Затегнато виско %^&*()

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Затегнато виско %^&*()

Мнение от steeN » 04 Ное 2013, 8:21

Начи преди няколко месеца ми сменяха водната помпа и "майстора" така ми е натегнал виското, че не мога да го сваля. Преди се махаше с поглед. Как се процедира при такава ситуация? Бях чувал за тая тъпотия, че може да стане...
Имам уж някакъв ключ който хваща болтовете на виското за контра обаче изтърва.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e61 530D 231hP

Re: Затегнато виско %^&*()

Мнение от Flymen » 04 Ное 2013, 9:39

Moeто го сменяхме тия дни и дори бой с чука не помогна.То не беше пръскане с WD-40 ,нагряване с горелка и кво ли не .Не и не и накрая игра ножовката :D .
Изображение
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 04 Ное 2013, 9:44

Нали знаеш, че виското е с обратна резба ? :paranoid:
Тва с ножовката е куца оферта. Имам тука един форд сиера дето и при него старото виско беше захапано яко, ама го свалих като наврях една много дебела отвертка, да държи главите на 2 от болтовете и го напънах здраво :yes:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 04 Ное 2013, 10:41

steeN написа:Начи преди няколко месеца ми сменяха водната помпа и "майстора" така ми е натегнал виското, че не мога да го сваля. Преди се махаше с поглед. Как се процедира при такава ситуация? Бях чувал за тая тъпотия, че може да стане...
Имам уж някакъв ключ който хваща болтовете на виското за контра обаче изтърва.

Не е въпрос на натягане, а на не почистване на резбата с обезмаслител или дори гресирането и.
По принцип си има инструмента за блокиране на въртенето, но може да опиташ с нещо подобно или с отверка, както ти казва колегата.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Ное 2013, 10:44

Аз я имам тази тъпня и си го свалях като бял човек, но сега изтърва, просто е кораво натегнато, според мен... направо е за бой тоя. Не знам какво е правил. Явно ще се импровизира :bang:

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 04 Ное 2013, 10:52

Само го е намазал с нещо или не е почистил. Виждал съм на някои коли следи от секач върху гайката на виското- да кажем блокирай с инструмента и с един по-сериозен секач и чук пробвай да отвъртиш, все пак с чука ще вкараш и удар при отвъртането.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 04 Ное 2013, 11:35

Със "скобата" като го хванеш и пробваш да го отвиеш рязко като удряш с чук по ключа не става ли?
Аз наскоро "бих" едно такова виско буквално половин час докато се развие :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Ное 2013, 21:24

Ще трябва да викна някой на помощ явно... нямам толкова ръце :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 04 Ное 2013, 22:02

Тоя ключ дето си го взел е бошлав работа.
Ако ти растат ръцете от правилното място си вземи мерки и си направи инструмент сам или при стругар.
Отворите да са шестограми 13мм. А дебелината да е равна или по-малка на височината на крепежа.
Тук в тези кръгли дупки, помпата превърта, болтовете шават и само си мислиш че го блокираш.
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 06 Ное 2013, 7:09

Ами викни някой да помага - единия от едната страна държи контрата, а другия дърпа гаечния ключ. Удължете някак рамото на ключа. То верно някои майстори като почнат да стягат и се забравят. Аз пролетта сменях моето виско (което беше заминало и очевидно несваляно от хиляда години) и с една права отвертка за контра и гаечен, колкото да се показва над перката и се разви с не много напъни.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 06 Ное 2013, 10:38

Наистина, тайната при проблемна гайка на виското е добрата контра и удар с чук по ключа. ;)

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 06 Ное 2013, 11:44

zvetiko написа:Наистина, тайната при проблемна гайка на виското е добрата контра и удар с чук по ключа. ;)

аз бих удебелил "удър с чук по ключа", защото със "напъване" ще стане много трудно, иска си рязък удър с чук и да тръгне изведнъж :yes:
Аз съм си направил и един гаечен ключ специално за вискота :mhihi: като съм го отрязал от едната страна и съм го удължил така че да изиза над дифузьора поне 15-тина сантиметра и в края е удебелен да го целиш по-лесно с чука :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Ное 2013, 21:36

Е сега вече наистина ще трябва да я сваля... запалих днес... нещо изтрака и като отворих капака - дифузьора спукан и липсваше парче от едно от витлата на перката. Поне дифузьора си беше за смяна, ма що трябваше да ми се чупи и перката. Май някой има тампони на двигател за смяна, баси :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от No0k » 08 Ное 2013, 15:11

Aбе и аз имам тук една самоделка, само, че незнам дали ще свърши работа. Събота ще я теставаме :D

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 09 Ное 2013, 13:41

No0k написа:Aбе и аз имам тук една самоделка, само, че незнам дали ще свърши работа. Събота ще я теставаме :D

Изображение

На това каква е идеята ? Да развиеш два болта на шайбата на помпата, слагаш планката, и обратно стягаш болтовете ? :roll:
ИзображениеИзображение

Следваща

Назад към E36