Странен проблем с М42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Re: Странен проблем с М42

Мнение от bavaromobila » 16 Юли 2012, 23:49

Случи се точно когато смених маслото. Другото което ме съмнява е налягането му. Ако е слабо в ниските би трябвало да влияе.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 17 Юли 2012, 8:13

bavaromobila написа:Случи се точно когато смених маслото. Другото което ме съмнява е налягането му. Ако е слабо в ниските би трябвало да влияе.

Айде моля те, обясни как точно влияе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 17 Юли 2012, 13:16

bavaromobila написа:Случи се точно когато смених маслото. Другото което ме съмнява е налягането му. Ако е слабо в ниските би трябвало да влияе.

Виж си масления филтър. Също и маркучите за вакуумите закачени по всмукателните колектори.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 17 Юли 2012, 18:53

streetz написа:

Виж си масления филтър. Също и маркучите за вакуумите закачени по всмукателните колектори.

Проверил съм ги - всичко е точно :)
ekcta3uto написа:

Айде моля те, обясни как точно влияе.

Не зная колега, просто така си ги обяснявам нещата. Ако знаех със сигурност нямаше да пускам тема.
Днес като малко се заинатих с колата, ми направи впечатление, че мотора прекъсва точно около 2000об. Другото което остана е да са запушени дюзите. Затова да попитам - ако са запушени би ли могло така да прави или ще прекъсва примерно само когато колата е студено. И пак да попитам нормално ли е това да цъкат тези дюзи. Знам че щом има ''шум'' значи нещо не е наред, но все пак да питам.
Мерси
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 17 Юли 2012, 19:05

Дюзите се свалят за 20 мин, а проверката им трае още 20.Свали си ги, и ги закарай на тест щом те съмняват.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юли 2012, 16:21

Така проверих всичко възможно и проблема не е решен. Мотора си се разтраква и не върви.
Днес взех нов маслен филтър и ще го сменя, да видя дали нещо ще се оправи.
Ето какво проверих за да се изключат като потенциални решения на проблема:
-свещи;кабели;бобини;дюзи;TPS датчик,датчик колянов вал,датчик разпределителен вал; дебитомер
Мотора си се разтраква все така в ниските и не върви и прекъсва, пука в гърнетата, а във високите мисля, че всичко е наред. Предстои ми замерване на налягането на маслото та лека по лека да стигнем до истината. И това всичко след смяна на маслото..... баси филма :banghead: Ако има някой който може да ме насочи къде е проблема нека пише, защото съм твърде далеч от вкъщи, а тук не искам да ходя при майстори които със сигурност изобщо няма да са наясно какво правят.
Благодаря
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юли 2012, 16:22

Менте масло също не го изключвам като вариант. Нека някой по запознат да пише дали е възможно всичко това от менте масло :cry:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 24 Юли 2012, 21:32

Веригата някой сети ли се да погледне кво се случва?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юли 2012, 21:36

Всичко там е сменено с ново. Мотора е обслужен От-До :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Юли 2012, 23:02

Колега , как провери датчика на коляновия вал (понеже казваш , че си го проверил ) ? Как провери свещите и бубините ? Как провери дюзите ?
Няколко колеги ти казаха , че няма как от маслото да ти прекъсва колата , ще ти го кажа и аз .... Ако нямаш добро налягане от маслената помпа , може да имаш тракане в мотора , но не и прекъсване ... освен това ще ти светне лампата за налягането на маслото ... Пък и винаги можеш да отвориш леко капачката и да видиш дали разпределителните валове се мажат ... то се вижда ясно (да не говориме , че ако налягането е добро , още с отварянето ще пръсне масло )....
За да ти прекъсва колата , значи има проблем с изработването на искрата и възпламеняването на горивото ....
Причина за това могат да бъдат - свещи , бубини , дюзи , лоша центровка .... Имай на предвид нещо много , много важно ... , ако датчика на коляновия вал не работи добре , тогава компютъра не изработва правилно или изобщо не изработва импулси към бубините , съответно на свещите или няма искра, или работата на двигателя е неравномерна ...
Ако ти не можеш да разбереш къде е проблема , иди при някой майстор , не става ясно къде си , но ще се изненадаш , че и в най -забутаните краища може да има добри майстори .... Ако случайно си някъде около Враца , намери път , ще ти оправя колата ... ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юли 2012, 23:32

Колега имам още един комплект свещи и кабели и ги смених и проверих. Дюзите ги откачих и при въртене на стартер пръскаха еднакво. Датчика на коляновия вал го замерих с мултицед и си показваше стойности каквито са описани в Аутодатата (около 600ома). Също пробвах и с друг дебитомер.Колкото до бобините - ами колата си върви съвсем нормално след 3000об и някак си не мога да си го обясня да е от тях. В ниските все едно ми се губи цилиндър като я карам, на празен ход иначе няма никакви проблеми. Като задържа газта на 2000об и си сложа ръката на мотора започва да вибрира по силно и се чува някакво прекъсване . Преди смяната на маслото ги нямаше тези проблеми. Отпреди ми е правело подобни проблеми когато маслото е било за смяна и след смяната му всичко се е оправяло.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Юли 2012, 0:06

bavaromobila написа:. Датчика на коляновия вал го замерих с мултицед и си показваше стойности каквито са описани в Аутодатата (около 600ома).

Меренето на датчика с мултицет е бошлаф работа .... Мога да ти покажа два датчика , които имам свалени от коли , които на мерене с мултицет си дават съпротивлението , но при свързването им към електрониката на колата не работят парвилно и набиват грешка в паметта на компютъра (съответно мотора не работи добре ) .... Най -добре се вижда работата на този датчик с осцилоскоп , като трябва да има определена амплитуда на напрежението за определено време (има си препоръчителни стойности ) .... Другия сигурен начин да провериш датчика е да се върже на диагностика ..... Не казвам категорично , че там ти е проблема (няма как да го кажа това , без да съм проверил ) , но тоя филм с маслото , за който говориш е нещо много , много невероятно ! Няма да ти "омазвам" темата с повече коментари , защото така или иначе от разстояние не мога да помогна с повече ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 25 Юли 2012, 1:49

Пробвай с друг дебитомер.
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 25 Юли 2012, 23:04

Jang1r написа:Пробвай с друг дебитомер.

Вече писах, че съм пробвал с друг дебитомер :)

metodi80 - мерси за постовете ти в темата. Ето точно такива мнения исках да видя. Днес свалих датчика на коляновия вал и се оказа, че кабела прекъсва. Оправих го и сега всичко е наред с него. Утре ще пробвам колата и ще пиша дали проблема е решен напълно. Нищо чудно и да се е скапал датчик и отделно да е прекъсвал....
Благодаря още веднъж :) Стискам палци да се е оправила :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 26 Юли 2012, 13:05

Няма промяна-проблема си остава. Датчика си показва 550-560ома (което е в нормалните граници), но колата не върви. Ще търся другаде проблема и ще видя да намеря друг датчик.....
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36