Тегло 17" джанти ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is

Re: Тегло 17" джанти ?

Мнение от zzvvmm » 13 Апр 2015, 0:04

Защо тежки джанти? С леките повече върви, следователно не е ли по-добре?
16ки джанти влизат ли на 330кови дискове?

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 13 Апр 2015, 0:25

По-скоро не

Изображение
Изображение

Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: E36

Мнение от Chope » 13 Апр 2015, 14:57

Всеки си ползва автомобила по негово си предназначение, съответно сам може да определи какви са му приоритетите, дали визия, вървеж, спиране, завиване или комфорт. Затова мисля, че щом Колегата се е спрял на големи дискове, най-вероятно са му нужни и евентуално можем да му помогнем, като му кажем какъв лек сетъп от гуми и джанти може да сложи. За мен приятен сетъп е OZ Superleggera и гуми Fulda SportControl, джантите са ясни, гумите са среден клас, но с много хубави показатели, шум, сцепление на мокро и сухо, цена, както и не на последно място..... ниско тегло.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 M50B20 | Peugeot 308 HDI
Мечтае да кара: E36 or E46 Turbo 500+
Детайли за колата: Има Шпер | Френска и чуплива

Мнение от sekoy » 05 Май 2015, 12:47

zzvvmm написа:Защо тежки джанти? С леките повече върви, следователно не е ли по-добре?
16ки джанти влизат ли на 330кови дискове?

На 330кови не знам, но на Mpower апарати влиза 16" ет20 7½ джанта от е39.
Но трябва да е с начукани баланси от вън, защото апарата минава на 2мм от джантата и с лепени баланси няма да стане номера :driving:

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 05 Май 2015, 14:02

На 330-кови почти съм убеден, че нито една 16-ка няма да влезе. Освен някоя Ultraleggera, които са по-отворени, но пак ме съмнява.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 05 Май 2015, 15:22

Влизат и 16ки :).
Моите джанти са някакъв ббс от е39 (7,5 с ет37) и както каза колега по - горе апарата е на мм от джантата.
Това с апарати от м3 и дискове на 312 мм.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 05 Май 2015, 16:33

Да, обаче от 330 диска е 325 мм и на снимката по-нагоре, която пуснах се вижда на колко минава апарата от 17'' джанта.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 05 Май 2015, 16:45

За теглото на джанти... сори за който си мисли, че няма разлика. Има разлика и то огромна, най-вече в личното удоволствие от карането. Волана регира много по-пъргаво на корекциите които искаш да направиш, при ускорения и намаляния (особено с дауншифт и ревмач) нещата са много по-добре.

Да, може разликата като чисти числа да е малка, но удоволствието което носи леката джанта си струва.

Има и още нещо, повечето "алтернативни" производители на джанти, които копират модели, използват други методи на правене на джантите и за това са толкова тежки, и изненадващо, са и по-чупливи (не само и от материала, а технологията на формиране на джантата).

Та, не са за хвърляне тежките джанти... но ако човек има възможност да си купи по-леки, винаги трябва да се възползва според мен. И аз така едно време си мислех, че просто ми трябва нещо 17 на 8j та да си качвам гумите на него... ама карането показва друго. :driving: :driving: :driving:

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 20 Май 2015, 21:02

host написа:За теглото на джанти... сори за който си мисли, че няма разлика. Има разлика и то огромна, най-вече в личното удоволствие от карането. Волана регира много по-пъргаво на корекциите които искаш да направиш, при ускорения и намаляния (особено с дауншифт и ревмач) нещата са много по-добре.

Да, може разликата като чисти числа да е малка, но удоволствието което носи леката джанта си струва.

Има и още нещо, повечето "алтернативни" производители на джанти, които копират модели, използват други методи на правене на джантите и за това са толкова тежки, и изненадващо, са и по-чупливи (не само и от материала, а технологията на формиране на джантата).

Та, не са за хвърляне тежките джанти... но ако човек има възможност да си купи по-леки, винаги трябва да се възползва според мен. И аз така едно време си мислех, че просто ми трябва нещо 17 на 8j та да си качвам гумите на него... ама карането показва друго. :driving: :driving: :driving:

Абсолютно съм съгласен! Няма по-хубаво от леката оригинална джанта :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 330 xi
Мечтае да кара: BMW F82 M4

Мнение от -={WHO}=- » 20 Май 2015, 21:51

Във връзка с темата със спора със спирачните апарати има ли някои които е достатачно компетентен да ми отговори. Със предни доскове съм от е46 330 и искам да смяня и задните но ме притеснява факта, че разликата със задните е едва 5 мм. а при нормалната спирачна система на е36 разликата е 10 мм. Единствено задните спирачни апарати от е36 м3 са на 312 мм и се доближава до 315 мм, размера който търсех и се притеснявам не за друго ами защото ми казаха, че ако съм сложил задни от е46 330 при рязко натискане ще ми дърпа задницата. Вярно ли е ?
БМВ - Радостта от дрифта :d

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 20 Май 2015, 21:53

Просто сложи задни от Е46 328. Тогава освен, че се запазва баланса ще си запазиш и ръчната.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от -={WHO}=- » 20 Май 2015, 22:50

Тогава да попитам защо от задни спирачни апарати на е46 330 ще си загубя ръчната и да попитам задните апаратите от е46 328 са 294мм а тези от е36 276мм. Това са едва 18мм разлика. Ще си заслужава ли инвестицията ? Ще има ли осезаема разлика в спирането ? Не е ли по добре задни от е36 м3 на 312мм или от е46 328 в случая е алтернативен вариант. И в този ред на мисли искам да попитам единствените спортни спирачни дискове които намерих са на зимерман и са двойно вентилирани а такива които да са двойно вентилирани и с прорези не намерих. Първо да попитам кои от двата спирачни диска е по добър. Виждал съм на AMG-тата (съжалявам че ги давам като пример но само за тях се сещам ) само с двойно вентилирани дискове но без прорези. Това значи ли , че двойно вентилираните с прорезите са по не-надежни ? Ако някои разбира нека да каже за плюсовете и минусите и има ли някъде магазин с разнообразие от такива спортни дискове и спортни накладки / че пък при накладките е тъмна индия - поне за мен /. И другото питане ми е има в някои тунинг центрове спортни дискове като на пистовите мотори, диска е хванат с нитове. Тези дискове опасни ли са, може ли в движение да ти се откъсне диска от нитовете ако го натиснеш с висока скорост докрай. Защото те ми се струват най-удачния вариант понеже са по леки от другите от което следва безброй плюсове, примерно като лекия махових, по леката джанта и по леката гума / или поне така си мисля аз / Ето примерно brembo racing са така с нитове ама те са една чанта с пари а тези тунинг центрове в които ги предлагат са по евтини се чудя надеждни ли са и наистина ли са по добри. Ако някои знае нека да пише.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 20 Май 2015, 23:05

Скептичен съм към перфорираните дискове. Виждал съм не един или два нацепени около дупките. Даже като гледам известни марки, които произвеждат big brake китове официално пишат на сайта си, че перфорираните не се препоръчват за пистово каране, а само нарязаните. Тези, които се хващат с нитове или болтове към сърцевините са плаващи и си струват всеки лев. Много по-леки са и държат на доста по-голямо натоварване преди да започнат да се кривят. Ако ти се дават пари няма какво да се чудиш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от -={WHO}=- » 20 Май 2015, 23:14

Аз намерих такива само в RaceFace Custom Parts знаеш ли дали има и на други места, за да мога да ги разгледам и да си избера. И за спортните накладки знаеш ли нещо по въпроса и не разбрах защо от е46 330 ако сложа задни апарати ще остана без ръчна ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 20 Май 2015, 23:27

Според мен, ако са качествени перфорираните дискове не вярвам да се напукат и със сигурност са по-добре от плътни, не напразно цената им е доста по-висока. Мой приятел кара със Zimmermann sport 325мм предни и 320мм задни и няма проблеми. До колкото си спомням, при него, за да станат задните на 320 и да има ръчна, играта беше с наковаване на ново, с по-голяма дебелина от стандартното феродо на ръчната, но може и да греша. Мога да го питам какво точно преправя.
За накладките няма да сгрешиш, ако заложиш на EBC, red или yelow серията.
Последна промяна Делян на 20 Май 2015, 23:29, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към E36