Шпер на сняг???
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
73 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
Re: Шпер на сняг???
vicho е със шпер и АСЦ и няма никви дертове.
Аз лично на шпера се радвам зимата максимално
Вичо май тая година сътвори АСЦ + шпера и не знам дали е запознат , но предполагам че зимата на изкачване примерно , като ти пробуксуват 2те колела от зад - електрониката ще ти отнеме от газста , няма да ползва АБС-а защото скоростите на 2те задни колела ще са еднакви. При отворен диф АСЦ-то кове спирачка на колелото което се върти по-бързо.
Слагай шпера и да не забравиш да се похвалиш
Аз лично на шпера се радвам зимата максимално

Вичо май тая година сътвори АСЦ + шпера и не знам дали е запознат , но предполагам че зимата на изкачване примерно , като ти пробуксуват 2те колела от зад - електрониката ще ти отнеме от газста , няма да ползва АБС-а защото скоростите на 2те задни колела ще са еднакви. При отворен диф АСЦ-то кове спирачка на колелото което се върти по-бързо.

- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
da6ip написа:............ а в една друга тема признава че кара и зимата с летни гуми!?!?![]()
![]()
Аз миналата зима карах с летни гуми,и мога да ти призная,че ако не беше шпера нямаше да тръгна в определени моменти.
Така че слагай.При всички положения ще ти е от полза.

da6ip написа:...Говоря за тежко БМВ дизел, автоматик, с идеални зимни гуми, с които без проблем се кара на сняг...
Аз съм с тежко BMW дизел, само че с ръчни скорости. Миналата зима нямах никакви ядове с отворения диф. Карах навсякъде, в сняг, в киша и на лед. Гумите бяха нови, зимни.
Закъсах само на едно място: в една тясна софийска уличка трябваше да се размина с една кола и нямаше как, просто вкарах дясната част на колата в нахвърляния от снигорина сняг от дясно. Тогава лявата гума забуксува, а дясната не иска да мръдне. Е, ако имах шпер щях да излезна от там без проблеми. Аз пак излезнах, но по схемата напред-назад. Всичко зависи от шофьора.
Но преди 2-седмици сложих шпер. Ще си говорим напролет. Според мен ще е по-добре.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Coulthard написа:и не си уцелил подфорума АСЦ + шпер на Е36 е по-рядко явление и от розова тройка на жълти цветчета
единственият ЛСД на Е39 е на М5
Е39 автомат с шпер няма
http://www.m5board.com/vbulletin/e39-m5 ... -540i.html
а тук имаш описано как може и да си сложиш шпер но на ръчка![]()
http://www.driftworks.com/forum/technic ... iff-2.html
ок, но тези неща не ме касаят директно, понеже 1. нямам АСЦ, и 2. знам със сигурност че между механичния шпер и ДТЦ/ДСЦ не възникват проблеми.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- da6ip
- старши ентусиаст
-
bmw325tds написа:Закъсах само на едно място: в една тясна софийска уличка трябваше да се размина с една кола и нямаше как, просто вкарах дясната част на колата в нахвърляния от снигорина сняг от дясно. Тогава лявата гума забуксува, а дясната не иска да мръдне. Е, ако имах шпер щях да излезна от там без проблеми. Аз пак излезнах, но по схемата напред-назад. Всичко зависи от шофьора.
е аз точно в такива ситуации заседнах 2 пъти и понеже са тесни улици с паркирали коли, нямаше накъде да шавам много много. също така на наклони, гаражи, ей такива неща. иначе с нормалното каране проблем няма.
а и тоя шпер няма да е само за сняг, те си имат и други предимства както знаем

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
da6ip написа:Интересува ме дали слагането на шпер Quaife на кола със задно може да подобри поведението на колата на сняг/лед и какви са плюсовете и минусите?
Говоря за тежко БМВ дизел, автоматик, с идеални зимни гуми, с които без проблем се кара на сняг. Проблемите възникват при паркиране и изкачване по прясно заснежен терен..
мисля че ставаше въпрос за автомат.... за ръчка грижи немаш
- da6ip
- старши ентусиаст
-
мерси на всички колеги за бързите и полезни отговори!
няма да е толкова бързо слагането поради много обстоятелства, но определено е в списъка за дедката с брадата и щом дойде момента ще се похваля непременно как е
ако тръгне да се разводнява много темата, може модераторите да я заключат, иначе може спокойно да си седи за нови пресни впечатления от хората и техните шперове в тая многообещаваща зима

няма да е толкова бързо слагането поради много обстоятелства, но определено е в списъка за дедката с брадата и щом дойде момента ще се похваля непременно как е

ако тръгне да се разводнява много темата, може модераторите да я заключат, иначе може спокойно да си седи за нови пресни впечатления от хората и техните шперове в тая многообещаваща зима

- da6ip
- старши ентусиаст
-
Coulthard написа:da6ip написа:Интересува ме дали слагането на шпер Quaife на кола със задно може да подобри поведението на колата на сняг/лед и какви са плюсовете и минусите?
Говоря за тежко БМВ дизел, автоматик, с идеални зимни гуми, с които без проблем се кара на сняг. Проблемите възникват при паркиране и изкачване по прясно заснежен терен..
мисля че ставаше въпрос за автомат.... за ръчка грижи немаш
да автомат е, но не виждам къде възниква проблема от това?
механичният шпер просто поема изравняването на въртящия момент преди да се намеси електрониката. тя си се намесва точно както и сега, само че на по-късен етап, когато и двете гуми превъртат. няма никакво друго взаимодействие между системите.
мисля че сравненията с М5 са неуместни, понеже техните шперове са електронни и са вързани с електрониката на колата.
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Coulthard написа:и не си уцелил подфорума АСЦ + шпер на Е36 е по-рядко явление и от розова тройка на жълти цветчета
Доста смело твърдение...

- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
И аз да си изкажа мнението
, значи от 4 години карам със шпер и трябва да ти кажа че досега зимно време не ми се е налагало да ме бутат (естествено карам с хубави зимни гуми). Пътувам и на извънградско и градско и честно казано колата не я спирам и шпера е една от причините, а за кефа няма да коментираме
Миналата година примерно бях спрял на един наклон, едни приятели единия с хонда, другия с компакт се спукаха да въртят без да помръдват, а аз си тръгнах дет се казва почти без проблеми, като се има предвид че беше лед. Верно поднася лесно ма това е последното което бих нарекъл "-"
Естествено зависи от човека.

- Nikito_nn
- ентусиаст
-
err0r написа:Coulthard написа:и не си уцелил подфорума АСЦ + шпер на Е36 е по-рядко явление и от розова тройка на жълти цветчета
Доста смело твърдение...Такава разцветка на 3-ка не съм виждал, ама съм карал е36 318ti автоматик с ASC и шпер.
Аз съм виждал розова на бели маргаритки

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
mitrax написа:vicho е със шпер и АСЦ и няма никви дертове.
Аз лично на шпера се радвам зимата максимално![]()
Шпера и ASC-то при е36 бачкат заедно без проблеми, но аз лично предпочитам да карам с изключена система, защото при е36 е първо поколение и хич не е напреднала. DTC и DSC са съвсем друга бира и по-скоро биха помогнали на LSD-то, отколкото да му попречат.
Мисля, че най-точно инфо ще получиш от Ицо Absix-a (e93 335i) и по спомен май Динко GaD (e90 320d)си беше сложил шпер на неговата е90тка. Те карат нови коли с шперове и имат опит от първа ръка.
А сравнението между е36 и е90 е малко неуместно!

успех!

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Niki error забелязвате ли как и двамата коментирате Е36 компакт след 1996
а такива в нашата родна страна са адски много

- Nikito_nn
- ентусиаст
-
Coulthard написа:Niki error забелязвате ли как и двамата коментирате Е36 компакт след 1996![]()
Говоех за разцветката щото наистина съм виждал

73 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5