Съвет за джанти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: засилен дизел
Мечтае да кара: на Шаро поршето
Детайли за колата: TOP!!! FULL!!! MPACK!!! Всички екстри за модела! :D :D :D

Re: Съвет за джанти

Мнение от Snoop » 17 Мар 2011, 22:21

От опит 235/40/17 качва разхода на 1.6 с около литър. Понеже я карам настрани, а не направо не мога да кажа нищо за ускорението. :mhihi:

Но както ти препоръчаха и преди мен - джантата за компактчето, особено на свестни пътища е 17-ка. Гумата вече гледаш по калкукатори да се равнява на 185/65/15(което е дадено на планката на шофьорската врата като стандартен размер гума) ;)
Гледаш ET-то да ти е между 35 и 45 (по спомен :roll: )
и между 7,5 и 8,5J :yes:
(нека "ентусиастите" да ме поправят, където съм сбъркал) :mhihi:
Аз и ти сме луд-ни-ца... Изображение Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: DUB bimmer down the road in style

Мнение от lowrider » 17 Мар 2011, 22:44

Ето го компактът на един приятел със старите ми джанти Енцо Къп 8джей, ет 35 и 225/45/17

Изображение

тук е с Дотз 7джей ет 35 и пак 225/45/17

Изображение

На приятелката ми компактът е с 15ки стил 41 - но те не са за показване :mhihi: има ги на 2 снимки в галерията ми.
Влаев made me do it…
силиконките да барам
шестаците да карам

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325i
Мечтае да кара: M-ка, кво друго?

Мнение от Wolf4 » 18 Мар 2011, 12:40

Да, всъщност колегата ми прати снимки на неговото и изглежда много добре с тоя размер. Такива ще купя или пък като купувам колата ще гледам да е с прилична марка 17 инчови джанти. Гуми така или иначе ще и купувам аз, та това най-малко ме притеснява от всичко. Истинският проблем се оказа откриването на компакт с 2.5 литров мотор :oops: . Срамота :evil: !

Да искаш да си купиш и да няма...
Are you M enough...?!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS Touring Automatik
Мечтае да кара: много коне
Детайли за колата: С много гъдели :)

Мнение от pazo02 » 29 Мар 2011, 19:23

http://www.margel.info/lang_bg/calculator.php
Виж си там най-точния размер. Щом колата няма да се кара в БГ - 17 цола ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Яну 2012, 10:41

Здравейте!Знам,че темата е малко стара,но се доближава най-много до моя въпрос.Искам да си взема лети джанти,но се двоумя между 16' и 17'.Джантите,разбира се,ще са с ЕТ и J,отговарящо на изискванията за Е36 (в случая Компакт).Гумите също (205/55/16 или 215(225)/45/17).Въпроса ми беше,дали наистина се покачва разхода и се разваля динамиката на колата,сравнено с 15' джанти?Така или иначе самото колело (гума+джанта),едва ли ще е по-тежко от новите алуминиеви такива.Радиуса остава почти непроменен (съответно +10мм и +4мм),т.е. теоретично не трябва да има разлика.Говори се за кривене на 17' джанти (говорим за маркови или оригинални,а не реплики,но има различни мнения) от пътя или "теглене" при коловози.Дали е вярно?Колата е с нормално високо окачване с много добро състояние,карам в Пловдив (напоследък няма много кратери по най-честия ми маршрут),като дори и сега гледам да избягвам по-големи неравности,камоли дупки,т.е. карам внимателно.Какви са вашите наблюдения?Колегите от подфорум-Е34,казаха,че разхода не се променя и препоръчаха 16',като компромисен вариант.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 24 Яну 2012, 12:38

ildivvy написа:Здравейте!Знам,че темата е малко стара,но се доближава най-много до моя въпрос.Искам да си взема лети джанти,но се двоумя между 16' и 17'.Джантите,разбира се,ще са с ЕТ и J,отговарящо на изискванията за Е36 (в случая Компакт).Гумите също (205/55/16 или 215(225)/45/17).Въпроса ми беше,дали наистина се покачва разхода и се разваля динамиката на колата,сравнено с 15' джанти?Така или иначе самото колело (гума+джанта),едва ли ще е по-тежко от новите алуминиеви такива.Радиуса остава почти непроменен (съответно +10мм и +4мм),т.е. теоретично не трябва да има разлика.Говори се за кривене на 17' джанти (говорим за маркови или оригинални,а не реплики,но има различни мнения) от пътя или "теглене" при коловози.Дали е вярно?Колата е с нормално високо окачване с много добро състояние,карам в Пловдив (напоследък няма много кратери по най-честия ми маршрут),като дори и сега гледам да избягвам по-големи неравности,камоли дупки,т.е. карам внимателно.Какви са вашите наблюдения?Колегите от подфорум-Е34,казаха,че разхода не се променя и препоръчаха 16',като компромисен вариант.

Ако искаш колата да изглежда добре, слагай 17", аз съм твърдо за 17" :yes: Иначе тва с разхода не е нещо дето ще го усетиш, за динамиката също няма кой знае кво да се промени (зависи колко широки гуми ще сложиш). На коловозите ще ти дърпа малко волана, ама то тва е от по широките гуми, но пък ще стане по стабилна и ще спира по добре. Абе слагай си спокойно 17" и се радвай на колата си :yes:
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Яну 2012, 12:48

Аз със сигурност няма да сложа много широки гуми (над 225) .Принципно не я и "напъвам" много при тръгване (може би след като вкарам 3-та,по-често).Т.е. минимални разлики в динамиката или "дърпане" не ме бъркат.По-притеснителното за мен е кривенето на самите джанти.Дали е често и постоянно или са епизодични случай при влизане в по-дълбока дупка?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 24 Яну 2012, 14:17

При мен разлика няма нито в ускорението, нито в разхода от 17-ки и 15-ки. В момента съм с 15-ки железни. Но 17-ките са ми лекички 8 и нещо кг едната. Ако вземеш оем джанити или някви други известна марка, се кривят по-трудно от железните.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 24 Яну 2012, 16:27

ildivvy написа:Аз със сигурност няма да сложа много широки гуми (над 225) .Принципно не я и "напъвам" много при тръгване (може би след като вкарам 3-та,по-често).Т.е. минимални разлики в динамиката или "дърпане" не ме бъркат.По-притеснителното за мен е кривенето на самите джанти.Дали е често и постоянно или са епизодични случай при влизане в по-дълбока дупка?

Ми то кривенето много си зависи от теб, ако караш като кон с капаци по тез наще пътища и с 15 да си пак може да ги направиш квадратни, като гледам пак сега кви ями са се отворили (като входа за метрото) :mhihi:
Това което ще те посъветвам е просто да си вземеш оригинални БМВ джанти (Style44 например са много здрави джанти) и да не им слагаш много ниски гуми, съветвам те да сложиш 225/45/17 и да внимаваш с грубите дупки.
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от grooveee » 08 Фев 2012, 21:05

Здравейте,
Така и така сте на темата джанти 17''.
Искам да сменя моите железни 15ки на Z3 (1.8 - 1996). Гледах в нета, максимума които мога да сложа е 225/45/Р17 0ZR.
Така и не ми стана ясно какво е това 0ZR.
Та на въпроса. Каква ще е разликата и къде мога да намеря гуми и джанти на добра цена нещо като style 42.
Благодаря предварително!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 09 Фев 2012, 10:34

grooveee написа:Здравейте,
Така и така сте на темата джанти 17''.
Искам да сменя моите железни 15ки на Z3 (1.8 - 1996). Гледах в нета, максимума които мога да сложа е 225/45/Р17 0ZR.
Така и не ми стана ясно какво е това 0ZR.
Та на въпроса. Каква ще е разликата и къде мога да намеря гуми и джанти на добра цена нещо като style 42.
Благодаря предварително!

Следи обявите във форума, ако искаш да намериш точно определен модел джанти по добре си пусни обява в купува.
Иначе това с максимум и минимум който може да сложиш е доста безгранично понятие, щото може и доста по големи джанти да събере :mhihi:
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

Предишна

Назад към E36