17"/18" зимата - митове и реалност
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Angelov91
- младши ентусиаст
-
- Кара: напред с вратите
- Мечтае да кара: M3
Re: 17"/18" зимата - митове и реалност
HowDouWantit написа:Извинявам се за офтопика ,но някой да е чувал / спиран ,за проверка на гумите?
Чух ,че от тази година били задължителни зимните гуми (уж от 20.11.2012) ,има ли някой такава информация?
Че за момента си пердаша с летните и да си нямаме разправии със
Лелееее аз сега разбирам от теб

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
HowDouWantit написа:Извинявам се за офтопика ,но някой да е чувал / спиран ,за проверка на гумите?
Чух ,че от тази година били задължителни зимните гуми (уж от 20.11.2012) ,има ли някой такава информация?
Че за момента си пердаша с летните и да си нямаме разправии със
И да ме глобят, аз зимни гуми в това топло време (10+ градуса) не слагам

bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Аз чувам, че спират за проверки, но май за големина на грайфера. Не знам дали са задължителни зимните гуми вече.
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Dirty M5 driveR написа:Аз чувам, че спират за проверки, но май за големина на грайфера. Не знам дали са задължителни зимните гуми вече.
Стига фалшиви тревоги!
Никъде в закона не е упоменато, че трябва да се кара със зимни гуми - има изискване за дълбочина на грайфера..
Журналистите спекулират супер много, ама те ли ще ни водят...
И все пак не ви препоръчвам БМВ с летни гуми в снега..

FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Не, че нещо, ама хората на запад много добре са го измислисли. Давам пример - Германия. Там е описано в закона, че зимните гуми НЕ са задължителни през периода от А до Б, НО при възникнало ПТП в същия този период А до Б, ако някой от участниците не се е движил със зимни гуми, кажи-речи той си го отнася. Ето как хитро са го направили, хем не е задължително, ама хем си е един вид просто ти си решаваш 

- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
миналата седмица сложих зинмите 225/45/17...
до сега не съм правил тази смела постъпка..
но това което чувам е че тази комбинация ставя за по тежки коли от Е36..
до сега не съм правил тази смела постъпка..
но това което чувам е че тази комбинация ставя за по тежки коли от Е36..
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Мой приятел миналата зима/която знаете че беше една от най-тежките/ караше колата си с гуми 275/45/19 чисто нови и не е имал никакви проблеми, колата вървеше като танк в снега. Важно е да се отбележи че колата беше 7-ца е65, доста голяма и тежка кола, с мн интелигентна според мен система против буксуване, което според мен е основната причина колата да вървеше така добре в снега.
При по лека кола и беаз такава система, според мен нещата ще са съвсем други.
При по лека кола и беаз такава система, според мен нещата ще са съвсем други.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Е той остава на седмицата 15-ки да сложи
Тая кола е далеч по-различна от е36 и няма как да търсим аналог тук.

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Успех на всички колеги и безаварийна зима
Аз миналата година на няколко пъти едвам се прибирах, качвах се почти до воденицата и от там по една пряка се спусках по корем, щото по драгалевци имаше над 50см сняг и естествено от както бойко борисов беше кмет насам не се чисти по малките улички(преди години минаваше снегорин поне веднъж седмично и аз все го псувах, че ми разваля кефа да си пързалям
).
И въпреки това надолу по града не съм имал никакви проблеми никъде, редовно вадех въжето да дърпам някой дето неможе да издрапа от преспите.

Аз миналата година на няколко пъти едвам се прибирах, качвах се почти до воденицата и от там по една пряка се спусках по корем, щото по драгалевци имаше над 50см сняг и естествено от както бойко борисов беше кмет насам не се чисти по малките улички(преди години минаваше снегорин поне веднъж седмично и аз все го псувах, че ми разваля кефа да си пързалям

И въпреки това надолу по града не съм имал никакви проблеми никъде, редовно вадех въжето да дърпам някой дето неможе да издрапа от преспите.

- HowDouWantit
- младши ентусиаст
-
Bexim написа:Dirty M5 driveR написа:Аз чувам, че спират за проверки, но май за големина на грайфера. Не знам дали са задължителни зимните гуми вече.
Стига фалшиви тревоги!
Никъде в закона не е упоменато, че трябва да се кара със зимни гуми - има изискване за дълбочина на грайфера..
Журналистите спекулират супер много, ама те ли ще ни водят...
И все пак не ви препоръчвам БМВ с летни гуми в снега..
В закона няма ,но доколкото разбрах има наредба която е КЪМ закона ...
п.п. не става за журналистически спекулации ...

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Всеки е чувал за тая наредба ама никой не я е виждал.
Защото няма такава.

- raduslaf
- ентусиаст
-
- Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i
Шперо е истината. Аз съм с хубави 15ки с огромен грайфер и видимо гумата е в отлично състояние, ама съм закъсвал в елементарни ситуации. Едната гума е в лек коловоз, другата стои на асфалта и нема мърдане...
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
В закона за движение по пътищата пише, че гумите трябва да имат минимална дълбочина на грайфера 1,6мм. Никъде не е споменато какви трябва да са.
Проучванията показват, че дълбочина под 4мм на грайфера на зимна гума е неудачна за каране при зимни условия, както и карането на зимни гуми през лятото, тъй като каучукът се изпича и губи показателите си.
Защо да караме с 15ки и 185/65 - зимата. 185/65 или 205/60 са препоръчителните размери от БМВ за е36. Причината поради която се кара с тънки гуми както споменахме и в една друга тема съвсем скоро е в това, че широката гума разпределя по-голяма тежест върху снега, който често е неутъпкан и рохък - т.е. колата върви върху нестабилна повърхност. Обратно, при тясни гуми, гумата се забива през крехкият горен слой и стъпва на утъпканият вече долен слой. Тежестта се разпределя на по-малка повърхност, което подобрява поведението й при движение в снежни условия.
Това е.
Миналата година аз лично карах с 225/40/18 (Dunlop Wintersport 3D Dot 06, 6мм грайфер) и усещах как на някои места задницата се опитва да ме изпреварва. Нямах възможност да ги карам в сериозен сняг и не мога да споделя повече впечатления.
На моите родители колата е с 13ки 155/80 и зимата с тази кола никога не е имало никакви грижи. Минава от всякъде
Поздрави и приятно пързаляне
Проучванията показват, че дълбочина под 4мм на грайфера на зимна гума е неудачна за каране при зимни условия, както и карането на зимни гуми през лятото, тъй като каучукът се изпича и губи показателите си.
Защо да караме с 15ки и 185/65 - зимата. 185/65 или 205/60 са препоръчителните размери от БМВ за е36. Причината поради която се кара с тънки гуми както споменахме и в една друга тема съвсем скоро е в това, че широката гума разпределя по-голяма тежест върху снега, който често е неутъпкан и рохък - т.е. колата върви върху нестабилна повърхност. Обратно, при тясни гуми, гумата се забива през крехкият горен слой и стъпва на утъпканият вече долен слой. Тежестта се разпределя на по-малка повърхност, което подобрява поведението й при движение в снежни условия.
Това е.
Миналата година аз лично карах с 225/40/18 (Dunlop Wintersport 3D Dot 06, 6мм грайфер) и усещах как на някои места задницата се опитва да ме изпреварва. Нямах възможност да ги карам в сериозен сняг и не мога да споделя повече впечатления.
На моите родители колата е с 13ки 155/80 и зимата с тази кола никога не е имало никакви грижи. Минава от всякъде

Поздрави и приятно пързаляне

- HowDouWantit
- младши ентусиаст
-
Едит към горните постове!
Сега току що говорих с един чичко полицай ,каза ,че няма такава наредба и няма повод за притеснение.
Сега току що говорих с един чичко полицай ,каза ,че няма такава наредба и няма повод за притеснение.

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Сетих се за един недостатък..
с широка и хубава зимна гума - няма толкова фън на сухо време.. Поне мен ме дразни - като залепена - много добро сцепление... С летните е друга бира
с широка и хубава зимна гума - няма толкова фън на сухо време.. Поне мен ме дразни - като залепена - много добро сцепление... С летните е друга бира

FREE SPIRIT
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4