Със фолио или без.. на стъклата какво мислете?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
68 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Със фолио или без.. на стъклата какво мислете?
Tвърдо против.
Няма по-бърз и лесен начин да разбереш, че една кола изживява последните си години в България, от това да видиш леко надрано маняшко найлонче намацано по прозорците, па ако ще и в Зона51 да са го слагали.
Има си фабрични задни щори за Е36.
Няма по-бърз и лесен начин да разбереш, че една кола изживява последните си години в България, от това да видиш леко надрано маняшко найлонче намацано по прозорците, па ако ще и в Зона51 да са го слагали.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Задължително с фолио на задните странични и задния големия прозорец...
На едната кола съм с фолио, на другата не съм - и 2те са е36 седани и веднага мога да заключа че е по-добре с фолио !!!!
Разбира се по-трудното паркиране (или по-скоро по-внимателно се превръща паркирането) назад, само на огледала естествено.
Евридейката кучета я яли,гледа се там само техническото състояние да е перфе, а фацата е на 2ри план за това и няма фолио...
На едната кола съм с фолио, на другата не съм - и 2те са е36 седани и веднага мога да заключа че е по-добре с фолио !!!!

Разбира се по-трудното паркиране (или по-скоро по-внимателно се превръща паркирането) назад, само на огледала естествено.
Евридейката кучета я яли,гледа се там само техническото състояние да е перфе, а фацата е на 2ри план за това и няма фолио...

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
flirt4o_ написа:...мисля че е малко селско не мислете ли? ...
"Малко" ?

liloff написа:Tвърдо против.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство

- Дидо85
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 3.2i CSL '03
Ако толкова ти харесва го слагай, важното е на теб да ти харесва как стои на колата.
Иначе и аз съм против фолиото.
Иначе и аз съм против фолиото.
- ///Micev_87
-
-
- Кара: 318ис м42 94г
- Мечтае да кара: e46 m3
- Детайли за колата: всичко по много
Загледал съм,в чужди форуми и в фейсбука
повечето карат без фолио и седи много добре,сега за слънцето да вярно е.Но си мисля че седи по добре на скъпите коли не че нашите за много евтини де
но все пак мое мнение мисля да го свалям дадох 100лева за слагане за задния и страничните
на купе съм гледал без фолио седи уникално но на седана някак си не седи добре ето как е на купе и седан

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна ///Micev_87 на 29 Май 2013, 14:55, променена общо 1 път

- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
На мен пък на купе фолио не ми седи въобще, но на седан и комби задължително. Също така съм за по-тъмно фолио, с едно черно таванче вътре в колата ми става много добре........иначе светлото фолио седи една идея по-добре или по-заводско, ако не беше въздуха по края на стъклата......
Твърдо ЗА фолио!

Твърдо ЗА фолио!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И аз съм по-скоро против. Някак си не ми се връзва половината кола затъмнена, останалата част светла..
Много бързо ги разбираш, коя кола си "изживява последните години" и коя не

Поставянето на фолио на прозорците на автомобила си е въпрос на вкус, за мен лично отваря визията на автомобила, задържа до 70% от инфрачервените лъчи, осигурява безопасност на пътниците – при удар стъклото не се разпада и не наранява пътника. Единствен недостатък е паркирането на заден ход вечер, но като се внимава не е мисията невъзможна.
Доста четох по въпроса и мога да обединя няколко мнения и цитати на закони, нека малко коментираме този въпрос, за да знаем занапред какви точно са правата и задълженията ни в случаите, когато караме автомобили със затъмнени стъкла
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
От тук става категорично ясно, че задните странични стъкла няма проблем за бъдат затъмнявани. Остават челното стъкло, задното панорамно и предните странични стъкла.
Относно задното панорамно стъкло никъде не пише , че е забранено затъмняването му, следователно няма член в закона, на базата на който да бъдем глобявани, следователно и то отпада от притеснения.
За челното стъкло е ясно, че дори не е редно, мен не ме вълнува може или не и не смятам да го коментирам, но за страничните стъкла на предните врати живо ме интересува мнението на хора НАЯСНО със законите. Има автомобили, които се движат с фабрично затъмнени (с нисък процент разбира се) предни странични стъкла. Тях полицията не ги закача, но на тези, които са си сложили фолио им прави проблем. Тук има противоречие с чл. 6 ал. 2 от Конституцията, който гласи следното:
Чл. 6.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
От по-горе цитираният чл.105 ЗДП, ал.1 и 2 става ясна забраната , но каква е санкцията при нарушаване на този член от закона???
Често органите на реда пишат АКТ на основание чл.105 ал.1 от ЗДП, и спират автомобила от движение, но дали тези техни действия са законни???
Ето какво се казва в - Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.!!!
Следователно спирането от движение е неправомерно наказание наложено от пътният полицай. Изписах всичко това за да се аргументирам, че поставянето на фолио на двата задни странични прозореца и на задният панорамен прозорец е напълно законно. Аз карам е36 Компакт с фолио на задните странични прозорци и на задният панорамен, проблеми не съм имал, по закон не трябва и да имам. Аз съм ЗА фолио на задните прозорци, но пак уточнявам, че си е въпрос на вкус

- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
4len4o написа:...................
Всичко е така без едно - няма "фабрично" затъмнени предни стъкла на която и да е кола, може би се бъркаш със стъклопакетите, които седят все едно са затъмнени, а те просто са тонирани.

Иначе аз все още се чудя от градски истории и легенди как полицаи "правели проблем за заднот остъкло" и съм виждал на доста коли затъмнени задни стъкла и на задното панорамно - щора.......няма по-голяма отврат. Аз от 5 години карам със затъмнени задни стъкла и никога не са ми правили проблем, дори и в Гърция, за където има пак някаква легенда, че не те пускат на границата ако имаш фолио.

Mного бързо запали фитила, колега. В интерес на истината, наистина за нула време ги разбирам коя кола "си изживява последните години" и коя не, особено при Е36, но това е друга тема.4len4o написа:liloff написа:Tвърдо против.
Много бързо ги разбираш, коя кола си "изживява последните години" и коя неКато искаш си карай с щори, а можеш и пердета да сложиш
![]()
...
Не виждам смисъл да цитираш закони и наредби, никой не спори за това, верно си е въпрос на предпочитания. Все още има спортни лостчета и калъфчета по воланите, така че едно фолио не е драма

То Е36 вече не останаха по улиците... с фолио или без, важното е собственикът да се чувства добре.
A пък като наклепат някое Бентли или подобна скъпа кола с найлончета за една торба пари, става съвсем абсурдно.
Иначе към колегата след твоя пост, има фабрично тонирани стъкла без да са стъклопакет. Наскоро гледах опциите на новата VW Jetta и тя го има. Мисля и Шкода Рапид. Скъпо, но за семеен седан не е лоша идея.
- kichuka
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
- Мечтае да кара: e31
- Детайли за колата: малко по-различна
Според мен всичко е въпрос на вкус. Много е важен цвета на колата. На жената е черен седан е36 и черните стъкла стоят супер. Моята е е36 седан -цвят бордо и бях пред дилема да слагам ли фолио или не, но след като видях 2-3 коли на живо с фолио само на задната част и се отказах твърдо. Просто не му стои добре на този цвят частично затъмняване.
- Киров
- Пловдивски Джигит
-
- Кара: Е38 728 IA
Колеги, и аз да попитам имам таблица с цените на техно тестовете и има отделна секция която е:измерване на пропоскливоста на стълата на автомобила и няколко човека знам които минаха тези тестове със затъмнени всички стъкла без предното на 35% и като ги спрат полицаи показват документа и го пускат без проблем, възможно ли е това или ме пързалят нещо тези пичове...
И ако е лъжа за какво въобще е този раздел в техно тестовете... 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
В закона пише, че се забранява ограничаване на видимостта и затъмняването на челното и страничните до шофьора. Ако ще и 10 технотеста да минеш и каквото и да носиш в теб закона гласи, че е ЗАБРАНЕНО.
Спор няма, че намаляват температурата в салона но тук не говорим за това.
- Киров
- Пловдивски Джигит
-
- Кара: Е38 728 IA
bum_bum написа:В закона пише, че се забранява ограничаване на видимостта и затъмняването на челното и страничните до шофьора. Ако ще и 10 технотеста да минеш и каквото и да носиш в теб закона гласи, че е ЗАБРАНЕНО.
Ясно, но тогава за какво е този техно тест да взимат само на хората парите ли?...

68 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5