Въпрос за избор на масло

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Re: Въпрос за избор на масло

Мнение от M10 » 05 Яну 2015, 21:46

15w50 има и мотул 300в ако става въпрос. Такова предполагам ще е по-добре от 10в60, което наистина е гресчица при нормални условия.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 05 Яну 2015, 23:26

M10 написа:15w50 има и мотул 300в ако става въпрос. Такова предполагам ще е по-добре от 10в60, което наистина е гресчица при нормални условия.

Това въпросното масло на Мотул е двойно естерно биосинтетично масло, което пак не е подходящо за автомобил за ежендевно ползване. То се използва в болиди от формула 3000, GT сериите, както и от автомобили от 600+ коня (Ферарита и някой модели на Нисмо като това са само примери). Масла като тези от 300V серията на Мотул или 10в60 na Castrol, не са за двигатели като 1.8 16V 140/143 коня или 3.0 24V 231 коня, на какъвто ще и тормоз да са подложени те. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 08 Яну 2015, 13:36

А кое е маслото за тях колега?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 14:03

Нормално синтетично масло 5w40 например.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 08 Яну 2015, 16:29

http://ravenol-bg.com/ впечатления от това и къде е най-тънката цена? Много ми го хвалят, на хартия изглежда много добре.

Не съм склонен да се съглася, че всяко "синтетично 5в40" става... от опит знам че някои стават на чорба до 6к км пробег и при тва градско каране с тук-там някое настъпване, без никакви ексцесии.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 17:48

Да, разбира се, има си и спецификации и класове, не всяко 5w40 е подходящо. Просто написах вискозитета, който е удачен за този двигател, оттам нататък се вземат и други неща в предвид. Колкото до Равенола, маслото е доста добро, аз го предлагам от доста години при мен и хората масово са доволни от него. В интерес на истината ми е едно от най-продаваните като в това число се харчат и вискозитети като 5w50 и 15w50 (полу-синтетично, а не минерално). Определено си е едно от квалитетните немски масла. Наистина се произвежда в Германия и за толкова време не съм виждал негови ментета.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 08 Яну 2015, 18:11

Nikolay P. написа:Да, разбира се, има си и спецификации и класове, не всяко 5w40 е подходящо. Просто написах вискозитета, който е удачен за този двигател, оттам нататък се вземат и други неща в предвид. Колкото до Равенола, маслото е доста добро, аз го предлагам от доста години при мен и хората масово са доволни от него. В интерес на истината ми е едно от най-продаваните като в това число се харчат и вискозитети като 5w50 и 15w50 (полу-синтетично, а не минерално). Определено си е едно от квалитетните немски масла. Наистина се произвежда в Германия и за толкова време не съм виждал негови ментета.

За сега не е много разпространено и това дава надежда,че може и да е истинско,но след време най-вероятно ще го има на всеки ъгъл,както другите топ брандове и тогава ще се прокрадне съмнението,дали вече и това не е поредния топ продукт идващ незнайно от къде под формата на варели преди да се превърне в опаковката в която си го купуваме.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 19:49

С Ravenol от поне 7-8 години работя и смея да кажа, че доста хора го знаят, щом идват и ме питат директно дали предлагам масла на тази марка. Едва ли някога ще стане толкова популярно като Castrol. За мен лично е доста популярно и голямо като име и марка, както и SUNOCO, но това е понеже се занимавам в тази област. В крайна сметка всичко зависи от германците колко пари ще налеят в реклама, а те не са се втурнали в диви рекламни кампании като Castrol, който бяха спонсор на световното по футбол. Съмнява ме, че скоро ще видя менте на Ravenol.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Яну 2015, 21:03

Nikolay P. написа:Съмнява ме, че скоро ще видя менте на Ravenol.

Менте се прави на нещо, което е добро. Ако вземеш да ментосваш калпаво масло кво ще стане.. по-добре налей направо боза в бутилката :mhihi:

Ето какво пише един руснак, който работи там където тестват масла.

We Ravenol there is one serious enough problem. Features fresh oils vary greatly from batch to batch. It all started after the winter testing amateur Ravenol VSI 5W-40, in which the oil is from the same batch had a good flow, and the other was more of a murky and there was less fluid. Then there were the tests Ravenol HCl 5W30, here's the first test of this oil: Ravenol HCL first test . Judging by the VOA - excellent oil. With the stock satisfies the Mercedes-benz 229.5, also in the possible presence of esters.However, not so long ago has been tested oil from the other party, after the change of packaging, the results here: Ravenol HCL second test . And here is the real problem is visible. The fact that requires 229.5 TBN > 8 (or 9 forgotten something I) whereas active HCL showed significantly lower value and is not entered in tolerance requirements. However, on the packaging of the oil is still written 229.5. This is the second time for a short time when oil Ravenol show completely different characteristics of oils with the same tolerances.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 21:37

И...? По теста на "руснака" - някой си незнаен, казваме, че марката Ravenol не струва, добро заключение. Те от фирмата не са си провели тестове преди да пуснат маслото в серийно производство, предполагам са налели каквото им падне в тубите и са се молили никой да не направи тест и да види що за боклук им е маслото. Сигурно положението е същото и с немска марка Meguin, сигурно само Aral е превъзходно и качествено немско масло. Най-вероятно ще трябва да намеря координатите на въпросния руски тестер на масла и да го попитам кое е хубаво масло, според тестовете, които е провел. Не на последно място, имам претенции, че предлагам качествена стока и държа на качеството на продаваните масла. Най-вероятно ще трябва да изпразня целия Ravenol от магазина и като дойдат многобройните доволни клиенти да си го търсят, да им предлагам Mannol или Fuchs.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 08 Яну 2015, 21:59

И защо естерното не е за обикновен мотор всеки ден? Тъкмо ще натоварва маслото по-малко и ще кара повече :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Яну 2015, 22:06

Не мисля, че някой има за самоцел да доказва че някоя конкретна марка е калпава.

Маслото е добро, стига да не попаднеш на случай като горепосочения. :dunno:

M10 написа:И защо естерното не е за обикновен мотор всеки ден? Тъкмо ще натоварва маслото по-малко и ще кара повече :dunno:

Аз с естерни съм минал има-няма 200-300к км в последните 10-12 години. Не виждам какъв е проблема да се кара в какъвто и да е мотор.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Мнение от kirililiev » 08 Яну 2015, 22:11

мегуина е страшно,колега сложи 10/60 от него и мотора на третата обиколка почва да дрънчи като празна кофа,същото става и с няколко други марки масла дето се продават за 10/60,хората нямат лаборатория,ама като сменят маслата и всичко си идва ня мястото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 22:30

bum_bum написа:Не мисля, че някой има за самоцел да доказва че някоя конкретна марка е калпава.
Маслото е добро, стига да не попаднеш на случай като горепосочения. :dunno:

Аз с естерни съм минал има-няма 200-300к км в последните 10-12 години. Не виждам какъв е проблема да се кара в какъвто и да е мотор.

Съгласен съм с теб, колега. Понякога се получават разминавания в партидите и сериите на маслата, но това не трябва да е показател за цялостното качество на предлаганите масла от конкретна марка. Това го има при всички марки или при повечето. Кастрол, Мотул не правят изключения, както и БМВ маслата, които толкова хора предпочитат, но и също толкова избягват.
Няма нищо лошо е използването на естерни масла за ежедневна употреба, но да са синтетики като 5w30 и 5w40, а не 15w50 или 10w60.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 08 Яну 2015, 22:54

Колегата kirililiev, виждам, че кара 325-ца с турбо, както и предполагам, че се с този автомобил се пуска на писта за дрифт и автомобила е подготвян именно за тази цел. В такива случаи като при него е наложително да е с подобрен тип синтетика като 10w60. За повечето, които си карат колите по улиците и от време на време решават да си направят ластик с някой по светофарите, масло като това им е крайно ненужно. Масово колегите с М54b30 двигателите на 330-ките прибягват до него, понеже искат да спрат разхода на масло на мотора. Няма нужда да си тормозите двигателите с това нещо, една синтетика 5w40 ви е напълно достатъчна. Когато изберете да си купите БМВ с М54б30 мотор, то в този момент трябва да приемете и факта, че ще доливате масло, просто мотора така е направен - да гори повече масло от другите бензинови агрегати на марката. Няма смисъл да се мъчите да лекувате нещо, което е генетично заложено при раждането на М54. Ако ще турбинирате и дрифтите или ще подготвяте кола за рали шампионат, тези по-гъсти синтетики (10w50, 15w50, 10w60), са дори задължителни, иначе просто си мъчите евридейката с тях.

ПредишнаСледваща

Назад към E36