Полиуретанови тампони - мнения?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 320d
Мечтае да кара: Ferrari
Детайли за колата: M47D20 6MT

Полиуретанови тампони - мнения?

Мнение от NeRoX » 19 Авг 2013, 15:51

Задните тампони на шарнирите са ми за смяна. Имам чуденка дали да ги заменя с полиуретанови такива. Исках да чуя няколко мнения преди това от хора, които карат с такива. За и против? Плюсове и минуси? Знам, че с тях забравям за смяната на тампони, които са консуматив имайки предвид пътищата ни и големите джанти. Чувал съм обаче, че возията става много твърда, след време започвали да скърцат. Чувал съм и че е желателно да се сменят всички тампони ако се сложи полиуретан. Не знам дали има истина в тези твърдения, но ги отбелязвам. Ако ми препоръчате тях вместо обикновените гумени, ако може и да ме насочите от къде да си взема/поръчам такива! Благодаря предварително! :)

Потребител
Аватар
Кара: бавно
Мечтае да кара: Junkers Ju 87
Детайли за колата: http://www.youtube.com/watch?v=xg_4jYrF35s

Re: Полиуретанови тампони - мнения?

Мнение от Koenig specials » 19 Авг 2013, 16:37

Виж тази тема, на колегите от Хонда. Има информация и споделен опит. Инфо
Изображение
BMW e34 535i mechanic 09.1991 diamantschwarz metallic ///M-tech
Оргазъм на четири колела...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 19 Авг 2013, 16:52

NeRoX написа:Задните тампони на шарнирите са ми за смяна...

Кои ще са тия задни тампони, и на кои шарнири? Иначе карам с полиуретан на задните носачи към купето, изключително доволен съм и препоръчвам. + е че винаги знам задницата къде е :D . Не съм ги свалял да ги смазвам (а имат нужда) и зимата леко поскръцват но само при ниска скорост и не е фатално. От Ферариста.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
Мечтае да кара: BMW E30 M3

Мнение от georde123000 » 19 Авг 2013, 16:55

ако е за предните тампони ти препоръчвам да си вземеш плътни тампони,може и с изместен център,това е твоя човек viewtopic.php?f=63&t=159594 ,ако е за от зад оригинални тампони слагаш и пак забравяш поздрави :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F10

Мнение от Idoitbig » 19 Авг 2013, 17:11

Еми ако може да се вярва на фирмите производители полиуретановите са по здрави и твърди.За разлика от обикновенните не поддават на завой или при натоварване , демек би трябвало колата да те слуша повече по завойте (това май няма как да стане :lol: ) .Друг е въпроса ,че като им свърши смазката и започват да скърцат и да се износват.Веднъж годишно си мисля,че е добре да ги смазваш за да не се получава този ефект.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 19 Авг 2013, 17:59

Отпред плътни, отзад полиеретан . Това за мен е перфектния вариант :yes:

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 19 Авг 2013, 18:08

Аз съм от известно време на компакта с пълен комплект полиуретан, пак от БГ тампоните. Тоест 2 на предните носачи и отзад всичките (и на дифа). Усещането след смяната на оригиналните (от завода) отзад беше шокиращо :mhihi: Вярно, че те така или иначе излязоха скапани старите (а не бих предположил :dummy: ), но стана доста по-твърда возията. Няма лъжа, че друса за страх. Е, компакта си е с Е30-ково окачване отзад, Е36-цата седан ще е по-добре малко, но пак очаквай да стане доста твърда. За сметка на това и доста стабилна :D Без да сменям амортисьори и пружини, не можеш да я натиснеш сега. Надявам се и да изкарат достатъчно време, преди някой да се повреди, за да не ме е яд.
По-скъпо си излизат от гумени подсилени, трябва да прецениш дали си заслужава. Ако ми беше за друга кола (тази е в проектна фаза), дори аз сега не мога да преценя какви бих сложил. Определено за 5-та или 7-ма серия бих си сложил гумени тампони, за да не съсипя возията, виж за тройка е спорна работа.
А, и още нещо - отпред полиуретана идва доста твърд и ще натовариш повече шарнирите, колегата димитров може би затова те съветва така.
BMW only!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 19 Авг 2013, 19:33

Слагали сме плътни каучукови на клиентска кола и предницата става супер директна, но запазва возията си. Аз бих сложил такива. Иначе полиуретана наистина е вечен. При добро смазване с подходяща грес може и никога да не проскърцат. Вече колко твърдо ще ти дойде... само ти си знаеш. Колегата vld е с powerflex от сума години мисля и не са мръднали, и не е споменавал да е толкова твърда. Но и powerflex-a май е по-мек от нашите български.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 19 Авг 2013, 21:21

70 000 км съм с плътни тампони на предните носачи, но са оригинални на БМВ, тогава смених и шарнирите с плътни такива и към момента всичко е бетон, а колата си е на твърдо и ниско окачване и 17-ки.Полиуретан според мен не ти е нужен, ама ти си знаеш.
only rear wheel drive

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 20 Авг 2013, 0:41

За всекидневна кола по БГ пътищата наистина идват прекалени полиуретановите тампони май. Това е все едно да тръгне да слага накладки Ferodo Racing, керамичен съединител и други подобни, които за писта са супер, но за ежедневно каране създават повече главоболия от колкото ползи. За пътя, M Technic е истината :angel: И в този смисъл плътни, мкови тампони.
BMW only!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Авг 2013, 1:15

От около 13-14 години вече не съм имал кола, която да не е с полиуретанови тампони и сефте чувам, че скърцали. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 320d
Мечтае да кара: Ferrari
Детайли за колата: M47D20 6MT

Мнение от NeRoX » 20 Авг 2013, 2:53

За отзад става въпрос. Отпред мисля всичко е нормално. Доста се често се опитвам да я пързалям и хептен са заминали. Май за тази цел полиуретана ще ми свърши перфектна работа, защото ще стане по стегната. А смазване веднъж в годината не звучи нещо кой знае какво... Остава да дадете акъл какви точно да си поръчам. Четох, че от полиуретан до полиуретан имало разлика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Авг 2013, 17:03

За българските имаш само една алтернатива. Има и някакви полски. Предни има и китайски. Цените са кажи-речи еднакви, но все пак май най-евтини са българските. Аз съм имал сам Пауърфлекс. И 10 години изкарват без смазване и не скърцат ама цената е съответно друга. Особено пък за отзад.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: чайник

Мнение от sas_88 » 20 Авг 2013, 18:31

Слагай смело полиуретан,на мен цялата ми 36-ца беше с полиуретан,разлика във возията няма кой знае каква.Даже ако не караш с нископрофилни гуми няма и да усетиш нищо.Дори сега на е38-цата пак си сложих полиуретанови тампони на предните носачи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 20 Авг 2013, 22:40

NeRoX написа:Задните тампони на шарнирите са ми за смяна. Имам чуденка дали да ги заменя с полиуретанови такива. Исках да чуя няколко мнения преди това от хора, които карат с такива. За и против? Плюсове и минуси? Знам, че с тях забравям за смяната на тампони, които са консуматив имайки предвид пътищата ни и големите джанти. Чувал съм обаче, че возията става много твърда, след време започвали да скърцат.
Чувал съм и че е желателно да се сменят всички тампони ако се сложи полиуретан. Не знам дали има истина в тези твърдения, но ги отбелязвам. Ако ми препоръчате тях вместо обикновените гумени, ако може и да ме насочите от къде да си взема/поръчам такива! Благодаря предварително! :)

точно за задните шарнири не се предлага полиуретан,
скърцат на коли с горни носачи на предната ос - алфа,ауди,нисан и т.н. - досега БМВ не съм чул да скърца,
може да си смениш само еди кои си тампони,не е задължително да сменяш всички,

ако те интересуват цени пиши л.с.
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

Следваща

Назад към E36