парното духа топло само от едната страна ?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Re: парното духа топло само от едната страна ?
Nasic написа:Аз съм със дигитален и не знам, спорд мен е така, тоест логиката води да се отварят малко или повече
, зависи от градусите
.
sobiss написа:Тези клапани имат само 2 положения...или отворени или затворени. Такова нещо, като малко отворени или малко затворени няма...при този модел специално. Това с тия врътки с градусите си е жива позьорщина
Ами колеги не съм си правил труда да премеря напрежението на клапаните или температурата в купето (при задаване на дадена температура от управленоето ) , но съм забелязал , че ако задам примерно 28 градуса в купето се усеща една температура , а ако задам 32 се усеща чувствително затопляне .....
Клапаните са електромагнитни, това означава , че когато към бубината на клапана се подаде напрежение се създава електромагнитно поле , което предизвиква "придръпването" на "буталцето" на клапанчето към бубинката (демек клапана отваря) , а когато няма напрежение през бубината , "буталцето" на клапанчето си стои затворено.
Демек ако да речеме на клапаните постъпи 12 волта , това ще означава напълно отворен клапан , а ако има 0 волта - напълно затворен. Но има и друг вариянт , примерно на клапаните да постъпва напрежение м/у 0 и 12 волта (да речеме 8 ) , което да се регулира от управлението чрез промяна на градусите (примерно при 32 градуса на клапаните да се подава 12 волта , а при 25 градуса да се подава 9 волта).Още повече самото буталце има и пружинка , която да усигурява по плавен ход на буталото ....
Всичко това е само ТЕОРИЯ , както казах не съм мерил на клапаните да видя какво постъпва като напрежение (в смисъл дали постъпва нещо различно от 0 и 12 волта ). Но ще премеря и ще пиша ... , ако има вариране в напрежението , то това със сигурност означава , че клапаните нямат само две положения - затворено /отворено , а имат и междино положение , което зависи от подаваните от управлението градуси ....
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Мето на ти съм с електрониката и знам за какво става на въпрос. В случая и аз мислих като тебе...но едно просто замерване с мултицет показа, че на буксата на клапаните има два варианта. Или 12V или 0...друг е въпроса колко ми е в ред управлението на климата
Ако ти остане време някой ден, не е зле да направиш някое замерване, да видим при тебе ква е ситуацията

Ако ти остане време някой ден, не е зле да направиш някое замерване, да видим при тебе ква е ситуацията

- metodi80
- старши ентусиаст
-
sobiss написа:Ако ти остане време някой ден, не е зле да направиш някое замерване, да видим при тебе ква е ситуацията
Да , ще го направя и ще пиша ...
- gog_g
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: пасатор с турбо..
- Мечтае да кара: самолет
колеги нормално ли е на пуснат кжиматик да ми духа студено само на средните въздуховоди?горе и долу само топло,дори и на климатик?колата е 320и с клима с ввътките
не става само с БМВ....трябва и акъл...
- sobiss
- младши ентусиаст
-
Аз също съм с врътковата клима
Вчера пускам климата да поработи малко и....от ляво и дясно на фронталните духалки си духа лед, връткам аз да духа в краката. В шофьорските крака духа топло, в пасажерските студено. Следващо положение, връткам да духа на предния прозорец...същото. От ляво духа жега, от дясно студ. Когато пусна да духа парното от ляво си духа нормално топло, от дясно йок. В началото студ, после малко се захлажда положението. Филтъра на купето е нов. Клапаните на парното не съм сменял...имам си нови но си стоя в шкафа
Въпроса ми е. Като въртя копчето за промяна на въздушната струя (в краката, фронтално или на предния прозорец), възможно ли е отзад зад таблото да се случва нещо не как трябва. В смисъл некви клапи се отварят затварят и от дясно да нещят да се отворят и да си брули все студ...Тва копче за промяна посоката на струята със жило ли е, нещо с ел.клапани ли е, как е? Да каже, този който е разглобявал и знае със сигурност!
Друго което ме вълнува. От 2-та клапана отпред в двигателния отсек излизат 2 маркуча и влизат в радиаторчето на парното. То как е конструирано? Разделено е на 2 части, ляво и дясно или е едно цяло? Ако е разделено на 2 части, дали е възможно от дясно да е запушено и за това да неще да задуха топлото.
Все още не съм се решил да разглобявам, че май ще се вкарам в голям филм. Затова само питам за сега...пък ако се наложи, ще вадя голямата отверка

Вчера пускам климата да поработи малко и....от ляво и дясно на фронталните духалки си духа лед, връткам аз да духа в краката. В шофьорските крака духа топло, в пасажерските студено. Следващо положение, връткам да духа на предния прозорец...същото. От ляво духа жега, от дясно студ. Когато пусна да духа парното от ляво си духа нормално топло, от дясно йок. В началото студ, после малко се захлажда положението. Филтъра на купето е нов. Клапаните на парното не съм сменял...имам си нови но си стоя в шкафа

Въпроса ми е. Като въртя копчето за промяна на въздушната струя (в краката, фронтално или на предния прозорец), възможно ли е отзад зад таблото да се случва нещо не как трябва. В смисъл некви клапи се отварят затварят и от дясно да нещят да се отворят и да си брули все студ...Тва копче за промяна посоката на струята със жило ли е, нещо с ел.клапани ли е, как е? Да каже, този който е разглобявал и знае със сигурност!
Друго което ме вълнува. От 2-та клапана отпред в двигателния отсек излизат 2 маркуча и влизат в радиаторчето на парното. То как е конструирано? Разделено е на 2 части, ляво и дясно или е едно цяло? Ако е разделено на 2 части, дали е възможно от дясно да е запушено и за това да неще да задуха топлото.
Все още не съм се решил да разглобявам, че май ще се вкарам в голям филм. Затова само питам за сега...пък ако се наложи, ще вадя голямата отверка

- Василев
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 316i
- Мечтае да кара: AC Schnitzer BMW M3
аз уж съм го сглобявал сам .. и знам че проблема може да е само един .. ама си питам 
тея прословути клапи наистина са само отворени и само затворени - същите са като на пералнята - само че за 12V .
sobiss врътката за избор на къде да духа е механична - предава се на зъбни колела които пък завъртат три клапи
една за нагоре една занадолу и една за отпред . Аз сега се замислих .. или ми се е счупил единия клапан или в прасето не се е отворило накъдето трябва единия въздуховод . но това е проблема че не се сещам дали се отварят едновременно или поотделно - това което отваря и затваря възфуха да минава или през радиатора на климатика или през този на .. радиатора
(говоря за вътре в прасето)
Така че ако някой се сеща дали се отварят поотделно или едновременно ще ми е много от полза .. за да мога някой събота и неделя като имам време да махна тея клапи и да видим дали минава вода през тях или не

тея прословути клапи наистина са само отворени и само затворени - същите са като на пералнята - само че за 12V .
sobiss врътката за избор на къде да духа е механична - предава се на зъбни колела които пък завъртат три клапи

една за нагоре една занадолу и една за отпред . Аз сега се замислих .. или ми се е счупил единия клапан или в прасето не се е отворило накъдето трябва единия въздуховод . но това е проблема че не се сещам дали се отварят едновременно или поотделно - това което отваря и затваря възфуха да минава или през радиатора на климатика или през този на .. радиатора

Така че ако някой се сеща дали се отварят поотделно или едновременно ще ми е много от полза .. за да мога някой събота и неделя като имам време да махна тея клапи и да видим дали минава вода през тях или не

metodi80 написа:Ами колеги не съм си правил труда да премеря напрежението на клапаните или температурата в купето (при задаване на дадена температура от управленоето ) , но съм забелязал , че ако задам примерно 28 градуса в купето се усеща една температура , а ако задам 32 се усеща чувствително затопляне .....
Клапаните са електромагнитни, това означава , че когато към бубината на клапана се подаде напрежение се създава електромагнитно поле , което предизвиква "придръпването" на "буталцето" на клапанчето към бубинката (демек клапана отваря) , а когато няма напрежение през бубината , "буталцето" на клапанчето си стои затворено.
Демек ако да речеме на клапаните постъпи 12 волта , това ще означава напълно отворен клапан , а ако има 0 волта - напълно затворен. Но има и друг вариянт , примерно на клапаните да постъпва напрежение м/у 0 и 12 волта (да речеме 8 ) , което да се регулира от управлението чрез промяна на градусите (примерно при 32 градуса на клапаните да се подава 12 волта , а при 25 градуса да се подава 9 волта).Още повече самото буталце има и пружинка , която да усигурява по плавен ход на буталото ....
Всичко това е само ТЕОРИЯ , както казах не съм мерил на клапаните да видя какво постъпва като напрежение (в смисъл дали постъпва нещо различно от 0 и 12 волта ). Но ще премеря и ще пиша ... , ако има вариране в напрежението , то това със сигурност означава , че клапаните нямат само две положения - затворено /отворено , а имат и междино положение , което зависи от подаваните от управлението градуси ....
Колега, е тук те хванах че си в грешка.

Електромагнитните вентили са нормално отворени.
Когато се подаде ток те затварят. Ако подадеш 12V на разглобен клапан направо изстрелва буталото навън.
Замервал съм тока. Или е 0V или е 12V.
Идеята е клапаните да отварят и затварят на определени интервали. Така се получава безстепенно регулиране на дебита на водната струя. Ако си откачиш буксата на ел. вентилите в колата ще стане Африка.
Да има пружинки на клапите и те са за да затварят. Не знам каква им e идеята.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
bmw325tds написа:metodi80 написа:
Всичко това е само ТЕОРИЯ ....
Колега, е тук те хванах че си в грешка./не го казвам с лошо/
Колега , не си ме хванал в грешка .... , това , което изразих в мнението си беша предположение , което казах, че ще проверя , за да се уверя как точно стоят нещата .... Казах , че е само теория (даже съм го написал с големи букви, именно , за да не ме "хваща" някой в "грешка") и че не съм си правил труда да го проверявам как е точно ....
- sobiss
- младши ентусиаст
-
Та я кажете сега за радиаторчето на парното. Щото от клапаните излизат 2 маркуча и влизат в радиатора...той на две отделни части ли е разделен или някаква друга схема се разиграва
Аз вчера махнах буксата на клапаните и чаках да стане Африка, ама стигнах само до Северна Америка

Аз вчера махнах буксата на клапаните и чаках да стане Африка, ама стигнах само до Северна Америка

- transporter_81
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: нещо черно
- Мечтае да кара: 850i
- Детайли за колата: Рег. на 30.01.2009
Колеги има едно временно решение на проблема
Почукваш двете клапанчета с метален предмет щанга или гаечен (както са си на колата) и работата е 6.Това е временно разбирасе,но върши работа със сигорност защото цяла седмица карам така и парното си е ок
Но до кога...
Дано до лятото
Успех 

325i на части- viewtopic.php?f=134&t=253370
- BorisMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: 92,318 sedan
[list]sobiss написа:Аз също съм с врътковата клима![]()
Вчера пускам климата да поработи малко и....от ляво и дясно на фронталните духалки си духа лед, връткам аз да духа в краката. В шофьорските крака духа топло, в пасажерските студено. Следващо положение, връткам да духа на предния прозорец...същото. От ляво духа жега, от дясно студ. Когато пусна да духа парното от ляво си духа нормално топло, от дясно йок. В началото студ, после малко се захлажда положението. Филтъра на купето е нов. Клапаните на парното не съм сменял...имам си нови но си стоя в шкафа![]()
И мен ме вълнува това по-горе,тъй като от 2 седмици насам,като завъртя врътката към краката и продължава да духа леко отпред към стъклото,съответно потока на въздуха към краката е по-слаб и ми е хладно

Абсурд е никой да не е разглабял там.
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw
- kyna
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318i E36 M43 '95
- Мечтае да кара: Ново ...
bmw325tds написа:Василев написа:за кои клапи говорите![]()
и за коя букса .. къде се намира това . аз за парното знам само едни клапи - през които минава топлата вода .
ако са те .. зашо да духа само от едната странаили те са две ? и единия магнит дето пуска водата е заминал .
прав ли съм или съм на грешна посока
Говорят за електромагнитните вентили, които са в двигателния отсег, отдясно на кутията с бушоните.
При колите с двузонов климатроник, вентилите са два, поставени на обша шина.
Съответно радиатора зад таблото е разделен на две части.
Електромагнитните вентили са нормално отворени, т.е. като се махне буксата вентилите пропускат топлата вода и духа топло от двете страни.
Един колега беше качил чертеж на гумичките на вентилите с точните рамери, но сега не мога да намеря темата.
Моля, който има точните размери да ги каже.
ето я темата (+ снимки на калапаните + размери на гумичките):
viewtopic.php?f=8&t=65892
която бях писал преди време със същия проблем на колегата отворил този пост - при мен беше същото - също и като махна буксата за захранване на клапаните, защото гумичката на единя клапан се беше "сбръчкала" и скъсала и скъсаната част ( на снимката долу в дясно) държеше буталото затворено.
- Василев
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 316i
- Мечтае да кара: AC Schnitzer BMW M3
тази тема е много стара но все пак да напиша че моят проблем се разреши като смених радиатора .
той си течеше и плачеше за нов от давна и взех та го смених .
сега си духа от всякъде топло , незнайно защо
той си течеше и плачеше за нов от давна и взех та го смених .
сега си духа от всякъде топло , незнайно защо

- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
sobiss написа:Та я кажете сега за радиаторчето на парното. Щото от клапаните излизат 2 маркуча и влизат в радиатора...той на две отделни части ли е разделен или някаква друга схема се разиграва![]()
Няма ли такива като мен да си премахнат буталцето на клапана/при мен е един,а не два/и да си решат проблема с топлото веднъж завинаги

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- matey13
- Потребител
-
- Кара: 318I E36
Ако не са клапаните какво друго остава да регулира. На коли без климатик клапана е един а на двузоновия климатроник са два. От клапаните е проблема колега.
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2