въпрос за дюзи

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 19 Фев 2008, 10:03

е36 подфорума винаги ги ме е забавлявал :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sabi1984 » 19 Фев 2008, 13:22

утре ще ги занеса да ги изчистят но май кофти сервиз съм избрал щот ми казаха че чистенето ще отнеме 3-4часа.
някой знае ли със сигурност колко време трае почистването :help:
а относно белязването може да е безсмислено но поне няма да навреди нали ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325xi

Мнение от renene » 19 Фев 2008, 15:24

Хубаво е да смениш О пръстенчета поне откъм главата да не се чудиш защо не работи хубаво после
диагностика 0899937450

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mityooo » 20 Фев 2008, 2:29

tsb_bg написа:
mityooo написа:Не знам ,ама много тъпо ми звучи това с белязането им коя от кой цилиндър е ....
Като си сваляте свещите и тях ли ги гледате коя от кой цилиндър е била ....

vladiverm написа:... Тука един като каже нещо и... :lol: Те са еднакви,кво да ги бележи :?:

Дюзите и свещите са със "ситна" газова резба, която има по-малка стъпка от скрепителните резби.
Освен скрепващи функции, ситната (газова) резба има и уплътняващи функции, но за това пък е по-фина и по-лесно може да се повреди.
Независимо от това, че вътрешната резба на отворите на главата и съответно резбите на дюзите/свещите са изпълнени по едни и същи стандарти и с еднакви допуски, те са от различен материал и усилието при всяко затягане на дюза/свещ променя макар и минимално взаимната конфигурация на резбовото съединение (подава материала с по-малка твърдост - дюзата/свеща).

Когато се заменят дюзите или свещите просто няма избор, но когато се завива отново същата дюза/свещ е по-добре да се завие на същото място (където се е напаснала) - да не забравяме и температурните разширения и свивания на които е подложено резбовото съединение...

Пак казвам това е препоръчително, а не задължително и най-вече не коства нищо освен едно драсване с маркер или чертилка :lol:

Батка ,моля те не се излагай :!: Не искам нито да споря нито да ти чета останалите 1828 поста ,защото сигурно ще полудея . :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Нито свещите нито дюзите са с газова резба на тази кола :!: Даже дюзите нямат нито една резбичка по тях :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: Хората са създали стандарти и ги спазват така нещата са взаимно заменяеми Това не са стругованите болтове на Бай Х.....х рязани с заточен на око нош и правени на струг дето допуските са му станали вече "пропуски " и точност от десета е "върха" .

Между другото ,ако нямаха дифтунги запалителните свещи ...знаеш ли кога ще ги отвиеш с тези набили се сажди и гняс ( докато уплътни резбата ) Никога :!: А и под дюзите също има дифтунги ,защото цилиндричната резба не може да уплътнява .Това да не е конична резба та да уплътни :?: :!:

ПП Само не почвай да ми обясняваш ,че имало свещи и без дифтунги ,а били с конична периферия и т.н.
0898578595

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 20 Фев 2008, 12:02

Мислех да не се занимавам повече с този въпрос, но явно за някои е по-интересно, а и по-лесно вместо да отговорят смислено на конкретно поставен въпрос да коментират отговорите на тези, които са се постарали да помогнат :!:

1. Не само съм чувал, чел и виждал за инжекторите, а и лично аз съм ги сменял (става дума за бензин).
В първия отговор на конкретния въпрос на колегата sabi 1984 изказах мое лично мнение "съветвам те да си маркираш дюзите и да ги върнеш на същите места, макар че ако не го направиш не е фатално" и го посъветвах да си купи О-пръстените и да ги смени :!: Някъде да виждаш да говоря за отвиване, за завиване и за резби :?:
Първо това беше съвет, второ изрично писах "ако не го направиш не е фатално", трето това не е нещо което е свързано с някакви усилия или разходи.

2. За резби заговорих след като се появи въпроса "като си сваляте свещите и тях ли ги гледате коя от кой цилиндър е била" и за това и аз посочих примера с резбите на дюзи и свещи (а те могат да са бензинови/нафтови и запалителни/подгревателни). Ако четеш внимателно ще видиш, че до момента никъде не бях писал "за отвиване или за завиване ....." :!:

3. Изговаря се и се пише "дихтунг" и произхожда от немското "уплътнител". На уплътнителните съединения, в частност на запалителните свещи се поставя точно и единствено с цел уплътнение (за да не се натяга излишно и без това слабото резбово съединение предвид стандарта на резбата). Дихтунга се изработва от сравнително по-мек материал (често сплави на цветни метали), затяга се с определено усилие при което се "смачква" за да уплътни и при следващо отвиване губи значително уплътняващите си свойства, особено при температурните условия на работа на които са подложени свещите (за да не почне нов спор веднага казвам, че така е по принцип и не е фатално ползването му на ново). Тук не говоря за други видове уплътнителни резби, например конусните.
За пръв път чувам, че дихтунгите се поставят с цел да улеснят отвиването на свещите "ако нямаха дифтунги запалителните свещи ...знаеш ли кога ще ги отвиеш с тези набили се сажди и гняс" :?:

4. По отношение на "... нито свещите нито дюзите са с газова резба на тази кола ..." вече казах, че никъде не съм споменавал за резба при тези дюзи, а колкото до резбата на свещите първата буква от маркировката на запалителните свещи характеризира типа и размера на резбата размера на на шестограма за ключа. Можеш да провериш за каква резба иде реч и каква е според различните си характеристики :едра, нормална, ситна (големината и стъпката) и едноходова, двуходова и многоходова (броя на съставните профили) :idea:

Аз лично си свалям свещите единствено за да ги сменя (не за да им гледам състоянието или да регулирам разстоянието межу електродите и т.н.) и не ме е грижа нито за състоянието на дихтунгите, нито коя къде е била, но това пак е мое лично мнение.

За мен лично марката (BMW) за която говорим тук дължи името и реномето си (а и струва поне с около 20-30% по-скъпо от съответния клас автомобили на други производители) точно на факта, че от проектирането до изпълнението (сглобката) не са правени никакви компромиси с материали, изпълнение и технологични изисквания и последователности.
За това тези коли влизат втора употреба в Българя на незнайни километри и издържат по още 300-400 000 км. (вече реални) и по 15-20 години. Ако това не е така те ще са "умрели" още в родните си страни или в най добрия случай, ще са обект на майтапи на колегите от другите форуми ....

По същия начин се предполага някаква "техническа култура" при обслужването им, още повече, когато това не е свързано с финансовите възможности на собственика, а с желанието му и с малко повече усилия (вкл. умствени) ....

Има една приказка:

Аз да направя каквото трябва, а то да става каквото ще ...

Когато по начло нещо не е направено "каквото трябва" трудно е да се очаква да се получи нещо добро

За това си правя труда да пиша и съм написал 1ххх поста, а не за да давам теми за безмислени спорове и коментари.

Старал съм се да бъда полезен и точен, наясно съм, че малко или много навсякъде се правят компромиси и с качество на части и с качество на труд и с периодичността на обслужването.

Аз предпочитам да влагам средства, труд и време за рутинна подръжка на колите си (съобразени с моето свободно време и възможности), вместо хабя нерви, пари и тичане по магазини, сервизи и майстори за ремонти когато вече колата ме е зарязала.

В края на краищата всеки си има глава на раменете и си решава ...

Дано съм разбран правилно

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sabi1984 » 21 Фев 2008, 7:13

благодаря за мненията на колегите!
вчера изчистих дюзите и няма да повярвате какво стана.тази сутрин колата пак неискаше да запали от първия път,направо ще откача вече.сменил съм филтри,свещи,изчистих дюзите и пак неиска да пали :help:
на диагностиката не показа да има някакви грешки или прецакан датчик,и вече незнам какво да правя :help: помагайте :help:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 21 Фев 2008, 11:07

Колега читав ли ти е акумулатора? Имай предвид, че ако е на свършване и върти бавно или неравномерно, паленето на студено става проблем.

Заслушай се като дадеш на контакт (преди да завъртиш на стартер) дали бензиновата помпа завърта за около 2-3 секунди. Може би горивната система да не държи налягане и това да е причина да пали от 2-ри, 3-ти път, когато помпата завърти и дигне налягане.
Пробвай първо като запали (независимо колко пъти си въртял на стартер) да я загасиш и веднага да опиташ пак да запалиш без да чакаш да загрее.
Ако след като запали един път, веднага след това пали нормално (преди да е загряла) много вероятно е да не може да вдигне налягане при първоначалното палене.
Пробвай и сутрин преди първоначалното палене да дадеш 2-3 пъти контакт (все едно, че подгряваш дизел) без да се опитваш въобще да завъртиш на стартер, за да завърти няколко пъти помпата за да вдигне налягането и чак тогава да се опиташ да я запалиш.

Виж от някъде да не смуче въздух, въпреки че това би трябвало да се отрази и на нормалната работа на двигателя (особено при ниски обороти).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 21 Фев 2008, 16:37

sabi1984 написа:благодаря за мненията на колегите!
вчера изчистих дюзите и няма да повярвате какво стана.тази сутрин колата пак неискаше да запали от първия път,направо ще откача вече.сменил съм филтри,свещи,изчистих дюзите и пак неиска да пали :help:
на диагностиката не показа да има някакви грешки или прецакан датчик,и вече незнам какво да правя :help: помагайте :help:

Винаги след почистване на дюзите не може да запали, или пали с голяма мъка от петия-шестия път. Даже и след запалване, двигателя работи неравномерно и се тресе целия. Това е напълно нормално, защото не е минал достатъчно бензин да очисти това, което е останало след третирането с ултразвук. Работата на дюзите напълно се възстановява след пробег от 25-30 км., или малко повече.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sabi1984 » 21 Фев 2008, 16:40

ми вече ги навъртях и утре ще видя как е.
само да отбележа че неиска да пали само когато е студено под 0градуса,иначе си пали от раз и незнам какво да си мисля вече :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 21 Фев 2008, 16:43

Явор написа:е36 подфорума винаги ги ме е забавлявал :mhihi:

А подфорума Е30 забавлява мен. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mityooo » 23 Фев 2008, 1:31

ивчо3 написа: Това е напълно нормално, защото не е минал достатъчно бензин да очисти това, което е останало след третирането с ултразвук.

Дам ;) Само не знам от кое да се очисти .....звука или ултрата :?: :mhihi: А може и от двете да е поостанало :banghead:
Хора , вие акъл имате ли :?: Какво остава след почистването им с ултразвук :?: А :?: Ти знаеш ли въобще как се почистват и на какво устройство ,че след третирането им се замерват основните им показатели :?: Това да не е да ги пуснеш в кофата с вода и да пуснеш една ултразвукова "пералня" Елена от татово време ( може да греша името и ,но струваше към 15-20 лева)и след 15 минути си готов :?:

ПП tsb_bg прочети внимателно какво си писал и проследи хронологията :!: Пък друг път ще ти отговоря на по предишния ти пост .
Само ти ли в този форум не разбра какво съм написал :?: ;)
Одобрявам желанието ти да помогнеш на момчетата ,но недей да се оливаш в собствената си философия . Дифтунга или дихтунга ...бял кахър . Нали знам къде и кога да ги поставям ,а не си играя с тях нанизвайки си ги по пръстчетата на ръката ;)

0898578595

Предишна

Назад към E36