въпрос за ГНП на 325тд
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Re: въпрос за ГНП на 325тд
Nasko_325TD написа:И закво ти е чук,като вадиш помпата бе пич.
Ти сигурно и шарнирите с чук си сменяш,а?Я кажи малко?
Къде работиш,за да не идвам при тебе?
Колега за шарнири се използва преса а за помпата подлагаш едно парче месинг в моя случай или алуминий без значение и съвсем внимателно се чука за да освободи конуса.А иначе нямам сервиз.Монтьорството го практикувам изцяло любителски на моите коли и на приятели ако дойдеш може и да те понауча на това и онова.
- tekabg
- младши ентусиаст
-
Nasko_325TD написа:Има преси колега.
Скоба си трябва за ГНП-то.Все пак е на конус,ако я чукнеш леко накриво и заклинва и ако не си много умИн,става страшно!![]()
Няма да обяснявам.
Аз се начуих по неволя как се сменя.Въобще не се занимавам с това,но вече 4 пъти съм гледал как е вадят и слагат на моята кола.![]()
Помпата не може да се обърка.Шпонката се наглася на каквато позиция си сикаш.Самата ос се завърта на такава позиция на каквато е свалена старата.Ако новата е на различно положение.
Колега това не се учи с гледане!Ако ставаше така нали знаеш кой щеше да е най-големият касапин?

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
Колега,аз може касапин да не съм станал-и по-добре,но със чук не си върша работата!А пък то си е ваша работа с какво ломите по колите!И кажи сега според тебе в БМВ дали работят с чукове яката,пааат пааат ....................и накрая се родило БМВ.
Всичко си има начин за слагане и качване,с малко вложена мисъл и сръчност става.Според теб Тази ос на помпата дали е изчислена да носи такова услие?Все пак зъбното колело само я върти.Не е секач или длето.

Всичко си има начин за слагане и качване,с малко вложена мисъл и сръчност става.Според теб Тази ос на помпата дали е изчислена да носи такова услие?Все пак зъбното колело само я върти.Не е секач или длето.

- tekabg
- младши ентусиаст
-
Колега принципно си прав за приспособленията,които се използват.Но при една 10-15 годишна кола на която почти всичко и е заводско е неизбежно да не участва чукът.А иначе няма никакъв проблем да се избие оста на помпата с чук но много внимателно аз на мойта кола лично съм си свалял помпата два пъти и на брат ми веднъж и няма никакви проблеми.А и в доста сервизи съм виждал да избиват ГНП с чук и парче цветен метал за да несе подбие оста,така че не виждам причина да не се извади помпата по този начин. 

- Пресиян Василев
- старши ентусиаст
-
- Кара: 730д
- Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5
Наско без да се заяждам с теб ще ти кажа.Да прав си в известен смисьл.
Има си скоба,професионална работа за вадене на ГНП на ТДС.Така,тая скоба се навива на оста на вилката на обтегача на аксесоарния ремьк.
В много случаи оста на вилката несе отвива с нищо ,направо е като заварена.Алумин в алумин.Там скоба не става.
Други пьт скобата няма достатьяно сила конуса е стегнал яко и кво става прьска се агренажния капак .Аз лично прьснах 2 капака.От тогава полвам алуминиев дорник и чук.
Последния гаден случаи Е-39 тдс.С нищо не излиза помпата,та се наложи да сваля агренажа след сваляне на всички радиатори и бои с голям чук и 2 м.прьт, е няма и няма .Там с скоба вече на ФОРСЕ от 40 лв и тя се счупи .Там да те питам с какво ще я извадиш.Аз лично поне 3-4 помпи вадя и поставям на седмица а ТИ ?
Има си скоба,професионална работа за вадене на ГНП на ТДС.Така,тая скоба се навива на оста на вилката на обтегача на аксесоарния ремьк.
В много случаи оста на вилката несе отвива с нищо ,направо е като заварена.Алумин в алумин.Там скоба не става.
Други пьт скобата няма достатьяно сила конуса е стегнал яко и кво става прьска се агренажния капак .Аз лично прьснах 2 капака.От тогава полвам алуминиев дорник и чук.
Последния гаден случаи Е-39 тдс.С нищо не излиза помпата,та се наложи да сваля агренажа след сваляне на всички радиатори и бои с голям чук и 2 м.прьт, е няма и няма .Там с скоба вече на ФОРСЕ от 40 лв и тя се счупи .Там да те питам с какво ще я извадиш.Аз лично поне 3-4 помпи вадя и поставям на седмица а ТИ ?
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Ами аз казах,че не се занимавам с такава работа.По неволя се понаучих това онова,хехехеххе
На първото вадене на помпата се случи точно това с вилката и тъй като не се разви,пича я отряза и я разв и със камък(50 май беше) не помня,ама ходи спецялно да го копува,за да я отвие и да стане скобата.После купихме друга ос на вилката за обтягането и амортисиорчето където стоят и така стана работата.
Много ми е чудно като чукаш по помпата знаеш ли какво може да и се случи вътре все пак?Както и да е,според мен не е правилно да се чука по мотора.Досега моята помпа са я сваляли доста пъти и всичките бяха със скоба.
Ти казваш че сваляш доста помпи е ок колега нека евала.Аз пък съм погледал как става и понеже си имам техническо образование ми стига да видя 1-2 пъти как се прави нещо,за да го направя сам а следващия път.
Всеки има право сам да си решава как да действа с чук без чук,както и да е.Отклонихме се от темата!!!
Значи сега аз казах на колегата че оста на ГНП-то се върти и няма опасност да обърка помпата,ако не разкача вериги и т.н.
Значи ако има износване на шпонката,на самата метална пластина е хубаво да се замени.
Ако имаш такъв проблем свиркай-давам я бзплатно!

Много ми е чудно като чукаш по помпата знаеш ли какво може да и се случи вътре все пак?Както и да е,според мен не е правилно да се чука по мотора.Досега моята помпа са я сваляли доста пъти и всичките бяха със скоба.
Ти казваш че сваляш доста помпи е ок колега нека евала.Аз пък съм погледал как става и понеже си имам техническо образование ми стига да видя 1-2 пъти как се прави нещо,за да го направя сам а следващия път.
Всеки има право сам да си решава как да действа с чук без чук,както и да е.Отклонихме се от темата!!!
Значи сега аз казах на колегата че оста на ГНП-то се върти и няма опасност да обърка помпата,ако не разкача вериги и т.н.
Значи ако има износване на шпонката,на самата метална пластина е хубаво да се замени.
Ако имаш такъв проблем свиркай-давам я бзплатно!

От септември сам. Тук в нашият регион има 2ма маистори но не сам много сигорен дали ще ми сваршат работата качествено да не стане така, че след няколко дни пак дая карам на сержиз някои знаели приблизително колко пари е ремонта ( че сме в криза):mhihi: Благодаря ви за коментарите и саветитв
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Сваляне и качване около 100-150лв.
Ако има с какво ела до Пловдив да ти я направят като хората.
На мен там ми я правиха и работи перфектмно-доволен съм от пичовете.
Ако има с какво ела до Пловдив да ти я направят като хората.

На мен там ми я правиха и работи перфектмно-доволен съм от пичовете.

- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Предварително се извинявам че използвам на колегата темата за да питам нещо друго.
Та въпроса ми е,някой знае ли дали съществуват скоби за вадене на шарнири на БМВ от шенкела и носача,че там без щангата и чука не знам как иначе да стане.Иначе ми е ясно,че от носача се избиват с преса или голямо менгеме.
Та въпроса ми е,някой знае ли дали съществуват скоби за вадене на шарнири на БМВ от шенкела и носача,че там без щангата и чука не знам как иначе да стане.Иначе ми е ясно,че от носача се избиват с преса или голямо менгеме.
Готов сам с проблема си. Парво закарах колата е пазарджик в един сержиз да ми свалат помпата за което заплатих 70лв. после я закарах в паталеница да ми я направат там ми взеха 120лв. така че, всичко ми излезе 190 лв някои ако иска мойе да му дам координати за сервизите тел. ми е 0893533496 Благодаря ви за саветите
това не е в темата но щте ви кажа че си занесох шарнирите миналата година да ми ги напражат ,че баха мн.зле на един маистор ж пз човека ми взе 70 лв. да ми направи и на двата носача шарнирите и за сега нямам проблем с тях
- XosetoR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е34 525тдс
- Мечтае да кара: NISSAN S13 coupe
- Детайли за колата: Изгнил кошник с американски DRL "made by xose",
Да отупаме праха,че проблеми имам.
Аз до колкото разбрах дорника или т.н. скоба се навива на самото зъбно колело то си има резба и напрежението е само м/у оста и колелото.Ако съм в грешка ме поправи.Аз в момента точно се опитвам да избия мойта с чук,но ме е страх да мухам здраво заради конзолата (задния капак) да не се счупи.Имам време дори да спра и да си поръчам инсрумента,но не мога да намеря чертеж с диаметъра и стъпката на резбата.
Пресиян Василев написа:Наско без да се заяждам с теб ще ти кажа.Да прав си в известен смисьл.
Аз до колкото разбрах дорника или т.н. скоба се навива на самото зъбно колело то си има резба и напрежението е само м/у оста и колелото.Ако съм в грешка ме поправи.Аз в момента точно се опитвам да избия мойта с чук,но ме е страх да мухам здраво заради конзолата (задния капак) да не се счупи.Имам време дори да спра и да си поръчам инсрумента,но не мога да намеря чертеж с диаметъра и стъпката на резбата.

- Пресиян Василев
- старши ентусиаст
-
- Кара: 730д
- Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5
Няма да счпиш нищо.Подпри ГНП от задната страна/иска и помощник/ с по голяма отвертка и отпред с точен удьр и парче мек метал по оста или по предварително навита стара гаика.
Правилно си разбрал скобата се навива на агренжното колело,но опира и има опастност да се поломи агренажния капак .
Деистваи умно и няма да збьркаш.Естественно мотора предварително да е в ГМТ при 1-ви цилиндьр
Правилно си разбрал скобата се навива на агренжното колело,но опира и има опастност да се поломи агренажния капак .
Деистваи умно и няма да збьркаш.Естественно мотора предварително да е в ГМТ при 1-ви цилиндьр
Диагностиката не е гледане на телевизия !
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Мисля, че имаше писано за тия работи, ако не Наско 325 най-добре ще знае
Ами не питат колега,ко да ги напраиш!Не искат да се научат по лесния начин!

- rado__
- Потребител
-
- Кара: Коли предимно
Пресиян Василев написа:Няма да счпиш нищо.Подпри ГНП от задната страна/иска и помощник/ с по голяма отвертка и отпред с точен удьр и парче мек метал по оста или по предварително навита стара гаика.
А защо трябва да е в ГМТ?

31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3