Кабели за подаване на ток - какви ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Re: Кабели за подаване на ток - какви ?

Мнение от DirtySouth » 11 Яну 2011, 12:33

plradev написа:
DirtySouth написа:Значи едни щипки са ти от 50 стотинки до левче в всяка железария , купуваш си 16 квадрата кабел ПВА2 цената му е под 4 лева и си ти , Задължително кабела се кербова с обувки пробиваш дупка в щипките и с болт и гайка се фащат едно за друго или като мен изливаш един тон калай ако имаш в излишък .

ПВ-А2-то ,като се одърви зимата и става толкова твърд,че не е истина просто.Верно ,че цената е му е към 2,80-3лв метъра 16мм2,ама не е удобен за прибиране и съхранение и нещо не съм му фен поради тая причина, иначе си е перфектен .Та варианти много,ма важна е и естетиката в багажника в края на краищата :mhihi:

Е аз му давам евтин варянт , момчето това търси ... Аз си ги направих със SIF 16 mm2 силиконов дето му е 9 лева метъра без ДДС просто такъв имах :mhihi: Иначе не е много рентабилен за тая цел
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 11 Яну 2011, 14:08

Преди около две седмици си направих кабели ....
Отидох в един магазин само за кабели , видях кабел (мисля че е 20 квадрата ) , хареса ми изолацията , сравнително мека (но и не чак толкова) , цената му беше 6 лв. метъра .. Имаше с червена и със синя изолация , взех по 2 метра от двата цвята ... След това в един магазин за електроника си купх 4 щипки .. Щипките са много важни - първо трябва да има достатаъчно площ за да поеме кабела и да може да се пресова , освен това не трябва да е много груба , (все пак става дума за автомобил , не за тир) и същевременно трябва да се отваря достатъчно, че да може да захапе клемите. Трябва да е здрава пружината и занитващия елемент от двете страни ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 11 Яну 2011, 14:35

bmw325tds написа:Цената няма нищо общо с количеството ампери, защото "лев" не е токова характеристика.
Аз имам кабели от 9.99лв и съм подавал ток, и на мен сами подавали, а колата ми е с 2,2KW стартер.
Има значение къде са закачени кабелите. Ако подаваш ток на кола с изтощен акумулатор, то акумулатора харчи повече ток от стартера, затова трябва да се подаде ток на друго място. То има закон на Кирхоф на тая работа...
Същото и когато давате ток. Ако акумулатора ви не е зареден добре, а вие сте закачили кабелите на акумулатора, а не преди него, то вашия ток отива в акумулатора, а не по кабелите към другия автомобил. Не случайно в ръководството на BMW пише, че ток се подава/взима на/от буксата под предния капак, а не на акумулатора (това за случаите когато акумулатора е в багажника).
Ако кабелите са тънки, ток пак ще има, само че трябва да запалите преди самите кабели да се запалят от високия ампераж.
Тия от пътната помощ имат кабели от по 100лв, но на тях това им е работата, за едно палене според мен не си заслужава. Все пак не взимайте най-големите боклуци, а нещо средно.

Колега,от всичко изписано в поста ти си вадя извода,че най-добрия начин за палене е да си закача кабела директно на клемата на тяговото реле на стартера,за да не отива тока в акумулатора ,така ли :mhihi: Не знам кой закон на Кирхов имаш предвид,дали за възел от ел.верига или за затворен контур на ел.верига,но дали ще закачиш +12в на клемата на акумулатора или в която и да е точка по трасето на кабела акумулатор - стартер,се тая . Да няма случайно след клемата на акумулатора диод към стартера ,та се налага свързване след нея,за да се избегне консумацията на сдухания акумулатор?! И ние които сме с акумулаторите отпред,на какво да си подаваме ток?!Освен на клемите по усилвателите в багажниците :mhihi:

Това ,че палиш с тънки кабели ,някой го беше обяснил в по-горните постове на какво се дължи.Просто се възбужда мъртвеца и благодарение на зараяда в него ,успява да се осъществи запалването :winky: Та явно производителите на евтини кабели от толкова четене на закони ,продават такива болкуци :dummy: А иначе пректиката е доказала,че кабелите трябва да са читави,за да разчиташ на тях,а не да псуваме Ом и Кирхоф,кат не можем да запалим някоя мразовита сутрин
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 11 Яну 2011, 21:28

Или обиколи автоморгите за хубави дебели кабели.Аз имам едни не толкова дебели 16кв но сме пускали ток от Бус на Бус /Транзит на Дукато и 2-та с 2.5 двигатели/ дето с 75 само светят лампичките и само лято може да припали.Виждал съм как се топят кабели за ток, така, че каквото и да предприемеш внимавай.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 12 Яну 2011, 0:49

metodi80 написа:Преди около две седмици си направих кабели ....
Отидох в един магазин само за кабели , видях кабел (мисля че е 20 квадрата ) , хареса ми изолацията , сравнително мека (но и не чак толкова) , цената му беше 6 лв. метъра .. Имаше с червена и със синя изолация , взех по 2 метра от двата цвята ... След това в един магазин за електроника си купх 4 щипки .. Щипките са много важни - първо трябва да има достатаъчно площ за да поеме кабела и да може да се пресова , освен това не трябва да е много груба , (все пак става дума за автомобил , не за тир) и същевременно трябва да се отваря достатъчно, че да може да захапе клемите. Трябва да е здрава пружината и занитващия елемент от двете страни ....

Няма сечение 20 квадрата
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 8:18

Абе и аз така знам,ама вече братята китайци може да са измислили! :conf: :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от benzin » 12 Яну 2011, 9:32

по добри кабели от тези които можеш да си направиш сам - няма от къде да си купиш, аз преди време си направих едни, излезнаха ми 50 кинта и дават ток по добре от скъпи кабели за камион
www.bmwпрофесори-bg.net

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 9:56

:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: млади майки да полудяват ...
Мечтае да кара: всичко,без пари да давам

Мнение от vanko 318i » 12 Яну 2011, 11:28

DirtySouth написа:Няма сечение 20 квадрата

кой ти каза че няма 20 квадрата кабел :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от benzin » 12 Яну 2011, 12:40

vanko 318i написа:
DirtySouth написа:Няма сечение 20 квадрата

кой ти каза че няма 20 квадрата кабел :mhihi:

:yes: моя е 20 квадрата, от бриколаж съм го купувал
www.bmwпрофесори-bg.net

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 13:04

Ами аз знам,че са:
1мм2,
1,5мм2,
2,5мм2,
4мм2,
6мм2,
10мм2,
16мм2,
25мм2,
35мм2,
50мм2,
70мм2,
90мм2,
120мм2 и т.н.
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... 07Z_K/210/
http://www.filkab.com/files/category_fi ... 396_bg.pdf
Поздрави и пак иди си купи кабели от Бриколаж!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от benzin » 12 Яну 2011, 13:25

много ти здраве, и да - пак ще ида да си купя от бриколаж и то 20 квадрата :smoke:
кабела се води за електрожен между другото
Последна промяна benzin на 12 Яну 2011, 13:31, променена общо 1 път
www.bmwпрофесори-bg.net

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 13:29

Иди бе колега! :yes:
Я му кажи точното име на кабела.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от benzin » 12 Яну 2011, 13:33

Nasko_325TD написа:Иди бе колега! :yes:

ще ида и без това трябва втори комплект да си правя :mhihi: и като разбереш че бъркаш очаквам публично да си признаеш грешката :mhihi: името му е - кабел за електрожен :mhihi:
Последна промяна benzin на 12 Яну 2011, 13:35, променена общо 1 път
www.bmwпрофесори-bg.net

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 13:35

Добре извинявай,че не знам за кабел 20мм2.
А 15 има ли или 22?

ПредишнаСледваща

Назад към E36