing. Хубаво сравнявате синтетични и минерални бази, ама никой не спомена, че при нормална експлоатация разликата в коефициента на триене между две масла ползващия синтетична и минерална база притежаващи нужните антифрикционни добавки, е почти незабележима. Има доста тестове, изложени в нета, които го показват. Ми ако ви кажа, че любимото ви 300в ползва минерална база, ще го намразите ли ?
Наистина не знаеш какво говориш.
Повтарям ''наизустени приказки'', брат, извинявай не те помня, познаваме ли се?
Повтарям 5 масла, така както повтарям Е30, Е34, Е36, Е39, ама надали ще разбереш.
Знам си, че не трябва да пиша, ама .....
Няма да ви досаждам повече
Сигурно искаш да ме обориш с факти, ама надали ще разбера