Стрелка на разходомера!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с два километража
Мечтае да кара: e36 М3 COUPE

Re: Стрелка на разходомера!!

Мнение от choki_pk » 01 Мар 2011, 20:52

Борис_Малинов написа:Само да вметна,че разходомера започва да отчита що годе правилно едва,когато автомобила се движа със скорост на 40-50км/ч. ;)

И аз съм го забележил това колега.Над тази скорост 40-50км/ч започва да отчита по реално например със 80 при поддържане на скоростта стрелката стои между 9,10,11л.Въпреки това оня ден засякох,че с 10 лв бензин минах 25 километра :banghead: :banghead: аз карам 318ка не 328-мица.Тея дни ще проверявам ламбдата,ще сменям филтъра и ще ходя на диагностика.Освен това дайте някакви други идеи какво да направя за да видя отде е тоз разход.Благодаря :bowdown:
Изображение

Марката е една и това е BMW,другото вече е избор на модел.. И винаги съм казвал че е по-добре да ревеш в BMW с тъмни стъкла от колкото да се смееш в някоя хонда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 01 Мар 2011, 21:21

В зависимост от това,как и в какви условия се кара автомобила,е напълно възможно да ти гори толкова.Това наскоро се дискутираше.При движение на автомобила на къси разстояния и при двигател,който не постига работнатата си тепмература е приемливо.Тези дни си е студено навънка,така че не се притеснявай.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Мар 2011, 21:39

choki_pk написа:че с 10 лв бензин минах 25 километра :banghead: :banghead: аз карам 318ка

Колега , времето е студено , в градски условия не е ненормално да ти харчи толкова ....
Аз с 10 лв сега в студеното време и градско каране минавам около 35км с 10 лв (карам със 100 октанов от еко...). А за стрелката на разходомера - всичко ти е в реда на нещата ....

ентусиаст
Аватар
Кара: е36 32*<0>5

Мнение от Prekysvach » 01 Мар 2011, 21:54

аз одавна не я гледам не ми харесва какво показва :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с два километража
Мечтае да кара: e36 М3 COUPE

Мнение от choki_pk » 01 Мар 2011, 23:17

metodi80 написа:
choki_pk написа:че с 10 лв бензин минах 25 километра :banghead: :banghead: аз карам 318ка

Колега , времето е студено , в градски условия не е ненормално да ти харчи толкова ....
Аз с 10 лв сега в студеното време и градско каране минавам около 35км с 10 лв (карам със 100 октанов от еко...). А за стрелката на разходомера - всичко ти е в реда на нещата ....

Колега то студено,студено ама като си спомня и лятото ми харчеше толкова още като я купих и направих първите засичания(знам,че това не е начина за засичане ма в тая криза кой ще пълни догоре :mhihi: :mhihi: ) пак ми излизаше толкова.Тогава още не бях наясно първа кола туй онуй,ама сега вече е друго мисля,че колата има проблем я ламбда я нещо друго но първо да мина диагностиката пък тогава ще предприемам нещо.Аз карам с 95 или 98 ОМВ,Лукоил абе коя как ми е на път.А иначе един ден ще взема сипя от всички бензиностанции по половин кило и ще го сложа в камерата да видя в коя бензиностанция има най-много вода както(идеята я прочетох от един колега от форума но не помня кой) Поздрави :yes: пп за стрелката разбрах много ви благодаря :bowdown:
Изображение

Марката е една и това е BMW,другото вече е избор на модел.. И винаги съм казвал че е по-добре да ревеш в BMW с тъмни стъкла от колкото да се смееш в някоя хонда.

Потребител
Аватар
Кара: 318i

Мнение от dream_owner » 02 Мар 2011, 10:56

jdl написа:
dream_owner написа:"--> когато си на място двигателя работи, а колата не се движи -->моментния ти разход е безкрайност."

A може ли да се разбере колко всъщност харчи колата на място ? Аз карам 318и М43 94г с ГИ , когато прехвърли на газ разходомера продължава да отчита - Имат ли нещо общо с реалноста тия показания ?

Зависи коя реалност ;)
Разходомерът продължава да отчита по бензиновите времена, които ECU-то така или иначе генерира. Но компютърът на газовия инжекцион на базата на бензиновите времена и една камара други фактори изработва свои времена, които подава към газовите инжектори, докато бензиновите са в този момент изключени. Т.е. разходът, който ти показва разходомера, е занижен горе-долу с толкова, с колкото ти е по-малък разхода на бензин (в литри) спрямо разхода на газ (обикновено 10-15%).

Ето точно това ме интересуваше ! благодаря за инфото :D
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 02 Мар 2011, 11:06

metodi80 написа:
Prekysvach написа:аз одавна не я гледам не ми харесва какво показва :mhihi:

:mhihi: :twisted:

Добре,че Компакта няма такова нещо та да се пулиме и ние :mhihi:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 02 Мар 2011, 11:19

choki_pk написа:
metodi80 написа:

Колега то студено,студено ама като си спомня и лятото ми харчеше толкова още като я купих и направих първите засичания(знам,че това не е начина за засичане ма в тая криза кой ще пълни догоре :mhihi: :mhihi: ) пак ми излизаше толкова.Тогава още не бях наясно първа кола туй онуй,ама сега вече е друго мисля,че колата има проблем я ламбда я нещо друго но първо да мина диагностиката пък тогава ще предприемам нещо.Аз карам с 95 или 98 ОМВ,Лукоил абе коя как ми е на път.А иначе един ден ще взема сипя от всички бензиностанции по половин кило и ще го сложа в камерата да видя в коя бензиностанция има най-много вода както(идеята я прочетох от един колега от форума но не помня кой) Поздрави :yes: пп за стрелката разбрах много ви благодаря :bowdown:

Нормално е да ти харчи толкова градско, през зимата. Има значение и какво, къде сипваш, всичко е до предпочитание, качество- цена. Сипвам на ОМВ 100 октановия и съм доволен, поне за сега. :mhihi: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Мар 2011, 12:52

00700 написа:
choki_pk написа:
metodi80 написа:

Нормално е да ти харчи толкова градско, през зимата. Има значение и какво, къде сипваш, всичко е до предпочитание, качество- цена. Сипвам на ОМВ 100 октановия и съм доволен, поне за сега. :mhihi: :driving:

:yes: Напълно вярно! Аз карах с 95 от Лукойл, преди месец минах на 95 Петрол - мотора работи по-добре, във вървежа и разхода разликите са минимални, но факт е, че ги има ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 02 Мар 2011, 20:21

Абсолютно е вярно, че има разлика какво и от къде. Мойта с 95 от Лукойл не пали никога студена от първия път. Това се оправя като сипя 100 октана на ОМВ. Винаги пали.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от Mitaka85 » 03 Мар 2011, 0:08

ares2 написа:
Dirty M5 driveR написа:Всичко е ок, колега ;) Стрелката мери моментен разход на гориво, следователно:
--> когато си на място двигателя работи, а колата не се движи -->моментния ти разход е безкрайност.
--> когато ускоряваш двигателя консумира най-много, което си е нормално - натоварва се, и стрелката пак скача на 20-25-30, зависи как ускоряваш. ( при ускорение като задържиш педала на газта в едно положение, се наблюдава спад в моментния разход с увеличаване на скоростта, просто защото натоварването върху двигателя намалява)
--> когато си на скорост и пуснеш педала на газта, инжекторите спират да впръскват гориво --> двигателя се върти косвено от задните колела, затова разходомера показва 0. Това може да се ползва много извън града, и в часност в града ( извънградско като пускаш баири, в зависимост от баира слагаш подходящата предавка, колата си се спуска без да тормозиш излишно спирачките, и до долу стигаш на практика без бензин :). В града пък при намаляне и/или спиране връщаш предавки, ползвайки моторната спирачка. И то общо взето това е правилния начин на ползване на предавките. Такова нещо като каране на свободна няма, просто хората го правят за улеснение, и доста от тях мислейки си, че пестят гориво, а то е обратното (тука да спомена, че това спиране на горенето в цилиндрите е само при инжекционите, карбуратора си вкарва бензин независимо дали подаваш газ или не).

много добре колега :)

+1 :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 03 Мар 2011, 0:20

Dirty M5 driveR написа:Всичко е ок, колега ;) Стрелката мери моментен разход на гориво, следователно:
--> когато си на място двигателя работи, а колата не се движи -->моментния ти разход е безкрайност.
--> когато ускоряваш двигателя консумира най-много, което си е нормално - натоварва се, и стрелката пак скача на 20-25-30, зависи как ускоряваш. ( при ускорение като задържиш педала на газта в едно положение, се наблюдава спад в моментния разход с увеличаване на скоростта, просто защото натоварването върху двигателя намалява)
--> когато си на скорост и пуснеш педала на газта, инжекторите спират да впръскват гориво --> двигателя се върти косвено от задните колела, затова разходомера показва 0. Това може да се ползва много извън града, и в часност в града ( извънградско като пускаш баири, в зависимост от баира слагаш подходящата предавка, колата си се спуска без да тормозиш излишно спирачките, и до долу стигаш на практика без бензин :). В града пък при намаляне и/или спиране връщаш предавки, ползвайки моторната спирачка. И то общо взето това е правилния начин на ползване на предавките. Такова нещо като каране на свободна няма, просто хората го правят за улеснение, и доста от тях мислейки си, че пестят гориво, а то е обратното (тука да спомена, че това спиране на горенето в цилиндрите е само при инжекционите, карбуратора си вкарва бензин независимо дали подаваш газ или не).

А защо като натисна съединителя като е на моторна спирачка и колата не гасне след като инжекторите не работят. Или има някакъв датчик на съединителя, за почне да подава гориво?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Мар 2011, 0:47

Jim Beam написа:

А защо като натисна съединителя като е на моторна спирачка и колата не гасне след като инжекторите не работят. Или има някакъв датчик на съединителя, за почне да подава гориво?

Мой пропуск е, че не споменах, че независимо дали колата е на скорост или не, щом пуснеш педала на газта, инжекторите спират. http://www.vbox7.com/play:75b90f9c ето в клипа на Методи, където той демонстрира работата на ламбда тестера, виждате как в момента, в който пусне газта лампичките изгасват, т.е. смеси няма. Инжекторите започват да пръскат отново (ЕКУ-то им подава импулси) когато се достигнат оборотите на празен ход.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 03 Мар 2011, 1:32

Dirty M5 driveR написа:Мой пропуск е, че не споменах, че независимо дали колата е на скорост или не, щом пуснеш педала на газта, инжекторите спират. http://www.vbox7.com/play:75b90f9c ето в клипа на Методи, където той демонстрира работата на ламбда тестера, виждате как в момента, в който пусне газта лампичките изгасват, т.е. смеси няма. Инжекторите започват да пръскат отново (ЕКУ-то им подава импулси) когато се достигнат оборотите на празен ход.

Извинявам се за намесата , но ми се струва тук много дълбоко се заблуждавате. Тея двигатели не са със старт-стоп система та да спира работата на двигателя без да сте пипали контактния ключ. Разходомерът както го наричате не мери пряко потреблението на гориво та да виждате така да се каже живи данни за това , а прави изчисления ( компа ) в зависимост от положението педала на газта , скоростта на движение , оборотите на двигателя и показва нула моментен разход щото двата елемента от които зависи изчисляването са пренебрежимо малки ( педала на газта е нула натиснат ) . И пробвайте на загасен мотор да се спускате по инерция ( контактния ключ е на нулево положение ) , хакнете на някаква скорост и пуснете съединителя е те тогава ще усетите разликата в това кога не впръскват инжекторите.

ПредишнаСледваща

Назад към E36