Цветове при оригилните пружини за Е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Re: Цветове при оригилните пружини за Е36

Мнение от plradev » 03 Май 2011, 10:54

Ами п*чка им лелина и те така ... Тия в ебаси тайната ги държат каталожните номера на пружините,все едно на тях е изписана рецептата на кока кола ...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 03 Май 2011, 14:34

plradev написа:Ами п*чка им лелина и те така ... Тия в ебаси тайната ги държат каталожните номера на пружините,все едно на тях е изписана рецептата на кока кола ...

хахахаах :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Не мооо са запраа .....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 27 Май 2011, 14:32

Темата е малко стара и аз конкретно си реших моя проблем със задните пружини ,като купих от колега от форума, М-тех свалени от ИС купе ( с три кафяви маркера) и общо взето осезаема разлика в поведението на колата не усетих. Преди да монтирам новите пружини ги сравних със старите и като височина са абсолютно еднакви 236мм . Обаче в дебелина се оакзва ,че има немалка разлика. Пружината със сините маркери е дебела Ф15,5мм ,а тази с кафявите е Ф17,1мм. Конкретната разлика която се получи от това,е че колата се вдигна отзад с 10мм ,което от друга страна го оттдавам и на неминуемото омекване на старите ми пружини...
Та мисълта ми от тоя пост е ,всеки който има демонтирани оригинални пружини ,да вземе да ги премери като височина и дебелина и да пусне някакво инфо в темата за сътветните стойности като спомене и какви са цветовите маркери. Така поне малко от малко ще има някаква база за сравнене относно тия пружини ,че неяснотата при избора на пружини е ужасяваща ....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 27 Май 2011, 17:08

Така , да кажа какво научих тамън днеска .... След като се наложи да купя оригинална част , която поръчах от дарукар (в случая става въпрос за една пластмасова джажда м/у двете зъбни колелета на ангренажа на ИС , но това няма особено значение ... ) , та погледнах номера , който е изписан на джаджата и забелязах НЕЩО !
На частта си имаше щампа на БМВ (баш как си требва ) , а номера , който беше изписан на нея не беше пълния номер от реалОЕМ , а бяха последните 7 цифри от номера ... Нека конкретизирам ...
Номера на частта от реалОЕМ е : 11 53 1 714 738 ....
Демек цифрите се изписват : две - две - една - три - три
На частта обаче не беше изписан целия номер , а само последните седем цифри : 1 714 738
Товя , което забелязх после , след обстойна проверка в реалОЕМ е , че частите от дадена система започват с еднакви първи четири цифри (а понякога и следващи няколко ) и се различават само по да речем последните седем цифри ... Тоест първите 4 цифри са "родови" за дадена "система" , а останалите цифри са идентификационни за конкретната част ....
Та , това което се опитвам да кажа , че вероятно на пружините излизат т.н от мен "идентификациаонни" седем цифри , а "родовите" не са ясни ...
Това , което трябва да устоновиме е кои са родовите цифри ... , демек първите 4 .....
Защото те ще са еднакви за всички пружини , а разликата ще е само в последните 7 цифри , които ще определят твърдостата , височината и т.н на пружините ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 М52B20
Мечтае да кара: Е30 М52Б28 Компресор

Мнение от didore » 27 Май 2011, 17:53

plradev написа:Темата е малко стара и аз конкретно си реших моя проблем със задните пружини ,като купих от колега от форума, М-тех свалени от ИС купе ( с три кафяви маркера) и общо взето осезаема разлика в поведението на колата не усетих. Преди да монтирам новите пружини ги сравних със старите и като височина са абсолютно еднакви 236мм . Обаче в дебелина се оакзва ,че има немалка разлика. Пружината със сините маркери е дебела Ф15,5мм ,а тази с кафявите е Ф17,1мм. Конкретната разлика която се получи от това,е че колата се вдигна отзад с 10мм ,което от друга страна го оттдавам и на неминуемото омекване на старите ми пружини...
Та мисълта ми от тоя пост е ,всеки който има демонтирани оригинални пружини ,да вземе да ги премери като височина и дебелина и да пусне някакво инфо в темата за сътветните стойности като спомене и какви са цветовите маркери. Така поне малко от малко ще има някаква база за сравнене относно тия пружини ,че неяснотата при избора на пружини е ужасяваща ....

Имам в гаража задни черни с три червени маркера. На колата ми са черни с три сини маркера на височина са еднакви ще проверя и на дебелина и ще пиша. Тези със сините маркери ми се струват малко по твърдички но......може и да не е така :lol:
Ма много ме кефи тази кола!!!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 28 Май 2011, 7:37

metodi80 написа:Така , да кажа какво научих тамън днеска ....

Добра логика,но съжаление ,неприложима относно малоумните пружини :( Ето във втората таблица ги има реалните партномера на пружините. За предни ,първите четири цифри са 31 33 ,за задните са 33 53. Обаче като пусна кода в реалоем-а от мойте пружини + първите 4 цифри (33531138306) и ефекта е :1: :banghead: Пробвах същото и с номера ,който е дал колегата maxpower (33531138287) ,отново без резултат .... Та общо взето пак до никъде и тия 7 цифрени номера дето са щампирани в/у самите пружини могат да послужат само за татос на някой мюнхенски гъз ,дето знае к'во значат .. :ranting:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Май 2011, 16:47

plradev написа:
metodi80 написа:Така , да кажа какво научих тамън днеска ....

Добра логика,но съжаление ,неприложима относно малоумните пружини :( Ето във втората таблица ги има реалните партномера на пружините. За предни ,първите четири цифри са 31 33 ,за задните са 33 53. Обаче като пусна кода в реалоем-а от мойте пружини + първите 4 цифри (33531138306) и ефекта е :1: :banghead: Пробвах същото и с номера ,който е дал колегата maxpower (33531138287) ,отново без резултат .... Та общо взето пак до никъде и тия 7 цифрени номера дето са щампирани в/у самите пружини могат да послужат само за татос на някой мюнхенски гъз ,дето знае к'во значат .. :ranting:

Еми както и ти каза ... - п*чка им лелина и те така ...

П.С. Ама нищо , при нас поне е само в номерата на пружините .. , а ако знаеш как се ядосвах за един кошник - Поло , че нема намиране на никоя част и не само за поло .... опитай да намериш част за друга кола - няма сайт за номера , няма сайт за част ... пълна индия ... отиваш при разните търговци и се надяваш , че неговите каталози са добър "извор"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 07 Апр 2012, 18:23

Темата е стара, но да пусна малко инфо, понеже като търсих допрях точно до тук.
Пружините, които взех са от м3 кабрио. С по 4 розови маркирания. Високи са 234мм, дебели 17мм +- няколко десети от мм.
Мега твърди са, в комбинация с двойнодействащи газови богета от е34 стана супер дърво отзад, за жалост обаче ми идват високи за моите предпочитания и ще ги продавам :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Въглищарка с турбинка
Мечтае да кара: m3 e36

Мнение от marto861 » 20 Юни 2013, 10:50

Мойта тдска 2.5 по вин излиза от завода с м тех окачване пружините са ми черни с 3 зелени дебели линии. Самата кола седи по-ниско в сравнение с други тдс ки и е36ци със стоково окачване и една идея по-твърдо вози
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 05 Дек 2013, 11:39

Мисля, че темата е подходяща да задам въпроса си тук. Някой има ли представа какви са тези пружини, защото искам да купувам нови 30/15 или 30/20, но не искам да се окаже, че вече си имам такива. Ето това са пружините:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M44 на газ
Мечтае да кара: V10 Touring, e36 compact rally spec
Детайли за колата: е36 compact "войнишко канче'' edition

Мнение от TouringInternational » 05 Дек 2013, 14:20

Колега ако ще купуваш нови бих ти препоръчал такива:
http://gripendo.de/shop/article_E2044-140/EIBACH-Tieferlegungssatz-PRO-KIT.html?sessid=wEA0nsmZlJ9FU5axgHBY0rfzZGtwXqWbuNx0Ka6CgudMjdxKn2z1DfutBrOQO9rX&shop_param=cid%3D3315%26aid%3DE2044-140%26

аз мисля да сменям и двете окачвания които имам- напълно стоково за компакт и едно Supersport амортесьори+ червени пружини 60/40, и да взема такива пружини и някакви хубави амортесьори, стига съм си разбивал вече камъните в бъбреците, взе да ми писва малко с толкова ниска кола :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 05 Дек 2013, 14:34

аз смених тези: Изображение
с тези:
Изображение
и съм безкрайно доволен
Изображение
Изображение

Предишна