датчик външна температура - ефтино решение + снимки

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-65 730D

Re: датчик външна температура - ефтино решение + снимки

Мнение от POYO » 20 Окт 2010, 1:01

Браво, колега, полезна тема, надявам се и да си отиде на мястото! :bchug: :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 24 Май 2012, 0:14

Аз си реших проблема като си купих датчик от пералня 5к.ома за 8,5лв. Пасна перфектно на мястото на оригиналния, без никакво преправяне, освен свързването на кабелчетата разбира се. Показва вярно +/– 1 градус, но тази разлика може да бъде породена и от различните термометри с които го засичам. Закупих го от един магазин на бул Мадрид за електронни части за битови уреди, преди пресечката с ул Черковна, п-ка Подуене. Прилагам и снимка на датчика за да се придобие представа.

Изображение

Долната снимка е на оригиналния датчик.

Изображение

Все пак да отбележа че става въпрос за Е46.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d; 330xd e91; E36 325tds
Мечтае да кара: Е24 635CSi

Мнение от dobrev3 » 26 Юни 2012, 16:11

Четох някъде из темата някой каза че не знаел до колко ще бъде полезна защото не всеки можел сам да си го направи...аз попринцип съм гол и бос на тема електроника но не виждам нищо сложно да се вържат два кабела... лично аз вчера преписах на едно лисче параметрите които колегата Changethegame беше написал в началото и отидох в магазин за такива джаджи и жената ми даде нямаше на 5 кОм-а , а ми даде на 4,7 кОм-а и го вързах за кабелите и омотах малко тиксо за сега понеже нямах време. В началото се чудех защо не се променя температурата но след тва се сетих някой беше писал, че постепено се оправяла температурата не веднага и от -37 градуса докато бях в колата се вдигна до -20 градуса и ще го видя по късно но мисля, че ще стане. Ей добре, че го има тоя интернет и най специално благодаря на колегата Changethegame, че сподели този начин та и други да имат полза и не смятам, че е редно в темата да има негативни коментари и излишни акъли просто можете да благодарите.
Едно БМВ и от 100 Гоулфа не го е страх!!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Юни 2012, 12:38

Някъде бях чел,че "ресетват" борда или където там излиза температурата.Тогава я изписвало веднага.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dobrev3 » 29 Юни 2012, 19:04

Това не е проблем, че не излиза веднага малко по късно за 10-тина минути показва вярно но ми се струва, че сега малко датчика послъгва . Когато го сложих и още същата вечер излизах и то показваше 24 градуса , а в интернет в синопик за текуща температура обновена беше уж 15 мин преди да вляза пишеше 28 градуса...аз малко на синоптик.бг не им вярвам но пък вчера показваше 34.5 градуса на мен ми се струваше, че беше по горещо..още не съм пък ходил до някоя бензиностанция където имат електронен термометър да видя дали отчита вярно. Но тва пък не е голям проблем защото климати си работи сега но има друго, за което искам да попитам климатика не духа студено не съм го ползвал от миналата есен до когато бяха горещините и след това зимата само където счупих датчика :D :D и сега не иска да духа студено и достатъчно ли е само да се зареди с фреон или е нужно някакво сервизиране.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 01 Юли 2012, 15:45

Да, с термистор послъгва, а дори когато не послъгва - пак ти се струва, че послъгва.
Колега, в тази тема става дума за термистори, а ти питаш за климатика и форума се превръща в пълна бозичка.

Иди да ти заредят фреон или по-скоро иди да ти проверят системата, защото след като за 1 година е сдала багажа, значи със сигурност не е в перфектно състояние.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dobrev3 » 12 Юли 2012, 9:54

Извинявам се, че подхванах тема за климатика няма да се повтори!!! Термистора дава отклонение точно 5 градуса при мен. Температурата тази сутрин е 29 градуса , атой показва 34... :) някой да се сеща за решение на проблема :Д ? да усъвършенстваме евтиния вариант на датчик за външна температура :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 13 Юли 2012, 20:04

Аз си направих миналия ден с термистори(понеже в моя град няма избор магазините за такива елемeнти са само 2) взех 2х1.5Кohm и 2х9.1 Kohm.Вързах двата 9.1 в паралел,после вързах и двата 1.5 също в паралел и после двата паралела последователно като общото съпротивление се полу4ава 5.30Кohm.След това ги монтирах върху една платка,запоих ги като накрая залях вси4ко с безцветен лак,защото все пак 6те са изложени на атмосферни и климати4ни промени(топло,студено дъжд,сняг,вода от миене и т.н.).Аз нямам въздуховоди и прикрепих платката на калника то4но там където по принцип е отвора за въздуховода така 4е да се обдухва постоянно от струята въздух при движение на колата.Показанията на борда съвпадат изцяло 1:1 със показанията на оригинален дат4ик (сравнено с другата ми кола която е с оригинален датчик) правих проба отделно и с дигитален термометър и отново трите показания бяха еднакви(термистори,ориг.датчик и дигиталния термометър)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dobrev3 » 14 Юли 2012, 17:35

Колега Piperkov може ли или вече е невъзможно да направиш една снимка и на тругата страна на платката да видя как е свързването че нещо не разбрах това паралелно свързване. Или ако можеш начертай или обясни по подробно схемата защото съм гол и бос ама баш като гол охлюв на тази тема... :lol: :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 16 Юли 2012, 13:11

Платката съм я монтирал ве4е и няма как да я заснема но ще нарисувам схема и по късно ще я кача :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 16 Юли 2012, 14:56

...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар
Кара: contact
Мечтае да кара: Compact V8
Детайли за колата: 325 TDS compact

Мнение от DriftFreak » 26 Юли 2012, 16:27

съжелявам за този тъп въпрос но аз мога ли да го направя след като нямам дислей за температурата
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 28 Юли 2012, 9:32

може но трябва да си намериш подходящ борд компютър,не знам при компакт какви модели борд компютри съществуват(просто не се интересувам от този модел на Е36 и затова не съм запознат)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 316 компакт

Мнение от biser_316 » 29 Юли 2012, 14:01

и аз го направих.благодарско на колегата от първия пост.чудесна тема :clap:

Предишна

Назад към E36