оптимален размер за зимни гуми???
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- turbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: МПС-та
- Мечтае да кара: самолет
Владо, мисля си, че си нещо в грешка, но ти си знаеш. Аз съм го видял и тествал това с гумите, а мой приятел пък да видиш как е събрал очите в точка на едно Ауди А6 по Шипка с неговата Корсичка с гуменки 145 и то сам в колата, защото е тръгвал от място на баира при сняг, докато Аудито пълно с хора се е суркало на една страна и не може да захапе. Никой не говори да правим от колите си снегорини, а говорим за сцепление на гумата с пътя. Все пак нали всеки, от производителя до последния юзър, все за туй се бори - колата да има сцепление с пътя, сиреч да седи на него. Отговори си на два въпроса, ако написаното от теб е вярно защо тогава:
1. Производителите на возила не дават за зимата да се ползват по-големи размери гуми, а или се запазва размера, или се препоръчва по-тясна гума?
2. Все пак на ралитата на сняг карат с наистина супер тесни гуминетки?
Другото, което е по темата е, че не е толкова важна марката на гумата, а направата на гумата, защото качеството на каучука е от голямо значение! Не се хвърляйте на стари зимни гуми, защото каучука старее и сцеплението се влошава. Всеки, който си е купил нови зимни гуми може да каже как след 3-4 сезона употреба се усеща разликата.
1. Производителите на возила не дават за зимата да се ползват по-големи размери гуми, а или се запазва размера, или се препоръчва по-тясна гума?
2. Все пак на ралитата на сняг карат с наистина супер тесни гуминетки?
Другото, което е по темата е, че не е толкова важна марката на гумата, а направата на гумата, защото качеството на каучука е от голямо значение! Не се хвърляйте на стари зимни гуми, защото каучука старее и сцеплението се влошава. Всеки, който си е купил нови зимни гуми може да каже как след 3-4 сезона употреба се усеща разликата.
- |`oTuH
- ентусиаст
-
- Кара: 2005 E61 525d
- Мечтае да кара: просто да кара...
- Детайли за колата: <3
- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
колкото и локви и сухо да смятате, натиска върху единица площ е по-голям с по-тесни гуми - факт. Ако се замислите за малко физика от (вероятно) 8-9-ти клас, няма да говорите глупости
мен лично ме интересуваше като (странична) стабилност дали се усеща 185/195 разликата, но явно не, като гледам досега ...

мен лично ме интересуваше като (странична) стабилност дали се усеща 185/195 разликата, но явно не, като гледам досега ...
Аз съм с 205/60/15 - Kleber - 320 I .
Две зими карам с един чифт, мисля и тази зима да я изпутам с тях. Понеже съм си карам ски и обиколихме с мойта женица всички балкани без Банско и дори и на не изчистени пътища, нямам никакъв проблем. Даже на двапати паркирах на преспи по корем и добре, че е шпера та да ме извади.
Който ви е казал, че зимата се кара трудно и почти не възможно, явно се е возил само на френски и италиянски коли
Две зими карам с един чифт, мисля и тази зима да я изпутам с тях. Понеже съм си карам ски и обиколихме с мойта женица всички балкани без Банско и дори и на не изчистени пътища, нямам никакъв проблем. Даже на двапати паркирах на преспи по корем и добре, че е шпера та да ме извади.
Който ви е казал, че зимата се кара трудно и почти не възможно, явно се е возил само на френски и италиянски коли

- БОРКО-ЧИПА
- ентусиаст
-
- Кара: E65 745I;Е53 Х5;TVR;SKYLINE;E60 М5
- Детайли за колата: 745-Самолет:Х5-Болид:TVR-Истребител:SKYLINE-Шейна:М5-БЕЗ ДУМИ
аз зимата карам с 185/65/15 Мишелин Алпин-новата шарка и мога да кажа,че при този размер гуми никога не съм имал ядове,колата се държи много добре.На предните ми две БМВ-та съм карал със 195/65/15 и да ви кажа честно се усеща разликата в широчината на гумите,и моя извод е,че колкото по тесна толкова по добре 

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
t0sh написа:колкото и локви и сухо да смятате, натиска върху единица площ е по-голям с по-тесни гуми - факт. Ако се замислите за малко физика от (вероятно) 8-9-ти клас, няма да говорите глупости![]()
да ама площа е по малка ...
- turbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: МПС-та
- Мечтае да кара: самолет
БОРКО-ЧИПА написа:аз зимата карам с 185/65/15 Мишелин Алпин-новата шарка и мога да кажа,че при този размер гуми никога не съм имал ядове,колата се държи много добре.На предните ми две БМВ-та съм карал със 195/65/15 и да ви кажа честно се усеща разликата в широчината на гумите,и моя извод е,че колкото по тесна толкова по добре

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
Alexi написа:t0sh написа:колкото и локви и сухо да смятате, натиска върху единица площ е по-голям с по-тесни гуми - факт. Ако се замислите за малко физика от (вероятно) 8-9-ти клас, няма да говорите глупости![]()
да ама площа е по малка ...
- не скачай от седмия етаж, ако държиш да скачаш по-добре от първия!
- Да, ама първия е по-ниско...
- vitamincpp
- ентусиаст
-
- Кара: e46 330Ci convertible
Като стана въпрос за Клебер се чудя дали да си взема такива щото 185х65х15 са по 126лв или да се хвърля на Мишлен дето са по 160лв. Разликата не е толкова голяма но за 4 гуми са си 130лв. Въпросът ми е дали ще има съществена разлика в поведението на колата с едните и с другите гуми. А за 3те месеца не съм много съгласен защото зимният сезон тук при нас си е поне 5 , така че това си е половин година и си заслужава да се вземат добри зимни гуми.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
От 6 години зимните ми гуми са винаги 185/65/15,не съм имал никакви проблеми...и тая зима ще съм пак с такива 

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
И аз да кажа нещо ...
При нас зимите не задържат кой знае колко дълго сняг на пътя ...
По често явление е мокро и киша след сняг...
Та мисля ,че е по добре по тясна гумичка да не влиза в аквапланинг колата-което би било по често срещано явление...
За протокола аз съм с 195/60/15 на гудиар...ама с пустия му шпер малко палаво се кара ...още не мога да му свикна зимата -ама има време де ...
ХАУ

При нас зимите не задържат кой знае колко дълго сняг на пътя ...
По често явление е мокро и киша след сняг...
Та мисля ,че е по добре по тясна гумичка да не влиза в аквапланинг колата-което би било по често срещано явление...
За протокола аз съм с 195/60/15 на гудиар...ама с пустия му шпер малко палаво се кара ...още не мога да му свикна зимата -ама има време де ...

ХАУ

хубава тема за зимни гуми
вчера ходих и аз за зимни гуми,но ще купя след 10 дни някаде.казаха ми 195/65/15 .кажете и препоръка за марка.вчера видях ласса на 114 лева бройката,иокохома на 130 някаде и пирели на 140 лева.на ласа шарката беше най-добра......но мисля да взема пирели,кажете и вие 

По-добре корем от бира,от колкото гърбица от работа!
- don_mimo
- ентусиаст
-
- Кара: bmw e53 3.0d 218hp '04
- Мечтае да кара: bmw x5 '11
аз в4ера си куппих YOKOHAMA za 128лв бр в саита на avtogumi.com го има модела/то е и единствения зимен модел там на YOKOHAMA/ днес ги пробвах даже и сам доволен ,на сняг ще ви кажа как са след неколко месеца
но ако са 140лв Pireli бих си земал тях
ина4е мойте са 195/65/15

52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4