Дневни светлини при Е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Re: Дневни светлини при Е36

Мнение от ivorunev » 08 Авг 2012, 13:47

nelim написа:Някой може ли да даде някаква схема къде точно е най-удачно да се сложи в Е36 и къде са изводите който са необходими, имам и аз такъв един CarDRL модул купен преди време и сега дойде време да го сложа.

Интересуват ме къде е най-добре да се свържат:

постоянен плюс (+)
плюс след контакт (+)
към светлините (къси/дълги?)
маса
сигнал от дългите светлини (това се иска за да може със светлинния клаксон да се програмира ДРЛ-а)
сигнал от габаритите (това се иска за да може като цъкнеш габаритите ДРЛ-а да се изключва, може и сигнал от късите ако има?)

Здрасти!

Понеже и аз чаках "клуба на знаещите" да помогне, но нищо подобно не се случи, извиках неволята и днес си монтирах DLR модула сам. Ето какво направих :
- реших, че модула ще "живее" в кутията с бушоните под капака
- постоянния + го намерих пак там - доста дебел червен кабел
- кабела към дългите е на изход 5 на синьото реле (кабел червено-бяло при мен) той е по-дебел от останалите в релето
- плюса след контакта го взех от буксата под волана (дебел зелен кабел) вижда се като свалиш кората в краката под волана
- плюс от габаритите го намерих след ключа за фаровете, не съм сигурен за цвета, но мултицета върши работа там
- масата свързах на нулевата шина отляво под волана (там нулите са закачени с гайки на обувки)

***при мен не беше необходим сигнал от дългите, но мисля, че можеш да го намериш на някое от крачетата на синьото реле
***присъединяването на кабелите го направих с поялник без да ги прекъсвам (оголваш малко от изолацията и запояваш)

:lol: Резултата е положителен - няма изгоряла кола, нито бушони, модула работи прекрасно...Надявам се да съм бил от полза :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 08 Авг 2012, 15:34

ivorunev написа:
nelim написа:....

Здрасти!

Понеже и аз чаках "клуба на знаещите" да помогне, но нищо подобно не се случи, извиках неволята и днес си монтирах DLR модула сам. Ето какво направих :
- реших, че модула ще "живее" в кутията с бушоните под капака
- постоянния + го намерих пак там - доста дебел червен кабел
- кабела към дългите е на изход 5 на синьото реле (кабел червено-бяло при мен) той е по-дебел от останалите в релето
- плюса след контакта го взех от буксата под волана (дебел зелен кабел) вижда се като свалиш кората в краката под волана
- плюс от габаритите го намерих след ключа за фаровете, не съм сигурен за цвета, но мултицета върши работа там
- масата свързах на нулевата шина отляво под волана (там нулите са закачени с гайки на обувки)

***при мен не беше необходим сигнал от дългите, но мисля, че можеш да го намериш на някое от крачетата на синьото реле
***присъединяването на кабелите го направих с поялник без да ги прекъсвам (оголваш малко от изолацията и запояваш)

:lol: Резултата е положителен - няма изгоряла кола, нито бушони, модула работи прекрасно...Надявам се да съм бил от полза :yes:

Супер, мерси много колега, информацията ти ми е супер полезна, тези дни и аз ще се хвана да го направя само чакам малко жегите да отминат :)

Ето ОЕМ модула - 5 броя до края на Август 2012 ако някой има адрес в УС или канада
http://www.ebay.ca/itm/190711156271
Последна промяна nelim на 09 Авг 2012, 13:00, променена общо 1 път
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 09 Авг 2012, 4:33

Някой има ли актуална цена за SmartDRL 6?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530i
Детайли за колата: BMW E39 530i `03
BMW E34 520i `95
BMW E34 520i Touring `95

Мнение от BMW E34 520i Vanus » 09 Авг 2012, 7:45

Значи моето реле се оказа, че е от масовите с 4 крака (намира се в кутията за бушони и не е синьо!). Извадих го и отдолу "буксата" е с 4 кабела. От тук нататък какво правим, какъв е 5тия допълнителен кабел и може ли да се прекара или ще има и някаква разлика по другите кабели?
БЕНЗИН В КРЪВТА

Racing is life,everything else what happens before or after ,is just waiting...

Потребител
Аватар

Мнение от ivorunev » 09 Авг 2012, 10:35

zBoost написа:Някой има ли актуална цена за SmartDRL 6?

47 лева с доставката по Еконт до Бургас - получих го във вторник :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 09 Авг 2012, 10:58

В момента разработвам една схема за дневни светлини , скоро ще е готова и ще пусна тема DIY как да се върже правилно ...
Опитвам се да набутам електрониката в обикновено фабрично реле за светлините за Е36 , така че да може да стане plug & play (евентуално с много малко преравяне) , за съжаление до сега не ми се получават нещата (много е малка кутията и релето почти напълно я изпълва , но аз съм упорит , луд умора няма , ако пък не стане ще бъде като допълнителен модул ) .... Ще пусна и тема в търговския раздел за тези , които не могат да си го направят сами (цената ще е почти символична)....

Потребител
Аватар
Кара: e46 318i 118 hp
Мечтае да кара: 1936 Mercedes Benz 500k Cabriolet C

Мнение от rakita » 09 Авг 2012, 11:36

Да споделя аз как си направих дневни светлини.

Изображение
Последна промяна rakita на 09 Авг 2012, 14:47, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава

Мнение от Alien » 09 Авг 2012, 14:39

Колеги,
гледам тук всички се хвърляте да слагате модули, който да светват дългите на 30% или 50%.

Но искам да ви обърна внимание на текста от закона:
§ 3. В чл. 70 ал. 3 се изменя така:
"(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."

Източник: http://ciela.net/freestategazette/OpenDocument.aspx?id=2135805366

Предполагам се сещате, че всеки полицай с IQ по-високо от външната температура в момента,
ще се ориентира кое е рефлектора на дългите и кое на къстие при повечето БМВта.

Тоест трябва да се бяга по тъча и да се обясни на господина с фуражката, че нашите дълги на 30% са всъщност 'дневни светлини'.
Някой има ли представа, дали законново това може да се докаже или ще е според зависи от полицая?
"Шофирането е мисловен процес, който протича в мозъка.
Останалото е движение по инерция."
Кирил Керин

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 09 Авг 2012, 16:21

Alien написа:Колеги,
гледам тук всички се хвърляте да слагате модули, който да светват дългите на 30% или 50%.

Но искам да ви обърна внимание на текста от закона:
§ 3. В чл. 70 ал. 3 се изменя така:
"(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."

Източник: http://ciela.net/freestategazette/OpenDocument.aspx?id=2135805366

Предполагам се сещате, че всеки полицай с IQ по-високо от външната температура в момента,
ще се ориентира кое е рефлектора на дългите и кое на къстие при повечето БМВта.

Тоест трябва да се бяга по тъча и да се обясни на господина с фуражката, че нашите дълги на 30% са всъщност 'дневни светлини'.
Някой има ли представа, дали законново това може да се докаже или ще е според зависи от полицая?

Ето ти разковничето - оригиналното реле на Е36-цата прави точно това, и това се водят като дневни светлини(дългите на по-нисък процент), а и това си е като вратичка в закона, защото не знам къде е дефинирано кой са дневни, като на някой фарове дори ринговете ги водят дневни. Кой може да обясни какво са дневните светлини, късите са ясни, но полицая как ще докаже че намалените дълги не са дневни светлини, след като голяма част от колите си идват така фабрично.

Е те точно в Канадските изпълнения това са светлини за движение през деня, макар че има US и EU стандарт, аз в закона не съм видял че е забранено да караш с Канадска кола (с дневни светлини по US стандарт(на дългите)) и е задължително да караш само европейски коли с дневни светлини по EU стандарта(на късите).

Такова реле предлагат от БМВ, такова слагаме, като няма друго, какво да направим ние? :)
Сигурен съм обаче че като караш само на рингове ще се заядат - защото за тях това са габарити, варианта е да имаш габарити, къси и отделно рингове (който са за дневни) , за да може да им се демонстрира че това не са габарити а дневни светлини.. ако пък някой се заяде много, вместо фиш искаш акт и го обжалваш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530i
Детайли за колата: BMW E39 530i `03
BMW E34 520i `95
BMW E34 520i Touring `95

Мнение от BMW E34 520i Vanus » 09 Авг 2012, 16:46

И все пак някой да има схема или инфо, какъв точно е 5тия (по-тънък) пин на оригиналното реле за DRL, за да мога да си го добавя евентуално? :help:
БЕНЗИН В КРЪВТА

Racing is life,everything else what happens before or after ,is just waiting...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

Мнение от nedbmw » 09 Авг 2012, 20:40

http://www.conrad.de/ce/de/overview/031 ... r-Leuchten Това са одобрени дневни светлини от Европейското законодателство, ако някой мисли да си слага такива трябва да има и документ, който гарантира, че дневните светлини, които е сложил може да работят самостоятелно през деня без включването на фарове. Лошото е, че нашите не споменават в закона дали можем да си сложим такива одобрени или трябва да е фабрично направена колата. В Германия явно е разрешено да се слагат допълнително но при условие, че са одобрени от тяхните органи. По добре е такива диодни да си сложим отколкото да се преправят дългите да светят с 30% по слабо. Диодите са мноого по икономични.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 09 Авг 2012, 20:58

nedbmw написа:http://www.conrad.de/ce/de/overview/0315010/Auto-Zusatz-Scheinwerfer-Leuchten Това са одобрени дневни светлини от Европейското законодателство, ако някой мисли да си слага такива трябва да има и документ, който гарантира, че дневните светлини, които е сложил може да работят самостоятелно през деня без включването на фарове. Лошото е, че нашите не споменават в закона дали можем да си сложим такива одобрени или трябва да е фабрично направена колата. В Германия явно е разрешено да се слагат допълнително но при условие, че са одобрени от тяхните органи. По добре е такива диодни да си сложим отколкото да се преправят дългите да светят с 30% по слабо. Диодите са мноого по икономични.

такива диодни плочки на E36 ще стоят като на свинче звънче :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

Мнение от nedbmw » 09 Авг 2012, 23:16

Има всякакви модели така, че всеки според разбиранията си за естетика може да си ги поставя по предницата, където си иска, по важното е да не ти се дига разхода на горивото от колкото естетиката.

Потребител
Аватар

Мнение от hackman » 10 Авг 2012, 8:23

Колеги, как стои въпроса с ангелските очички и дневните светлини?
По скоро дали минават за такива?
според последните промени в закона трябва да сме с пуснати фарове или дневни светлини по цял ден
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 13 Авг 2012, 12:37

L&R написа:Изображение

Не може ли да се намери за по-малко пари?
По канадските морги няма ли такива релета?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36