дебитометър, може ли да се рециклира или отремонтира ?!?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- pgv64
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA
Re: ДЕБИТОМЕТЪР, МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РЕЦИКЛИРА ИЛИ ОТРЕМОНТИРА ?!?
Мой приятел имаше 318 и при него такъв проблем. Къде ли не се вря ,какво ли не опитва- накрая си купи един нов и си реши проблема. По повод това в Дарукар му искаха в пъти повече от това което той плати.
Дарукар , Булвария и др. темподобни маркови сервиз-магазини слагат безбожни надценки.
Същите ,ама точно същите части с малко повече търсене и късмет ще ги намерите другаде на прилични цени.
Преди карах Опел и за разпр. вал в Булвария ми искаха 450лв , аз си намерих на GM-оргинале барабар с гърбиците за 230. Къмет с търсенето колега!
Дарукар , Булвария и др. темподобни маркови сервиз-магазини слагат безбожни надценки.
Същите ,ама точно същите части с малко повече търсене и късмет ще ги намерите другаде на прилични цени.
Преди карах Опел и за разпр. вал в Булвария ми искаха 450лв , аз си намерих на GM-оргинале барабар с гърбиците за 230. Къмет с търсенето колега!

- Rambolet
- Потребител
-
- Кара: 316 M43 E36
- Мечтае да кара: хиляди хора да изтръпват :)
Колега Se7ven Ако ми кажеш къде да намеря нов дебитомер на Бош за 300-400 лв. за М43/М40 отивам и го взимам веднага и черпя, съвсем сериозно, просто досега най-евтините оферти, които съм гледал са около 1000 лв., а и с изтърканата писта на потенциометъра откъм по-ниските обороти (при отворена с рязане черната кутийка) , просто или трябва някой дет наистина разбира да я оправи (шанс - 3%), или наистина да те сцепи сърцето и да се ръснеш една хилка

- repibg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 M5
- Мечтае да кара: F117a Stealth
- Детайли за колата: BMW M5 E60 2008
здравейте.
аз моят дебитомер сам си го поправих.имам и един резервен и него си го поправих.
отваря се пластмасовате капачка.има графитна четка която с времето се претърква.
с графитен молив се нанася отгоре така лекичко без даго драскате докато се запълни напълно.
ако клапана е много мек и лесно се отваря може да си го затегнете с прехвърляния на 3-4 зъбчета.
много е просто. затегнете клапана и ще усетите каква разлика в набирането се получава.
аз моят дебитомер сам си го поправих.имам и един резервен и него си го поправих.
отваря се пластмасовате капачка.има графитна четка която с времето се претърква.
с графитен молив се нанася отгоре така лекичко без даго драскате докато се запълни напълно.
ако клапана е много мек и лесно се отваря може да си го затегнете с прехвърляния на 3-4 зъбчета.
много е просто. затегнете клапана и ще усетите каква разлика в набирането се получава.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
xristo написа:Добре де, какви елементи толкова има в тоя дебитомер, че в Дару е 1000лв.Една плазма е толкова и има много повече неща
Абе кви елементи, турили са на майка си в нещо си за 20 лв. и го продават на бонаците за над 1000 лв.

Последна промяна ивчо3 на 03 Сеп 2011, 22:56, променена общо 1 път
Kолега, страхотно си го написъл.Ако сии от София може ли да погледнем моя стария дебитомер?ивчо3 написа:xristo написа:Добре де, какви елементи толкова има в тоя дебитомер, че в Дару е 1000лв.Една плазма е толкова и има много повече неща
Не е 1000 лв., а към 700 лв., максимум 850 лв. И няма нищо сложно по него, само цената му е раздута. Който знае може да си го ремонтира, но не е работа за всеки, дори и ентусиаст да бъде. Ремонтът трябва да е изключително прецизен, за да даде добри резултати. На дебитомерите се износват пистите, по които се движи палеца. Те са с графитно покритие, палеца издълбава канали и в един момент няма контакт в някои сектори. Ремонтът включва: Изрязване горната част на капака плътно по краищата с макетно ножче. Развиване на четирите болта, придържащи текстолитната платка. Преди това внимателно се бележи положението на палеца върху плочката, това трябва да се направи с голяма точност. Сваля се палеца. Графитеното покритие в никакъв случай не трябва да се стърже с нож, за премахване на каналите, защото се прецаква. Сега идва трудната част. Текстолитната платка трябва да се фиксира в предишното положение ляво-дясно, като маркера трябва да съвпадне с положението на палеца и съвсем малко, от порядъка на 1 мм, да се измести нагоре, или надолу, с цел трите контакта на палеца да се движат извън каналите, които са издълбали. Най-трудно е фиксирането на платката в това положение, това оставям на изобретателността на всеки един ентусиаст, с балансиран семеен бюджет.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
нищо не ставе ве,
с тез тъпаци така ще да е.

Последна промяна ивчо3 на 03 Сеп 2011, 22:57, променена общо 1 път
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Добре де , айде някой да земе и да покаже нагледно стъпка по стъпка , от колегите , който го е правил това и да се знае вече как става и дали става .... Че става банално - може , не може .... ,ще взема най после да разглобя един дебитомер и да разчовъркам ..... 

- repibg
- кандидат ентусиаст
-
metodi80 написа:Добре де , айде някой да земе и да покаже нагледно стъпка по стъпка , от колегите , който го е правил това и да се знае вече как става и дали става .... Че става банално - може , не може .... ,ще взема най после да разглобя един дебитомер и да разчовъркам .....
Здр,
става става, много от сервизите го правят.
http://www.youtube.com/watch?v=-11J8XawQtc
на видеото се виждат пистите които се наслагват с графит.
ако има възможност платката с пистите да се приближи към плъзгача
ще е по хубаво защото ще се създадат нови писти и дефакто ще е чисто нов деботимер

добре клапата за въздуха да се затегне с няколко зъбчета понеже от годинките пружината омеква.
хайде сега нека си постегнем дебитомерите и направим снимки за да ни пишат оценки по трудово

- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
и аз съм чувал че опраят някъде, но ...
това е лудост голяма с нов за 800 лв. не си струва
това е лудост голяма с нов за 800 лв. не си струва
- metodi80
- старши ентусиаст
-
repibg написа:ако има възможност платката с пистите да се приближи към плъзгача
ще е по хубаво защото ще се създадат нови писти и дефакто ще е чисто нов деботимер
Имам идея как фино да се премести платката , но ще покажа , когато ми се наложи (дано не ми се налага ...)
Ето още едно тематично клипче , което е за настройка на дебитомера ....
http://www.youtube.com/watch?v=AydgSxSK ... re=related
Темата за ремонт и настройка на дебитомер май е вече ясна - дебитомер може да се ремонтира и д да се настройва ....!
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
Re: дебитометър, може ли да се рециклира или отремонтира ?!?
Съжалявам, че вдигам толкова стара тема, но искам да помоля metodi80, ако може да се опита да обясни каква му е идеята леко да се премести платката с пистите към плъзгача, че май на мен ми предстои тази процедура?
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
загубеняци секстанти ха ха ха 

Последна промяна ивчо3 на 03 Сеп 2011, 22:58, променена общо 1 път
- batkoki
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: m50b20
- Мечтае да кара: квото и да е бмв да е...
- Детайли за колата: м пакет брат направо самолет
колеги а какда разберем че дебитомера ни е за коша освен като закачим колата на комп.на мен няколко приятели ми казаха яе дебитомера на колата е отишал ама никой от тях не е имал такажа кола с такъж проблем и съм по склонен да пожшржам на ншкой от форума.колата е с м50б20 мотор и при подаване на гас има едно замисляне за около секунда и тогава се исфорсирва а и някой път на ниски обороти прихълтва сякаш и свършва бензина.някой моье ли да каье тожа дебитомер ли е?
кой според вас е вечният враг на БМВ? ....
- repibg
- кандидат ентусиаст
-
batkoki написа:колеги а какда разберем че дебитомера ни е за коша освен като закачим колата на комп.на мен няколко приятели ми казаха яе дебитомера на колата е отишал ама никой от тях не е имал такажа кола с такъж проблем и съм по склонен да пожшржам на ншкой от форума.колата е с м50б20 мотор и при подаване на гас има едно замисляне за около секунда и тогава се исфорсирва а и някой път на ниски обороти прихълтва сякаш и свършва бензина.някой моье ли да каье тожа дебитомер ли е?
здр.
най лесно е да тества с друг от познат.разменете ги и вижте как са двете коли.
разхода ти добре ли е или харчи като ламя.замислянето става и с развален дебитомер понеже се задавя с много въздух а ламбдата не отчита нищо и компа по свои данни потегля.
с моя развален дебитомер точно така правише,слагам на 1ва скоротст давам газ и тотално си забива муцуната и така до половината на газ педала и изведнъж скача ,но се случва само при потегляне на студен мотор.след като намалиш на легнал полицай с около 15-20 км тръгни с 2ра скорост,ускорението как е?на празни обороти с рязко натискане на педала на газта дави ли се? това са признаци на заминал дебитомер.
ако имаж възможност отвори го и превърти зъбното колело с 3-4 зъбчета така че да се затегне.
на моя стария от 316и взех палеца и картата с пистите и ги монтирах на дебитомер от 320и понеше е с по голям отвор за въздуха.стана малко по агресивна,на 2ра по добре тегли.но не знам защо на студен мотор винаги замисля и забива.но е по агресивна от стария с който със същия си забиваше.
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3