Направи си сам,зареждане на климатик
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
53 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Re: Направи си сам,зареждане на климатик
Пичове,верно ли мислите че с два маркуча,манометри и везна се пълни климатик? 

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
~Мишо~ написа:Пичове,верно ли мислите че с два маркуча,манометри и везна се пълни климатик?
Да,а и един стар компресор от хладилник!Но тук остава въпроса дали знаеш как да ги изпулваш!
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Ако ти докарам моя как ще разбереш с колко да го допълниш? 
п.п. Компресора може и да не е от хладилник
,знам че понякога джамбазите надуват с компресор колкото да включи пресостата и... даааваййй!!!

п.п. Компресора може и да не е от хладилник

- metodi80
- старши ентусиаст
-
~Мишо~ написа:Ако ти докарам моя как ще разбереш с колко да го допълниш?
Ми те и тия дето го правят професионално няма как да измерят с колко фреон да допълнят ,докато е в системата... !
Единствения начин е да изтеглят наличния фреон , за да видят колко е като количество и след това като се знае колко побира цялата система , да добавят колкото е необходимо ...
Последно цената за зареждане тук във Враца беше 60 лв (на мястото където аз си зареждам , иначе естествено има и по скъпо...).
Последна промяна metodi80 на 15 Апр 2011, 22:26, променена общо 1 път
- Ba4oIlia
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30&E36
30 лв. не стигат само за фреона ... майстора без пари за работа, ще иска повече за над 1 кило , вакуумира се системата и се чака ден два да се види има ли пропуск и така се пълни иначе след седмица две -пак . Повече от 100 лв. си е наглост за зарядка за Е36 

40лв. вървят на повечето места във Варна, смятам че не е много, като се има предвид, че се прави на 2-3г. най-много. Друг е въпросът, че на колегата дето му искат 240 си е гавра, ама все пак е в чужбина.
Поправил съм си предния пост с цените и може да се види кое колко струва ( ясно е че ще има някакви разлики ма фрапиращи няма да са ). И ква гавра ще са тия 120 евра като там заплащането ( визирам Германия от обществен източник като средно възнаграждение ) е 60 евро на час. Толко си струват тия манипулации ма нали се сещате че и гаранция ще има за извършеното от дадения сервиз , а тук среден пръст с извинение , та колко да струва май-май е повече от нормално . От Аутодата количеството фреон варира от 800 до 1025 гр. та излиза пълно зареждане около 80лв. ( иначе на мен вчера ми го дозаредиха с 400гр. и ми излезе 45 кинта ) та тва от мен. Живи и здрави.
В общи линии работата като цяло е елементарна стига да се знае какво се прави де.
Като цяло наистина с комплект манометри,маркучи,че ако искате и без везна може да се "допълни" системата когато сте сигурни,че няма теч.Ако обаче иска пълнене защото е празна и има теч нещата стават малко по-сложни.Има различни фреони като някои(еднокомпонентни) могат да се допълват без проблем.
Другите (двукомпонентни) например не е препоръчително да се допълват тъй като няма как да знаете каква част от кой компонент е заминала във атмосферата и след това да допълните правилно.При тях се изхвърля всичко и се пълни на ново.След като да кажем сте намерили проблема и той е отстранен системата се вакумира с вакум помпа и свързани манометри естествено.Изчаква се определено време по преценка на майстора които го прави да се провери дали държи вакума.След това имате два варианта според това дали имате или нямате везна.Ако имате и знаете колко събира системата е лесно.Ако нямате и не знаете обаче се долива така да се каже на око.
Като казвам на око имам в предвид,че ще ви трябва ел.термометър които се слага в отвора за въздух в купето и следи температурата докато вие зареждате.След като достигне желаната температура(тук няма да влизам в подробности,че не ми се пише сега,а и нямам време)
която следите веднъж от ел.термометъра веднъж от манометри и налягане и температура на изпарение(според зависи с кои фреон се работи са различни) се разкачате от системата и воала климата работи.
Има още много неща които трябва да се знаят и напишат( и съм пропуснал къде нарочно къде не),но няма как да стане само в един пост.При някои интервенции по автомобила е нужно да пипа "Чувач" които разбира и има правилната техника.За съжаление труда и материалите както и знанията му струват скъпо.

Като цяло наистина с комплект манометри,маркучи,че ако искате и без везна може да се "допълни" системата когато сте сигурни,че няма теч.Ако обаче иска пълнене защото е празна и има теч нещата стават малко по-сложни.Има различни фреони като някои(еднокомпонентни) могат да се допълват без проблем.
Другите (двукомпонентни) например не е препоръчително да се допълват тъй като няма как да знаете каква част от кой компонент е заминала във атмосферата и след това да допълните правилно.При тях се изхвърля всичко и се пълни на ново.След като да кажем сте намерили проблема и той е отстранен системата се вакумира с вакум помпа и свързани манометри естествено.Изчаква се определено време по преценка на майстора които го прави да се провери дали държи вакума.След това имате два варианта според това дали имате или нямате везна.Ако имате и знаете колко събира системата е лесно.Ако нямате и не знаете обаче се долива така да се каже на око.

която следите веднъж от ел.термометъра веднъж от манометри и налягане и температура на изпарение(според зависи с кои фреон се работи са различни) се разкачате от системата и воала климата работи.

- Борис_Малинов
- старши ентусиаст
-
- Кара: По-долу изброеното...
- Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.
...моабета за пръднята и боята го знайте, нали

Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!
Борис_Малинов написа:...моабета за пръднята и боята го знайте, нали![]()

Само едно не мога да разбера:Защо нашия личния ни труд е скъп,а на човека който е специалист в дадена област е:"Е мене ли че ми дереш кожата!"

- fedoracore
- старши ентусиаст
-
metodi80 написа:~Мишо~ написа:Ако ти докарам моя как ще разбереш с колко да го допълниш?
Ми те и тия дето го правят професионално няма как да измерят с колко фреон да допълнят ,докато е в системата... !
Единствения начин е да изтеглят наличния фреон , за да видят колко е като количество и след това като се знае колко побира цялата система , да добавят колкото е необходимо ...
Последно цената за зареждане тук във Враца беше 60 лв (на мястото където аз си зареждам , иначе естествено има и по скъпо...).
е така се прави както колегата го е описьл.

- cardan
- Потребител
-
- Кара: докато спре...
- Мечтае да кара: голф :D
На колегата ще кажа,че е по-добре да иде и да даде 100лв да му напълнят климатика,от колкото да си купува манометри,везни,вакум помпи и т.н. и да не набута 700+лв,при положение че ще си пълни климатика веднъж годишно(най-много).
И искам да вметна само,че няма такова нещо като ДОпълване на климатик(било то домашен или автомобилен).Никога не можеш да си сигурен колко точно фреон има в дадена система,а 50гр.да сипеш повече или по-малко климатика няма да работи както трябва...
И искам да вметна само,че няма такова нещо като ДОпълване на климатик(било то домашен или автомобилен).Никога не можеш да си сигурен колко точно фреон има в дадена система,а 50гр.да сипеш повече или по-малко климатика няма да работи както трябва...
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
fedoracore написа:metodi80 написа:~Мишо~ написа:Ако ти докарам моя как ще разбереш с колко да го допълниш?
е така се прави както колегата го е описьл.
Така се прави,само че е нужна станция,не става само с манометри

Борис_Малинов написа:...моабета за пръднята и боята го знайте, нали![]()
- angelBMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30,е46,е60
- Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
- Детайли за колата: лимузинкa
vladobate написа:Колега и други неща има и масло в системата и ако имаш теч как ще разбереш после пък и кво става загубваш фреона . И честно казано къде в БГ ги зареждат за 30-на лв щот моя приятел ми го дозареди с едно кило близо за скромната сума от 70лв.( 15лв е зареждането, 6 маслото и по 60 за кило сипан фреон ) със всичките му салтанати , тъй че май тия цени дет споменаваш не са баш така , предполагам пълно зареждане ще е около 100-на лева което същото като при теб ама в евро. Не си заслужава да си купуваш такава тясни специализирана техника , освен ако нямаш идея и сигурност да ги избиеш след това .
Зареждането е при един познат които има фирма за дом.климатици а проверката за издишането която ти се опита да обесниш се прави чрез манометара и компресора пълни се с въздух и се затварят клапите на манометара и на компресора и тогава като се напълни системата се оставя манометара ооколо 1 час грубо казано и като провериш после то си казва,и ако не е мръднала стрелката пълниш смело.А техниката не е кои знае каква,за допълнение фреона си е чиста газ,само че по друб начин преименувана,всеки които е разглобявал пълен климатик трябва да знае,техниката е един манометар,електронна везна 5-10 литрова малки бутилки газови и маркуч с спецялна клапа не и знам името която влиза в тръбите на климатика,лявата мисля че беше за пълнене на климатика...не е нищо сложно скоро време ще го напълня и ще пусна подробни снимки и информация..
angelBMW написа:..
Зареждането е при един познат които има фирма за дом.климатици а проверката за издишането която ти се опита да обесниш се прави чрез манометара и компресора пълни се с въздух и се затварят клапите на манометара и на компресора и тогава като се напълни системата се оставя манометара ооколо 1 час грубо казано и като провериш после то си казва,и ако не е мръднала стрелката пълниш смело.А техниката не е кои знае каква,за допълнение фреона си е чиста газ,само че по друб начин преименувана,всеки които е разглобявал пълен климатик трябва да знае,техниката е един манометар,електронна везна 5-10 литрова малки бутилки газови и маркуч с спецялна клапа не и знам името която влиза в тръбите на климатика,лявата мисля че беше за пълнене на климатика...не е нищо сложно скоро време ще го напълня и ще пусна подробни снимки и информация..
колега, никакво понятие си нямаш от материята

отгоре на всичко не вникваш и в това, което ти е обяснено нагоре

трябва да се вакуумира системата едно за да няма въздух в нея /щото климатика никак не работи адекватно със смес въздух-фреон/ друго щото ще ти е почти невъзможно да вкараш необходимото количество фреон в нея при положение, че тя вече е запълнена с въздух

рефригеранта /така наречения ФРЕОН/ не е в никакъв случай обикновена газ, а съвкупност от няколко газообразни елемента ...не пиши глупости, че някой колега ще се засили да пълни климатик с пропан-бутан или пък метан

единственото за което си прав е, че няма нищо сложно... НО единствено при положение, че знаеш какво да правиш и имаш необходимата техника и инструменти /изброени са нагоре/

53 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4