Повдигане задницата на колата ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Re: Повдигане задницата на колата ?

Мнение от sa_hellrot » 03 Ное 2010, 0:58

Колега, аз смених задни пружини, които вдигнаха задницата с 2,5 см. , ама ги изтраях 1 месец и си върнах старите....-
много грозно стоеше колата.Когато ги купувах даже ми казаха ,че имало 2 размера и аз вземах по-късите, обаче грозна работа стана... Сега се търкалят в килера някъде. И наистина гумите, като погледнех колата отзад бяха - \ /

Потребител
Аватар
Кара: 318i М40

Мнение от Totko » 03 Ное 2010, 8:43

Точно така... Най-безболезнения начин, да се повдигне колата е с гумите. Примерно вместо 185/65/15 се използват 195/70/15. Колата се повдига със 17мм, окачването работи както е предвидено и единствената нестабилност идва от малко по-високия център на тежестта, което се ядва... Лошото е, че като караш със сто - километража показва 95, също като минеш сто километра се лъжеш, че си минал 95, ма това е ясно... Подложки 10мм от "Ауто плюс" ми ги даваха за двайсе и кусур лева и две седмици доставка...Освен това така можеш да повдигнеш и предницата. Иначе при по-вирната задница, освен всичко друго, трябва да регулираш и фаровете, щото почват да светят ниско. 5мм подложки не се дават за повдигане, а просто това е стандартния размер. Виж в оема... Сигурно и сега си с такива.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 03 Ное 2010, 22:36

arr0gance написа:В калника влизат викаш...........я снимай и дай да видя ,пък може да направим 1 бартер,мойте са от комби,ама ми е височка :mhihi:

Те твоите са за мен :mhihi:
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 04 Ное 2010, 9:34

sa_hellrot написа:Колега, аз смених задни пружини, които вдигнаха задницата с 2,5 см. , ама ги изтраях 1 месец и си върнах старите....-
много грозно стоеше колата.Когато ги купувах даже ми казаха ,че имало 2 размера и аз вземах по-късите, обаче грозна работа стана... Сега се търкалят в килера някъде. И наистина гумите, като погледнех колата отзад бяха - \ /

Колега,

Дали случайно нямаш някоя снимка на колата или само задницата преди и след смяната на пружините (или само в един от вариантите) ?

Ще съм ти благодарен ако можеш да покажеш някакви за погледна за какво точно става въпрос, че аз все още не мога да си представя как 2,5 см могат толкова да променят фасона на колата....

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i 97г.

Мнение от Sen7inel » 04 Ное 2010, 13:05

И на мен 4 см ми звучи много аз погледнах моита и тя има но на око като ги гледам не е повече от 2 см. Но то пък зависи колко са ти влязли гумите и какъв резултат искаш да постигнеш но ако са по 5 кинта кво те бърка взимаи слагаи и ако не ти харесва ги махни

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sa_hellrot » 04 Ное 2010, 15:21

BMW Addiction написа:
sa_hellrot написа:..

Колега,

Дали случайно нямаш някоя снимка на колата или само задницата преди и след смяната на пружините (или само в един от вариантите) ?

Ще съм ти благодарен ако можеш да покажеш някакви за погледна за какво точно става въпрос, че аз все още не мога да си представя как 2,5 см могат толкова да променят фасона на колата....

Колега, навирена не съм я снимал, че много грозна...Сега както е имам снимки , ама не мога да качвам... до няколко дни ше накарам братми да качи... :yes:
П.п. Грешка колега , ето една снимка , но тук е с вирнатия задник.... другите снимки съм ги затрил..
Последна промяна sa_hellrot на 04 Ное 2010, 23:20, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sa_hellrot » 04 Ное 2010, 23:15

Брата : Ето я снимката ...

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 05 Ное 2010, 9:56

sa_hellrot написа:Брата : Ето я снимката ...

Изображение

Хм, това е с високите пружини, така ли ? ... Понеже първоначално реших, че си постнал снимка на сегашния вид (преди да видя че си правил edit на последния си пост от снощи), тъкмо щях да ти казвам, че колата изглежда добре за да я повдигаш допълнително...

И какво в този вид от снимката не ти харесва, така ли ? Защото мене казано чесно ми е приятна така... странно, предполагам всеки има наистина различни вкусове...

А извинявай, но тогава може ли да постнеш снимка и на сегашния вид на колата - да видя колко е разликата и какво харесваш повече.

Благодаря ти отново.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sa_hellrot » 05 Ное 2010, 12:57

Значи, сега разликата е около 1.5 - 2 см. надолу, което не е кой знае колко, но предпочитам да е по-ниска.
Преди да сменя задните амортисьори и пружините с 15 джанти вкарвах 2 пръста м/у калника и гумата и то под
ъгъл, след това вкарвах спокойно 4 пръста . Покарах я 3 месеца зимата уж чаках да слегне малко , ама не стана...
Със 17-ките не личеше чак толкова , но мен не ми хареса и си върнах старите пружини...
Колата ми заводско е с M-sport suspension и си беше малко по-ниска от стандартното.
п.п. С изпусналите задни амортесьори стоеше още по-добре, ама .... :mhihi:
п.п.2 Като направя снимки - ще сложа...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 09 Ное 2010, 9:03

Ами при мен отзад изобщо не мога да вкарам вертикално пръсти между калника и гумата (мога само да вкарам под ъгъл - т.е. по-скоро имам странично растояние до калника отколкото отгоре). Интересното е, че под предния калник спокойно вкарвам ветикално цели 3 пръста... Предполагам оттам идва и визуално по-ниската задница на колата.

Ето и 2 снимки за илюстрация:

Предния калник:
Изображение

Задния калник:
Изображение

Не знам - може да е само при мен, но на мен ми изглежда странно така с повече свободно разстояние под предния калник и почти никакво под задния...

Както и да е - май ще пробвам с тези опелски подложки от 2,5 см., понеже не видях някой да предложи друга алтернатива с някаква малко по-малка дебелина от 1,5 или 2 см. (иначе проверявах и в магазина на BMW и нямаха такива подложки).

Не мога да кажа че ме притеснява общата стабилност на колата - според мен аеродинамично не е разчетена да е с толкова ниска задница, така че малко увеличение едва ли ще промени нещо. По-скоро ме притеснява чисто механичния въпрос за захвата на пружината в купето... Някой може ли да ми каже колко горе-долу е дълбок отвора където влизат пружините и където евентуално ще се сложи тази подложка. Дали пружината ще се захване достатъчно в това гнездо... поне да не изкочи от него, като го "скъся" това гнездо когато вкарам вътре подложката.... :roll:

Потребител
Аватар

Мнение от Totko » 09 Ное 2010, 9:32

Пружината си се захваща както обикновено. Специално "опелския" тампон леко се коригира с флекса, защото пружината не може да се нахлузи директно на тампона, щото "стърчащата" му част е с по-голям от оригиналния диаметър. Слага се отдолу и с малко напъване влиза в носача. Сега, от BMW препоръчват по-дебелия тампон да е отгоре - но отдолу със сигурност става. Някак е по-дълбок "легена" на носача и "по-сигурно" стои..))) Проблема не е толкова визуален (макар, че по-интересната снимка би била отзад за да се види камбера на гумите колко "неБеЕмВиски" стои), а чисто технически - освен всичко ще ти износва гумите неравномерно. Ще имаш по-мълк ход на окачването, отделно нестабилността от обратния наклон и изместената работа на амортисьорите. Мен това би ме притеснило повече, ако ще карам понякога с над 90-100. Би трябвало все отнякъде да ти доставят подложки 10мм... ма щом казваш, че не искат... Иначе загледай BMW-тата - всички са така: задната гума почти влиза в калника.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 10 Ное 2010, 9:21

Totko написа:Специално "опелския" тампон леко се коригира с флекса, защото пружината не може да се нахлузи директно на тампона, щото "стърчащата" му част е с по-голям от оригиналния диаметър.

Колега, аз казано честно май се бях ориентирал да слагам предна подложка от "Опел", която е без "стърчащата" част, която я има при задната подложка, не знам дали това има някакво значение.

Totko написа:Проблема не е толкова визуален (макар, че по-интересната снимка би била отзад за да се види камбера на гумите колко "неБеЕмВиски" стои), а чисто технически - освен всичко ще ти износва гумите неравномерно.

ха ха - какво имаш предвид под "неБеЕмВиски" ? :)

Totko написа: Би трябвало все отнякъде да ти доставят подложки 10мм... ма щом казваш, че не искат... Иначе загледай BMW-тата - всички са така: задната гума почти влиза в калника.

Ами аз напоследък в това се хващам - почнах конкретно да се заглеждам в задниците и наистина на повечето гумите са влезли в калника, но пък виждам и доста дето си имат доволно 2-3 пръста разстояние между гумите и калника - и именно това се чудя, че все някакси са го постигнали този ефект (предполагам без да са рискуват сигурността при шофиране). А пък не знам - може спрямо "стандартния" вариант да се окаже, че предницата ми е по-висока - имам предвид че при повечето коли с влезлите в задния калник гуми, предните гуми и калник изглеждаха по почти същия начин.... може би затова ме дразни мен, защото моите предни са доста под калника, а задните почти в него...

Totko написа: Ще имаш по-мълк ход на окачването, отделно нестабилността от обратния наклон и изместената работа на амортисьорите. Мен това би ме притеснило повече, ако ще карам понякога с над 90-100.

Е ти пък - понякога над 90-100.... ами то извънградско е винаги над 90-100... Какво искаш да ми кажеш- да не се занимавам ли с това ? Хм, а аз пак се чудя - ако пружините са омекнали с времето и колата наистина е паднала отзад под оригиналното си ниво, трябва ли наистина малко повдигане да променя толкова съществено ъгли, работа на амортисьорите и т.н."... А ако се мине на вариант смяна на пружините - тогава по-добре ли ще бъде относно тези посочени негативни ефекти (имам предвид съществено по-добре ли - че да си заслужава по-големите разходи).

Потребител
Аватар

Мнение от Totko » 10 Ное 2010, 22:51

Ами да - един от вариантите е да си вземеш пружини на старо от някой от форума, оригинални но от по-късна година кола (все се намира някой колега да слага койловъри и си продава старите хубави стокови пружини)).. или пък нови. Аз така направих и стойката сега си е О.К. Относно подложките - задния си има стърчаща част и тя влиза в пружината. Ако сложиш гладка - може и да тръгне да изпада пружината... май не е добра идея. При мен случая беше такъв: Задните амортисьори никакви ги няма - пружините - счупени... Колата се носеше като пиян моряк в чуждо пристанище. Кеф ти дрифт когато не искаш, кеф ти камшик - отврат. Над 120 си беше тръпка да останеш в платното. Сложих нови амортисьори, нови пружини (на старо от форума) и въпросните подложки - и изненада: същия ефект. Махнах подложките и си сложих старите - всичко заспа...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 11 Ное 2010, 9:55

Какви подложки си сложил - тези опелските ли (2,5 см. дебелина) ?

И не разбрах - сложил си ги след смяната на пружините и амортисьорите ли (а не докато си бил със старите) ? В смисъл проблемите със стабилността доколкото разбирам са били преди смяната на пружините и амортисьорите. т.е. защо смяташ че проблемите със стабилността са били от подложките ?

Потребител
Аватар

Мнение от Totko » 12 Ное 2010, 0:34

Точно така, опелските. Сложих ги заедно със смяната на пружините и амортисьорите и това казвам, че за мое учудване ефекта беше никакъв - т.е. все едно бях със строшени пружини и старите амортисьори. След това махнах само опелските подложки и нещата се оправиха. Въобще окачването е сложна тема дори и за професионалистите, камо ли за любители като нас... Играл съм си и на други коли да променям някои неща и винаги накрая си връщах стоковото окачване. Сега - да не звуча мелодраматично, винаги има вариант за промени. Аз карам малко извън пътя (лек офроуд) и идеята ми беше да съм по високопроходим... В крайна сметка купуваш два тампона - час мотаене около колата и после ще пишеш за резултата..))

ПредишнаСледваща

Назад към E36