Виско vs Ел. перка

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Re: Виско vs Ел. перка

Мнение от m.dimitrov1992 » 07 Май 2013, 22:57

Миналата година смених мотора на мойта кочина и нямах търпение по бързо да я пробвам и не сложих виското. Изкарвам колата, върви като полудела :mhihi: за второто кръгче слагам виското и колата няма нищо общо във вървежа :shock: Разликата беше може би колкото бензин 100 октана и такъв от долнопробна бензиностанция. Но виското е много по сигурно , електрониката рано или късно се разваля :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 08 Май 2013, 1:19

Виското никога? :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 08 Май 2013, 17:18

Електрическите перки са малки и ако не се лъжа се развъртат на 2000 об/мин.

Перката на виското е огромна и се развърта на много повече обороти от тези на коляновия вал.
Като зацепи в жегите tds-а шуми като хеликоптер та чак се оглеждам да не прелита някой ниско.

Ако и двете са изправни по-добре виско.
Сега ако едното не работи естествено, че е по-добре второто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Май 2013, 14:41

И моето виско май е заминало. Колата не грее при никакви обстоятелства докато карам. Но спирам, гася я, върша си няква работа за 10-ина мин. примерно, и като я запаля двига температура. След секунди охлажда и си продължава да държи средата. Перката я спирам преспокойно с пръсти на загрял мотор и отворен термостат. Никога не съм го чувал това виско да фучи така, както вие го описвате :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Май 2013, 15:37

Dirty M5 driveR написа:И моето виско май е заминало. Колата не грее при никакви обстоятелства докато карам. Но спирам, гася я, върша си няква работа за 10-ина мин. примерно, и като я запаля двига температура. След секунди охлажда и си продължава да държи средата. Перката я спирам преспокойно с пръсти на загрял мотор и отворен термостат. Никога не съм го чувал това виско да фучи така, както вие го описвате :dunno:

Ами не е нормално това .като не ти минава средата не значи че не работи на повишени градуси тоз мотор . Друг е въпроса като се каже нищо и няма , ама за колко време ама тия 50000км нищо и няма така може да скъсят живота на мотора със 100000км да рече м и т.н. Такъв ефект се наблюдава при ел. перки тъй като може да се случи ( и то така става често ) да загасиш колата момент преди да включи перката да охлади , след което вече загасен двг не се охлажда и остатъчната температура в главата се повишава и оттам и тръгнала стрелка при повторен контакт. При виско недобре работещо пак се наблюдава същото тъй като охлажда по-малко , а при добро виско то е зацепило и охлажда нормално преди да загасиш мотора и е държало двг в нормален температурен диапазон и след това дори и да дигне още темп. от остатъчната то тя е недостатъчна за да покаже стрелката повишение.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Май 2013, 16:05

Ами аз направо съм си убеден, че виското е заминало и тия дни май ще слагам друго. Иначе да - стрелката седи изправена в голям диапазон от температура, така че със сигурност двигателя в момента работи на повишена такава.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 14 Май 2013, 15:08

И аз съм с ново хубаво виско на Е30-ката. Като я карам, няма никакви грижи колата. Като я загася и я запаля след някакво минимално време, стрелката ми е подминала средата и на секудата се връща на нея. Това какво означава, че виското си е заминало ли?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 14 Май 2013, 17:27

Означава че всичко си е нормално. ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 14 Май 2013, 18:14

Е на е30 не знам, може и да е нормално. Но при е34 определено не е. В смисъл не виждам нищо нормално стрелката да ходи редовно до чертата след средата.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 15 Май 2013, 9:37

~Мишо~ написа:Означава че всичко си е нормално. ;)

Благодаря ти :yes:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i ; e91 320d++
Мечтае да кара: 850

Мнение от bamaboy_ » 16 Май 2013, 9:45

колеги моито виско на 90 градусов мотор го спирам с ръка когато го загася маркучите ми се виждат малко твърди но като поседи извесно време като го запаля стрелката ми е паднала под 90 градуса и като поработи 2-3 минути пак застава на 90 тва кво значи работи ли не работи ли нещо немога да я схвана тая система с тва виско :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 17 Май 2013, 0:28

Вискосъединителя използва принципа на промяна на вискозитета на определено вещество под възддействието на температура. В случая топлото трябва да дойде от водния радиатор през който протича охлаждаща течност загрята от двг и обдухан от насрещния въздух или климатичната перка . Ако няма достатъчно дебит през радиатора ( поради запушване да речем или проблем във водната помпа ) няма да има и толкоз горещо откъдето и невъзможност да се включи виското макар да е изправно примерно. Друг пример , карате извънградско и имате достатъчно обдухване на радиатора , двг загрява повече от необходимото макар да имате перфектна водна помпа и вископерка , но термостата не отваря напълно . Следва отново нисък дебит и недостатъчно топло за да въздейства на виското или да се охлади достатъчно бързо ( в темпа на повишението на темп. на мотора ) антифриз през чисто новия радиатор . Имайки предвид гореописаното всеки може сам да прецени в зависимост от наччина на каране , външните атмосферни условия или колко е натоварвал мотора кога би трябвало да се чуе шума от вископерката демек кога е включило на високи обороти и кога не. Най-ефективно е при сравнително топло време ( над 20гр ) карате с голямо натоварване около половин една минута макс, спирате и загасяте мотора . След това повтаряте тези действия наколко пъти и в един момент трябва да чуете заветното фучене ( виене , смолетния двигател :mhihi: и други цветущи описания на прилично зацепено виско ) . Определено лятото особено при каране на клима и с чести редувания на тръгване и спиране съпроводено със загасяне на двг довежда до описаното от много колеги повишение на температурата в главата отчетено от датчика , който така или иначе се намира там и показано на уреда на таблото. Но това не винаги означава , че охладителната ви система е в ред и най-добре всеки собственик може да прецени колко е натоварвал двигателя при какви условия , колко често и т.н. за да прецени коректно ли е поведението на охл. му система .

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 17 Май 2013, 0:39

Dirty M5 driveR написа:Е на е30 не знам, може и да е нормално. Но при е34 определено не е. В смисъл не виждам нищо нормално стрелката да ходи редовно до чертата след средата.

И при Е36 няма такъв филм, стрелката да минава средата под никакви обстоятелства, когато ще и да гасиш. Ако всичко е ок по перката, а аз даже съм карал със заминала 1ва степен в най-зверските задръствания лятото и колкото и пъти да съм гасил никога не е мърдала надясно от 12:1.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 20 Май 2013, 19:33

Сложих ново виско. Фучи, да си е@е :mhihi: Старото наистина е било аут. Ноооо... поведението на стрелката на уреда е абсолютно същото. Взел съм и нова капачка на разш. съд и утре ще я сменя, да видя ще има ли ефект. Почвам да си мисля, че е нормално също както при е30 :roll:

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 20 Май 2013, 20:28

Аз пък си махнах виското, но с термостат на 80 градуса и превключвател на перката на 80/88градуса. Нема по доволен човек температурата не минава 90 градуса(реални, не това дето го виждате на таблото) дори сега в жегите + задръствания в центъра, но без климатик, не съм пробвал с него още.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

ПредишнаСледваща

Назад към E36