Шаблони за М прагове.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Re: Шаблони за М прагове.
по 12 щипки са на праг ,като трбва да си вземеш за тях и пластмасовите втулки ,които се набиват в ламарината . 6 нита отдолу на праг + 2 нита отзад за калника . Общо 24 щипки + втулки ,12 нита за отдолу и 4 нита за задните калници .
Вземи си по 2 щипки и втулки резервни,че може някоя да се счупи при монтажа и да не закопчае хубаво прага в някой участък
Вземи си по 2 щипки и втулки резервни,че може някоя да се счупи при монтажа и да не закопчае хубаво прага в някой участък

- lubchitu
- кандидат ентусиаст
-
мерси 
а за лайсните някакви идеи ?!?!

а за лайсните някакви идеи ?!?!

Последна промяна lubchitu на 06 Мар 2012, 12:49, променена общо 1 път
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
plradev написа:На предния калник прага се фискира с нитове само отдолу .
Като монтирах моте имаше щипка и втулка и за предния калник.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
Моите са смъкнати от седан, имат си дупчици и отпред и пластмасовите нитчета стоят дори. Може само на купетата да няма отпред фабрично.
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Dpy написа:Моите са смъкнати от седан, имат си дупчици и отпред и пластмасовите нитчета стоят дори. Може само на купетата да няма отпред фабрично.
Всичките имат, праговете са еднакви за всички Е36ци.
Българския вариант:
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
stony1 написа:plradev написа:На предния калник прага се фискира с нитове само отдолу .
Като монтирах моте имаше щипка и втулка и за предния калник.
За предния калник не една,а дори са 3 щипките с втулките ,но се слагат странично на калника по редичката с тия на прага. Става въпрос ,че на калника няма нитове от към гумата ,както са двата на задния панел

- lubchitu
- кандидат ентусиаст
-
дам,пак гредЪ...
няма шаблони....
и пак се търсят шаблони,или някой за монтаж в русе,който му разбира,без да ми надупчи излишно праговете,че почва да ми са изчаква чакането...
няма шаблони....
и пак се търсят шаблони,или някой за монтаж в русе,който му разбира,без да ми надупчи излишно праговете,че почва да ми са изчаква чакането...
- belial
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 320
Аз търсих доста време дали някой ще може да ми заеме шаблоните, но уви... Не ми се даваха и 50лв за нещо което ще го ползвам само веднъж и даже няма да ми седи на колата и накрая се реших да монтирам праговете без тези шаблони:
1) лепя хартиено тиксо на мястото където ще са дупките за щипките на праговете
2) нанасям черна боя (може и масло или каквото и да било, което ще остави следа върху тиксото) на връхчетата на щипките и налагам прага на колата, като започвам от задния край
3) остават черни точки на тиксото от щипките и за по голяма точност ги центрирам с 2 пресечени чертички. хубаво е хоризонталните чертички да са на една си съща височина, за целта си направих мислена линия (ръбът точно под вратата) и на 25мм от нея надолу теглих чертата.
4) след като вече белязах точното положение на отворите ги пробих първо с бургия 6мм и после с 9мм
5) махнах тиксото и капачките за дупките на крика
6) сложих зелените втулки и монтирах праговете
Веднъж като са монтирани праговете вече е лесно да се сложат нитовете за задните крайща на праговете и тези от долу. Мисля че около 16лв ми излязоха всички втулки и нитове (24 втулки 9мм, 14 нита 6мм и 4 нита 5мм). Всичко си пасна точно, без никакви проблеми и без силикон. Монтажа ми отне около 30мин.

1) лепя хартиено тиксо на мястото където ще са дупките за щипките на праговете
2) нанасям черна боя (може и масло или каквото и да било, което ще остави следа върху тиксото) на връхчетата на щипките и налагам прага на колата, като започвам от задния край
3) остават черни точки на тиксото от щипките и за по голяма точност ги центрирам с 2 пресечени чертички. хубаво е хоризонталните чертички да са на една си съща височина, за целта си направих мислена линия (ръбът точно под вратата) и на 25мм от нея надолу теглих чертата.
4) след като вече белязах точното положение на отворите ги пробих първо с бургия 6мм и после с 9мм
5) махнах тиксото и капачките за дупките на крика
6) сложих зелените втулки и монтирах праговете
Веднъж като са монтирани праговете вече е лесно да се сложат нитовете за задните крайща на праговете и тези от долу. Мисля че около 16лв ми излязоха всички втулки и нитове (24 втулки 9мм, 14 нита 6мм и 4 нита 5мм). Всичко си пасна точно, без никакви проблеми и без силикон. Монтажа ми отне около 30мин.

- dicho0o
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 LCI/е36 дрифтачка
Евала на колегата за труда,много добре се е получило особенно със снимковия материал.Винаги съм си мислил че и без шаблони е възможно и ето че един ентусиаст го е осъществил
Колеги веднъж монтирани тези прагове после как се свалят без да им се изпотрошат щипките и самите прагове и от къде ги купувате тези нитове и втулки?

Колеги веднъж монтирани тези прагове после как се свалят без да им се изпотрошат щипките и самите прагове и от къде ги купувате тези нитове и втулки?
- belial
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 320
Втулките и нитовете ги взех от Вари 2000, но ги има и във Дару кар:
51711932996 - 24 броя
51111908077 - 14 броя
51161881149 - 4 броя
Веднъж сложат ли се праговете свалянето не е невъзжможно, но трябва много да внимаваш да не счупиш някоя щипка. Нитовете трябва да ги махнеш с някоя отверка, но не съм сигурен дали после няма да ти трябват нови.
51711932996 - 24 броя
51111908077 - 14 броя
51161881149 - 4 броя
Веднъж сложат ли се праговете свалянето не е невъзжможно, но трябва много да внимаваш да не счупиш някоя щипка. Нитовете трябва да ги махнеш с някоя отверка, но не съм сигурен дали после няма да ти трябват нови.
- Slu4ainiK
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320d '03
- Мечтае да кара: E39 S62B50
Здравейте,
Колеги са след зимата видях, че прага почнал леко да гние от хубавата ни сол през зимата. Въпросът ми е като сваля ръждата после, китче, боя и след това М прагове. Не са ми за "гъзария", а по скоро да се запечата да не влиза вода, със силикон хубаво да намажа и да се закрепи както си трябва дали ще ми запази долната и (страничната) част на колата или отдолу пак ще си започне красивото гниене ? Та общо взето вариант ли е да се прави такава процедура за спиране на ръжда като се монтират прагове с хубаво изолиране?
Също така как работи ръждопреобразувател, един приятел ми каза така да я правя колата, било черно на цвят после си го пръскаш ?
Мерси
Колеги са след зимата видях, че прага почнал леко да гние от хубавата ни сол през зимата. Въпросът ми е като сваля ръждата после, китче, боя и след това М прагове. Не са ми за "гъзария", а по скоро да се запечата да не влиза вода, със силикон хубаво да намажа и да се закрепи както си трябва дали ще ми запази долната и (страничната) част на колата или отдолу пак ще си започне красивото гниене ? Та общо взето вариант ли е да се прави такава процедура за спиране на ръжда като се монтират прагове с хубаво изолиране?
Също така как работи ръждопреобразувател, един приятел ми каза така да я правя колата, било черно на цвят после си го пръскаш ?
Мерси

Първо изстъргваш ръждата ако има люспи, подпухнало и т.н. с отвертка примерно. Забърсваш с парцал. Нанасяш ръждепреубразувателя(аз ползвам средно голяма четка за рисуване), взех малко шишенце,няма изхабяване и струваше 85 стотинки
. Изчакваш най-малко 2 часа(така си пише в указанието, но аз чакам един ден). После минаваш с боди(аз си взех спрей). Тва е достатъчно според мен. Спрея с боди, можеш да го ползваш и на пробитите отвори за втулките(аз така направих), но не чакай да изсъхне, а набий втулките и сложи щипките в тях(тва по идея на plradev
), че аз изчках да изсъхне и после втулките се набиват с 300 зора, съответно после щипките не влизат в тях, абе филм...
Недей да мажеш със силикон

Недей да мажеш със силикон

- азззз
- младши ентусиаст
-
- Кара: тук там
И все пак шаблони няма никъде а ?