.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Имате ли климатик в колата

Мнение от Exy » 14 Юни 2012, 22:48

err0r написа:Пуска си се климатикът и зимата. :)

Аз под климатик имам предвид пуснат компресор, при мен има проверка за температурата под определени градуси не го пуска. Не е ли така при всички коли?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 14 Юни 2012, 23:03

Така е, и при мен зимата не тръгва компресора.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 - 218 ка
Мечтае да кара: V 10 5.0

Мнение от madrus » 14 Юни 2012, 23:36

Моят компресор , също включва и зимата . Не ми е правило впечатление да не чуя онова характерно - цъкване .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 15 Юни 2012, 0:07

Имам,но от 2 седмици е разхерметизиран.Някой ден се надявам пак да го вкарам в правия път :dummy:
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 15 Юни 2012, 2:37

Събирам смелост за монтаж :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 15 Юни 2012, 9:08

Exy написа:

Аз под климатик имам предвид пуснат компресор, при мен има проверка за температурата под определени градуси не го пуска. Не е ли така при всички коли?

Колега, я обясни за тази проверка за градусите. Той твоя климатик явно е от най-ново поколение :mhihi:

Такава проверка в Е36 няма, ако става въпрос за температурата в купето - нормално е да не се включи климатика когато в купето температурата е по-ниска от 16 градуса. Ако обаче компресорът не се включва при ниски външни температури започвам да си мисля, че има недостиг на фреон в системата или датчикът за налягането в системата се е попрецакъл.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 15 Юни 2012, 10:31

stony1 написа:...Колега, я обясни за тази проверка за градусите. Той твоя климатик явно е от най-ново поколение :mhihi:...
В грешка си, при минусови температури не се включва компресора, при много коли е така.

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 15 Юни 2012, 10:54

bmw325tds написа:
stony1 написа:...Колега, я обясни за тази проверка за градусите. Той твоя климатик явно е от най-ново поколение :mhihi:...
В грешка си, при минусови температури не се включва компресора, при много коли е така.

И аз така знам.
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 15 Юни 2012, 11:08

bmw325tds написа:

Щом казваш - Ок. Сега помисли върху следното - зимата се получава конденз по стъклата, как ще осушиш въздуха в купето? Като си надуеш парното на 32 градуса или си пуснеш климатика на 20-24 градуса?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 15 Юни 2012, 11:27

Разводнихте темата.
stony1 написа:...Щом казваш - Ок...
Не си прав. Какво разбираш под "зима". Със сигурност под 0 градуса компресора не се включва. Незнам какви са съображенията, но е така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 15 Юни 2012, 11:56

Няма какво да спре компресорът да включва под "0" градуса навън, стига в купето (и по-специално питата на изпарителя) да е по-топла от 6 градуса. Говоря за чистите климатици, но съм почти сигурен, че и "по-фешън" климатрониците не се интересуват от външната температура. Все едно зимата да не можеш да си пуснеш домашния климатик на охлаждане - че той даже автоматично го прави от време на време, когато трябва да разскрежи външното тяло.

Ако вече и в и навън, и в купето е кочан, естествено, че няма да включи компресора, защото термостатът на питата на изпарителя го спира. Когато изпарителят се затопли над праговата температура на термостата, компресорът може да стартира. Както каза stony1, съвсем стандартна процедура е да се ползва зимно време климатика/климатроника за осушаване на въздуха и премахване на запотяването на челното стъкло.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 15 Юни 2012, 13:06

stony1 написа:
bmw325tds написа:

Щом казваш - Ок. Сега помисли върху следното - зимата се получава конденз по стъклата, как ще осушиш въздуха в купето? Като си надуеш парното на 32 градуса или си пуснеш климатика на 20-24 градуса?

Аз зимата на такива градуси карам, при тия градуси се включва парното, не климатика. Дори и да натисна * климатика не тръгва, щото колата има нужда от затопляне за подържането на тая температура, не от охлаждане.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 15 Юни 2012, 14:24

Естествено, че работи климата и зимата... Много често съм го ползвал да изсуши джамовете, че много запотяване :mhihi:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 15 Юни 2012, 15:05

stony1 написа:
Exy написа:

Колега, я обясни за тази проверка за градусите. Той твоя климатик явно е от най-ново поколение :mhihi:

Такава проверка в Е36 няма, ако става въпрос за температурата в купето - нормално е да не се включи климатика когато в купето температурата е по-ниска от 16 градуса. Ако обаче компресорът не се включва при ниски външни температури започвам да си мисля, че има недостиг на фреон в системата или датчикът за налягането в системата се е попрецакъл.

Ами да от последните години е и съм 99.99% сигурен, че има проверка точно за външната температура. До колкото си спомням според схемите в бентли ръководството в оная черната кутиика отпред (AUC) има и термометър. Ползва се също и за подгрева на задния джам, над определени градуси не се включва.

Едит: всъщност за компресора не съм толкова сигурен, може би и при мен гледа вътрешната, ще проверя, но си спомням, че подгрева на стъклото не искаше да се включи с изключен AUC.

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 17 Юни 2012, 12:11

rhase написа:........ А като стана въпрос за икономия, колегите с м42б18 могат ли да споделят разлики в разход с включен/изключен климатроник.............

Когато е включен климатроника,разхода се вдига с 1-1,2л. на 100км.Говоря за бензин,за газ не знам.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36